× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ο κ. Μητσοτάκης προτιμά τρία δυσαρεστημένα νησιά, παρά να δυσαρεστεί τους κομματάρχες του»

Απάντηση του Αλέξη Τσίπρα σε ερώτηση της Ανθής Παζιάνου από το «Νησί» στη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/9/2020

«Ο κ. Μητσοτάκης προτιμά τρία δυσαρεστημένα νησιά, παρά να δυσαρεστεί τους κομματάρχες του»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη και το «Νησί» συμμετείχε στη διαδικασία με τη δημοσιογράφο Ανθή Παζιάνου -από το στούντιο του ρ/σ Στο Νησι 99FM- να απευθύνει ερώτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λέσβο, μετά τη φωτιά στο ΚΥΤ Μόριας και τα όσα ακολούθησαν επί 10 ημέρες στον κεντρικό οδικό άξονα της Μυτιλήνης, πριν οι αιτούντες άσυλο μπουν στη νέα δομή, που δημιουργήθηκε στον Καρά Τεπέ.

Η ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα ήταν σχετικά με τις δικές του ενέργειες, εφόσον ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με τον κ. Τσίπρα να επιχειρεί αρχικά ένα γενικότερο σχόλιο για όσα συνέβησαν από τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης ως σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μου έρχεται στο μυαλό μια παλιά διαπίστωση του Νίτσε, που έλεγε πως όταν κοιτάζεις για πολύ την άβυσσο, θα σε δει κι αυτή. Η κυβέρνηση όχι μόνο την κοίταζε, αλλά τη μεγάλωσε κιόλας. Διότι η Μόρια είναι μια άβυσσος για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Το να μη δίνεις δυνατότητες φιλοξενίας σε ασυνόδευτα παιδιά είναι άβυσσος, να καλλιεργείς το μίσος και την ξενοφοβία είναι άβυσσος, να στέλνεις τα ΜΑΤ είναι άβυσσος. Να προχωράς σε βίαιες πρακτικές στη θάλασσα είναι άβυσσος. Και τη διόγκωσαν την άβυσσο ο κ. Χρυσοχοΐδης κι ο κ. Μητσοτάκης κι έχουν ευθύνη γι' αυτό.», ανέφερε αρχικά ο κ. Τσίπρας.

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε: «Δεν αποποιούμαι των ευθυνών μου. Δεν αισθανόμαστε αρά και τιμή. Διότι η Μόρια είχε επί των ημερών μας, με επίσημη χωρητικότητα 2.500 ατόμων, όταν την αφήσαμε είχε 5.680, εκ των οποίων οι 1.400 είχαν χαρτί για να φύγουν. Άλλο όμως οι 5.680, που θα γίνονταν τις επόμενες ημέρες 4.000 κι άλλο οι 20.000 που έφτασαν επί ημερών Νέας Δημοκρατία, για να φτάσει σήμερα με μια μικρή αποσυμφόρηση στις 13.000.».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως «ερχόταν προεκλογικά στο νησί σας και υποσχόταν αποσυμφόρηση. Ότι δεν θα μείνει κανείς. Ότι δεν θα υπάρχει Μόρια. Την ίδια ώρα πήγαινε στην ηπειρωτική Ελλάδα κι έλεγε πως δεν θα πατήσει μετανάστης και να μείνουν ήσυχοι. Ε, πώς θα γίνουν και τα δύο ταυτόχρονα; Ιδίως όταν δεν διεκδικείς μετεγκαταστάσεις από την Ευρώπη. Πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι; Θα τους καταπιεί η Γη;»

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «στερείται στρατηγικής», διευκρινίζοντας πως η δική μας στρατηγική ήταν «διαμοιρασμός της ευθύνης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού αυτοί οι άνθρωποι δεν έρχονται για να μείνουν στη Λέσβο, ούτε στην Πλατεία Βικτωρίας. Η διεκδίκησή μας ήταν μετεγκαταστάσεις και πετύχαμε χιλιάδες. Σε αντιθεση με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που δεν αιτήθηκε τίποτα. Για τους Ευρωπαίους είναι μια χαρά η Μόρια. Δεν έχει κανείς το πρόβλημα στην πόρτα του.».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο και σε ένα αδιέξοδο κοινωνικού αυτοματισμού», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. «Από τη μία η αδυναμία της ελληνικής πολιτείας να διαχειριστεί με επάρκεια το προσφυγικό. Από την άλλη η δικαιολογημένη κούραση της τοπικής κοινωνίας, στην οποία ουσιαστικά λέμε πάρε εσύ το πρόβλημα. Γιατί προτιμά ο κ. Μητσοτάκης να έχει τρεις δυσαρεστημένες κοινωνίες στα νησιά, παρά να έχει δυσαρεστημένους τους δημάρχους και τους κομματάρχες τους, που είχαν γαλουχηθεί με τέτοιες απόψεις.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τόνισε πως «χρειαζεται να επανέλθουμε σε μια πολιτική, η οποία είναι στη βάση των αξιών μας, να αποσυμφορηθούν άμεσα τα νησιά, είτε με μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα, είτε με μετεγκαταστάσεις στην ΕΕ, να συνεχιστεί μια πολιτική φιλοξενίας και ενσωμάτωσης ιδίως των παιδιών που έρχονται ή γεννιούνται εδώ και επιτέλους να πάψει η πολιτική που άγεται και φέρεται από το μικρό κομματικό συμφέρον.»

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Λέσβος: Περισσότεροι επισκέπτες με τσάρτερ αλλά…

Τα στοιχεία των αφίξεων με τσάρτερ στη Λέσβο δείχνουν άνοδο τον Μάιο, τον πρώτο ουσιαστικά μήνα της τρέχουσας τουριστικής περιόδου. Ωστόσο οι τζίροι των τουριστικών επιχειρήσεων έδειξαν ιδιαίτερα ανησυχητικά σημάδια
Λέσβος: Περισσότεροι επισκέπτες με τσάρτερ αλλά…
ΕΛΛΑΔΑ

Φθηνότερο ρεύμα, προστασία της κατοικίας και αυξήσεις σε δασκάλους και γιατρούς

Από τη δωρεάν μετακίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έως την κατάργηση των Πανελλαδικών το πακέτο προτάσεων που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας
Φθηνότερο ρεύμα, προστασία της κατοικίας και αυξήσεις σε δασκάλους και γιατρούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κυκλοφοριακές αλλαγές στην Επάνω Σκάλα λόγω ασφαλτοστρώσεων

Από τις 15 έως τις 22 Ιουνίου παρεμβάσεις στην οδό Ναυμαχίας Έλλης με προσωρινές ρυθμίσεις στην κυκλοφορία και απαγόρευση στάθμευσης σε συγκεκριμένα σημεία
Κυκλοφοριακές αλλαγές στην Επάνω Σκάλα λόγω ασφαλτοστρώσεων
ΑΤΖΕΝΤΑ

Αναβιώνει ο Κλήδονας στην Αγιάσο

Φωτιές, σατιρικοί στίχοι και λαϊκό γλέντι στο Καμπούδι
Αναβιώνει ο Κλήδονας στην Αγιάσο
ΧΩΡΙΑ

Αμεσες παρεμβάσεις της Περιφέρειας σε δρόμους της Αγίας Παρασκευής

Το Γεωργικό Σωματείο ευχαριστεί για τις άμεσες παρεμβάσεις σε Άγιο Χαράλαμπο και Στρατόπεδο
Αμεσες παρεμβάσεις της Περιφέρειας σε δρόμους της Αγίας Παρασκευής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πώς θα επιβιώσουν τα ελληνικά νησιά

Ημερίδα της ΕΛΛΕΤ, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή
Πώς θα επιβιώσουν τα ελληνικά νησιά
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νύχτα αγωνίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου

Πυρκαγιά ξέσπασε στον χώρο κράτησης όπου βρίσκονταν 15 άτομα- Κρατούμενος για κλοπές φέρεται ως υπαίτιος
Νύχτα αγωνίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Η Λέσβος χρειάζεται τουλάχιστον 50 ακόμη πυροσβέστες»

Προειδοποίηση για μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο, από τον πρόεδρο των Πυροσβεστών Γιώργο Ντίνο. Έρχονται προσλήψεις πυροσβεστών επταετούς θητείας το επόμενο διάστημα. Ελπίδες ότι θα γίνει κατανομή και στη Λέσβο
«Η Λέσβος χρειάζεται τουλάχιστον 50 ακόμη πυροσβέστες»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταγγελία του ΚΚΕ κατά της ΔΕΗ

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου κάνει λόγο για εμπόδια στην επικοινωνία με τους εργαζόμενους του Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας σε επίσκεψη της βουλευτή του κόμματος Μαρία Κομνηνάκα
Καταγγελία του ΚΚΕ κατά της ΔΕΗ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το «Λευκά Όρη» σκαντζάρει το «Νήσος Σάμος»

Το πλοίο της Superfast Ferries θα κάνει ένα δεκαήμερο πέρασμα από το Βόρειο Αιγαίο
Το «Λευκά Όρη» σκαντζάρει το «Νήσος Σάμος»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δίκαιος ο αγώνας για μισθούς και προσλήψεις λέει το ΚΚΕ

Η βουλευτής του κόμματος Μαρία Κομνηνάκα τονίζει ότι οι εργαζόμενοι στη Δικαιοσύνη δίνουν μάχη απέναντι στις ελλείψεις και την υποστελέχωση.
Δίκαιος ο αγώνας για μισθούς και προσλήψεις λέει το ΚΚΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μίλτος Χατζηγιαννάκης o γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΕΛ.Α.Σ.

Η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου προγραμματίζεται για τις 27 Ιουνίου
Μίλτος Χατζηγιαννάκης o γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΕΛ.Α.Σ.