× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«2.000 μπορούν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα»

Θα ανακουφιστεί η δομή από την αποσυμφόρηση, λέει η ΥΑ που εν όψει χειμώνα θα συνδράμει με νέα πακέτα βοήθειας για τις σκηνές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/9/2020

«2.000 μπορούν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα»

H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) απευθύνει έκκληση για επείγουσα δράση για τη βελτίωση των συνθηκών και τη διασφάλιση ανθρώπινων λύσεων για τους αιτούντες άσυλο στα κέντρα υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης και της νέας δομής έκτακτης ανάγκης στη Λέσβο, στον Καρά- Τεπέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περίπου 9.400 αιτούντες άσυλο που επλήγησαν από τις φωτιές του ΚΥΤ Μόριας διαμένουν στη δομή αυτή, που στήθηκε μέσα σε λίγες μέρες και λειτουργεί υπό την ευθύνη της κυβέρνησης. Εκατοντάδες ακόμα από τους πιο ευάλωτους αιτούντες άσυλο έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή καταλύματα στο νησί ή στην ενδοχώρα.

 «Τα γεγονότα στη Μόρια είναι μια ακόμα υπενθύμιση της ανάγκης που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό για να αντιμετωπιστεί η επισφαλής κατάσταση για χιλιάδες ανθρώπους στα νησιά και να επιταχυνθεί η ασφαλής και οργανωμένη μεταφορά τους σε πιο κατάλληλες συνθήκες στέγασης στην ενδοχώρα», τονίζει ο Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο είναι μια ολοκληρωμένη ανταπόκριση, που θα κάνει ένα βήμα πέρα από τις βραχυπρόθεσμες διορθωτικές παρεμβάσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλιστούν επαρκείς συνθήκες υποδοχής, πρόσβαση σε δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες ασύλου, ευκαιρίες ένταξης για όσους παίρνουν άσυλο και γρήγορες επιστροφές όσων δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας. Εάν δεν καλυφθούν άμεσα και επαρκώς όλα τα στοιχεία της ανταπόκρισης, τότε θα δούμε περισσότερες Μόριες να αναδύονται», προσθέτει ο κ. Leclerc.

Η Ύπατη Αρμοστεία καλωσορίζει την πρόοδο σχετικά με τις συνεχιζόμενες μεταφορές ασυνόδευτων παιδιών από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα καθώς και τη δέσμευση των ελληνικών αρχών για τη μεταφορά, όσο το δυνατόν συντομότερα, αναγνωρισμένων προσφύγων και αιτούντων άσυλο που έχουν ήδη λάβει έγκριση να αποχωρήσουν από τα νησιά.

Εκτιμά ότι υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι σε όλα τα νησιά, μεταξύ των οποίων σχεδόν 2.000 στη Λέσβο, οι οποίοι είναι επιλέξιμοι για άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα. Η μεταφορά τους θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την ανακούφιση του υπερπληθυσμού στα κέντρα υποδοχής των νησιών.

Εν όψει των πιο ψυχρών καιρικών συνθηκών, ως ενδιάμεσο μέτρο, η Ύπατη Αρμοστεία σχεδιάζει να παρέχει πακέτα με μονωτικά υλικά και ξύλινες παλέτες για τις οικογένειες που βρίσκονται σε σκηνές.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο 6ο Μαθητικό Συνέδριο της Αθήνας

Μαθητές από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Τριανταφυλλοπούλου του Κάτω Τρίτους- Θερμά συγχαρητήρια από τη διευθύντρια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά Ιατρείο Μνήμης, Ανοιας και Νόσου Πάρκινσον στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Για την τηλεϊατρική και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τις συνεργασίες μιλά στο «Ν» η πρόεδρος του 1ου ΤΟΠΦΥ Λέσβου, Ελένη Μακρή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Παραδόθηκε το προσφυγικό νεκροταφείο στον Δήμο Μυτιλήνης

Μια τελετή που άργησε πολλά χρόνια και ένα έργο στο Κάτω Τρίτος σε ένδειξη ανθρωπιάς για εκείνους που χάθηκαν στη θάλασσα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο