× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Κατηγορητήριο για 28 πρόσωπα στην υπόθεση της διαχείρισης των κοιμητηρίων

Ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις καθώς ο Εισαγγελέας άσκησε δίωξη σε 28 πρόσωπα ανάμεσά τους γνωστοί αυτοδιοικητικοί και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 23/7/2026

Κατηγορητήριο για 28 πρόσωπα στην υπόθεση της διαχείρισης των κοιμητηρίων
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ραγδαίες είναι οι δικαστικές εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση που αφορά τη διοίκηση και τη διαχείριση των κοιμητηρίων από τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης και τη Μητρόπολη Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ν», μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου παροχής εξηγήσεων στο πλαίσιο της μήνυσης που είχε καταθέσει ο γνωστός γιατρός και πρώην βουλευτής Γιάννης Ζερδελής, η εισαγγελική έρευνα περνά πλέον σε νέα και ιδιαίτερα κρίσιμη φάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Εισαγγελέας Μυτιλήνης σχημάτισε κατηγορητήριο για την υπόθεση σε 28 πρόσωπα και άσκησε δίωξη. Μεταξύ εκείνων που καλούνται περιλαμβάνονται γνωστά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης.

Η εκταφή που άνοιξε τον φάκελο των κοιμητηρίων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπόθεση ήρθε δυναμικά στο προσκήνιο το φθινόπωρο του 2024, με αφορμή ένα βαθιά προσωπικό και επώδυνο περιστατικό για τον Γιάννη Ζερδελή.

Όπως είχε αποκαλύψει τότε το «Ν», η υπόθεση αφορούσε την εκταφή της μητέρας του από το κοιμητήριο της Χρυσομαλλούσας. Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο ίδιος, είχε προηγουμένως ζητήσει μια ολιγοήμερη παράταση, ώστε να προλάβουν να έρθουν στη Λέσβο συγγενικά πρόσωπα της οικογένειας. Ο κ. Ζερδελής είχε υποστηρίξει ακόμη ότι ο αρμόδιος ιερέας ζήτησε το ποσό των 150 ευρώ για την παράταση αυτή.

Το συγκεκριμένο περιστατικό στάθηκε η αφορμή για να ανοίξει μια πολύ ευρύτερη συζήτηση γύρω από το καθεστώς λειτουργίας των κοιμητηρίων της Μυτιλήνης, τα τέλη που καταβάλλουν οι πολίτες και το ποιος φορέας έχει, σύμφωνα με τη νομοθεσία, την αρμοδιότητα διοίκησης και διαχείρισής τους. Το σχετικό δημοσίευμα του «Ν» είχε αναδείξει από τον Οκτώβριο του 2024 τόσο το προσωπικό περιστατικό όσο και τις θεσμικές διαστάσεις της υπόθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εντολή για μήνυση κατά παντός υπευθύνου

Μετά το περιστατικό, ο πρώην βουλευτής ανέθεσε στον δικηγόρο Στρατή Πέτρου να προχωρήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης και στην προετοιμασία μήνυσης κατά παντός υπευθύνου.

Παράλληλα, άρχισε να εξετάζεται συνολικά το καθεστώς των κοιμητηρίων που διαχειρίζονται τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα, η Μητρόπολη και οι ενοριακοί ναοί. Στο επίκεντρο βρέθηκαν κυρίως τα δύο μεγάλα κοιμητήρια στον Άγιο Παντελεήμονα και στην Αγία Κυριακή, αλλά και εκείνο της Χρυσομαλλούσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δήμος Μυτιλήνης είχε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2024 σειρά επαφών με τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα, χωρίς να προκύψει άμεσα συμφωνία. Η Νομική Υπηρεσία του Δήμου φέρεται να είχε γνωμοδοτήσει ότι, βάσει της νομοθεσίας του 1977, η διοίκηση και η διαχείριση των κοιμητηρίων αποτελούν αρμοδιότητα του Δήμου.

Από την πλευρά των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων είχε επισημανθεί ότι το πρώτο και το δεύτερο κοιμητήριο της Μυτιλήνης αποτελούν ιδιοκτησία τους και ότι τα διαχειρίζονται εδώ και πολλά χρόνια.

Η μήνυση κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2025

Ο Γιάννης Ζερδελής προχώρησε τελικά στην κατάθεση της μήνυσης κατά παντός υπευθύνου στις 3 Φεβρουαρίου 2025, ζητώντας να διερευνηθεί η νομιμότητα της διοίκησης και της οικονομικής διαχείρισης των κοιμητηρίων.

Όπως είχε αναφέρει τότε το ρεπορτάζ του stonisi.gr, ο κ. Ζερδελής υποστήριζε ότι ο Δήμος Μυτιλήνης έχανε ετησίως έσοδα ύψους περίπου 150.000 έως 170.000 ευρώ. Κατά την άποψή του, τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διατίθενται για τη συντήρηση και τον ευπρεπισμό των κοιμητηρίων, αλλά και για άλλες ανάγκες του Δήμου.

Οι αναφορές αυτές αποτελούν ισχυρισμούς του μηνυτή και είναι μεταξύ των ζητημάτων που τέθηκαν υπό δικαστική διερεύνηση.

Το ζήτημα είχε απασχολήσει τον Δήμο από το 2017

Η διαμάχη, ωστόσο, δεν εμφανίστηκε ξαφνικά το 2024. Στα δημοσιεύματα του «Ν» είχε παρουσιαστεί υπηρεσιακό έγγραφο της 27ης Ιουνίου 2017, με το οποίο ο τότε διευθυντής Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Λέσβου ενημέρωνε τον τότε δήμαρχο Σπύρο Γαληνό και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για το καθεστώς διαχείρισης των κοιμητηρίων και για ζητήματα που είχαν ανακύψει μετά από έκθεση των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Ο κ. Ζερδελής είχε επικαλεστεί και αυτό το ιστορικό, υποστηρίζοντας ότι οι αρμόδιες δημοτικές αρχές γνώριζαν εδώ και χρόνια το ζήτημα, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάληψης της διαχείρισης από τον Δήμο.

Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στις 17 Μαρτίου 2025 το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης αποφάσισε να κινηθεί για την ανάληψη της διοίκησης και της διαχείρισης των 15 κοιμητηρίων που δεν βρίσκονταν υπό τον άμεσο έλεγχο του Δήμου.

Η απόφαση κοινοποιήθηκε προς τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα και τις ενορίες, με προθεσμία για την παράδοση των κοιμητηρίων. Την ίδια περίοδο βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη η δικαστική διερεύνηση μετά τη μήνυση του Γιάννη Ζερδελή. 

Η έρευνα περνά πλέον σε κρίσιμη φάση

Η κλήση 28 προσώπων αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο σημαντική δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση που ξεκίνησε από μια οικογενειακή καταγγελία και εξελίχθηκε σε συνολική έρευνα για τον τρόπο διοίκησης, λειτουργίας και οικονομικής διαχείρισης των κοιμητηρίων της Μυτιλήνης.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την αξιολόγηση των εξηγήσεων και των εγγράφων που θα κατατεθούν, η Εισαγγελία θα αποφασίσει για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση της υπόθεσης και των προσώπων που ελέγχονται.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Από την Ερεσό μήνυμα αλληλεγγύης στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Τουρκίας

Συμμετέχουσες στο Διεθνές Φεστιβάλ Γυναικών ύψωσαν πανό ενάντια στο μίσος, την ώρα που οι τουρκικές αρχές εντείνουν τις συλλήψεις, τις διώξεις ακτιβιστών και τις εφόδους σε οργανώσεις
Από την Ερεσό μήνυμα αλληλεγγύης στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Τουρκίας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους

Η 1η Μαθητική Αστική Ποδηλατάδα γέμισε το κέντρο της πόλης με παιδικές φωνές και έστειλε ηχηρό μήνυμα για ασφαλείς δρόμους και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων
Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης

Η Ένωση Γονέων καλεί όλα τα Διοικητικά Συμβούλια να προγραμματίσουν έγκαιρα τις γενικές συνελεύσεις και τις αρχαιρεσίες τους
Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ταυτοποιήθηκε 41χρονος για κλοπή σε επιχείρηση της Καλλονής

Φέρεται να αφαίρεσε περίπου 2.700 ευρώ, πορτοφόλι και δύο τραπεζικές κάρτες
Ταυτοποιήθηκε 41χρονος για κλοπή σε επιχείρηση της Καλλονής
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

HPV: Γιατί εμβολιάζονται πλέον και τα αγόρια

«Η σεξουαλική υγεία αποτελεί μέρος της συνολικής μας υγείας και δεν είναι ταμπού» τονίζει στο «Ν» ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Γιώργος Μπανταβάνης, μιλώντας για πρόληψη, εμβολιασμό κατά του HPV και τα μεγάλα κενά ενημέρωσης
HPV: Γιατί εμβολιάζονται πλέον και τα αγόρια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο συλλήψεις στη Σάμο για μετακίνηση με ταυτότητα άλλου προσώπου

Ένας 28χρονος φέρεται να επρόκειτο να ταξιδέψει αεροπορικώς στην Αθήνα με ξένο έγγραφο – Αναζητείται ακόμη ένας 42χρονος.
Δύο συλλήψεις στη Σάμο για μετακίνηση με ταυτότητα άλλου προσώπου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αγιασμός για τη νέα οδηγική χρονιά στη Μυτιλήνη

Το Τοπικό Τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού καλεί παιδιά, νέους, γονείς και φίλους την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο
Αγιασμός για τη νέα οδηγική χρονιά στη Μυτιλήνη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Δυνατή αντιφασιστική φωνή στη Μυτιλήνη 13 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα

Πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Σαπφούς, στέλνοντας ισχυρό αντιφασιστικό μήνυμα 13 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Δυνατή αντιφασιστική φωνή στη Μυτιλήνη 13 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από τη Θερμή βραβεύονται για την «Αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία»

Η ομαδική δημιουργία μαθητών του Δημοτικού Σχολείου είχε διακριθεί στον πανελλαδικό διαγωνισμό He Art of Europe – Η βράβευση θα γίνει στις 28 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Μαθητές από τη Θερμή βραβεύονται για την «Αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Εκπαιδευτική δράση για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας

Μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου συνθέτη μέσα από ψηφιακά μέσα και διαδραστικά παιχνίδια – Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσης
Εκπαιδευτική δράση για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

18χρονος συνελήφθη στη Μυτιλήνη για διακίνηση πλαστών ταυτοτήτων

Συνελήφθη και 16χρονος στο αεροδρόμιο – Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον ακόμη τρία άτομα
18χρονος συνελήφθη στη Μυτιλήνη για διακίνηση πλαστών ταυτοτήτων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι πολύτεκνοι της Λέσβου ζητούν ίση έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Νομού Λέσβου επισημαίνει ότι η έκπτωση στις καμπίνες φτάνει το 50% στις γραμμές της Κρήτης, ενώ περιορίζεται στο 25% για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου
Οι πολύτεκνοι της Λέσβου ζητούν ίση έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια