× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Είναι θέμα εθνικής ασφάλειας»

Ενημερωτικό σημείωμα από τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Στρατή Μανωλακέλλη για τη νέα δομή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/9/2020

«Είναι θέμα εθνικής ασφάλειας»

Ενημερωτικό σημείωμα αναφορικά με την παραχώρηση του Πεδίου Βολής Μαυροβούνι, σε προσωρινό χώρο εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών υπογράφει για το περιφερειακό Τμήμα βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ, ο Πρόεδρος, Στρατής Μανωλακέλλης.

Εξηγεί ότι ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όχι όμως και οι γραμμές αιγιαλού και παραλίας που είναι κοινόχρηστες, και οι διαμορφώσεις εδάφους απαιτούν εγκρίσεις από διάφορες υπηρεσίες (ΥΠΕΝ, ΓΕΝ, Ενάλιες Αρχαιότητες, κλπ.): «Τίθεται θέμα υψίστης Εθνικής Ασφαλείας, αφού ο χώρος κατά μήκος της Ακτογραμμής αποτελεί και Π.Ο.Τ. (Πρόσθιο Όριο Τοποθεσίας), με ότι αυτό συνεπάγεται για την άμυνα του νησιού, ειδικά σε αυτούς τους περίεργους καιρούς με τη γείτονα χώρα».

Περαιτέρω, ο κ. Μανωλακέλλης αναφέρει:

«Στα άρθρα 8 και 10 του ν. 4375/2016 (ΦΕΚ Α’51/2016) ορίζεται ο χαρακτήρας της δομή αυτής. Η παράγραφος 3 του αρ. 16 του ιδίου νόμου -όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αρ.96 ν 4485/17- ορίζει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης της συγκεκριμένης εγκατάστασης. Εκεί αναφέρεται μεν «….Σε εξαιρετικές περιπτώσεις επείγουσας και επιτακτικής ανάγκης και για λόγους εθνικού συμφέροντος, για τις ανάγκες εγκατάστασης των δομών του άρθρου 10 σε ακίνητα του Δημοσίου, ν.π.δ.δ. ή Ο.Τ.Α., σε κοινόχρηστους χώρους, χερσαίες ζώνες λιμένων ή σε ιδιωτικά ακίνητα, επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης των ήδη υφιστάμενων σε αυτά κτιρίων, καθώς και η εκτέλεση των αναγκαίων μετασκευών, η τοποθέτηση ή ανέγερση προκατασκευασμένων κτιρίων, εγκαταστάσεων και υποδομών, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής πολεοδομικής ή άλλης διάταξης...», αλλά και «…Η περιβαλλοντική αδειοδότηση, όπου απαιτείται, γίνεται σύμφωνα με το ν. 4014/2011…». Επομένως, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα μπορεί, πράγματι, η εκάστοτε Κυβέρνηση να επιτάσσει χώρους, κτήρια, κτλ. για να εγκαταστήσει δομές προσωρινού χαρακτήρα αδιαφορώντας για τις πολεοδομικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή (χρήσεις γης, συντελεστής δόμησης), αλλά είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις περιβαλλοντικές διαδικασίες που προβλέπονται στο ν. 4014/2011.

Ειδικότερα το Κεφάλαιο Α’ του ν.4014/11 πραγματεύεται ακριβώς την «Περιβαλλοντική Αδειοδότηση Έργων και Δραστηριοτήτων». Ήδη στην παρ. 3 του αρ. 1 αναφέρεται ρητά ότι «..3. Έργα και δραστηριότητες, ο σχεδιασμός και η διαδικασία υλοποίησης των οποίων υιοθετούνται με ειδικό νόμο, εξαιρούνται από την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος εφόσον, μέσα από τη νομοθετική διαδικασία που ακολουθείται, πληρούνται οι σκοποί του νόμου αυτού, συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της επαρκούς δημοσιοποίησης και δημόσιας διαβούλευσης επί των συγκεκριμένων έργων και δραστηριοτήτων.». Υπενθυμίζεται ότι για χωροθέτηση και αδειοδότηση του χώρου δεν γίνεται ουδεμία αναφορά σε περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ούτε και αξιολόγηση αυτών. Κατά συνέπεια για την αδειοδότηση των έργων απαιτείται να ακολουθηθεί η διαδικασία που περιγράφεται αναλυτικά στον ν.4014/11, Αρθρα 2 έως 7. Εν περιλήψει, η αδειοδότηση τέτοιων δομών χρειάζεται την έγκριση Περιβαλλοντικών όρων από το αρμόδιο Συμβούλιο της Περιφέρειας, αλλά και εγκρίσεις από την Εφορία Αρχαιοτήτων και τη Δασική Υπηρεσία, ταυτόχρονα με τη θετική εισήγηση από κατάλληλη επιτροπή διαβούλευσης που αποτελείται από φορείς».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και εργασίας στη δομή του Καρά Τεπέ

Ανακοίνωση από την Περιφερειακή Επιτροπή Εργαζομένων στο ΚΥΤ Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ήθελε να ψαρέψει

Συνελήφθη άνδρας στη Μυτιλήνη για κλοπή αλιευτικών εργαλείων από ανασφάλιστο αυτοκίνητο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ακόμα τρεις χωρίς δίπλωμα οδήγησης

Συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη και στη Δυτική Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

SOS για τη λήξη συμβάσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα

Νέα επιστολή της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ακατάλληλα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία! Ακούει ο Δήμος;

Ένωση Γονέων Μυτιλήνης και Σύλλογος των Δασκάλων χτυπούν το καμπανάκι!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κοινωνικό Φροντιστήριο στη Δυτική Λέσβο

Πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής για την στήριξη των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου άπορων και οικονομικά αδύναμων οικογενειών της περιοχής
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Βαν με ουσίες μαχαίρια και ξιφολόγχη από καλάσνικοφ!

Συλλήψεις τεσσάρων Αυστριακών και ενός Γερμανού για παράβαση των νόμων περί ναρκωτικών και περί όπλων
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Οι Αστεγοι» ψηφίζουν

Αρχαιρεσίες στο ιστορικό πολιτιστικό Σωματείο της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Καρδίτσας η Περιφέρεια

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου Πανάγου Κουφέλου συγκεντρώνονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Γιορτάζει η Ελληνική Αστυνομία

Με δοξολογία στους Ιερούς Ναούς τίμησε η Ελληνική Αστυνομία τη μνήμη του Αγίου Αρτεμίου προστάτη του Σώματος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Διάρρηξη και καταστροφές σε αλιευτικά σκάφη της Λ. Θερμής

Για τρίτη φορά μέσα σε έξι μήνες, έπεσαν θύματα λεηλασιών οι ψαράδες της περιοχής. Στο μικροσκόπιο των αρχών συγκεκριμένη ομάδα ατόμων που πέρασε από την περιοχή το βράδυ των διαρρήξεων.
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τι έκαναν στην Καράβα;

«Στα πράσα» έπιασε ο πρόεδρος του Μανταμάδου, Χ. Τζελαϊδής 4 αυτοκίνητα στην περιοχή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ