× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές να μπουν μπροστά»

Να διεκδικήσουν όρους και προϋποθέσεις για το άνοιγμα των σχολείων, λέει το ΠΑΜΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/8/2020

«Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές να μπουν μπροστά»

Με αφορμή τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων, το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Λέσβου επισημαίνει ότι άμεσα εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές πρέπει να διεκδικήσουν σωστούς όρους και προϋποθέσεις για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ:

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ., μέσω των δηλώσεων της Υπουργού Παιδείας, αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει την απαίτηση εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών για μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε καμία τάξη να μην έχει πάνω από 15 μαθητές.

Αρνείται πεισματικά να προχωρήσει, σε συνεργασία με τους Δήμους, στην εξεύρεση ή τη δημιουργία νέων σχολικών αιθουσών, ξεκινώντας από τα σχολεία που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και την αξιοποίηση κρατικών ή ακόμα και ιδιωτικών υποδομών που πληρούν τα κριτήρια. Η Υπουργός Παιδείας έκανε πως δεν άκουσε την ερώτηση της εκπαιδευτικού από σχολείο της Ανατολικής Αττικής για το αν μπορεί η ίδια να κάνει μάθημα με ασφάλεια σε κοντέινερ με 25 μαθητές… 

Αρνείται να προχωρήσει στην εκταμίευση του αναγκαίου κονδυλίου από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών σε προσωπικό.

Προκαλεί η κ. Κεραμέως όταν υποστηρίζει δημόσια ότι ο  μέσος όρος μαθητών ανά τάξη είναι οι 17 μαθητές. Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας, λόγω του γεωγραφικού ανάγλυφου και της νησιωτικότητας, υπάρχουν αρκετά ολιγοθέσια σχολεία και σχολεία με μικρό αριθμό μαθητών ανά τάξη. Η Υπουργός προσπαθεί να εξαπατήσει την ελληνική κοινωνία. Βάζει στο ίδιο καντάρι π.χ. το Δημοτικό Σχολείο στη Γαύδο, το οποίο έχει 1-2 μαθητές, με ένα Δημοτικό Σχολείο στην Κυψέλη ή στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης που έχει 25 μαθητές. Προσπαθεί να εξαφανίσει τις χιλιάδες τάξεις, ειδικά στα αστικά κέντρα της χώρας, στις οποίες στοιβάζονται 23, 24 και 25 μαθητές σε ακατάλληλες αίθουσες, σε αίθουσες κλουβιά και σε κοντέινερ. Οι χιλιάδες μαθητές που θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι ούτε «μέσος όρος», ούτε «αριθμοί» και «στατιστικές» στη λογιστική αντιμετώπιση της υγείας και της μόρφωσης, με την οποία λειτουργεί η κυβέρνηση. Είναι άνθρωποι με οικογένειες που απαιτούν από την κυβέρνηση να αναλάβει τη δική της, κρατική ευθύνη.

Είναι διαχρονική η ευθύνη  όλων των κυβερνήσεων για την άθλια κατάσταση των σχολικών υποδομών. Τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής βιώνουμε. Αυτό, φυσικά, δεν αποτελεί δικαιολογία και άλλοθι για να μην παίρνονται μέτρα, ειδικά εν μέσω πανδημίας.

Η κυβερνητική αναλγησία, η πολιτική επιλογή να μη δοθούν χρήματα για τη μόρωση και την υγεία του λαού, αλλά η κάνουλα των δις € να ανοίξει μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι που τροφοδοτεί το άγχος και την ανασφάλεια στους γονείς και στους μαθητές. Η στάση της κυβέρνησης, οι παλινωδίες, τα μισόλογα και οι αντιφατικές δηλώσεις ρίχνουν νερό στο μύλο επικινδύνων και ανορθολογικών αντιλήψεων.

Η χρήση της μάσκας, ως ατομικό μέσο προστασίας, είναι κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, με βάση τις υποδείξεις των επιστημών. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι η μάσκα από μόνη της, ειδικά σε σχολικούς χώρους, δεν είναι πανάκεια ούτε αντιμετωπίζει από μόνη της 100% το πρόβλημα της υγιεινής και ασφάλειας. Η ίδια η επιστημονική κοινότητα προκρίνει τη μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις. Οι παραπάνω εκτιμήσεις, της επιστημονικής κοινότητας και έγκυρων διεθνών μελετών, φαίνεται ότι δεν ιδρώνουν καν τα αυτιά της κυβέρνησης, η οποία κατά τα άλλα καυχιέται συνεχώς ότι ακούει τους ειδικούς. 

Προφανώς, η ημερομηνία έναρξης των σχολείων δεν είναι το κύριο. Το βασικό είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα ανοίξουν τα σχολεία. Ταυτόχρονα όμως, η μη ανακοίνωση ημερομηνίας εντείνει την ανασφάλεια και τον προβληματισμό.

Η κ. Κεραμέως δε βρήκε μια λέξη να πει για τις δεκάδες καταγγελίες Δήμων που ευθαρσώς δηλώνουν πως δεν είναι έτοιμοι να  καλύψουν τις ανάγκες σε προσωπικό καθαριότητας των σχολείων.

Δε δόθηκε καμία πειστική απάντηση για την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό του ιού και τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

Τώρα είναι η ώρα εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές να διεκδικήσουμε αποφασιστικά τους όρους και τις προϋποθέσεις ανοίγματος των σχολείων.

ü  Επισκευή σχολείων-εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Άμεση αξιοποίηση σχολείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και άλλων κρατικών υποδομών, ή ακόμα και ιδιωτικών, που πληρούν τις προϋποθέσεις. Άμεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη.

ü  Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.

ü  Πρόσληψη όλων των αναπληρωτών σε μία φάση, στα τέλη Αυγούστου. Κανένας συνάδελφος να μην αποκλειστεί από τους πίνακες. Μέτρα στήριξης των συναδέλφων που εργάζονται μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους (στέγαση, σίτιση, μετακίνηση). Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.

ü  Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

ü  Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς να απαιτείται η συνοδεία συγγενικού προσώπου.

ü  Προστασία των συναδέλφων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

ü  Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.)

ü  Άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων.

ü  Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.

ü  Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας  που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

ü  Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.

Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας να αναλάβουν επιτέλους την κρατική ευθύνη για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία!»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Διάρρηξη και καταστροφές σε αλιευτικά σκάφη της Λ. Θερμής

Για τρίτη φορά μέσα σε έξι μήνες, έπεσαν θύματα λεηλασιών οι ψαράδες της περιοχής. Στο μικροσκόπιο των αρχών συγκεκριμένη ομάδα ατόμων που πέρασε από την περιοχή το βράδυ των διαρρήξεων.
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τι έκαναν στην Καράβα;

«Στα πράσα» έπιασε ο πρόεδρος του Μανταμάδου, Χ. Τζελαϊδής 4 αυτοκίνητα στην περιοχή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Πρώτα τα «καθρεφτάκια» και μετά… το νέο ΚΥΤ

Με θέμα τα ανταποδοτικά οφέλη η σημερινή συνάντηση των αυτοδιοικητικών της Λέσβου με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο Μπεάτε Γκμίντερ. Δε συζητά για νέα δομή ο Περιφερειάρχης
ΓΕΥΣΗ

Αργυρό βραβείο για το κριτσίνι «O‑live»!

Στο Τμήμα Επιστήμης Διατροφής της Λήμνου στο πλαίσιο ευρωπαϊκού διαγωνισμού
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκλογές στο Σωματείο χειριστών μηχανημάτων

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στο Εργατικό Κέντρο Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Σε αποχή από ηλεκτρονικές εκλογές ΠΥΣΔΕ καλεί η ΕΛΜΕ Λέσβου

«Δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας»- Αποσύρουν τα ψηφοδέλτια οι παρατάξεις
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Πανευρωπαϊκό ρεζιλίκι οι παλινωδίες των αυτοδιοικητικών της Λέσβου

Ο «αραμπάς» με το νέο ΚΥΤ προκαλεί εκνευρισμό τους Ευρωπαίους που δηλώνουν «αδύνατον να συνεννοηθούμε». Στη Μυτιλήνη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο Μπεάτε Γκμίντερ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Διαγνώστηκα με covid και στιγματίστηκα»

Η μητέρα που δουλεύει στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ μίλησε στο «Ν» για τις συμπεριφορές που αντιμετώπισε εκείνη και τα παιδιά της. Αναφέρεται στις συνθήκες συνωστισμού για τους εργαζόμενους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Η Μόρια παρα…ησύχασε»

Στο «Ν» o πρόεδρος της Μόριας Γ. Μαστρογιάννης για τη μετά- ΚΥΤ εποχή. Οι προτάσεις για την αξιοποίηση του κατεστραμμένου καταυλισμού και του ισοπεδωμένου ελαιώνα
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Με τον υφυπουργό Εξωτερικών του Αφγανιστάν ο Μηταράκης

Συμφωνήθηκε η υπογραφή διμερούς συμφωνίας για συνεργασία στο μεταναστευτικό
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Μετέφεραν λεχώνα στο ΠΙΚΠΑ από τον Καρά Τεπέ, αλλά ζητούν εκκένωση!

Απαντήσεις από το υπουργείο Εργασίας ζητά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Παράβαση της Αρχαιολογικής νομοθεσίας στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ

Ερώτηση στην Υπουργό Πολιτισμού καταθέτουν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Γιάννη Μπουρνού