× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Tα μέτρα για σχολεία, φροντιστήρια και κυλικεία

Τι φέρνει υπουργική απόφαση για το πρώτο κουδούνι

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/9/2020

Tα μέτρα για σχολεία, φροντιστήρια και κυλικεία
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Στα μέτρα που θα εφαρμοστούν στα σχολεία από 14 Σεπτεμβρίου αναφέρθηκε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως τις αμέσως επόμενες ώρες θα εκδοθεί ΚΥΑ για το πώς θα λειτουργήσουν σχολεία, φροντιστήρια, κέντρα γλωσσών και βιβλιοθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, υπενθύμισε πως είναι υποχρεωτική από τους μαθητές στους εσωτερικούς χώρους και τους εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός, ενώ τόνισε πως λόγω της πανδημίας δεν θα πραγματοποιούνται εκδρομές, σχολικά πρωταθλήματα και ανταλλαγές μαθητών μεταξύ άλλων.

 Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε πως το προσωπικό των κυλικείων πρέπει να εφαρμόζει σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής και πως πρέπει να διατίθενται μόνο συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά. Οι μαθητές πρέπει να διατηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 1,5 μέτρου κατά την αναμονή τους στην ουρά του κυλικείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Επίσης, επανέλαβε πως «δεν υπάρχει καμία τιμωρία για οτιδήποτε», απλά «δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε μαθητές χωρίς μάσκα».

 Αναφορικά με τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών αυτά θα λειτουργήσουν με τους κανόνες οι οποίοι πρόκειται να εφαρμοστούν και στις σχολικές μονάδες.

 Στόχος μας, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, είναι να προστατεύσουμε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, γενικά όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Η χρήση μάσκας

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές, εκπαιδευτικούς σε όλες τις τάξεις, καθώς και το λοιπό προσωπικό.

 Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων, καθώς και στους εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως ενδεικτικά κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη σχολική μονάδα, καθώς και σε περίπτωση συνωστισμού στα κυλικεία εξωτερικού χώρου, όπως και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Η χρήση της χειρουργικής μάσκας έναντι της υφασμάτινης μπορεί να προκριθεί από το θεράποντα γιατρό για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

 Από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας εξαιρούνται μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς, καθώς και μαθητές με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στο σχολείο αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

 Για την προστασία της σχολικής κοινότητας δεν πραγματοποιούνται εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, μαθητικά συνέδρια, σχολικά πρωταθλήματα και προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών.

 Διδακτικές επισκέψεις και περίπατοι δύνανται να διεξάγονται ανά τμήμα με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

 Κυλικεία

Σχετικά με τη λειτουργία των κυλικείων ισχύουν τα εξής:

Το προσωπικό πρέπει να εφαρμόζει σχολαστικά τους γενικούς κανόνες καθαριότητας, απολύμανσης χώρων και ατομικής υγιεινής.

Το προσωπικό πρέπει να εφαρμόζει τα γενικά μέτρα προφύλαξης και πρόληψης μετάδοσης του ιού, όπως αποχή από την εργασία σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού ή άλλων συμπτωμάτων συμβατών με τον Covid-19, χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών κατά τη διάρκεια της εργασίας στο κυλικείο είναι υποχρεωτική.

Τα κυλικεία πρέπει να διαθέτουν μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί από το κυλικείο πριν την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό.

Οι μαθητές πρέπει να διατηρούν αποστάσεις 1,5 μέτρου κατά την αναμονή και εξυπηρέτηση από το κυλικείο.

Στα κυλικεία εσωτερικού χώρου πρέπει κατά την αναμονή να γίνεται πάντα χρήση μάσκας.

Υποχρεωτική η ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος χεριών δίπλα στο ταμείο του κυλικείου, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν μαθητές.

 Φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών, φορέων παροχής και εκπαίδευσης δραστηριοτήτων και πάσης φύσεως συναφών δομών γίνεται με βάση τους κανόνες λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

 Ειδικότερα:

 Υποχρεωτική χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς

Τήρηση μέγιστων δυνατών αποστάσεων

Αποφυγή συγχρωτισμού, καθαρισμός αιθουσών και εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση

Εξασφάλιση επαρκούς φυσικού αερισμού των αιθουσών

Ύπαρξη αντισηπτικού

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μικροί μαθητές, μεγάλα μαθήματα οδικής ασφάλειας

Η ενημερωτική πρωτοβουλία του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης ανέδειξε τη σημασία της κυκλοφοριακής αγωγής από την προσχολική ηλικία
Μικροί μαθητές, μεγάλα μαθήματα οδικής ασφάλειας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Η ταχύτητα παραμένει ο μεγάλος κίνδυνος στους δρόμους των νησιών

758 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα τον Μάιο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας
Η ταχύτητα παραμένει ο μεγάλος κίνδυνος στους δρόμους των νησιών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι φωτογραφίες που διέσωσαν τη μνήμη της Φώκαιας

112 χρόνια μετά τον διωγμό των Ελλήνων της Φώκαιας οι άγνωστες φωτογραφίες που αποτύπωσαν τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και οι προσπάθειες ανάδειξής τους από τον Σύλλογο Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών
Οι φωτογραφίες που διέσωσαν τη μνήμη της Φώκαιας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στις κάλπες οι δάσκαλοι της Λέσβου με 114 υποψηφίους σε πέντε παρατάξεις

Την Τρίτη 16 Ιουνίου οι εκλογές του ΣΕΠΕ Λέσβου για νέο Διοικητικό Συμβούλιο, αντιπροσώπους στη ΔΟΕ και Ελεγκτική Επιτροπή
Στις κάλπες οι δάσκαλοι της Λέσβου με 114 υποψηφίους σε πέντε παρατάξεις
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συλλήψεις για κοκαΐνη, κάνναβη και όπλα στη Μυτιλήνη

Τρεις υποθέσεις ναρκωτικών μέσα σε μία ημέρα απασχόλησαν τις αστυνομικές αρχές της Λέσβου. Κατασχέθηκαν κοκαΐνη, κάνναβη, ζυγαριά ακριβείας και 10 μαχαίρια
Συλλήψεις για κοκαΐνη, κάνναβη και όπλα στη Μυτιλήνη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Με επίκεντρο τον εκπαιδευτικό και το παιδί κατεβαίνει στις κάλπες η Συλλογική

Η παράταξη τονίζει την ανάγκη για έναν ανοιχτό, δημοκρατικό και διεκδικητικό σύλλογο που θα δίνει χώρο στη φωνή των εκπαιδευτικών -Αναλυτικά όλα τα ονόματα των υποψηφίων στις εκλογές του ΣΕΠΕ Λέσβου
Με επίκεντρο τον εκπαιδευτικό και το παιδί κατεβαίνει στις κάλπες η Συλλογική
ΑΤΖΕΝΤΑ

Αναβιώνει ο Κλήδονας στην Αγιάσο

Φωτιές, σατιρικοί στίχοι και λαϊκό γλέντι στο Καμπούδι
Αναβιώνει ο Κλήδονας στην Αγιάσο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αιμοδοσία και μουσική ενώνουν δυνάμεις στη Μυτιλήνη

Με αφορμή την επέτειό του, ο Σύλλογος Αιμοδοτών Μυτιλήνης καλεί τους πολίτες να δώσουν αίμα και να συμμετάσχουν στην κλήρωση για τη συναυλία της Έλενας Παπαρίζου
Αιμοδοσία και μουσική ενώνουν δυνάμεις στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μια υπογραφή που χτίζει γέφυρες στο Αιγαίο

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και φορείς συμμετείχαν στην τελετή αδελφοποίησης του 9ου Δημοτικού Μυτιλήνης με σχολείο του Αϊβαλιού, στέλνοντας μήνυμα επικοινωνίας και συνεργασίας
Μια υπογραφή που χτίζει γέφυρες στο Αιγαίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πώς θα επιβιώσουν τα ελληνικά νησιά

Ημερίδα της ΕΛΛΕΤ, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή
Πώς θα επιβιώσουν τα ελληνικά νησιά
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νύχτα αγωνίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου

Πυρκαγιά ξέσπασε στον χώρο κράτησης όπου βρίσκονταν 15 άτομα- Κρατούμενος για κλοπές φέρεται ως υπαίτιος
Νύχτα αγωνίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στην Εισαγγελία η διαχείριση του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

«Ηλιαχτίδα Μανταμάδου» και «Πρωτοβουλία Ερεσού» προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη
Στην Εισαγγελία η διαχείριση του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο