× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στη θέση «Λαφτσή» η αφαλάτωση για τη Βάστρια

Το «Ν» αποκαλύπτει την ακριβή τοποθεσία των 9 γεωτεμαχίων για τη μονάδα αφαλάτωσης και τους αγωγούς -Επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και πιθανές επιπτώσεις στην ποιότητα των αλιευμάτων από την λειτουργία της μονάδας

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 27/4/2026

Στη θέση «Λαφτσή» η αφαλάτωση για τη Βάστρια
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Υπάρχουν φορές που ένα έγγραφο λέει λιγότερα από όσα κρύβει. Στις 23 Απριλίου, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 72937 έγγραφο, κινεί τη διαδικασία για τον προσδιορισμό μισθώματος εννέα γεωτεμαχίων που προορίζονται για μονάδα αφαλάτωσης στη Βάστρια. Δεν αναφέρει όμως το βασικό, το πού.

Η απάντηση έρχεται μέσα από τη δημοσιογραφική έρευνα του «Ν». Η μονάδα δεν είναι κάπου γενικά και αόριστα. Βρίσκεται στη θέση «Λαφτσή», Άγιος Ιωάννης, μετά τα Ξαμπέλια, στον δρόμο προς τον Μανταμάδο. Εκεί συγκεντρώνονται τα 9 γεωτεμάχια συνολικής έκτασης 70,20 στρεμμάτων. Από αυτά, τα 4 θα φιλοξενήσουν τη μονάδα, ενώ τα υπόλοιπα θα «απλωθούν» μέχρι τη Βάστρια, για να περάσουν οι αγωγοί που θα μεταφέρουν το νερό προς την υπερδομή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εικόνα συμπληρώνεται με τα τεχνικά στοιχεία. Μιλάμε για μονάδα δυναμικότητας 600 κυβικών μέτρων πόσιμου νερού , με δυνατότητα επέκτασης ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της δομής.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι αγωγοί του νερού μέχρι τη Βάστρια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιβαλλοντικές ανησυχίες και πιθανός κίνδυνος

Η αφαλάτωση δεν είναι μια ουδέτερη διαδικασία. Μαζί με το νερό παράγει και άλμη, ένα πυκνό διάλυμα αλατιού που επιστρέφει στη θάλασσα. Δεν διαχέεται εύκολα. Βυθίζεται, «κάθεται» στον πυθμένα και αλλάζει τις συνθήκες ζωής. Το οξυγόνο μειώνεται και οι οργανισμοί που ζουν εκεί δοκιμάζονται.

Σε μια περιοχή όπως η Λέσβος, αυτό σημαίνει άμεσο κίνδυνο για τα λιβάδια Ποσειδωνίας, τα οποία αποτελούν βασικό πυλώνα της θαλάσσιας ζωής. Και δεν είναι μόνο το αλάτι. Τα χημικά που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των εγκαταστάσεων, από χλώριο μέχρι αντιδιαβρωτικές ουσίες, επιστρέφουν επίσης στο θαλάσσιο περιβάλλον, ενισχύοντας την επιβάρυνση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνολική εικόνα δείχνει κάτι ευρύτερο. Μια σταδιακή αλλά ουσιαστική περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής. Και αυτή η υποβάθμιση δεν μένει μόνο στο οικοσύστημα. Αγγίζει άμεσα και την τοπική οικονομία. Η εικόνα μιας επιβαρυμένης περιοχής, με πιέσεις στο φυσικό περιβάλλον, λειτουργεί αποτρεπτικά για την τουριστική ανάπτυξη, σε μια περίοδο που το νησί προσπαθεί να ενισχύσει το προφίλ του.

Προστατευμένη περιοχή ή όχι

Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει και ένα ακόμη κρίσιμο ερώτημα. Στο ΦΕΚ 229 του 2012, η συγκεκριμένη περιοχή εμφανίζεται ως προστατευόμενη λόγω υγροτόπου. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το αν αυτό το καθεστώς εξακολουθεί να ισχύει ή έχει αρθεί.Η απουσία ξεκάθαρης απάντησης εντείνει την αβεβαιότητα. Γιατί αν η προστασία παραμένει, τότε τίθεται ζήτημα συμβατότητας με τον σχεδιασμό. Αν όχι, τότε τίθεται ζήτημα για το πώς και πότε άλλαξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλαξαν ακόμα και τη νομοθεσία για τη Βάστρια

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη της μίσθωσης των γεωτεμαχίων για την ανέγερση μονάδας αφαλάτωσης έρχεται ως φυσικό επακόλουθο μιας νομοθετικής παρέμβασης που είχε στοχοποιήσει εξαρχής τη Βάστρια. Ήταν 31 Ιουλίου 2025 όταν η ερευνητική δημοσιογραφία του «Ν» αποκάλυπτε ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επιχειρούσε να αλλάξει αθόρυβα το θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να προχωρήσει χωρίς αντιρρήσεις η κατασκευή της υπερδομής. Το νομοσχέδιο «Αναμόρφωση πλαισίου και διαδικασιών επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου» έκρυβε στο άρθρο 38 μια τροπολογία που θα αποδεικνυόταν καθοριστική.

Με την τροπολογία αυτή αφαιρέθηκε από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης —και συγκεκριμένα από τη ΔΕΥΑΛ— η αρμοδιότητα έγκρισης μονάδων αφαλάτωσης όταν αυτές αφορούν δομές φιλοξενίας. Η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ουσιαστικά αποδυναμώνοντας τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ένα κρίσιμο ζήτημα που επηρεάζει άμεσα τον τόπο και τους πόρους του.

Η διατύπωση της νέας νομοθεσίας ήταν αποκαλυπτική. Προβλέπει ότι, όταν διαπιστώνεται «επείγουσα ανάγκη υδροδότησης» για τη λειτουργία δομών της κατηγορίας της Βάστριας, η αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου εισηγείται θετικά στον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο οποίος δίνει τη σύμφωνη γνώμη ώστε να προχωρά άμεσα η εγκατάσταση της μονάδας. Με άλλα λόγια, το Υπουργείο δημιούργησε έναν μηχανισμό παράκαμψης όλων των προηγούμενων ελέγχων και αντιρρήσεων.

Το ιστορικό της υπόθεσης εξηγεί πολλά. Από την εποχή που ο Νότης Μηταράκης είχε την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου Μετανάστευσης, υπήρχε επίμονη προσπάθεια για κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης στη Βάστρια. Η πρόταση είχε εγκριθεί από τη διοίκηση Γιώργου Φλώρου στη ΔΕΥΑΛ με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ, πλήρη χρηματοδότηση από το Υπουργείο και πρόβλεψη κάλυψης των ενεργειακών αναγκών μέσω φωτοβολταϊκών.

Όμως, η αλλαγή διοίκησης το 2023 ανέτρεψε τα δεδομένα. Ο πρόεδρος Παναγιώτης Βάλεσης ανακάλεσε την έγκριση, αρνούμενος να δεχθεί ότι η τοπική κοινωνία θα λειτουργήσει ως εκτελεστικό όργανο κεντρικών σχεδιασμών.

Ένα έργο που ανοίγει μέτωπα

Η αποκάλυψη της θέσης στη «Λαφτσή» δεν κλείνει την υπόθεση. Την ανοίγει. Γιατί πλέον η συζήτηση δεν είναι θεωρητική. Είναι συγκεκριμένη, με τόπο, έκταση και επιπτώσεις.Η περιβαλλοντική πίεση, η πιθανή υποβάθμιση και το αποτύπωμα στον τουρισμό συνθέτουν ένα σκηνικό που δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί. Και μαζί με αυτά, παραμένει το βασικό ερώτημα. Πόσο έτοιμη είναι η περιοχή να δεχθεί μια τέτοια παρέμβαση και με ποιους όρους.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Έκθεση ζωγραφικής για την ανακύκλωση από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και τοπικοί φορείς ενώνουν δυνάμεις σε μια δημιουργική δράση με επίκεντρο την οικολογική ευαισθητοποίηση
Έκθεση ζωγραφικής για την ανακύκλωση από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Αναβλήθηκε η ξενάγηση στα πατρογονικά οικήματα του Οδυσσέα Ελύτη στην Παναγιούδα

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες οδήγησαν στην αναβολή της αποψινής δωρεάν περιήγησης
Αναβλήθηκε η ξενάγηση στα πατρογονικά οικήματα του Οδυσσέα Ελύτη στην Παναγιούδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη τιμά τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη στο ιστορικό παρεκκλήσι

Σε κλίμα κατάνυξης τελείται αυτή την ώρα ο Πανηγυρικός Εσπερινός στο εκκλησάκι της Καβέτσου με τη συμμετοχή δεκάδων πιστών
Η Μυτιλήνη τιμά τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη στο ιστορικό παρεκκλήσι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σφαγεία, αποζημιώσεις και εργαστήρια στο τραπέζι χωρίς οριστικές λύσεις

Προβληματισμός μετά τη σύσκεψη Καββαδά με κτηνοτρόφους, φορείς και αυτοδιοικητικούς στη Λέσβο
Σφαγεία, αποζημιώσεις και εργαστήρια στο τραπέζι χωρίς οριστικές λύσεις
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκινά η ακτοπλοϊκή γραμμή Μυτιλήνης ‑ Βόλος

Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται 22 Μαΐου ενώ το δρομολόγιο εντάχθηκε στο πρόγραμμα Νοεμβρίου 2026 Οκτωβρίου 2027
Ξεκινά η ακτοπλοϊκή γραμμή Μυτιλήνης ‑ Βόλος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομνηνάκα για ΟΠΕΚΕΠΕ και αγροτικές κινητοποιήσεις

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα στον βούρκο του ΟΠΕΚΕΠΕ»
Κομνηνάκα για ΟΠΕΚΕΠΕ και αγροτικές κινητοποιήσεις
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα για υπέρογκες χρεώσεις νερού και τα «έξυπνα» υδρόμετρα

Η παράταξη «Νέα Δράση, νέος δήμος» ζητά επανεξέταση λογαριασμών και διευκολύνσεις πληρωμής
Ερωτήματα για υπέρογκες χρεώσεις νερού και τα «έξυπνα» υδρόμετρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Αριστερά κατά κυβέρνησης για ΟΠΕΚΕΠΕ και ΟΣΔΕ 2026

«Οι παραγωγοί πληρώνουν το κόστος της αποδιοργάνωσης και των καθυστερήσεων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση
Νέα Αριστερά κατά κυβέρνησης για ΟΠΕΚΕΠΕ και ΟΣΔΕ 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα περιοδεία Καββαδά στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό

Επισκέψεις σε λιμάνι, Νάπη και τυροκομική μονάδα πριν τη σύσκεψη με τους φορείς του νησιού
Νέα περιοδεία Καββαδά στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης στη Μυτιλήνη

Ο Ερυθρός Σταυρός συνεχίζει να στηρίζει ευάλωτες οικογένειες
Ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου μετά το ατυχημα στον Πολιχνίτο

Την Τετάρτη το πρωί επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ στη Μυτιλήνη
Παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου  μετά το ατυχημα στον Πολιχνίτο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο ΑΠΘ ο Δουδωνής για τον αφθώδη πυρετό

Ο βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ μαζί με τον κτηνίατρο Γιάννη Τσακίρη συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Κτηνιατρικής Σχολής Λυσίμαχο Παπάζογλου
Στο ΑΠΘ ο Δουδωνής για τον αφθώδη πυρετό