× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το νέο κόμμα Τσίπρα ποντάρει στους εθελοντές και την κοινωνική επαφή

Περιοδείες, δράσεις και πολιτική «πόρτα πόρτα» στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 23/5/2026

Το νέο κόμμα Τσίπρα ποντάρει στους εθελοντές και την κοινωνική επαφή
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με αιχμή τους εθελοντές και βασικό σύνθημα τη σύνδεση με την κοινωνία, διαμορφώνεται ο οργανωτικός και πολιτικός σχεδιασμός του νέου κόμματος που ετοιμάζεται να ανακοινώσει επίσημα ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη στο Θησείο. Το νέο εγχείρημα επιχειρεί ήδη να χτίσει δομές βάσης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή πολιτών, νέων ανθρώπων και ενεργών κοινωνικών ομάδων, που αναλαμβάνουν ρόλο τόσο στην οργάνωση όσο και στην επικοινωνία του υπό διαμόρφωση φορέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον της οδού Αμαλίας, οι εθελοντές αποτελούν ήδη τον βασικό πυλώνα πάνω στον οποίο στηρίζεται η καθημερινή λειτουργία και η ανάπτυξη του πολιτικού σχεδίου του πρώην πρωθυπουργού. Από την προετοιμασία εκδηλώσεων και τις παρεμβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έως τη διοργάνωση δράσεων σε τοπικό επίπεδο, η παρουσία τους θεωρείται καθοριστική για την επόμενη ημέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την «Ιθάκη» στο Θησείο

Η κινητοποίηση εθελοντών δεν είναι νέο στοιχείο στην πορεία του Αλέξη Τσίπρα. Οι περιοδείες της πρωτοβουλίας «Ιθάκη» στηρίχθηκαν, όπως αναφέρουν στελέχη του χώρου, σε εκατοντάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα, που συμμετείχαν οργανωτικά και πολιτικά στις δημόσιες εμφανίσεις και εκδηλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη Θεσσαλονίκη, όπου δημιουργήθηκε η πρώτη μεγάλη ομάδα αυτοοργάνωσης εθελοντών, πολλοί από τους οποίους είχαν έρθει σε επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο παρουσίασης της «Ιθάκης». Από εκείνη τη διαδικασία γεννήθηκε στη συνέχεια και η πρωτοβουλία «Unmute», μέσα από την οποία νέοι άνθρωποι απέκτησαν δημόσιο βήμα έκφρασης και πολιτικού διαλόγου.

Το ίδιο μοντέλο ακολουθήθηκε και στην Αθήνα, με τη διοργάνωση του «Unmute Now», ενώ αντίστοιχη συμμετοχή εθελοντών υπήρξε και στην πρόσφατη εκδήλωση στο Χαλάνδρι. Ήδη, δεκάδες άνθρωποι συμμετέχουν στην προετοιμασία της μεγάλης εκδήλωσης στο Θησείο, τόσο σε οργανωτικό επίπεδο όσο και στο κομμάτι της επικοινωνίας.

Περιοδείες και εξωστρέφεια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης του κόμματος, αναμένεται να ξεκινήσει μια εκτεταμένη πολιτική καμπάνια σε όλη τη χώρα. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει περιοδείες, ανοιχτές εκδηλώσεις, δημόσιες παρεμβάσεις και θεματικές δράσεις, με στόχο την άμεση επαφή με τους πολίτες.

Κεντρικό στοιχείο αυτής της στρατηγικής θα είναι μια σύγχρονη εκδοχή της πολιτικής «πόρτα πόρτα». Η ομάδα της Αμαλίας φαίνεται να επενδύει σε έναν πιο άμεσο και καθημερινό διάλογο, όχι μέσα από παραδοσιακές κομματικές συγκεντρώσεις, αλλά στους χώρους όπου εξελίσσεται η καθημερινότητα των πολιτών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στελέχη και εθελοντές θα βρεθούν σε χώρους εργασίας, μέσα μαζικής μεταφοράς, λαϊκές αγορές, καφετέριες και γειτονιές, επιχειρώντας να ανοίξουν συζήτηση για τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τόσο η κριτική προς την κυβέρνηση όσο και η παρουσίαση των θέσεων του νέου φορέα για ζητήματα όπως η οικονομία, η εργασία, το κοινωνικό κράτος και η δημοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ρόλος για νέα πρόσωπα και επιστημονικές ομάδες

Στο νέο εγχείρημα δεν θα πρωταγωνιστεί μόνο ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενεργό ρόλο αναμένεται να έχουν νέα στελέχη με κοινωνική αναφορά, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, εργαζόμενοι, εκπρόσωποι του πολιτισμού και της τέχνης, αλλά και επαγγελματίες και αγρότες.

Παράλληλα, σημαντική θεωρείται η συμβολή επιστημονικών ομάδων και ειδικών που επεξεργάζονται τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν τόσο η επιστημονική ομάδα του ΙΝΑΤ όσο και ομάδες εργασίας από πανεπιστημιακούς, ειδικούς επιστήμονες και ενεργούς πολίτες, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά τη γνώση και την εμπειρία τους.

Το σύνθημα της νέας αρχής

Μπορεί το όνομα του νέου κόμματος να παραμένει ακόμη άγνωστο, ωστόσο το πολιτικό μήνυμα που θέλει να εκπέμψει φαίνεται ήδη ξεκάθαρο. Το μότο που συνοδεύει το νέο εγχείρημα είναι το εξής:«Από την κοινωνία, με την κοινωνία, για την κοινωνία».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

«Σχέδιο Αριστοτέλης»: Η πρόταση Τσίπρα που αλλάζει τον χάρτη της Αυτοδιοίκησης

Αυτονομία σε περισσότερους από 100 Δήμους, κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και επιστροφή του δεύτερου γύρου στις εκλογές -Αναλυτικά όλες οι ρηξικέλευστες προτάσεις
«Σχέδιο Αριστοτέλης»: Η πρόταση Τσίπρα που αλλάζει τον χάρτη της Αυτοδιοίκησης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δωρεάν ξεναγήσεις στα μνημεία και τα μουσεία της Μυτιλήνης

Πέντε διαδρομές έως τις 15 Αυγούστου οργανώνει ο Δήμος Μυτιλήνης. Δωρεάν μετακίνηση για το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Μόριας
Δωρεάν ξεναγήσεις στα μνημεία και τα μουσεία της Μυτιλήνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανησυχία λουόμενων για αφρούς στην παραλία Ξέρες της Ευρειακής

Φωτογραφικό υλικό εστάλη στο «Ν». Καθησυχαστικός ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Χρήστος Τσιβγούλης για την ποιότητα των νερών
Ανησυχία λουόμενων για αφρούς στην παραλία Ξέρες της Ευρειακής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μια νύχτα με φεγγάρι, στο Μουσείο Παλαιοχωρίου

Παρατήρηση της ανατολής του φεγγαριού και αστροπαιχνίδια για παιδιά την Τετάρτη 29 Ιουλίου – Ελεύθερη είσοδος
Μια νύχτα με φεγγάρι, στο Μουσείο Παλαιοχωρίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νεκρή θαλάσσια χελώνα στο Κανόνι της Θερμής

Ενημερώθηκαν ο Δήμος Μυτιλήνης και το Λιμενικό για την απομάκρυνσή της από την παραλία
Νεκρή θαλάσσια χελώνα  στο Κανόνι της Θερμής
ΧΩΡΙΑ

Ενδείξεις ότι ξεκίνησε από υπαίθρια κατασκήνωση η φωτιά στα Βατερά

Μεγάλη κινητοποίηση λόγω των νωπών μνημών από την καταστροφική πυρκαγιά του 2022. Η εστία περιορίστηκε σε λίγα τετραγωνικά μέτρα
Ενδείξεις ότι ξεκίνησε από υπαίθρια κατασκήνωση η φωτιά στα Βατερά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέα ανησυχία για αναγκαστικές συνενώσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης

Η ΕΔΕΥΑ καταγγέλλει τον αποκλεισμό της Αυτοδιοίκησης από τον διάλογο και προειδοποιεί ότι στο βάθος βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση του νερού και η αύξηση των τιμολογίων.
Νέα ανησυχία για αναγκαστικές συνενώσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Πρόσκοποι από το Χαλάνδρι ανακαλύπτουν το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Λέσβου

Διήμερη εκπαιδευτική δράση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με επίκεντρο τη γεωλογική κληρονομιά, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τη βιωματική μάθηση των νέων
Πρόσκοποι από το Χαλάνδρι ανακαλύπτουν το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Λέσβου
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Η Δρώτα» προσκαλεί τον κόσμο στις «Μουσικές εκεί που σκάει το κύμα»

Σε συνεργασία Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Δήμου Μυτιλήνης
«Η Δρώτα» προσκαλεί τον κόσμο στις «Μουσικές εκεί που σκάει το κύμα»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δροσερή ανάσα από τον Ερυθρό Σταυρό στην αγορά της Μυτιλήνης

Εθελόντριες μοίρασαν δωρεάν εμφιαλωμένο νερό και ενημερωτικό υλικό για την προστασία από τον καύσωνα
Δροσερή ανάσα από τον Ερυθρό Σταυρό στην αγορά της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμπανάκι κινδύνου από το ΠΑΣΟΚ Λέσβου για τη νέα κτηματογράφηση 

Η νομικός Ραλλού Τσακαρέλου παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ιδιοκτήτες σε Λέσβο, Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο, το νέο δράμα που εξελίσσεται και τα εκατοντάδες λάθη που καταγράφονται
Καμπανάκι κινδύνου από το ΠΑΣΟΚ Λέσβου για τη νέα κτηματογράφηση 
ΑΓΡΟΤΕΣ

Θάβουν τα θανατωμένα ζώα για τον αφθώδη πυρετό με ελάχιστο χώμα και ασβέστη, χωρίς απολύμανση

Αυτοψία της ιστοσελίδας in.gr στον ΧΥΤΑ Λέσβου: Πάνω από 27.000 θανατωμένα ζώα έχουν ταφεί μέχρι στιγμής - Απουσία των μέτρων που ορίζει το πρωτόκολλο - Έκτακτη επίσκεψη του γιατρού εργασίας διαπίστωσε ελλιπή επιχωμάτωση και δυσωδία
Θάβουν τα θανατωμένα ζώα για τον αφθώδη πυρετό με ελάχιστο χώμα και ασβέστη, χωρίς απολύμανση