× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συνεχίζονται οι στειρώσεις αδέσποτων γατών στη Μυτιλήνη

Η TNR Clinic επέστρεψε στη Λέσβο και υλοποιεί πρόγραμμα στειρώσεων με τη συνεργασία του Δήμου και τη στήριξη εθελοντών

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 30/5/2026

Συνεχίζονται οι στειρώσεις αδέσποτων γατών στη Μυτιλήνη
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Μια ακόμη μεγάλη δράση στειρώσεων αδέσποτων γατών βρίσκεται σε εξέλιξη στον Δήμο Μυτιλήνης, με τη συμμετοχή εθελοντών κτηνιάτρων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και τη συνεργασία της διεθνούς ομάδας TNR Clinic με τον Δήμο Μυτιλήνης.

Η πρωτοβουλία, που πραγματοποιείται από τις 28 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου, αποτελεί συνέχεια αντίστοιχων προγραμμάτων που έχουν υλοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια στη Λέσβο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων γατών μέσα από οργανωμένες στειρώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της TNR Clinic, φέτος η διαδικασία πραγματοποιείται με διαφορετικό τρόπο, καθώς όλα τα ραντεβού δίνονται αποκλειστικά από τον Δήμο Μυτιλήνης. Παράλληλα, έχουν επιλεγεί συγκεκριμένες περιοχές παρέμβασης ώστε η δράση να έχει το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε αποικίες αδέσποτων γατών που δεν έχουν καλυφθεί πλήρως τα προηγούμενα χρόνια.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Αδέσποτων Ζώων, Χρήστος Τσιβγούλης, μιλώντας στο «Ν», τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας, επισημαίνοντας ότι παρόμοιες δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού των αδέσποτων γατών στον Δήμο Μυτιλήνης έχει ήδη στειρωθεί μέσα από τις προηγούμενες παρεμβάσεις. Ωστόσο, σε αρκετές περιοχές παρέμειναν ζώα εκτός προγράμματος, είτε επειδή δεν είχαν φτάσει στην κατάλληλη ηλικία για στείρωση είτε για άλλους λόγους που δεν επέτρεπαν την κτηνιατρική παρέμβαση εκείνη την περίοδο.

Η φετινή αποστολή έρχεται να καλύψει ακριβώς αυτές τις ανάγκες, συνεχίζοντας μια προσπάθεια που εξελίσσεται εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Τσιβγούλη, οι εθελοντές κτηνίατροι πραγματοποιούν περίπου 30 στειρώσεις ημερησίως, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί σε διάφορες περιοχές του νησιού, μεταξύ των οποίων η Αγιάσος, η Μυτιλήνη, το ΚΥΤ του Καρά Τεπέ, η Κώμη και η Λουτρόπολη Θερμής.

Η συνολική δυνατότητα της φετινής δράσης υπολογίζεται σε περίπου 300 γάτες, αριθμός που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός για τη διαχείριση των αδέσποτων πληθυσμών. Οι υπεύθυνοι της TNR Clinic επισημαίνουν ότι η επιλογή των περιοχών γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε οι στειρώσεις να έχουν ουσιαστικό και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μέθοδος TNR (Trap – Neuter – Return), δηλαδή παγίδευση, στείρωση και επανένταξη των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, αποτελεί διεθνώς μία από τις πλέον αποτελεσματικές και ανθρωπιστικές πρακτικές διαχείρισης αδέσποτων γατών. Μέσα από τη συστηματική εφαρμογή της μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των αδέσποτων, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η υγεία και η ποιότητα ζωής των ζώων.

Ο Δήμος Μυτιλήνης και οι εθελοντές της TNR Clinic απευθύνουν κάλεσμα στους πολίτες που φροντίζουν αποικίες γατών να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η φετινή δράση και να συνεχιστεί η προσπάθεια για μια πιο αποτελεσματική και οργανωμένη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο νησί.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Με συγκίνηση τίμησαν την Αγία Παρασκευή στην Απάνω Σκάλα

Οικογενειακές εικόνες που διέσωσαν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία μεταφέρθηκαν στον Άγιο Νικόλαο – Το απόγευμα συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Λέσβου «Το Κιόστε»
Με συγκίνηση τίμησαν την Αγία Παρασκευή στην Απάνω Σκάλα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πανηγυρικές ακολουθίες σε παρεκκλήσια της Μυτιλήνης

Το πρόγραμμα των ακολουθιών για τις εορτές της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και του Αγίου Στεφάνου γνωστοποίησαν οι ιερείς του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντα, π. Αθανάσιος και π. Ευστράτιος
Πανηγυρικές ακολουθίες σε παρεκκλήσια της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Ξαναζωντανεύει» το Παλαιό Λιμεναρχείο

Στην τελική ευθεία οι εργασίες για την αναβάθμιση του ιστορικού κτιρίου – Τοποθετήθηκαν οι κατάλληλες υποδομές πρόσβασης για τα άτομα με αναπηρία
«Ξαναζωντανεύει» το Παλαιό Λιμεναρχείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγχαρητήρια Χριστόφα στη Μηλένα Κοντού για το χρυσό μετάλλιο

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης συνεχάρη τη Μυτιληνιά πρωταθλήτρια και την Ελένη Διαβάτη για την κατάκτηση της κορυφής στο διπλό σκιφ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κ23
Συγχαρητήρια Χριστόφα στη Μηλένα Κοντού για το χρυσό μετάλλιο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σε εξέλιξη οι ασφαλτοστρώσεις στον Συνοικισμό της Μυτιλήνης

Οι εργασίες πραγματοποιούνται στην οδό Αγίας Κυριακής και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην οδό Ζαλόγγου, στο ύψος του παιδικού σταθμού
Σε εξέλιξη οι ασφαλτοστρώσεις στον Συνοικισμό της Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Υπό έλεγχο πυρκαγιά στον Μεσότοπο

Η άμεση επέμβαση ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων απέτρεψε την επέκταση της φωτιάς
Υπό έλεγχο πυρκαγιά στον Μεσότοπο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡΑΣΕΙΣ

Η μνήμη της Μικράς Ασίας ζωντανεύει στην Απάνω Σκάλα

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Λέσβου «Το Κιόστε», Γιώργος Κατσούπης, μίλησε στο «Ν» 99 fm για τη γιορτή της Αγίας Παρασκευής, τα οικογενειακά κειμήλια και την εκδήλωση στο ιστορικό καρνάγιο
Η μνήμη της Μικράς Ασίας ζωντανεύει στην Απάνω Σκάλα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στα φτερά των πουλιών του Κόλπου Καλλονής

Μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν με τηλεσκόπια καλαμοκανάδες, αβοκέτες και φλαμίνγκο, συμμετέχοντας σε μια ξεχωριστή δράση βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
Στα φτερά των πουλιών του Κόλπου Καλλονής
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Όταν η νέα γενιά «συνομιλεί» μέσα από τη μουσική

Θερμό χειροκρότημα για τα μέλη της Ορχήστρας Νέων και τον ταλαντούχο Δημήτρη Παπακυριαζή, στο πλαίσιο του Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
Όταν η νέα γενιά «συνομιλεί» μέσα από τη μουσική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομνηνάκα: «Γρήγορη δικαιοσύνη για τους ομίλους, ακριβή και απρόσιτη για τον λαό»

Η βουλευτής του ΚΚΕ άσκησε κριτική στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εστιάζοντας στις αγωγές SLAPP, στο «φακέλωμα» και στις δικαστικές διώξεις εργαζομένων, συνδικαλιστών και πολιτών που υπερασπίζονται το περιβάλλον
Κομνηνάκα: «Γρήγορη δικαιοσύνη για τους ομίλους, ακριβή και απρόσιτη για τον λαό»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πολιτιστικός Αύγουστος στο Μεσότοπο

Από 27 Ιουλίου ξεκινούν οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» και «Ο Μεσότοπος»
Πολιτιστικός Αύγουστος στο Μεσότοπο
ΑΤΖΕΝΤΑ

2η Γιορτή Κατικιού στα Χύδηρα στις 30 Ιουλίου

Παραδοσιακές γεύσεις, ζωντανή μουσική και λαχειοφόρος αγορά στην Πολιτιστική Αίθουσα του Συλλόγου «Γεώργιος Ιακωβίδης»
2η Γιορτή Κατικιού στα Χύδηρα στις 30 Ιουλίου