× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ως εδώ» από την Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου

Στάση εργασίας από τους γιατρούς που ζητούν την άμεση κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/9/2020

«Ως εδώ» από την Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου

Η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου με σημερινή της ανακοίνωση παρεμβαίνει στα όσα λέγονται και ακούγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα για την έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού ζητώντας παράλληλα την άμεση κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων που υπάρχουν στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης εξαγγέλοντας στάση εργασίας για την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης αναφέρει τα εξής: «Τον τελευταίο μήνα είμαστε μάρτυρες μιας νέας έξαρσης της πανδημίας COVID-19 στη χώρα για την οποία η κυβέρνηση φέρει καίρια ευθύνη με την υγειονομική συμπεριφορά που επέδειξε από την άρση του lock down και έπειτα όπως:

• Για μήνες μετά την άρση του lock down προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι ‘στο μετρό κολλάει-στο αεροπλάνο δεν κολλάει, στην πλατεία κολλάει στα μπουζούκια δεν κολλάει, από φουκαρά κολλάει από τουρίστα δεν κολλάει’ με σαφή σκοπιμότητα το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού.

• Όλο αυτό το διάστημα η κυβερνηση υιοθετεί δια της σιωπής (μερικές φορές και δια του λόγου ορισμένων εκπροσώπων του) τις αντιεπιστημονικές δημόσιες δηλώσεις της κ. Γιαμαρέλλου, αρχιερέων κλπ., ότι δήθεν ο ιός δεν κολλάει με τη μετάληψη που γίνεται με κοινή χρήση του ίδιου κοχλιαρίου από πλήθος ανθρώπων.

• Τέλος Ιουλίου μαθαίναμε ότι η πληρότητα στην ακτοπλοΐα δε θα αυξηθεί για να ανακοινωθεί λίγες μέρες αργότερα ότι αυξάνεται στο 85%.

• Τελευταίο παράδειγμα η προσπάθεια με καταγέλαστα επιστημονικοφανή επιχειρήματα να υποστηριχθεί πως δήθεν είναι ίδιος ο κίνδυνος μετάδοσης σε μία σχολική αίθουσα με 25-27 μαθητές σε σχέση με μία με 15 μαθητές.

Για όλα τα παραπάνω σαφείς είναι και οι ευθύνες της επιτροπής ειδικών που υποτάσσει την ιατρική επιστήμη σε σκοπιμότητες και προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις πολλές φορές παραβιάζοντας όχι μόνο την επιστημονική λογική αλλά και την κοινή λογική και δίνοντας δυστυχώς τροφή σε κάθε είδους επικίνδυνη ομάδα συνομοσιολόγων οπαδών υπερφυσικών δοξασιών και αρνητών κάθε έννοιας επιστήμης.

Στη Λέσβο δυστυχώς η έξαρση της πανδημία είναι ακόμη εντονότερη. Η μεγάλη αύξηση των φορέων COVID-19 έχει οδηγήσει σε ανάλογη αύξηση των νοσηλευόμενων και των διασωληνωθέντων στο νοσοκομείο μας.

Αυτή η αύξηση όπως είχαμε προειδοποιήσει από την Άνοιξη ακόμη αναδεικνύει με μεγάλη ένταση τις μεγάλες ελλείψεις του νοσοκομείου. Μετά τη σωστή έναρξη της λειτουργίας της κλινικής για επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα COVID-19 δημιουργήθηκαν μεγάλες ανάγκες σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που θα πρέπει να αποκλείουν όσο το δυνατό την ενδονοσοκομειακή μετάδοση.

Για την κάλυψη αυτών ζητάμε από τους νοσηλευτές που ήδη υπερεργάζονταν με δεκάδες οφειλόμενα ρεπό να εξοντωθούν αλλά και πάλι δεν είναι αρκετό οπότε μεταφέρουμε νοσηλευτές από τμήματα που δεν είναι στην ‘πρώτη γραμμή’ όπως οι χειρουργικές κλινικές και τα χειρουργεία δημιουργώντας νέες δυσλειτουργίες.

Αλήθεια σε όλους αυτούς τους ασθενείς με τα χρόνια προβλήματα θα τους πούμε να κάνουν ΥΠΟΜΟΝΗ για το 2020 και ίσως το 2021;

Και αν έτσι νομίζετε ότι μπαλώθηκαν οι ελλείψεις γελιέστε. Υπάρχει ήδη μετακίνηση και γίνεται προσπάθεια περαιτέρω μετακίνησης υγειονομικού προσωπικού από τα ΚΥ. Αφαιρούμε έτσι τη δυνατότητα που θα είχαν οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας να ελέγχουν τον πληθυσμό και να τον κατευθύνουν αναλόγως αφαιρώντας τουλάχιστον αυτό το βάρος από το νοσοκομείο.

Οι ιατροί του νοσοκομείου που ήδη εφημερεύουν πάνω από το πλαφόν τους θα αναγκαστούν σε περαιτέρω υπερεφημέρευση με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τόσο των ίδιων όσο και των ασθενών.

Η πνευμονολογική κλινική είναι άγνωστο πως θα μπορέσει να εφημερεύσει όλο το μήνα μετά την απόσπαση ενός ιατρού και τη μετακίνηση ενός άλλου στην κλινική COVID-19 ειδικά το Φθινόπωρο και το Χειμώνα που αυξάνονται τα αναπνευστικά νοσήματα.

Άλλωστε η πρόσφατη αεροδιακομιδή, μέσα σε μία μέρα, τριών ασθενών προς διασωλήνωση είναι δείγμα της οριακής λειτουργίας και της έλλειψης εφεδρειών στο νοσοκομείο.

Και όλα αυτά χωρίς να υπάρξουν νέα κρούσματα στο υγειονομικό προσωπικό οπότε ελπίζουμε να μη ζήσουμε σκηνές όπως αυτές στη ΜΕΘ του Αττικού όπου οι ενδείξεις για καραντίνα γίναν ‘λάστιχο’ για να συνεχιστεί η λειτουργία της.

Από την Άνοιξη διεκδικούσαμε επιτακτικά για την οχύρωση του ΕΣΥ:

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (Προκηρύχθηκαν λίγες εκατοντάδες ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ που ούτε τις συνταξιοδοτήσεις δεν καλύπτουν όταν υπάρχουν ελλείψεις 6000 ιατρών και 25000 νοσηλευτών).

• Μονιμοποίηση συμβασιούχων (Ήδη λήγουν συμβάσεις εν μέσω έξαρσης της πανδημίας γιγαντώνοντας τις ελλείψεις).

• Ένταξη όλων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (Άραγε πόσοι πρέπει να νοσήσουν και να πεθάνουν για να γίνει;).

• Πλήρη ανάπτυξη για δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (Αντίθετα βιώνουμε την αποψίλωση και απαξίωση της).

• Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας – όχι κράτος - χρηματοδότης κλινικαρχών (Διπλασιάστηκε η αποζημίωση της ημερήσιας νοσηλείας στις ιδιωτικές ΜΕΘ και τώρα τους μοιράζουν ζεστό κρατικό χρήμα για τη διενέργεια των τεστ που οι ίδιοι δεν προέβλεψαν όλως τυχαίως να προμηθευτούν).

• Μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους υγειονομικούς (Ελπίζουμε να μην τελειώσουν όπως τα τεστ).

• Διενέργεια test σε όλους τους ασθενείς ανεξάρτητα από την αιτία εισαγωγής τους στο νοσοκομείο, καθώς και σε όλο το υγειονομικό προσωπικό προκειμένου να αποφευχθεί η ενδονοσοκομειακή διασπορά (Πιο επίκαιρο από ποτέ).

• Άμεση αποσυμφόρηση των προσφυγικών καταυλισμών και άμεση μεταφορά σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, τουλάχιστον όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Διενέργεια test σε όσους εργάζονται εντός των ΚΥΤ και των δομών φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών για να αποφευχθεί ή διασπορά (Περιμέναμε στωικά τα πρώτα κρούσματα τρέχοντας τώρα, έχοντας χώρο καραντίνας για 80!! σε ένα καταυλισμό 15000!!! και μία δωρεά ενός νοσοκομείου εκστρατείας υλικοτεχνικά εξοπλισμένο ακόμη και με 4 κρεββάτια ΜΕΘ, ΧΩΡΙΣ υγειονομικό προσωπικό).

Τόσους μήνες η κυβέρνηση έκανε από ελάχιστα εως τίποτα. ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ άλλα έστω και τώρα ας αναλάβουν την ΕΥΘΥΝΗ και ας πράξουν. Οι υγειονομικοί ξέρουμε καλά πως εκτός από τη δεδομένη έμπρακτη επιστημονική και κοινωνική προσφορά μας και αυτοθυσία ΜΟΝΟ με το δρόμο του δυναμικού αγώνα μπορούμε να επιβάλλουμε τα αυτονόητα.

Σε αυτό ζητάμε τη συμπαράσταση του λαού γιατί:

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΖΕΙ ΤΟ ΛΑΟ

Προκηρύσσουμε στάση εργασίας την Τρίτη 8/9/2020, μέρα συζήτησης της ένταξης των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά στην αρμόδια επιτροπή, 12:00 - 15:00.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Στο φως οι χάρτες για τη νέα δομή

Τι συζήτησαν Κύτελης και Αθανασίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Συζητήσεις για συμφωνίες «εν κρυπτώ»
ΕΚΤΑΚΤΟ ΥΓΕΙΑ

Κι άλλοι αστυνομικοί με κορονοϊό

«Είμαστε εκτεθειμένοι σε άθλιες συνθήκες και στον κορονοϊό!» δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Βασίλης Ροδόπουλος στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Χωρίς δίπλωμα

Τρεις συλλήψεις οδηγών στην πόλη της Μυτιλήνης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

20 δράσεις πολιτισμού σε έναν χρόνο

Απολογισμός πεπραγμένων από την αντιπεριφερειάρχη, Αναστασία Αντωνέλλη
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Μέχρι να πάω κοντά, της έριξε δύο μπουνιές!»

Αυτόπτης μάρτυρας του ξυλοδαρμού της νεαρής γυναίκας την περασμένη Παρασκευή, μιλά στο «Ν» για τη βία, αλλά και τον φόβο που έχει κυριαρχήσει στον τόπο μας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

73 οικογένειες στη Λέσβο φροντίζει η ομάδα «Κανένας Μόνος»

Ραγδαία αύξηση των ανθρώπων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας μετά τον κορονοϊό βλέπει ο εθελοντής Αποστόλης Παρασκευόπουλος- Πώς να βοηθήσετε
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και εργασίας στη δομή του Καρά Τεπέ

Ανακοίνωση από την Περιφερειακή Επιτροπή Εργαζομένων στο ΚΥΤ Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ήθελε να ψαρέψει

Συνελήφθη άνδρας στη Μυτιλήνη για κλοπή αλιευτικών εργαλείων από ανασφάλιστο αυτοκίνητο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ακόμα τρεις χωρίς δίπλωμα οδήγησης

Συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη και στη Δυτική Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

SOS για τη λήξη συμβάσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα

Νέα επιστολή της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ακατάλληλα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία! Ακούει ο Δήμος;

Ένωση Γονέων Μυτιλήνης και Σύλλογος των Δασκάλων χτυπούν το καμπανάκι!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κοινωνικό Φροντιστήριο στη Δυτική Λέσβο

Πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής για την στήριξη των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου άπορων και οικονομικά αδύναμων οικογενειών της περιοχής
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ