
Μια βραδιά γεμάτη μουσική, χορό, αγορές και ειδικές προσφορές διοργανώνει την Τετάρτη 5 Αυγούστου ο Εμπορικός Σύλλογος Πλωμαρίου, στο πλαίσιο της δεύτερης «Λευκής Νύχτας».
Η διοργάνωση θα αρχίσει μετά τις 20:30, όταν θα έχει υποχωρήσει η ζέστη, και θα αναπτυχθεί σε ολόκληρη την αγορά του Πλωμαρίου. Τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά έως αργά, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, Μανώλη Μαραγκέλλη, να αναφέρει ότι η λειτουργία τους θα συνεχιστεί έως τις 23:00 ή τα μεσάνυχτα, ανάλογα με την κίνηση. Η άδεια για τις εκδηλώσεις έχει δοθεί έως τις 00:30.
Μιλώντας στον 99 fm «Στο Νησί», ο κ. Μαραγκέλλης σημείωσε ότι κάθε επιχείρηση θα διαμορφώσει τις δικές της εκπτώσεις και προσφορές, ανάλογα με τις δυνατότητές της. Παράλληλα, θα προσφερθούν κεράσματα από τον Εμπορικό Σύλλογο και τα καταστήματα που συμμετέχουν.
Τη μουσική της βραδιάς θα αναλάβει ο DJ Giorgos Fragos, με ηχητικές εγκαταστάσεις σε διαφορετικά σημεία της αγοράς. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμη τα χορευτικά τμήματα της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» και του «Αρίωνα» Μυτιλήνης, με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της βραδιάς. Κάθε επιβεβαιωμένη αγορά από κατάστημα-μέλος του Εμπορικού Συλλόγου θα εξασφαλίζει έναν λαχνό συμμετοχής, με βάση την απόδειξη. Οι λαχνοί θα μπουν σε κλήρωση για δώρα που προσφέρουν οι επιχειρήσεις της περιοχής.
Στη διοργάνωση αναμένεται να συμμετάσχουν και επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, ενισχύοντας το εορταστικό κλίμα. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου, βασικός στόχος είναι η στήριξη της τοπικής αγοράς, αλλά και η δημιουργία μιας όμορφης βραδιάς για κατοίκους και επισκέπτες.
Η «Λευκή Νύχτα» πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που δοκίμασε την περιοχή του Πλωμαρίου. Σύμφωνα με τον Μανώλη Μαραγκέλλη, η κατάσταση έχει πλέον βελτιωθεί σημαντικά, αν και πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιτηρούν την περιοχή και να αντιμετωπίζουν μικρές εστίες.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν υπήρξαν απώλειες ανθρώπινων ζωών ή ζημιές σε κατοικίες, χαρακτηρίζοντας αυτό ως το σημαντικότερο στοιχείο. Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην άμεση και μαζική κινητοποίηση των κατοίκων, των επαγγελματιών και των εθελοντών.
Όπως είπε, αρκετά καταστήματα έκλεισαν ώστε οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοί τους να συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης. Άλλες επιχειρήσεις παρέμειναν ανοιχτές για να υποστηρίξουν όσους βρίσκονταν στα μέτωπα της φωτιάς. Το τοπικό πρατήριο καυσίμων λειτούργησε και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε να εξυπηρετούνται τα πυροσβεστικά και εθελοντικά οχήματα, ενώ καφετέριες, σούπερ μάρκετ και μίνι μάρκετ πρόσφεραν νερά και τρόφιμα.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου συμμετείχε και ο ίδιος στην επιχείρηση ως εθελοντής πυροσβέστης. Με δικό του όχημα, εξοπλισμένο με δεξαμενή νερού ενός τόνου και πυροσβεστική αντλία, μετέφερε νερό σε μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα που είχαν τοποθετηθεί σε δύσβατα σημεία.
Όπως εξήγησε, ο ανεφοδιασμός των μεγάλων οχημάτων από μικρότερα και ευέλικτα μέσα ήταν κρίσιμος, καθώς η αποχώρησή τους από τις θέσεις κατάσβεσης για να γεμίσουν νερό θα προκαλούσε σημαντικές καθυστερήσεις.
«Όλοι έδωσαν ό,τι μπορούσαν», ανέφερε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τη συλλογική προσπάθεια που αναπτύχθηκε στην περιοχή.
Αναφερόμενος στη φετινή τουριστική περίοδο, ο Μανώλης Μαραγκέλλης τόνισε ότι το Πλωμάρι διατηρεί ζωντανή κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και διαθέτει έντονη βραδινή ζωή. Η εικόνα, πάντως, δεν έχει φτάσει στα επίπεδα που προσδοκούσαν οι επαγγελματίες.
«Δεν είναι άσχημα, αλλά θα θέλαμε λίγο περισσότερο κόσμο», σημείωσε, εκτιμώντας ότι η ίδια εικόνα καταγράφεται και σε άλλες περιοχές της Λέσβου και της χώρας.
Η εμπορική αγορά εξακολουθεί να δουλεύει και να προσελκύει καταναλωτές, ωστόσο τα καταστήματα αντιμετωπίζουν και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό των διαδικτυακών αγορών. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η «Λευκή Νύχτα» αποτελεί μια προσπάθεια τόνωσης της κίνησης, προβολής των τοπικών επιχειρήσεων και ενίσχυσης της ψυχολογίας κατοίκων και επαγγελματιών.