× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ο κ. Μητσοτάκης προτιμά τρία δυσαρεστημένα νησιά, παρά να δυσαρεστεί τους κομματάρχες του»

Απάντηση του Αλέξη Τσίπρα σε ερώτηση της Ανθής Παζιάνου από το «Νησί» στη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/9/2020

«Ο κ. Μητσοτάκης προτιμά τρία δυσαρεστημένα νησιά, παρά να δυσαρεστεί τους κομματάρχες του»
' χρόνος ανάγνωσης

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη και το «Νησί» συμμετείχε στη διαδικασία με τη δημοσιογράφο Ανθή Παζιάνου -από το στούντιο του ρ/σ Στο Νησι 99FM- να απευθύνει ερώτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λέσβο, μετά τη φωτιά στο ΚΥΤ Μόριας και τα όσα ακολούθησαν επί 10 ημέρες στον κεντρικό οδικό άξονα της Μυτιλήνης, πριν οι αιτούντες άσυλο μπουν στη νέα δομή, που δημιουργήθηκε στον Καρά Τεπέ.

Η ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα ήταν σχετικά με τις δικές του ενέργειες, εφόσον ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με τον κ. Τσίπρα να επιχειρεί αρχικά ένα γενικότερο σχόλιο για όσα συνέβησαν από τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης ως σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μου έρχεται στο μυαλό μια παλιά διαπίστωση του Νίτσε, που έλεγε πως όταν κοιτάζεις για πολύ την άβυσσο, θα σε δει κι αυτή. Η κυβέρνηση όχι μόνο την κοίταζε, αλλά τη μεγάλωσε κιόλας. Διότι η Μόρια είναι μια άβυσσος για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Το να μη δίνεις δυνατότητες φιλοξενίας σε ασυνόδευτα παιδιά είναι άβυσσος, να καλλιεργείς το μίσος και την ξενοφοβία είναι άβυσσος, να στέλνεις τα ΜΑΤ είναι άβυσσος. Να προχωράς σε βίαιες πρακτικές στη θάλασσα είναι άβυσσος. Και τη διόγκωσαν την άβυσσο ο κ. Χρυσοχοΐδης κι ο κ. Μητσοτάκης κι έχουν ευθύνη γι' αυτό.», ανέφερε αρχικά ο κ. Τσίπρας.

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε: «Δεν αποποιούμαι των ευθυνών μου. Δεν αισθανόμαστε αρά και τιμή. Διότι η Μόρια είχε επί των ημερών μας, με επίσημη χωρητικότητα 2.500 ατόμων, όταν την αφήσαμε είχε 5.680, εκ των οποίων οι 1.400 είχαν χαρτί για να φύγουν. Άλλο όμως οι 5.680, που θα γίνονταν τις επόμενες ημέρες 4.000 κι άλλο οι 20.000 που έφτασαν επί ημερών Νέας Δημοκρατία, για να φτάσει σήμερα με μια μικρή αποσυμφόρηση στις 13.000.».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως «ερχόταν προεκλογικά στο νησί σας και υποσχόταν αποσυμφόρηση. Ότι δεν θα μείνει κανείς. Ότι δεν θα υπάρχει Μόρια. Την ίδια ώρα πήγαινε στην ηπειρωτική Ελλάδα κι έλεγε πως δεν θα πατήσει μετανάστης και να μείνουν ήσυχοι. Ε, πώς θα γίνουν και τα δύο ταυτόχρονα; Ιδίως όταν δεν διεκδικείς μετεγκαταστάσεις από την Ευρώπη. Πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι; Θα τους καταπιεί η Γη;»

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «στερείται στρατηγικής», διευκρινίζοντας πως η δική μας στρατηγική ήταν «διαμοιρασμός της ευθύνης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού αυτοί οι άνθρωποι δεν έρχονται για να μείνουν στη Λέσβο, ούτε στην Πλατεία Βικτωρίας. Η διεκδίκησή μας ήταν μετεγκαταστάσεις και πετύχαμε χιλιάδες. Σε αντιθεση με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που δεν αιτήθηκε τίποτα. Για τους Ευρωπαίους είναι μια χαρά η Μόρια. Δεν έχει κανείς το πρόβλημα στην πόρτα του.».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο και σε ένα αδιέξοδο κοινωνικού αυτοματισμού», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. «Από τη μία η αδυναμία της ελληνικής πολιτείας να διαχειριστεί με επάρκεια το προσφυγικό. Από την άλλη η δικαιολογημένη κούραση της τοπικής κοινωνίας, στην οποία ουσιαστικά λέμε πάρε εσύ το πρόβλημα. Γιατί προτιμά ο κ. Μητσοτάκης να έχει τρεις δυσαρεστημένες κοινωνίες στα νησιά, παρά να έχει δυσαρεστημένους τους δημάρχους και τους κομματάρχες τους, που είχαν γαλουχηθεί με τέτοιες απόψεις.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τόνισε πως «χρειαζεται να επανέλθουμε σε μια πολιτική, η οποία είναι στη βάση των αξιών μας, να αποσυμφορηθούν άμεσα τα νησιά, είτε με μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα, είτε με μετεγκαταστάσεις στην ΕΕ, να συνεχιστεί μια πολιτική φιλοξενίας και ενσωμάτωσης ιδίως των παιδιών που έρχονται ή γεννιούνται εδώ και επιτέλους να πάψει η πολιτική που άγεται και φέρεται από το μικρό κομματικό συμφέρον.»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εκδήλωση της 98 ΑΔΤΕ για την απελευθέρωση της Λέσβου

Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δυναμική παρουσία των Μυτιληνιών διαιτητών στο 43ο ετήσιο σεμινάριο διαιτησία

Οι διαιτητές καλαθοσφαίρισης υποβλήθηκαν σε αγωνιστικές δοκιμασίες, που πραγματοποιήθηκαν σε τοπικό επίπεδο, καθώς και σε γραπτές εξετάσεις μέσω διαδικτύου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη νέα αγωνιστική περίοδο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αγιασμός στον παιδικό σταθμό Παμφίλων

Ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι εργασίες εκσυγχρονισμού του και ήδη τα παιδιά είχαν επιστρέψει σε αυτόν
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δύο ασθενείς επιβάτες πλοίου μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης

Μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο και υποβλήθηκαν σε ιατρικό έλεγχο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Μυτιλήνη φωτίζεται ροζ για τη ζωή

Ο Δήμος και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου στέλνουν μήνυμα πρόληψης και ελπίδας με τη φωταγώγηση του Παλαιού Δημαρχείου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Διαδικτυακό σεμινάριο βιοασφάλειας για την ευλογιά τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου

Ενημέρωση και εκπαίδευση για κτηνοτρόφους, κτηνιάτρους και επαγγελματίες της αιγοπροβατοτροφίας με δυνατότητα παρακολούθησης στο Πολύκεντρο Παπάδου.
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Τα «βρόντηξε» ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Δυτικής Λέσβου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν μπορούσε να διαχειριστεί τις εντάσεις στην υπηρεσία εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Σφοδρή νεροποντή στη Λέσβο

Υπερχείλισε φρεάτιο στην προκυμαία
ΧΩΡΙΑ

Ο Γολγοθάς τελείωσε και το Αναγνωστήριο μπαίνει σε νέα εποχή

Ξεκινούν οι εργασίες-Ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς και ο δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μιλούν για την εκκίνηση ενός δύσκολου αλλά ιστορικού έργου που θα παραδοθεί σε δύο χρόνια.
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Η ιστορία είναι ο καθρέφτης μας – χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας»

Η Μαρία Ευθυμίου ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ μίλησε στον Θράσο Αβραάμ και στο «Νησί 99FM» για τη δύναμη της ιστορίας ως εργαλείου αυτογνωσίας, τη μιζέρια της ελληνικής κοινωνίας και τον δρόμο για να σταθούμε με αξιοπρέπεια
ΧΩΡΙΑ

Πρώτη επίσκεψη‑αυτοψία Χριστόφα στο Αναγνωστήριο Αγιάσου

Μία μέρα μετά την υπογραφή σύμβασης με τον εργολάβο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ενημέρωση του Δήμου Μυτιλήνης εν όψει κακοκαιρίας

Μέτρα αυτοπροστασίας για βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις