× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ανεξέλεγκτη η πανδημία στη Λέσβο‑ Τώρα μέτρα!»

Προτάσεις του τομέα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Δημοσίευση 28/8/2020

«Ανεξέλεγκτη η πανδημία στη Λέσβο‑ Τώρα μέτρα!»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η διάδοση της νόσου του κορονοϊού - covid 19 στη Λέσβο και ειδικότερα στη Λέσβο και ειδικότερα στην πόλη της Μυτιλήνης φαίνεται ότι δεν ελέγχεται, αναφέρει ανακοίνωση του τομέα Υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Λέσβου, αναφερόμενη στα 22 κρούσματα του τελευταίου 24ώρου. Και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δυστυχώς η κρισιμότητα της κατάστασης δεν μας επιτρέπει  να μιλήσουμε αναλυτικά για αιτίες και υπευθύνους, παρότι θα είχαμε πολλά να πούμε. Σημειώνουμε μόνο πως η διαχείριση  του προβλήματος τόσο από την κρατικές  όσο και από τις τοπικές αρχές δεν είναι απλώς κατώτερη των περιστάσεων αλλά είναι σπασμωδική και πολυδιάσπαρτη με αποτέλεσμα να μην είναι αποτελεσματική.

Η συρροή των  κρουσμάτων  της πανδημίας στη Μυτιλήνη δείχνει ότι πολύ μεγάλο μέρος αυτών ξεκίνησε και διογκώθηκε το κρίσιμο 20ημερο του Δεκαπενταύγουστου σε εκκλησίες της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεδομένου αυτού, στην προσπάθεια για την ανάσχεση του προβλήματος και στο πλαίσιο της καθολικής αναστολής των πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων, χρειάζεται να ενταχθεί και η Εκκλησία. Να συμπορευτεί με την συλλογική προσπάθεια της Πολιτείας και του Λαού:

  • Προληπτικό ολιγοήμερο κλείσιμο των ναών, απολύμανση των χώρων και των αντικειμένων των ναών, λήψη δειγμάτων και εξέταση όλων όσων εμπλέκονται στη λειτουργίες της Εκκλησίας, σε όλο το νησί.
  • Καθολικά υποχρεωτική χρήση μάσκας στους ναούς. - Καθορισμός αριθμού εισερχόμενων πιστών  ανάλογος της επιφάνειας τους.
  • Πιστή  εφαρμογή των περιορισμών σε γάμους, βαπτίσεις και γιορτών που ακολουθούν τις τελετές αυτές από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, χωρίς τα ως σήμερα «στραβά μάτια».
  • Να ζητηθεί να συνδράμουν στην προσπάθεια οι δυο  Μητροπόλεις του νησιού ζητώντας από   τους πιστούς αυτοπεριορισμό, εναλλακτικά αντί των μεγάλων εκκλησιών να εκτελούν  τα θρησκευτικά τους καθήκοντα σε ξωκλήσια, να παρακολουθούν την θεία λειτουργία από το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση κλπ.

 

Για να αντιμετωπιστεί η απόλυτη έλλειψη συντονισμού στο σύστημα διαχείρισης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Να συσταθεί ΕΝΑ όργανο κάτω με την ευθύνη του τοπικού κλιμακίου του ΕΟΔΥ στο οποίο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας και των δύο Δήμων, του Ιατρικού Συλλόγου, ο υπεύθυνος της επιτροπής λοιμώξεων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, εκπρόσωπος υγειονομικών δραστηριοποιούμενων στους προσφυγικούς καταυλισμούς.
  • Να δημιουργηθεί Ενιαίο Κέντρο Δειγματοληψίας τεστ covid (ΕΚΔτC) για να σταματήσει  η σημερινή πολυγλωσσία. Για τον σκοπό αυτό να προμηθευτούν οι υγειονομικές υπηρεσίες του νησιού άλλους δυο αναλυτές, τα απαραίτητα αντιδραστήρια και να γίνει άμεσα η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού από την κυλιόμενη - μοριοδοτημένη λίστα του επικουρικού προσωπικού.
  • Το ΕΚΔτC να έχει άμεση ενημέρωση των θετικών αποτελεσμάτων που πραγματοποιούνται στα ιδιωτικά μικροβιολογικά  εργαστηρίων.
  • Άμεση αξιοποίηση κινητών μονάδων δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ για την ύπαιθρο του νησιού, για περιπτώσεις υπερηλίκων και σε πιθανές εστίες μετάδοσης, παράλληλα με επιδημιολογική επιτήρηση, με εντατικούς και συστηματικούς ελέγχους. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπρέπειας και ασφάλειας για τους πολίτες.
  • Στην ευθύνη  του  ΕΚΔτC να υπάρχει υπηρεσία επικοινωνίας δυο φορές την ήμερα με τους ασθενείς που βρίσκονται σε κατ’ οίκον νοσηλεία (υπηρεσία που υπάρχει σήμερα μόνο για όσα περιστατικά ελέγχθηκαν στο νοσοκομείο). Η υπηρεσία αυτή θα ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας όσων παραμένουν στο σπίτι.

 

Η Κυβέρνηση άφησε ανεκμετάλλευτο  το χρόνο που κέρδισε με το καθολικό lockdown του Μαρτίου –Απριλίου με αποτέλεσμα να μην έχουν ενισχυθεί ουσιαστικά σε υποδομές, εξοπλισμό και στελέχωση οι δομές υγείας του νησιού. Και τώρα που η πανδημία δείχνει ξανά τα δόντια της φαίνεται η παντελής έλλειψη κρατικής προετοιμασίας:

  • Άμεσες προσλήψεις Ιατρών, Νοσηλευτών, Μαιών, Επισκεπτών Υγείας και Υγειονομικών Εργαστηρίων & Διάγνωσης. Η ενίσχυση αυτή μπορεί να γίνει άμεσα με επικουρικό προσωπικό.
  • Να διαμορφωθούν οι τρεις χώροι πρώτης υποδοχής τόσο στο ΚΥ Μυτιλήνης (πρώην ΙΚΑ), όσο και στο νοσοκομείο, ώστε όσοι προσέρχονται για έλεγχο να έχουν την αρμόζουσα αντιμετώπιση με τις κατάλληλες προδιαγραφές.
  • Στον  κρίσιμο τομέα των κρεβατιών ΜΕΘ όπου ασθμαίνοντας μόλις στις 27 Αυγούστου προσθέσαμε δυο κρεβάτια (σήμερα έχουμε  σύνολο τρία κρεβάτια covid-ΜΕΘ) να υπάρξει επανασχεδιασμός για υπερδιπλάσια κρεβάτια. Τα  επιπλέον κρεβάτια covid-ΜΕΘ του νοσοκομείου τεχνικά μπορούν  εύκολα να  αναπτυχθούν ΛΕΙΠΕΙ όμως η στελέχωση σε Γιατρούς και Νοσηλευτές.

Η υγειονομική κάλυψη των μεταναστών – προσφύγων όσο αφορά το covid :

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Ξεκινά από την μεγάλη αποσυμφόρηση που πρέπει επιτέλους να γίνει ΑΜΕΣΑ.
  • Τα  επιπλέον κρεβάτια covid-ΜΕΘ της νοσηλευτικής μονάδας του ΚΥΤ Μόριας που πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό  για να λειτουργήσουν χρειάζονται Γιατρούς και Νοσηλευτές για τους οποίους ουδεμία πρόβλεψη δεν έχει υπάρξει.  

 

Επιπλέον χρειάζονται:

  • Μαζικά τεστ για κορονοϊό ιδιαίτερα σε χώρους με μαζική παρουσία νέων κρουσμάτων.
  • Διαφανή και αναλυτική ενημέρωση των πολιτών για την εξέλιξη της πανδημίας τοπικά. Η ελλιπής ενημέρωση και τεκμηρίωση, δυσκολεύει τη συναίνεση και την πειθάρχηση των πολιτών στα μέτρα.
  • Επικαιροποιήσεις των ιατρικών - νοσηλευτικών πρωτοκόλλων και οι ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων υγειονομικών. Σήμερα δεν είναι σε γνώση των υγειονομικών ποιο είναι το  plan A πολύ περισσότερο το plan B στην υγειονομική διαχείριση του προβλήματος.» 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Θλίψη στη Γέρα για τον αιφνίδιο θάνατο του Παναγιώτη

Γνωστός επαγγελματίας της περιοχής και ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία
Θλίψη στη Γέρα για τον αιφνίδιο θάνατο του Παναγιώτη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σφοδρή αντίδραση των εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου στις δηλώσεις του Γιώργου Κατζανού

Κάνουν λόγο για προσβολή της προσωπικότητας και του έργου των εργαζομένων και προειδοποιούν ότι δεν θα ανεχθούν φαινόμενα απαξίωσης και εκφοβισμού
Σφοδρή αντίδραση των εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου στις δηλώσεις του Γιώργου Κατζανού
ΧΩΡΙΑ

Νέο πρόσωπο για το γήπεδο Αφάλωνα

Σε εξέλιξη το έργο αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων με παρεμβάσεις που αλλάζουν την εικόνα της περιοχής
Νέο πρόσωπο για το γήπεδο Αφάλωνα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φτερά για τη Λέσβο από το 2027 με απευθείας πτήσεις προς Αλεξανδρούπολη

Η Μυτιλήνη εντάσσεται στη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σητεία, ενισχύοντας τη σύνδεση του Βορείου Αιγαίου με τη Θράκη και την Κρήτη
Φτερά για τη Λέσβο από το 2027 με απευθείας πτήσεις προς Αλεξανδρούπολη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο πλευρό των πληγέντων η κυβέρνηση δηλώνει ο Ιάσων Πιπίνης

Μετέφερε στην Αθήνα τα αιτήματα των κτηνοτρόφων της Λέσβου και προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας
Στο πλευρό των πληγέντων η κυβέρνηση δηλώνει ο Ιάσων Πιπίνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Οι δημότες πληρώνουν τις ελλείψεις σε προσωπικό και πόρους στον Δήμο Μυτιλήνης»

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μυτιλήνης μιλά για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το νερό, τον αφθώδη πυρετό, τα έργα του Δήμου και τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση
«Οι δημότες πληρώνουν τις ελλείψεις σε προσωπικό και πόρους στον Δήμο Μυτιλήνης»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική προστασία για τις ακριτικές περιοχές ζήτησε ο Δουδωνης

Με στόχο να μπει φρένο στην άμεση ή έμμεση κτήση και μεταβίβαση δικαιωμάτων σε ακίνητα στις περιοχές αυτές
Συνταγματική προστασία για τις ακριτικές περιοχές ζήτησε ο Δουδωνης
ΧΩΡΙΑ

Σε εξέλιξη φωτιά στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου

Καίει ξερά χόρτα σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες
Σε εξέλιξη φωτιά στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Γιατί δεν εντοπίστηκε νωρίτερα ο αφθώδης πυρετός;

Ερωτήματα μετά την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Νέα Αριστερά. Δήλωση του Στρατή Νικολάου υπεύθυνου αγροτικού της Νέας Αριστεράς στη Λέσβο
Γιατί δεν εντοπίστηκε νωρίτερα ο αφθώδης πυρετός;
ΧΩΡΙΑ

Τρεις σύγχρονες παιδικές χαρές στη Γέρα

Ολοκληρώνονται οι εργασίες και παραδίδονται για χρήση νέοι χώροι παιχνιδιού για τα παιδιά της περιοχής σε Μεσαγρό, Σκόπελο και Πλακάδο
Τρεις σύγχρονες παιδικές χαρές στη Γέρα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Πλατεία Σαπφούς γεμίζει μοτοσυκλέτες για την Παγκόσμια Ημέρα Μοτοσυκλέτας

Εκδήλωση από συλλόγους και φορείς της Λέσβου με μήνυμα την ασφαλή οδήγηση και τη χρήση κράνους
Η Πλατεία Σαπφούς γεμίζει μοτοσυκλέτες για την Παγκόσμια Ημέρα Μοτοσυκλέτας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδήλωση για το μηχανογραφικό στο ΕΠΑΛ Καλλονής

Με ομιλήτρια την Πιστοποιημένη σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Θεοφανία Ναούμ
Εκδήλωση για το μηχανογραφικό στο ΕΠΑΛ Καλλονής