× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να κλείσει το ΚΥΤ της Μόριας, καμιά νέα δομή στη Λέσβο»

Παρέμβαση της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Μυτιλήνης Νίκης Τσιριγώτη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/9/2020

«Να κλείσει το ΚΥΤ της Μόριας, καμιά νέα δομή στη Λέσβο»
' χρόνος ανάγνωσης

Επικίνδυνη θεωρεί η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Μυτιλήνης Νίκη Τσιριγώτη τη θέση των προέδρων της Μόριας και των όμορων κοινοτήτων για τη δημιουργία νέας δομής σε άλλη περιοχή. Παράλληλα η κ.Τσιριγώτη σε ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί τον λαό της Λέσβου να αντιδράσει στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για την μετατροπή της Λέσβου σε απέραντη φυλακή εγκλωβισμένων.

Αναλυτικά η παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Μυτιλήνης έχει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση των προέδρων των χωριών Μόριας και όμορων κοινοτήτων που πέρα από το δίκαιο αίτημα να κλείσει το ΚΥΤ της Μόριας επαναφέρει δυστυχώς τη δεδομένη στιγμή το ατυχές και επικίνδυνο αίτημα για δημιουργία κέντρου σε άλλη, μη κατοικημένη περιοχή της Λέσβου, ένα αίτημα που όπως αναφέρουν συζήτησαν με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου και το πρότειναν «λαμβάνοντας υπόψη την πρόθεση του Υπουργείου για δημιουργία κλειστής δομής στο νησί».

Το αίτημα αυτό κατά τη γνώμη μας δεν εκφράζει την πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι σε πρόσφατη κινητοποίησή τους εξέδωσαν ψήφισμα το οποίο επέδωσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης (το οποίο και το υιοθέτησε), ψήφισμα που αναφερόταν ξεκάθαρα στο κλείσιμο του ΚΥΤ της Μόριας και πουθενά δεν ανέφερε αίτημα για δημιουργία κέντρου σε άλλη περιοχή της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεωρούμε πως το ως άνω αίτημα για δημιουργία κέντρου σε άλλη περιοχή τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι παντελώς αποπροσανατολιστικό και διασπαστικό, δεδομένου ότι αφενός έρχεται σε αντίθεση με το παλλαϊκό παλλεσβιακό αίτημα να μην υπάρχει κανένα κλειστό ή ανοιχτό κέντρο πουθενά στη Λέσβο και αδυνατίζει το κοινό μέτωπο πάνω στο αίτημα αυτό (άλλωστε και η περιοχή της Καράβας δεν είναι κοντά σε κατοικημένη περιοχή και πρόσφατα απορρίφθηκε από το σύνολο του λεσβιακού λαού) και αφετέρου αδιαμφισβήτητα εξυπηρετεί τα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει τα νησιά μας σε απέραντες φυλακές ψυχών.

Η εμφάνιση των πρώτων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο ΚΥΤ της Μόριας ήταν ζήτημα χρόνου να προκύψει αφού η κυβέρνηση αντί να ακούσει και να υλοποιήσει τα αιτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης που εδώ και καιρό έχουν διατυπωθεί, διόγκωσε το αίσχος που παρέλαβε από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν πήρε κανένα μέτρο για την αποφυγή της κατάστασης αυτής, αντίθετα φάνηκε ότι περίμενε «πως και πως» την εξέλιξη τούτη για να βγάλει τα σχέδια που καιρό τώρα φύλαγε στα συρτάρια της. Βρήκε την ευκαιρία λοιπόν να ανακοινώσει και να υλοποιήσει την επέκταση του κέντρου, δια της ανάθεσης της περίφραξης του διευρυμένου ΚΥΤ και δια της έναρξης της διαδικασίας μίσθωσης γεωτεμαχίων για την επέκτασή του.

Μια απόφαση που έπρεπε ήδη να έχει καταδικάσει η Δημοτική Αρχή αντί να σιωπά εκκωφαντικά.

Εμείς δε θα επιτρέψουμε να γίνει το νησί μας απέραντη φυλακή εγκλωβισμένων. Θα μπούμε μπροστά για να αποτρέψουμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης, να απαιτήσουμεμαζί με τους κατοίκους της Λέσβου να κλείσει οριστικά το ΚΥΤ της Μόριας, να μην υπάρξει καμία νέα δομή στη Λέσβο, να προχωρήσει εδώ και τώρα ο οργανωμένος, μαζικός απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί, να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες πραγματικού προορισμού τους,να πιεστεί η ΕΕ ώστε να δεχθεί τους πρόσφυγες-μετανάστες καιμε ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ να οργανωθούν οι υπηρεσίες ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Το πλοίο αναχωρεί από Πειραιά για Μεστά Χίου, Μυτιλήνη, Μύρινα και Καβάλα το απόγευμα της Παρασκευής 23 Ιανουαρίου
Το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Οι γονείς ξέρουν καλύτερα» είπε ο Δουδωνής για τις σχολικές επιτροπές

Αναφορά του βουλευτή στην ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης
«Οι γονείς ξέρουν καλύτερα» είπε ο Δουδωνής για τις σχολικές επιτροπές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημοσιεύτηκε η διακήρυξη για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου και Λυκείου Ιππείου

Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης
Δημοσιεύτηκε η διακήρυξη για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου και Λυκείου Ιππείου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Με φωτογραφίες για τον «Τόπο» υποδέχεται το 2026 η ΦΕΜ

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και εγκαίνια ομαδικής έκθεσης τη Δευτέρα
Με φωτογραφίες για τον «Τόπο» υποδέχεται το 2026 η ΦΕΜ
ΘΕΑΤΡΟ

Aνεβαίνει ξανά η κωμωδία «Μπότοξ ΑΙ …κι αλίμονο στα νιάτα»

Γέλιο με… τεχνητή νοημοσύνη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Aνεβαίνει ξανά η κωμωδία «Μπότοξ ΑΙ …κι αλίμονο στα νιάτα»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

630 μαθητές και μαθήτριες της Λέσβου στους σχολικούς αγώνες

Ποιοι και ποιες προκρίθηκαν στη Β φάση των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων
630 μαθητές και μαθήτριες της Λέσβου στους σχολικούς αγώνες
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Εμπαιγμό χωρίς τέλος» για τη Βρίσα καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή επισημαίνει ότι τα πορίσματα των ζημιών παραδίδονται μόλις τώρα, με καθυστέρηση που χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητη και πολιτικά απαράδεκτη
«Εμπαιγμό χωρίς τέλος» για τη Βρίσα καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
ΧΩΡΙΑ

Σταθερά δίπλα στα χωριά ο Δήμος Μυτιλήνης με έργο στο Αμπελικό

Υπογράφηκε η σύμβαση για ένα έργο ουσίας που αναβαθμίζει την αγορά και την καθημερινότητα των κατοίκων
Σταθερά δίπλα στα χωριά ο Δήμος Μυτιλήνης με έργο στο Αμπελικό
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέο γυμναστήριο στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης μέσα στο 2026

196.000 ευρώ σε σωματεία και διοργανώσεις σε δύο χρόνια έδωσε ο Δήμος Μυτιλήνης- Συνέντευξη του αντιδημάρχου, Σωκράτη Γιακουμή
Νέο γυμναστήριο στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης μέσα στο 2026
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τάρτι, Χαραμίδα, Σκάλα Μιστεγνών και Ευριακή γίνονται προσβάσιμες παραλίες για Αμεα

Εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης πρόταση του Δήμου Μυτιλήνης από το 2024 για εξοπλισμό σε δημοφιλείς παραλίες. Αγώνας δρόμου από τον Δήμο για τις ασφυκτικές προθεσμίες του έργου
Τάρτι, Χαραμίδα, Σκάλα Μιστεγνών και Ευριακή γίνονται προσβάσιμες παραλίες για Αμεα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Σύλλογος ΑΣΠΙΔΑ για την ασφάλεια των εργαζομένων στην εστίαση

Έκκληση να δώσουν όλοι προτεραιότητα στην ασφάλεια των διανομέων κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας
Ο Σύλλογος ΑΣΠΙΔΑ για την ασφάλεια των εργαζομένων στην εστίαση
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη προειδοποίηση Πολιτικής Προστασίας για το Βόρειο Αιγαίο

Συστάσεις για περιορισμό μετακινήσεων από το βράδυ της Τετάρτης έως το μεσημέρι της Πέμπτης λόγω έντονων καιρικών φαινομένων
Έκτακτη προειδοποίηση Πολιτικής Προστασίας για το Βόρειο Αιγαίο