× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ο κ. Μητσοτάκης προτιμά τρία δυσαρεστημένα νησιά, παρά να δυσαρεστεί τους κομματάρχες του»

Απάντηση του Αλέξη Τσίπρα σε ερώτηση της Ανθής Παζιάνου από το «Νησί» στη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/9/2020

«Ο κ. Μητσοτάκης προτιμά τρία δυσαρεστημένα νησιά, παρά να δυσαρεστεί τους κομματάρχες του»

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη και το «Νησί» συμμετείχε στη διαδικασία με τη δημοσιογράφο Ανθή Παζιάνου -από το στούντιο του ρ/σ Στο Νησι 99FM- να απευθύνει ερώτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λέσβο, μετά τη φωτιά στο ΚΥΤ Μόριας και τα όσα ακολούθησαν επί 10 ημέρες στον κεντρικό οδικό άξονα της Μυτιλήνης, πριν οι αιτούντες άσυλο μπουν στη νέα δομή, που δημιουργήθηκε στον Καρά Τεπέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα ήταν σχετικά με τις δικές του ενέργειες, εφόσον ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με τον κ. Τσίπρα να επιχειρεί αρχικά ένα γενικότερο σχόλιο για όσα συνέβησαν από τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης ως σήμερα.

«Μου έρχεται στο μυαλό μια παλιά διαπίστωση του Νίτσε, που έλεγε πως όταν κοιτάζεις για πολύ την άβυσσο, θα σε δει κι αυτή. Η κυβέρνηση όχι μόνο την κοίταζε, αλλά τη μεγάλωσε κιόλας. Διότι η Μόρια είναι μια άβυσσος για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Το να μη δίνεις δυνατότητες φιλοξενίας σε ασυνόδευτα παιδιά είναι άβυσσος, να καλλιεργείς το μίσος και την ξενοφοβία είναι άβυσσος, να στέλνεις τα ΜΑΤ είναι άβυσσος. Να προχωράς σε βίαιες πρακτικές στη θάλασσα είναι άβυσσος. Και τη διόγκωσαν την άβυσσο ο κ. Χρυσοχοΐδης κι ο κ. Μητσοτάκης κι έχουν ευθύνη γι' αυτό.», ανέφερε αρχικά ο κ. Τσίπρας.

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε: «Δεν αποποιούμαι των ευθυνών μου. Δεν αισθανόμαστε αρά και τιμή. Διότι η Μόρια είχε επί των ημερών μας, με επίσημη χωρητικότητα 2.500 ατόμων, όταν την αφήσαμε είχε 5.680, εκ των οποίων οι 1.400 είχαν χαρτί για να φύγουν. Άλλο όμως οι 5.680, που θα γίνονταν τις επόμενες ημέρες 4.000 κι άλλο οι 20.000 που έφτασαν επί ημερών Νέας Δημοκρατία, για να φτάσει σήμερα με μια μικρή αποσυμφόρηση στις 13.000.».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως «ερχόταν προεκλογικά στο νησί σας και υποσχόταν αποσυμφόρηση. Ότι δεν θα μείνει κανείς. Ότι δεν θα υπάρχει Μόρια. Την ίδια ώρα πήγαινε στην ηπειρωτική Ελλάδα κι έλεγε πως δεν θα πατήσει μετανάστης και να μείνουν ήσυχοι. Ε, πώς θα γίνουν και τα δύο ταυτόχρονα; Ιδίως όταν δεν διεκδικείς μετεγκαταστάσεις από την Ευρώπη. Πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι; Θα τους καταπιεί η Γη;»

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «στερείται στρατηγικής», διευκρινίζοντας πως η δική μας στρατηγική ήταν «διαμοιρασμός της ευθύνης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού αυτοί οι άνθρωποι δεν έρχονται για να μείνουν στη Λέσβο, ούτε στην Πλατεία Βικτωρίας. Η διεκδίκησή μας ήταν μετεγκαταστάσεις και πετύχαμε χιλιάδες. Σε αντιθεση με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που δεν αιτήθηκε τίποτα. Για τους Ευρωπαίους είναι μια χαρά η Μόρια. Δεν έχει κανείς το πρόβλημα στην πόρτα του.».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο και σε ένα αδιέξοδο κοινωνικού αυτοματισμού», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. «Από τη μία η αδυναμία της ελληνικής πολιτείας να διαχειριστεί με επάρκεια το προσφυγικό. Από την άλλη η δικαιολογημένη κούραση της τοπικής κοινωνίας, στην οποία ουσιαστικά λέμε πάρε εσύ το πρόβλημα. Γιατί προτιμά ο κ. Μητσοτάκης να έχει τρεις δυσαρεστημένες κοινωνίες στα νησιά, παρά να έχει δυσαρεστημένους τους δημάρχους και τους κομματάρχες τους, που είχαν γαλουχηθεί με τέτοιες απόψεις.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τόνισε πως «χρειαζεται να επανέλθουμε σε μια πολιτική, η οποία είναι στη βάση των αξιών μας, να αποσυμφορηθούν άμεσα τα νησιά, είτε με μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα, είτε με μετεγκαταστάσεις στην ΕΕ, να συνεχιστεί μια πολιτική φιλοξενίας και ενσωμάτωσης ιδίως των παιδιών που έρχονται ή γεννιούνται εδώ και επιτέλους να πάψει η πολιτική που άγεται και φέρεται από το μικρό κομματικό συμφέρον.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Το «ευχαριστώ» του Μανταμάδου για τα τεστ ΠΑΠ

Ανακοίνωση του προέδρου της Κοινότητας για τη γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Προβληματισμοί, διαφωνίες και συμφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάστηκε
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα και αντιδράσεις για μίσθωση ακινήτου της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης ενέκρινε μίσθωση ακίνητου της Δημοτικής Επιχείρησης σε εταιρικό σχήμα που συμμετέχει ο ίδιος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης