Στη Μυτιλήνη ξανά ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, Φ. Λεκλέρκ
«Να μη χαθεί η αξία της ζωής στις στάχτες»
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/9/2020
Στη Μυτιλήνη βρίσκεται ξανά σήμερα, Τετάρτη ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ προκειμένου να δει τις εργασίες στο νέο καταυλισμό του Καρά- Τεπέ, τις συνθήκες διαμονής των αιτούντων άσυλο εκεί, αλλά και έξω από τον καταυλισμό.
Κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης και για να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες, η Ύπατη Αρμοστεία βοηθάει να στηθεί η νέα αυτή προσωρινή δομή με σκηνές προκειμένου να στεγαστούν όσοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Επίσης, παρέχει τεχνικές συμβουλές και μοιράζεται την τεχνογνωσία της όσον αφορά το στήσιμο και τον σχεδιασμό της δομής.
Ο χωροταξικός σχεδιασμός και οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς και το στρώσιμο του εδάφους με χαλίκι. Μέχρι στιγμής, η Ύπατη Αρμοστεία έχει παραδώσει 600 οικογενειακές σκηνές, που στέγαζαν ήδη περίπου 700 άτομα, μέχρι χθες το απόγευμα. Έχουμε παραδώσει επίσης εγκαταστάσεις υγιεινής (φορητές τουαλέτες και σταθμούς για το πλύσιμο χεριών) και είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε επιπλέον στήριξη σε θέματα ύδρευσης, υγιεινής και αποχέτευσης εάν χρειαστεί.
Οι ομάδες της Υ.Α. και εθνικές οργανώσεις συνεχίζουν επίσης τις προσπάθειες εντοπισμού και συνδρομής των ευάλωτων αιτούντων άσυλο, όπως οικογενειών με μικρά παιδιά και γυναικών που είναι μόνες, ενημερώνοντάς τους πως μπορούν να βρουν κατάλυμα στη νέα προσωρινή δομή. Περίπου 50 γυναίκες ευάλωτες και επιζήσασες έμφυλης βίας έχουν ήδη μεταφερθεί σε ασφαλή χώρο στο νησί.
Η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει επίσης έκκληση για την εύρεση μακροχρόνιων λύσεων, με τη συνεχή στήριξη της Ε.Ε. και με επιμερισμό των ευθυνών.
Τα υπερσυνωστισμένα κέντρα υποδοχής στη Λέσβο και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου πρέπει να αποσυμφορηθούν και οι συνθήκες εκεί να βελτιωθούν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι επισπεύδει την παρουσίαση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο στις 23 Σεπτεμβρίου, λόγω, εν μέρει, των πρόσφατων γεγονότων στη Λέσβο και της επείγουσας ανάγκης που υπάρχει για μια συλλογική ανταπόκριση στην Ευρώπη.
Η Ύπατη Αρμοστεία θεωρεί ότι το επερχόμενο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο αποτελεί μια πιθανή καινούρια αρχή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, ώστε να παρέχουν καλύτερη προστασία στους πρόσφυγες και να διασφαλίσουν ένα καλύτερα οργανωμένο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, που να βασίζεται σε πιο δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου, στην αλληλεγγύη και τον καταμερισμό των ευθυνών μεταξύ των κρατών. Ελπίζουμε ότι όλοι θα αδράξουν αυτή την ευκαιρία.
«Στις στάχτες της Μόριας, το διακύβευμα δεν είναι μόνο πώς θα εξασφαλιστούν άμεσα τα στοιχειώδη για όσους επλήγησαν. Οι οργανώσεις που βρισκόμασταν ήδη στο πεδίο σπεύσαμε να βοηθήσουμε το έργο των αρχών για να βρεθούν επείγουσες λύσεις. Η μεταφορά των 400 ασυνόδευτων παιδιών της Μόριας στην ενδοχώρα έγινε την ίδια μέρα. Σε αυτό το παράδειγμα άμεσης ανταπόκρισης και πολιτικής βούλησης μπορούμε να δούμε την αναγκαία αλλαγή να συμβαίνει» δήλωσε ο κ. Λεκλέρκ.