× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

2,5 μήνες χωρίς τηλέφωνο και διαδίκτυο επιχειρήσεις και σπίτια στον Βαφειό

Μετά από βλάβη που σημειώθηκε στις 16 Φεβρουαρίου δεν υπήρξε η παραμικρή ανταπόκριση στις καθημερινές εκκλήσεις των πολιτών για αποκατάσταση της ζημιάς. Σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις της περιοχής

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 28/4/2026

2,5 μήνες χωρίς τηλέφωνο και διαδίκτυο επιχειρήσεις και σπίτια στον Βαφειό
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα κατοίκων και τη λειτουργία επιχειρήσεων στη βόρεια Λέσβο καταγγέλλει ο ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων Γιώργος Μαλλής, με αφορμή τη διακοπή σταθερής τηλεφωνίας και διαδικτύου που, όπως αναφέρει, παραμένει άλυτη εδώ και σχεδόν τρεις μήνες.

Η βλάβη, σύμφωνα με τον ίδιο, εντοπίστηκε στις 16 Φεβρουαρίου, όταν διαπιστώθηκε πρόβλημα σε καλώδιο του δικτύου. Όπως τονίζει, από την πρώτη στιγμή ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία δήλωσης, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει αποκατάσταση, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς τον πάροχο και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είμαστε σχεδόν τρεις μήνες χωρίς σταθερή τηλεφωνία και ίντερνετ. Οι δικαιολογίες πολλές, από ελλείψεις υλικών μέχρι ζητήματα με εργολάβους, αλλά λύση δεν υπάρχει», σημειώνει χαρακτηριστικά, περιγράφοντας μια κατάσταση που, όπως λέει, δημιουργεί αίσθημα εγκατάλειψης στους κατοίκους της περιοχής.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται σε μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά αφορά μια εκτεταμένη γεωγραφική ζώνη στη βόρεια Λέσβο, από τη διασταύρωση του Βαφειού έως και τον Βαφειό, όπου δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις όπως ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικά γραφεία, εργαστήρια, πρατήρια καυσίμων και κατοικίες. Όπως επισημαίνει ο κ. Μαλλής, η έλλειψη σύνδεσης δημιουργεί σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, ειδικά σε μια περίοδο που η τουριστική κίνηση αρχίζει να αυξάνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερα έντονες είναι οι επιπτώσεις για επιχειρήσεις που βασίζονται στο διαδίκτυο για τις καθημερινές τους συναλλαγές. Ο ίδιος περιγράφει ότι η αδυναμία χρήσης POS, η μη δυνατότητα έκδοσης τιμολογίων και η αδυναμία διαβίβασης στοιχείων στο σύστημα MyData καθιστούν τη λειτουργία του πρατηρίου εξαιρετικά δύσκολη.

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει σύνδεση, είναι σαν να μην υπάρχει το μαγαζί. Δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε πελάτες, ούτε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κράτος», τονίζει, επισημαίνοντας ότι τα πρατήρια καυσίμων είναι υποχρεωμένα να αποστέλλουν καθημερινά δεδομένα στην ΑΑΔΕ, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτό.

Ο κ. Μαλλής αποδίδει την αιτία της βλάβης σε τεχνικό συμβάν που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών σε υποδομές της ΔΕΥΑΛ στην περιοχή. Όπως αναφέρει, κατά την αντικατάσταση σωλήνα, μηχάνημα έργου έκοψε καλώδια τηλεφωνίας και οπτικών ινών που, σύμφωνα με την περιγραφή του, είχαν τοποθετηθεί στο παρελθόν εντός σωληνώσεων αποχέτευσης, χωρίς να υπάρχει σχετική ενημέρωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βρέθηκαν καλώδια μέσα σε αγωγούς που δεν προορίζονται για τέτοιες εγκαταστάσεις. Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση, που δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση», υποστηρίζει, σημειώνοντας ότι ακόμη και οι τεχνικοί που βρέθηκαν στο σημείο αιφνιδιάστηκαν.

Παρά το γεγονός ότι, όπως εκτιμά, η αποκατάσταση θα μπορούσε να γίνει σχετικά γρήγορα, ακόμη και με προσωρινή λύση, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική εξέλιξη. «Μιλάμε για ένα μικρό τμήμα καλωδίου που θα μπορούσε να αντικατασταθεί άμεσα. Αντί αυτού, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση», επισημαίνει.

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται ενόψει της τουριστικής περιόδου, καθώς επιχειρήσεις της περιοχής καλούνται να λειτουργήσουν χωρίς βασικές υποδομές επικοινωνίας. Όπως τονίζει ο ίδιος, αρκετές μονάδες πρόκειται να ανοίξουν τις επόμενες ημέρες και αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν γίνεται να μιλάμε για τουρισμό και ανάπτυξη και να μην υπάρχουν βασικές υποδομές. Νιώθουμε ότι αντιμετωπιζόμαστε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας», αναφέρει, ενώ δεν αποκλείει την προσφυγή σε νομικές ενέργειες εφόσον δεν υπάρξει άμεση λύση.

Το ζήτημα αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τις ελλείψεις σε βασικές υποδομές σε απομακρυσμένες περιοχές της Λέσβου, με τις τοπικές επιχειρήσεις να ζητούν άμεση παρέμβαση και αποκατάσταση μιας κατάστασης που, όπως υπογραμμίζουν, δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στον Μανταμάδο

Στο Κέντρο Υγείας Μανταμάδου από τις 10 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι την Κυριακή 18 Οκτωβρίου – Οι αιμοδότες θα πρέπει να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους
Εθελοντική αιμοδοσία στον Μανταμάδο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από την αγωνία στα εύσημα για τη λειτουργία των σχολείων

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Παναγιώτης Λύμπος αναγνωρίζει την προσπάθεια του Δήμου Μυτιλήνης μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών και μιλά για σχεδόν πλήρη κάλυψη των κωδικών των σχολικών μονάδων
Από την αγωνία στα εύσημα για τη λειτουργία των σχολείων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έπιασαν τα πινέλα για να περνούν με ασφάλεια τα παιδιά

Κάτοικοι και εθελοντές ανανέωσαν τη διάβαση έξω από το Δημοτικό Σχολείο Παναγιούδας
Έπιασαν τα πινέλα για να περνούν με ασφάλεια τα παιδιά
ΕΛΛΑΔΑ

«Πάρα πολύ περήφανη» η Αναστασίου για τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ

Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη της υπερασπίζεται την κυβερνητική συνεργασία των δύο κομμάτων και προκαλεί ερωτήματα για την πολιτική της αποτίμηση
«Πάρα πολύ περήφανη» η Αναστασίου για τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στη Βουλή τα κενά που αφήνουν πίσω τους μαθητές της Λήμνου

Ελλείψεις σε ειδικότητες, Παράλληλη Στήριξη και Ειδική Αγωγή καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί – Αναφορά προς την υπουργό Παιδείας κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ ανάμεσα τους και η βουλεύτρια Λέσβου του κόμματος Μαρία Κομνηνάκα
Στη Βουλή τα κενά που αφήνουν πίσω τους μαθητές της Λήμνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Η κυβερνητική ολιγωρία απειλεί την κτηνοτροφία της Λέσβου»

Άμεσες πληρωμές, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και σχέδιο για τα αδιάθετα ζώα ζητά το Συντονιστικό Λέσβου της ΕΛ.Α.Σ.
«Η κυβερνητική ολιγωρία απειλεί την κτηνοτροφία της Λέσβου»
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μόλυβος 2026, μια μεγάλη αθλητική συνάντηση για τα νησιά του Αιγαίου

Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου ευχαριστεί όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση των 37ων Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων, με συμμετοχή αθλητών από 19 νησιά. Το επόμενο ραντεβού δίνεται στην Άνδρο το 2027.
Μόλυβος 2026, μια μεγάλη αθλητική συνάντηση για τα νησιά του Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τρίτη συνεχόμενη ακύρωση κρουαζιερόπλοιου στη Μυτιλήνη

Τρίτη ακύρωση κρουαζιερόπλοιου, με 14 λεωφορεία και ξεναγήσεις να μένουν στα αζήτητα. Τρεις ακόμη αφίξεις έως τον Νοέμβριο. Ξεσπα στην κάμερα ο Ηλίας Πίκουλος, «να τα μαζέψουμε να φύγουμε», λέει δακρυσμένος
Τρίτη συνεχόμενη ακύρωση κρουαζιερόπλοιου στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πολύωρη διακοπή νερού σε όλη την Μυτιλήνη

Από τα ξημερώματα της Τρίτης 20 Οκτωβρίου θα επηρεαστεί η υδροδότηση της πόλης - Παναγιώτης Βάλεσης και Μαρία Κάβουρα εξηγούν το μέγεθος και τη δυσκολία της παρέμβασης στον κεντρικό αγωγό
Πολύωρη διακοπή νερού σε όλη την Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Γιατί θανατώνονται ζώα με αρνητικό PCR;

Έξι συγκεκριμένα ερωτήματα από τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Ζητά επανεξέταση περιπτώσεων πριν από μη αναστρέψιμες αποφάσεις και πλήρη δημοσιοποίηση των επιστημονικών κριτηρίων
Γιατί θανατώνονται ζώα με αρνητικό PCR;
ΧΩΡΙΑ

Νέα εικόνα για το πάρκο «Παράδεισος» στα Πάμφιλα

Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση του δημοτικού χώρου «Τίτος Ξηρέλλης» με αμφιθέατρο, προσβάσεις για ΑμεΑ, χώρο στάθμευσης και νέο ηλεκτροφωτισμό
Νέα εικόνα για το πάρκο «Παράδεισος» στα Πάμφιλα
ΧΩΡΙΑ

«Αλλος χρόνος δεν πρέπει να χαθεί για το Σάρλιτζα»

Ο επικεφαλής της «Νέας Δυναμικής» Θεόδωρος Βαλσαμίδης ζητά να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη διάσωση και αξιοποίηση του ιστορικού ξενοδοχείου – Τι ανέφερε για την παράταση της παραχώρησης και την προοπτική νέου κτιρίου
«Αλλος χρόνος δεν πρέπει να χαθεί για το Σάρλιτζα»