× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Διαδηλώσεις για τη Μόρια σε δεκάδες γερμανικές πόλεις

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε ολόκληρη τη Γερμανία για την εκκένωση του προσφυγικού καταυλισμού. Κριτική στον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ που αρνείται την υποδοχή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στη Γερμανία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/9/2020

Διαδηλώσεις για τη Μόρια σε δεκάδες γερμανικές πόλεις
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σε περίπου 60 γερμανικές πόλεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη το βράδυ συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις με αφορμή την καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle χιλιάδες άτομα ακολούθησαν την πρόσκληση της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Δικαιωμάτων των Ανθρώπων και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις. Τα αιτήματά τους ήταν η εκκένωση των καταυλισμών στα ελληνικά νησιά και ή άμεση υποδοχή προσφύγων στη Γερμανία και σε άλλα κράτη της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχουμε χώρο» ήταν το κεντρικό σύνθημα. Άλλα συνθήματα σε αφίσες και πανό ήταν «Shame on you EU» (Ντροπή σου ΕΕ) ή ακόμη «Moria evakuieren» (Να εκκενωθεί η Μόρια). Αρκετοί ομιλητές επεσήμαναν ότι η εκκένωση του καταυλισμού επιβαλλόταν και πριν από την καταστροφή του, δεδομένου ότι οι συνθήκες υγιεινής ήταν απαράδεκτες.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Στην πλατεία μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες άτομα, κυρίως νέοι, οι οποίοι ανεξαιρέτως φορούσαν μάσκες. Ανάμεσα τους και ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Γόσιπ Γιουράτοβιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως δήλωσε στο πρόγραμμα μας, «οι πρόσφυγες στη Μόρια διατρέχουν άμεσα κίνδυνο και για αυτό επείγει να γίνει κάτι. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να βρεθεί κάποτε μια λύση.» Από τους 12.000 πρόσφυγες η Γερμανία κάλλιστα θα μπορούσε να υποδεχτεί 5.000 άτομα. «Σαφώς και είναι αναγκαία μια ευρωπαϊκή λύση», τόνισε ο κ. Γουράτοβιτς, «αλλά θα πρέπει εμείς ως Γερμανία να στείλουμε τώρα το ξεκάθαρο μήνυμα ότι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα.»

Στο στόχαστρο της κριτικής των διαδηλωτών βρέθηκε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεέχοφερ. Ομιλητές της συγκέντρωσης καταδίκασαν την αρνητική του στάση σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά. Δεκάδες πόλεις αλλά και μια σειρά γερμανικών κρατιδίων έχουν δηλώσει την προθυμία να τους δεχτούν.

Την κριτική αυτή συμμερίζεται και ο Κώστας Κοσμάς, πρόεδρος της οργάνωσης των Πρασίνων στην περιοχή Στέγκλιτς-Τσέλεντορφ του Βερολίνου. Μιλώντας στην Deutsche Welle δήλωσε πως «ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης της τραγωδίας στη Μόρια φέρει ο Χορστ Ζέεχοφερ και η πολιτική που εκπροσωπεί. Όλοι γνωρίζαμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί αυτό που έγινε.» Έστω αυτή την ύστατη στιγμή θα πρέπει, σύμφωνα με τον Κώστα Κοσμά, ο υπουργός Εσωτερικών να επιτρέψει στο Βερολίνο και στις άλλες πόλεις που είναι πρόθυμες, να υποδεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δισταγμοί της γερμανικής κυβέρνησης

Μέχρι στιγμής πάντως η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει την υποδοχή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά με εξαίρεση 400 περίπου ανηλίκων. Κατά την άποψή της, το ζήτημα αφορά την ΕΕ στο σύνολό της και συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί μια «ευρωπαϊκή λύση». Στόχος της γερμανικής προεδρίας είναι να συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ τους επόμενους μήνες επί της αρχής σε ένα σχέδιο για μια ενιαία διαδικασία ασύλου, το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ τον επόμενο χρόνο. Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα αυτή τη στιγμή θα υπονόμευε αυτή την προσπάθεια της. Κράτη της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, θα θεωρούσαν περιττή μια νέα συμφωνία στο προσφυγικό αν η Γερμανία τηρούσε μια στάση παρόμοια με αυτή το 2015.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση

Η εποχή των υψηλών επιτοκίων ήρθε για να μείνει
Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο συλλήψεις στη Σάμο για μετακίνηση με ταυτότητα άλλου προσώπου

Ένας 28χρονος φέρεται να επρόκειτο να ταξιδέψει αεροπορικώς στην Αθήνα με ξένο έγγραφο – Αναζητείται ακόμη ένας 42χρονος.
Δύο συλλήψεις στη Σάμο για μετακίνηση με ταυτότητα άλλου προσώπου
ΕΛΛΑΔΑ

Πληρώνουν συντάξεις και επιδόματα ύψους 1,39 δις ευρώ

Δείτε εδώ τις καταβολές που θα κάνουν ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 25 Σεπτεμβρίου
Πληρώνουν συντάξεις και επιδόματα ύψους 1,39 δις ευρώ
ΕΛΛΑΔΑ

«Εθνική επιτυχία» οι νέες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας λέει ο Μητσοτάκης

Θετικό outlook από τη Moody’s και αναβάθμιση σε BBB+ από τη Scope
«Εθνική επιτυχία» οι νέες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας λέει ο Μητσοτάκης
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο πλαίσιο για την αλιεία

Οικονομική ενίσχυση 25.000 ευρώ για την απόσυρση της βιντζότρατα
Νέο πλαίσιο για την αλιεία
ΕΛΛΑΔΑ

15 χρόνια μετά, τα ελληνικά εισοδήματα παραμένουν κάτω από το 2010

Στοιχεία Eurostat για το 2025 δείχνουν πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα μειωμένο κατά 22,3% και μεγάλη απόσταση από την Ευρώπη στην αγοραστική δύναμη
15 χρόνια μετά, τα ελληνικά εισοδήματα παραμένουν κάτω από το 2010
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη ανοίγει τα οικονομικά της στους πολίτες

Σε λειτουργία η πλατφόρμα δωρεών με δημόσια ενημέρωση για το συνολικό ποσό – «Λίγα από πολλούς» το μήνυμα του κόμματος
Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη ανοίγει τα οικονομικά της στους πολίτες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το Αρχοντικό Γεωργιάδη ξαναζωντανεύει ως «Σπίτι του Πολιτισμού»

Ξεκίνησαν οι εργασίες στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, έργο περίπου 2 εκατ. ευρώ με αίθουσες εκθέσεων και εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη και χώρους φιλοξενίας
Το Αρχοντικό Γεωργιάδη ξαναζωντανεύει ως «Σπίτι του Πολιτισμού»
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε η Μαργαρίτα Παπανδρέου

Έφυγε από τη ζωή στα 102 της χρόνια, λίγες ημέρες πριν από τα 103α γενέθλιά της
Πέθανε η Μαργαρίτα Παπανδρέου
ΕΛΛΑΔΑ

Η «άλλη» επικαιρότητα χωρίς φίλτρα

Θράσος Αβραάμ και Ανθή Παζιάνου σχολίασαν στον «αέρα» του ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM τις μετρήσεις μετά τη ΔΕΘ, τη συζήτηση για το επίδομα ανεργίας, την υπόθεση Μαζωνάκη και την αποφυλάκιση Κασιδιάρη λίγες ημέρες πριν από την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα
Η «άλλη» επικαιρότητα χωρίς φίλτρα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το οχηματαγωγό «Τάλως» επιστρέφει στο Βόρειο Αιγαίο

Οι προγραμματισμένες προσεγγίσεις του πλοίου στις 23 Σεπτεμβρίου και το τριήμερο 7–9 Οκτωβρίου
Το οχηματαγωγό «Τάλως» επιστρέφει στο Βόρειο Αιγαίο
ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε κτηνοτρόφο και αστυνομικό μετά από συμπλοκή στο ΑΤ Αρκαλοχωρίου

Μια παράνομη στάθμευση οδήγησε σε ένταση, αλληλομηνύσεις και τραυματισμούς
Χειροπέδες σε κτηνοτρόφο και αστυνομικό μετά από συμπλοκή στο ΑΤ Αρκαλοχωρίου