× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Ζερδελής πέρασε στην πράξη με μήνυση σε Δήμαρχο Μυτιλήνης και Μητροπολίτη

Ο γνωστός γιατρός καταγγέλει αδράνεια του Παναγιώτη Χριστόφα και ζητά την εφαρμογή της νομοθεσίας

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 23/4/2026

Ο Ζερδελής πέρασε στην πράξη με μήνυση σε Δήμαρχο Μυτιλήνης και Μητροπολίτη
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σε μια κίνηση που ο ίδιος είχε προαναγγείλει, ο Γιάννης Ζερδελής πέρασε από τα λόγια στις πράξεις και σήμερα Πέμπτη 23 Απριλίου 2026 προσήλθε στα δικαστήρια Μυτιλήνης, καταθέτοντας μήνυση κατά του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα και του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την προθεσμία που, όπως είχε δηλώσει, είχε δώσει στη δημοτική αρχή για την εφαρμογή της διοικητικής αποβολής των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων από τα κοιμητήρια, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα.

Στο πλευρό του βρίσκεται ο δικηγόρος Στράτος Πέτρου, ο οποίος έχει αναλάβει τη νομική υποστήριξη της υπόθεσης, που πλέον μεταφέρεται στις δικαστικές αίθουσες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την προσωπική δοκιμασία στη δικαστική σύγκρουση

Η υπόθεση ξεκίνησε, όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Ζερδελής, από ένα βαθιά προσωπικό και επώδυνο γεγονός, την εκταφή της μητέρας του. Το περιστατικό αυτό, όπως είπε, τον οδήγησε να διερευνήσει το καθεστώς λειτουργίας και διαχείρισης των κοιμητηρίων στη Μυτιλήνη και να διαπιστώσει μια σειρά από ζητήματα που –κατά την άποψή του– δεν συνάδουν με τη νομιμότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχικά απευθύνθηκε στον Δήμαρχο, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος έχει την ευθύνη, βάσει νόμου, να αναλάβει τη διοίκηση και διαχείριση των κοιμητηρίων. Όπως υποστηρίζει, παρά το γεγονός ότι η δημοτική αρχή ήταν πλήρως ενήμερη, δεν προχώρησε στις προβλεπόμενες ενέργειες.

Ακολούθησε εξώδικη διαμαρτυρία και στη συνέχεια μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ενώ πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις με τον Δήμαρχο, παρουσία και του νομικού του εκπροσώπου. Ωστόσο, όπως τονίζει, καμία ουσιαστική πρόοδος δεν σημειώθηκε.

Δικαστικές κινήσεις και ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Ζερδελή, τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης και η Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης προσέφυγαν δικαστικά επιδιώκοντας την αναστολή της διαδικασίας διοικητικής αποβολής, χωρίς όμως να δικαιωθούν. Αυτό, όπως υπογραμμίζει, σήμαινε ότι ο Δήμος μπορούσε πλέον να προχωρήσει κανονικά στις απαιτούμενες ενέργειες.

Παρά ταύτα, ο ίδιος καταγγέλλει ότι δεν έγινε καμία κίνηση, γεγονός που τον οδήγησε σε δεύτερο εξώδικο και τελικά στη σημερινή μήνυση, αυτή τη φορά στρεφόμενη συγκεκριμένα κατά του Δημάρχου και του Μητροπολίτη.

Ζήτημα νομιμότητας αλλά και ισότητας των πολιτών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Ζερδελής τονίζει ότι η προσφυγή του στη Δικαιοσύνη δεν αφορά μόνο μια προσωπική διαφορά, αλλά ένα ευρύτερο ζήτημα που αγγίζει όλους τους πολίτες. Όπως ανέφερε, πολλοί δημότες καταβάλλουν σημαντικά ποσά για υπηρεσίες που σχετίζονται με τα κοιμητήρια, εκφράζοντας την άποψη ότι τα χρήματα αυτά εισπράττονται χωρίς να ανταποκρίνονται σε αντίστοιχες υπηρεσίες.

«Εξάντλησα όλα τα νόμιμα μέσα πίεσης», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας τη μήνυση ως το τελευταίο βήμα για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Σοβαρές αιχμές για τη δημόσια υγεία

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Ζερδελής στις συνθήκες που επικρατούν στα κοιμητήρια, κάνοντας λόγο για εικόνα εγκατάλειψης και ελλείψεις που αγγίζουν ζητήματα δημόσιας υγείας. Όπως υποστήριξε, τα έσοδα από τη λειτουργία των κοιμητηρίων είναι ανταποδοτικά και θα έπρεπε να διατίθενται για τον ευπρεπισμό και τη σωστή λειτουργία τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς –όπως ανέφερε– αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν διαπιστώσει ότι δεν τηρούνται βασικές προβλεπόμενες διαδικασίες για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αιχμές για καθυστερήσεις και πιέσεις

Ερωτηθείς για τους λόγους της αδράνειας του Δήμου, ο κ. Ζερδελής απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, κάνοντας λόγο για «εικασίες», χωρίς όμως να αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχουν πιέσεις ή σκοπιμότητες που οδηγούν σε καθυστερήσεις.

Τόνισε πάντως ότι, κατά την εκτίμησή του, δεν υπάρχει κανένα όφελος από την καθυστέρηση αυτή, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα αφορά τη νομιμότητα και την εύρυθμη λειτουργία βασικών δημόσιων δομών.

Η υπόθεση πλέον παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν, καθώς και στις απαντήσεις που θα δοθούν από τη δημοτική αρχή και τη Μητρόπολη για ένα θέμα που έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κομνηνάκα:«Ψίχουλα τα κυβερνητικά μέτρα για τον λαό»

Η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική για την ακρίβεια, αντιπαραβάλλοντας τις παροχές προς τα νοικοκυριά με τα δισεκατομμύρια ευρώ που διατίθενται για στρατιωτικούς εξοπλισμούς
Μ. Κομνηνάκα:«Ψίχουλα τα κυβερνητικά μέτρα για τον λαό»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Αιγαίο στο aRtοποιώ

Δωρεάν καλλιτεχνική δράση για παιδιά και εφήβους στο πλαίσιο του πανελλήνιου προγράμματος «Αιγαίου Αγλαΐσματα»
Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Αιγαίο στο aRtοποιώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους

Η 1η Μαθητική Αστική Ποδηλατάδα γέμισε το κέντρο της πόλης με παιδικές φωνές και έστειλε ηχηρό μήνυμα για ασφαλείς δρόμους και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων
Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η μνήμη της τραγωδίας παραμένει ζωντανή!

Η Μυτιλήνη τίμησε στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας τα θύματα και τις γενιές των προσφύγων που κράτησαν όρθια την ελπίδα
Η μνήμη της τραγωδίας παραμένει ζωντανή!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης

Η Ένωση Γονέων καλεί όλα τα Διοικητικά Συμβούλια να προγραμματίσουν έγκαιρα τις γενικές συνελεύσεις και τις αρχαιρεσίες τους
Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αναστάτωση για καπνούς από σταθμευμένο όχημα στη Μυτιλήνη

Πιθανό βραχυκύκλωμα σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο κινητοποίησε την Πυροσβεστική
Αναστάτωση για καπνούς από σταθμευμένο όχημα στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Τα παιδία παίζει» ξανά στον αέρα με ανοιχτά μικρόφωνα και αιχμηρή επικαιρότητα

Δέσποινα Φραντζή, Θράσος Αβραάμ και Μαρία Χατζηγεωργίου σχολίασαν ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM το δημογραφικό, την ερήμωση των χωριών, τον αφθώδη πυρετό και την ανάγκη για απινιδωτές
«Τα παιδία παίζει» ξανά στον αέρα με ανοιχτά μικρόφωνα και αιχμηρή επικαιρότητα
ΧΩΡΙΑ

Έως 25 ηλεκτρικά οχήματα διεκδικεί η Περιφέρεια

Τα οχήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά παιδιών με αναπηρία – Τι δήλωσε στο «Ν» ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Μεταφορων Κώστας Αστυρακάκης για τις συγκοινωνίες και τις γραμμές των χωριών
Έως 25 ηλεκτρικά οχήματα διεκδικεί η Περιφέρεια
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Νέος χώρος παιχνιδιού στη Λαφιώνα

Την ολοκλήρωση της παιδικής χαράς ανακοίνωσε ο Ταξιάρχης Βέρρος- Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου προαναγγέλλει εργασίες στον δρόμο προς την Πέτρα και πλακοστρώσεις
Νέος χώρος παιχνιδιού στη Λαφιώνα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένα κόσμημα της Μυτιλήνης ξαναζωντανεύει στην πλατεία Σαπφούς

Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια του ανακαινισμένου παλιού Λιμεναρχείου – Η διαδρομή από την απένταξη του έργου επί δημοτικής αρχής Κύτελη μέχρι την αποκατάστασή του επί Χριστόφα – Ένας νέος χώρος τουρισμού και πολιτισμού στην καρδιά της πόλης
Ένα κόσμημα της Μυτιλήνης ξαναζωντανεύει στην πλατεία Σαπφούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Από την εγκατάλειψη στην επαναλειτουργία το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Μυτιλήνης

Η δημοτική αρχή Χριστόφα επαναφέρει μια υποδομή που παρέμενε ανενεργή πολλά χρόνια – Αυτοψία του Δημάρχου στο έργο
Από την εγκατάλειψη στην επαναλειτουργία το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Μυτιλήνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τελευταία «γεύση» καλοκαιριού πριν την απότομη αλλαγή του καιρού

Έως 31 βαθμούς τη Δευτέρα στη Μυτιλήνη – Αισθητή πτώση του υδραργύρου και φθινοπωρινό σκηνικό από την Τρίτη
Τελευταία «γεύση» καλοκαιριού πριν την απότομη αλλαγή του καιρού