× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Covid‑19: Σε ισχύ τα νέα μέτρα για την Αττική

Σε πορτοκαλί συναγερμό βρίσκεται η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/9/2020

Covid‑19: Σε ισχύ τα νέα μέτρα για την Αττική
 Σε πορτοκαλί συναγερμό βρίσκεται η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με την κυβέρνηση να επιχειρεί ανεπιτυχώς μέχρι σήμερα να αναχαιτίσει την ορμή της πανδημίας και να θέτει σε εφαρμογή και νέα μέτρα ενώ παράλληλα εξετάζει περαιτέρω αυστηροποίηση σε περίπτωση που δεν θα κριθούν αποτελεσματικά. Τα νέα περιοριστικά μέτρα τίθενται σε ισχύ από σήμερα έως και τις 4 Οκτωβρίου.

Ασυγκράτητη συνεχίζει την εξάπλωσή της η πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα με την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας να βρίσκεται στο επίκεντρο. Ανησυχητική αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας παρατηρήθηκε χθες δημιουργώντας εύλογο προβληματισμό για το προσεχές μέλλον, όσον αφορά και την αντοχή του συστήματος Υγείας. Κατά το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε αύξηση στον αριθμό των διασωληνώσεων καθώς ανακοινώθηκε ότι 78 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τον αριθμό των κρουσμάτων καθημερινά να είναι τριψήφιος, από σήμερα και για δύο εβδομάδες, τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την Αττική την περασμένη Παρασκευή. 

Η κοινή υπουργική απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Αρ. Φύλλου 4019) και τα μέτρα έχουν έχουν ισχύ από σήμερα 21 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου 2020.

Συγκεκριμένα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.
  • Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
  • Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες .
  • Με στόχο την προστασία των συμπολιτών μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:
  • Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,
  • Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,
  • Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Για την προστασία της υγείας των εργαζομένων ισχύει:

  • Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
  • Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.
  • Θέσπιση ευελιξίας  κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
  • Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid test από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.

Το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας για το 40% των εργαζομένων 

Πρόκειται για ένα έκτακτο και προσωρινό μέτρο που τίθεται σε ισχύ στο Λεκανοπέδιο της Αττικής για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας να παρατείνεται χρονικά ή να επεκτείνεται γεωγραφικά, εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις, που έχουν δοθεί, οι εργοδότες θα έχουν χρονικό περιθώριο 24 ωρών από τη δημοσίευση της ρύθμισης σε ΦΕΚ, προκειμένου να υποβάλουν το έντυπο 4.1 «δήλωση εξ αποστάσεως εργασία-έντυπο ειδικού σκοπού» στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας για τους εργαζόμενους που θέτουν σε τηλεργασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συμβάσεις εργασίας και οι μισθοί όσων εργαστούν με τηλεργασία δεν αλλάζουν.

Σε περίπτωση που ιδιωτική επιχείρηση παραλείψει την υποβολή του συγκεκριμένου εντύπου, επιβάλλεται πρόστιμο, ύψους 3.000 ευρώ.

Για το χρονικό διάστημα εφαρμογής του συγκεκριμένου έκτακτου μέτρου αναστέλλεται η υποχρέωση της επιχείρησης να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων. Όμως, συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση της επιχείρησης να προαναγγέλλει στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» το χρόνο υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης, πριν από την πραγματοποίησή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος απαγορεύεται από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 7:00 π.μ. της επόμενης ημέρας και ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα των επιχειρήσεων είναι 6 άτομα.

Η απαγόρευση λειτουργίας μετά τις 12 τη νύχτα καταλαμβάνει τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης/ΚΑΔ 56.10, παροχής ποτών/ΚΑΔ 56.30 και τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/ΚΑΔ 56.21 συμπεριλαμβανομένων και των οκταψήφιων αριθμών αυτών, καθώς και εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.11.03 και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.19.01.

Επιτρέπεται, για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μόνο η διανομή προϊόντων (delivery) και η υπηρεσία drive-thru και εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών από το σύνολο των καταστημάτων που ασκούν τις δραστηριότητες που καταλαμβάνονται από τους ΚΑΔ της απόφασης και σημειώνεται ότι στην απόφαση περιλαμβάνονται και οι όμοιες δραστηριότητες που παρέχονται εντός των τουριστικών καταλυμάτων.

Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται στις επιχειρήσεις διοικητικό πρόστιμο από 1.500 ευρώ μέχρι 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από 3 μέχρι 20 ημερολογιακές ημέρες ανάλογα με την παράβαση και στα φυσικά πρόσωπα διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Συναυλίες, χειμερινοί κινηματογράφοι, θέατρα 

Αναστέλλεται η πραγματοποίηση συναυλιών σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους, καθώς και η λειτουργία χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων.

Στις επιχειρήσεις ή τα φυσικά πρόσωπα που διοργανώνουν συναυλίες ή εκμεταλλεύονται χειμερινούς κινηματογράφους και θέατρα επιβάλλεται για κάθε παράβαση του παρόντος διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Κανόνες λειτουργίας θερινών κινηματογράφων, θεάτρων, και διεξαγωγής λοιπών παραστατικών τεχνών σε ανοικτούς χώρους

Κατά τη λειτουργία των θερινών κινηματογράφων και θεάτρων, καθώς και κατά τη διεξαγωγή λοιπών παραστατικών τεχνών σε ανοικτούς χώρους τηρούνται οι ακόλουθοι κανόνες:

  • Το προσωπικό και οι θεατές, τόσο κατά την προσέλευση και αποχώρηση όσο και κατά τη διάρκεια της προβολής ή παράστασης, υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.
  • Διασφαλίζεται η δημιουργία κενού χώρου ή κενής θέσης ανά 2 καθήμενους, κατά τρόπον ώστε η πληρότητα να μην υπερβαίνει το 60%.

Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται στην επιχείρηση διοικητικό πρόστιμο από 3.000 έως 5000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Σε περίπτωση παράβασης από το προσωπικό, επιβάλλεται στην επιχείρηση για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ και σε περίπτωση παράβασης από τους θεατές, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Κανόνες λειτουργίας λαϊκών αγορών

Οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν ως ακολούθως:

  • Οι πωλητές και οι καταναλωτές υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.
  • Σε κάθε λαϊκή αγορά από τους πωλητές που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50%, ανά κατηγορία πωλητών (παραγωγούς και επαγγελματίες αντιστοίχως).
  • Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών δημοσιοποιούν πίνακα με τους συμμετέχοντες, κάθε φορά, πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες) στις λαϊκές αγορές ευθύνης τους.
  • Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε 3 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλονται τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα και αναστολή δραστηριότητας της λαϊκής αγοράς.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ημερίδα από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων, το Μουσείο Τύπου και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σεισμός στη Σάμο

Μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΛΛΑΔΑ

Όχι στον φασισμό και τον πόλεμο

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974 για την συμπλήρωση 57 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η βίζα των Τούρκων είναι δικό μας επίτευγμα»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μιλά στο «Ν» για την βίζα express, τις εξωστρεφείς δράσεις, τα μεγάλα έργα, τα ομοφοβικά σχόλια και τη μήνυση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελεονώρα Μελέτη υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τη Ν.Δ.

Η τηλεπαρουσιάστρια αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ