× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δίκαιος διαμοιρασμός σε όλα τα κράτη‑μέλη»

Ο Πέτρος Κόκκαλης μετά την αποστολή της ομάδας ευρωβουλευτών της GUE στη Λέσβο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/9/2020

«Δίκαιος διαμοιρασμός σε όλα τα κράτη‑μέλη»
' χρόνος ανάγνωσης

«Επισκεφτήκαμε τη Λέσβο μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας, με την αποστολή ομάδας ευρωβουλευτών της Αριστεράς (GUE) και τον Κώστα Αρβανίτη, τηρώντας τους αριθμητικούς περιορισμούς της πανδημίας», έγραψε σε ανάρτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης.

Υπενθυμίζεται πως, αφού επισκέφθηκαν την κατεστραμμένη από την πυρκαγιά δομή στη Μόρια, οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς μετέβησαν στο χώρο του νέου πρόχειρου καταυλισμού στο Καρά Τεπέ, όπου η κυβέρνηση με καθυστέρηση ημερών και ανεπαρκείς υγειονομικές συνθήκες επιχειρεί να οργανώσει τη στέγαση των πάνω από 10.000 ανθρώπων που περιφέρονται ανέστιοι στο νησί από την ημέρα της πυρκαγιάς στη Μόρια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως συνεχίζει στο μήνυμά του ο Πέτρος Κόκκαλης:

«Η κατάσταση στη Λέσβο, μετά τη φωτιά στη Μόρια, καταδεικνύει πόσο επιβεβλημένη είναι η αλλαγή στον τρόπο που σκεφτόμαστε και δρούμε γύρω από τη μετανάστευση, αλλαγή σε όσα καταλήγουν στη συσσώρευση παλαιών και τη δημιουργία νέων προβλημάτων, αντί των ρεαλιστικών παρεμβάσεων που μόνο από τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη μπορούν να έρθουν.Η κρίση με την προσφυγιά και τη μετανάστευση, εδράζεται στον τρόπο που έχουμε επιλέξει να την "επιλύσουμε".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι έξω από τις αρχές και τις αξίες μας η κακοποίηση όσων βρίσκονται στη φύλαξη του κράτους.

Είναι έξω από το νομικό μας πλαίσιο η αναγκαστική κράτηση (φυλάκιση) αιτούντων άσυλο, αλλά και όσων το έχουν αποκτήσει. Πόσω μάλλον, όταν γίνεται με πρόφαση τον κορωνοϊό για να παραβιαστεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο στήριξης, χωρίς οικονομικό αντίκτυπο, μειώνοντας κατακόρυφα την αξιοπιστία της ελληνικής πολιτείας.

Είναι έγκλημα να μένουν έστω και για ένα λεπτό ασυνόδευτα παιδιά στις λάσπες της όποιας Μόριας, μακριά από τη φροντίδα και την αγάπη που δικαιούται κάθε παιδί, όσο και από δομές υγείας και παιδείας, στις λάσπες στρατοπέδων βδομάδες πριν το χειμώνα. Όταν κάηκε η Μόρια μετακινήθηκαν μόλις σε λίγα εικοσιτετράωρα. Γιατί δεν είχαν μετακινηθεί τόσους μήνες και χρόνια;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πραγματική κρίση, την παρούσα χρονική περίοδο, δεν είναι η μετανάστευση, ή οι απολύτως διαχειρίσιμοι αριθμοί, αλλά η συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του δόγματος της αποτροπής, να υπάρξει η Μόρια ως τιμωρία για όποιον τόλμησε να κυνηγήσει την επιβίωση ή μια καλύτερη ζωή.

Είναι προφανές σε όλους πως αυτές οι πιέσεις δεν ελέγχονται με υπουργικές αποφάσεις ή με κακοποίηση κρατουμένων. Δυστυχώς, οι άνθρωποι αυτοί έχουν ζήσει και έχουν τρέξει να διαφύγουν από πολύ χειρότερα, κάτι που καθιστά το αφήγημα της αποτροπής έωλο, ενώ αφήνει εμάς βαθιά εκτεθειμένους για το ποιοι είμαστε. Το μόνο που επιτυγχάνεται με τέτοιες πολιτικές, είναι η τέρψη ακροδεξιών στοιχείων εντός και πέριξ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, όταν το ζητούμενο είναι ο ανθρωπισμός και οι λύσεις.

Η Ευρώπη δείχνει να ταρακουνήθηκε από την πυρκαγιά της Μόριας, αντιλαμβανόμενη και τις ευθύνες της για τη συμφωνία με την Τουρκία. Μένει να δούμε αν μπορεί να πάρει τη στροφή και ο κ. Μητσοτάκης με τους υπουργούς του, κάποιοι από τους οποίους συναντούσαν και έδειχναν κατανόηση για «αγανακτισμένους πολίτες», σαν αυτούς που κάποτε βλέπαμε στον Άγιο Παντελεήμονα.

Η πολιτική του Δουβλίνου που βασανίζει εδώ και 5 χρόνια κατοίκους και αιτούντες άσυλο, τελείωσε μαζί με τη Μόρια. Την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε το σχέδιο για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης από την Κομισιόν, πρέπει να είναι ανθρωπιστικό, να απαντάει στις προκλήσεις του 21ου αιώνα και να είναι σύμφωνο με τις ευρωπαϊκές αξίες. Απαραίτητα στοιχεία, είναι ο δίκαιος διαμοιρασμός σε όλα τα κράτη μέλη, η καταπολέμηση όλων των δικτύων εκμετάλλευσης, η δημιουργία ασφαλών διαδρόμων, η φροντίδα για την ένταξη όσων λαμβάνουν πολιτικό άσυλο, κατάργηση των κλειστών κέντρων στα σύνορα και διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης για τα νέα ναυάγια σε Πλωμάρι και Τσίλια

«Οι θάλασσές μας έγιναν ξανά υγρός τάφος» – Σκληρή ανακοίνωση για την κυβερνητική πολιτική στο μεταναστευτικό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παρέμβαση της Ένωσης Γονέων Μυτιλήνης για τις υποβαθμίσεις σχολείων

Η Ένωση σε επιστολή της προς τους αρμόδιους φορείς σημείωνει ότι δεν είναι ανεκτή οιαδήποτε υποβάθμιση ή αλλαγή λειτουργικότητας σχολικών μονάδων στο νησί
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέες δράσεις παρατήρησης πουλιών στις 11 και 12 Οκτωβρίου

Οι δράσεις πραγματοποιούνται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Λειτουργεί ξανά Σχολή Γονέων στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Με θέμα «Γονείς και Σχολείο: Μαζί για αποτελεσματική διαχείριση δύσκολων συμπεριφορών» ξεκινούν οι φετινές συναντήσεις με ομιλήτρια τη Λιάνα Δουτίνη
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Να πάρουν την Βάστρια και να την πάνε στην Κηφισιά ή το Κολωνάκι»

Ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού και προειδοποίησε για σοβαρούς κινδύνους στην εθνική ασφάλεια
ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τραγωδία με 4 νεκρούς σε ναυάγιο στη Λέσβο

34 διασώθηκαν από το Λιμενικό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Καθυστερήσεις και κενά στα σχολεία της Λέσβου στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Λέσβου κατηγορεί την κυβέρνηση για αδιαφορία και ζητά άμεση κάλυψη των κενών στη Γενική και Ειδική Αγωγή
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τρεις ημέρες ανοιχτές πόρτες στο Εργαστήριο Συντήρησης Λέσβου

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται σε μικρά γκρουπ των πέντε ατόμων
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνέληφθη 17χρονος με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα

Ο νεαρός βρέθηκε κατά την επιβίβασή στο πλοίο από τη Μυτιλήνη με προορισμό τον Πειραιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Υποβαθμίσθηκαν προσωρινά τα σχολεία Αγρας και Κεραμειών

Την ανησυχία του για την εξέλιξη αυτή εκφράζει το αιρετό μέλος του ΠΥΣΠΕ Λέσβου Κωνσταντίνος Καρατόλιος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Λέσβος στο επίκεντρο του μαθητικού τουρισμού

Εκπαιδευτικοί, επιστήμονες και φορείς ενώνουν δυνάμεις στην Αθήνα για να αναδείξουν το νησί ως πρότυπο βιωματικής μάθησης και πολιτιστικού προορισμού
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

«Φίλος μου ο σκύλος» στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής

Μια ξεχωριστή δράση του Συλλόγου Κυνόφιλων Λέσβου και του ΚΕΠΕΑ Ευεργέτουλα για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων