× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Σήμα κινδύνου» για την καμινάδα του ελαιοτριβείου Ζερμπίνη

Ρηγματώσεις και αποκόλληση τούβλων προκαλούν ανησυχία στη Μόρια – Στο τραπέζι η αγορά του ιστορικού κτιρίου από τον Δήμο Μυτιλήνης

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 10/7/2026

«Σήμα κινδύνου» για την καμινάδα του ελαιοτριβείου Ζερμπίνη
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Το ιστορικό ελαιοτριβείο Ζερμπίνη στη Μόρια βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς η κατάσταση της χαρακτηριστικής καμινάδας του και ο κίνδυνος που εγκυμονεί για τους περιοίκους επαναφέρουν δυναμικά τη συζήτηση για τη διάσωση και την αξιοποίησή του.

Τόσο η πρόεδρος της Κοινότητας Μόριας, Μαριάνθη Μακρή, όσο και ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Δήμου Μυτιλήνης, Σωτήρης Μαρινάτος, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι αυτή τη φορά μπορεί να υπάρξει θετική κατάληξη, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με τους ιδιοκτήτες του ακινήτου, οι οποίοι, σύμφωνα με όσα ανέφεραν, δείχνουν διάθεση να προχωρήσουν στην πώλησή του προς τον Δήμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αφορμή για την επανεκκίνηση των συζητήσεων ήταν η διαπίστωση σοβαρής ρηγμάτωσης στην κορυφή της καμινάδας του παλιού ελαιοτριβείου, γεγονός που οδήγησε τις υπηρεσίες να εξετάσουν άμεσα μέτρα προστασίας.

Η πρόεδρος της Κοινότητας Μόριας υπογράμμισε ότι το ελαιοτριβείο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της συλλογικής μνήμης του χωριού. Όπως είπε, πρόκειται για ένα τοπόσημο άρρηκτα συνδεδεμένο με τις αναμνήσεις των κατοίκων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ακόμη και ο πελαργός συνήθιζε επί δεκαετίες να φωλιάζει στην καμινάδα του κτιρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κ. Μακρή χαρακτήρισε «προσβλητικό για την τοπική κοινωνία» το ενδεχόμενο να αφεθεί να καταρρεύσει ένα τόσο σημαντικό δείγμα της λεσβιακής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η σημερινή συγκυρία δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε το κτίριο να αποκτηθεί από τον Δήμο Μυτιλήνης.

Όπως ανέφερε, μετά τις πρόσφατες επαφές με τους συνιδιοκτήτες διαμορφώνεται κλίμα αισιοδοξίας και στόχος είναι το ιστορικό ελαιοτριβείο να μετατραπεί σε έναν σύγχρονο πολιτιστικό χώρο, αφιερωμένο στην ανάδειξη της ιστορίας, της βιομηχανικής κληρονομιάς και του πολιτισμού της Λέσβου.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Σωτήρης Μαρινάτος εξήγησε ότι το ελαιοτριβείο, το οποίο λειτούργησε κατά τη δεκαετία του 1950, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό παραδοσιακό βιομηχανικό συγκρότημα που χρειάζεται άμεση προστασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κατάσταση της καμινάδας, επισημαίνοντας ότι τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στην κορυφή της, όπου έχουν αρχίσει να αποκολλώνται τούβλα, δημιουργώντας κινδύνους για τους κατοίκους των γειτονικών κατοικιών.

Όπως αποκάλυψε, η Πολεοδομία έχει ήδη εξετάσει την κατάσταση και έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της απομάκρυνσης του ανώτερου τμήματος της καμινάδας, κατά λίγα μέτρα, καθώς εκεί εντοπίζεται το επικίνδυνο σημείο.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι εμφανίζονται θετικοί στην προοπτική πώλησης του ακινήτου. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Δήμος θα πρέπει να εξετάσει με θετική διάθεση την πιθανότητα αγοράς του ελαιοτριβείου, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση και αξιοποίησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μαρινάτος υπενθύμισε ότι ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει και πριν από περίπου είκοσι χρόνια χωρίς αποτέλεσμα, εκτιμώντας όμως ότι πλέον οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσει η διαδικασία.

«Δεν πρέπει να πέσει. Πρέπει να αναστηλωθεί. Είναι αμαρτία να χαθεί ένα τέτοιο κτίριο», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η διατήρηση της βιομηχανικής κληρονομιάς της Λέσβου αποτελεί ευθύνη όλων.

Ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι η κλίση της καμινάδας προς γειτονικές κατοικίες προκαλεί εύλογη ανησυχία στους περιοίκους, καθώς σε περίπτωση κατάρρευσης θα μπορούσαν να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές ή ακόμη και να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Η υπόθεση του ελαιοτριβείου Ζερμπίνη φαίνεται έτσι να εισέρχεται σε μια νέα φάση, με την τοπική κοινωνία να ελπίζει ότι αυτή τη φορά θα υπάρξουν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να διασωθεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της βιομηχανικής ιστορίας της Μόριας και να αποκτήσει μια νέα ζωή ως χώρος πολιτισμού και ιστορικής μνήμης.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η μετακίνηση τριών εκπαιδευτικών από τη Λήμνο στη Λέσβο

Η Μαρία Κομνηνάκα και ακόμα δυο βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ως αναφορά την επιστολή της ΕΛΜΕ Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου, ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόφασης
Στη Βουλή η μετακίνηση τριών εκπαιδευτικών από τη Λήμνο στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Καλοκαιρινή γιορτή γεμάτη όμορφες στιγμές υπόσχεται η Τσιχράντα

Την Παρασκευή, 21 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα με τα τραγούδια του Σταύρου Λιάργκοβα και καλεσμένους-έκπληξη, στην ταβέρνα «Καμίνια»
Καλοκαιρινή γιορτή γεμάτη όμορφες στιγμές υπόσχεται η Τσιχράντα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Αλβανική Κοινότητα δημιουργεί εθελοντική ομάδα για την προστασία του νησιού

Δώδεκα οχήματα βρίσκονται ήδη στη διάθεση της νέας εθελοντικής ομάδας, που δηλώνει έτοιμη να συνδράμει Πυροσβεστική και αρμόδιες αρχές σε πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και έκτακτες ανάγκες
Η Αλβανική Κοινότητα δημιουργεί εθελοντική ομάδα για την προστασία του νησιού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη μπαίνει σε ρυθμούς 3on3

Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής για τη διοργάνωση του Δήμου Μυτιλήνης στην πλατεία «Μηλένα Κοντού» – Μικροί και μεγάλοι δίνουν ραντεβού κάτω από τις μπασκέτες
Η Μυτιλήνη μπαίνει σε ρυθμούς 3on3
ΧΩΡΙΑ

Η γαλανόλευκη υψώθηκε στο Κάστρο της Μήθυμνας

Παρουσία της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη έπαρση της σημαίας ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου
Η γαλανόλευκη υψώθηκε στο Κάστρο της Μήθυμνας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μελέτες για ουσιαστικές παρεμβάσεις σε 11 λιμάνια της Λέσβου

Το Υπουργείο Ναυτιλίας ενέκρινε τις προγραμματικές συμβάσεις για λιμένες των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου – Προετοιμάζονται οι αναγκαίες μελέτες για αναμορφώσεις, επισκευές και ενισχύσεις υποδομών
Μελέτες για ουσιαστικές παρεμβάσεις σε 11 λιμάνια της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Οι Μιστεγνιώτες ανταμώνουν ξανά στη Σκάλα Μιστεγνών

Ζωντανή μουσική και παραδοσιακοί χοροί τη Δευτέρα 17 Αυγούστου στο Πάρκο Αναψυχής
Οι Μιστεγνιώτες ανταμώνουν ξανά στη Σκάλα Μιστεγνών
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μουσική και χορός μέχρι το πρωί στη Λουτρόπολη Θερμής

Οι «ΑΝΩ ΚΑΤΩ» δίνουν τον ρυθμό σε μια μεγάλη καλοκαιρινή βραδιά στον Άη Γιώργη, με τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων από το Ίππειος και την Πηγή
Μουσική και χορός μέχρι το πρωί στη Λουτρόπολη Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το μήνυμα του Παναγιώτη Χριστόφα για τον θάνατο του δημάρχου Φούρνων

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης αποχαιρετά τον Δημήτρη Καρύδη και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και την κοινωνία των Φούρνων
Το μήνυμα του Παναγιώτη Χριστόφα για τον θάνατο του δημάρχου Φούρνων
ΧΩΡΙΑ

Μανταμάδος – Πέτρα – Μόλυβος, μια διαδρομή γεμάτη ιστορίες

Περπατώντας στα μονοπάτια της Βόρειας Λέσβου
Μανταμάδος – Πέτρα – Μόλυβος, μια διαδρομή γεμάτη ιστορίες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναβάλλεται λόγω πένθους το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου

Η συνεδρίαση μετατίθεται για τις 3 Σεπτεμβρίου στη Χίο – Ειδική συνεδρίαση στους Φούρνους στη μνήμη του δημάρχου Δημήτρη Καρύδη
Αναβάλλεται λόγω πένθους το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Υποχωρεί το μελτέμι και επιστρέφει η ζέστη στη Λέσβο

Ηλιοφάνεια σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Έως τους 37 βαθμούς ο υδράργυρος στα θερμότερα τμήματα του νησιού
Υποχωρεί το μελτέμι και επιστρέφει η ζέστη στη Λέσβο