× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι Ενώσεις Συντακτών για τις κορονοϊο‑ειδήσεις

Η τήρηση της δεοντολογίας απάντηση στις ψευδείς ειδήσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/8/2020

Οι Ενώσεις Συντακτών για τις κορονοϊο‑ειδήσεις
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με κοινή τους ανακοίνωση τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων Συντακτών (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε και ΕΣΠΗΤ), εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τα φαινόμενα παραπληροφόρησης και fake news αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού που αναπαράγονται από ανθρώπους που δεν ανήκουν στην επαγγελματική δημοσιογραφική οικογένεια και επικαλούνται αναληθώς τη δημοσιογραφική ιδιότητα, μερίδα πολιτών που φέρουν άλλες διάφορες ιδιότητες και επαγγελματικές ταυτότητες, αλλά κάνουν παράλληλα ψευδή επίκληση της δημοσιογραφικής ιδιότητας, επιβεβαιώνοντας τη ρήση ότι «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις».

Ειδικότερα, οι Δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας, προτρέπουν και εφιστούν την προσοχή στους πολίτες να ενημερώνονται για τα θέματα της πανδημίας και των όποιων εξελίξεων για τον Covid 19, από τις επίσημες πηγές πληροφόρησης, από επαγγελματίες δημοσιογράφους που έχουν αποδείξει έμπρακτα με το έργο και τη διαδρομή τους την αξιοπιστία και την προσήλωσή τους στη δημοσιογραφική δεοντολογία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των εφημερίδων, των τηλεοπτικών σταθμών, των ραδιοφωνικών σταθμών και των επίσημων ιστοσελίδων, απέδειξαν κατά την διάρκεια της καραντίνας, ότι μπορούν να προσφέρουν, έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση, από αξιόπιστες πηγές με διασταυρωμένα στοιχεία.

Οι «διάττοντες» αστέρες των κοινωνικών δικτύων, με χιλιάδες κλικ ή like στο διαδίκτυο σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επίσημη ιατρική πληροφόρηση αλλά και τη δημοσιογραφική αξιοπιστία, οδηγώντας, σε πολλές περιπτώσεις, σε ενορχηστρωμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων με άκριτη, κερδοσκοπική και τυχοδιωκτική χρήση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διασταύρωση της είδησης είναι ο βασικός κανόνας της δημοσιογραφίας αλλά όπως αποδεικνύεται στην πράξη, οι εκατοντάδες «θεωρίες συνωμοσίας» που μοιράζονται άδηλα και αβάσιμα στα κοινωνικά δίκτυα, βρίσκουν ευήκοα ώτα, τα οποία για να δικαιολογήσουν την υποστήριξη τους σε όλα αυτά, επικαλούνται το «παρασκήνιο» της χρηματοδότησης των ΜΜΕ, τη στιγμή μάλιστα που είναι σε όλους γνωστό ότι πρώτες οι δημοσιογραφικές ενώσεις ζήτησαν τη δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων και τη διαφάνεια.

Τους ενημερώνουμε λοιπόν, ότι εκατοντάδες δημοσιογράφοι εντάχθηκαν στα ίδια μέτρα του Υπουργείου Εργασίας που ίσχυσαν για χιλιάδες εργαζομένους της χώρας.

Τέλος, όλοι οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι της Ελλάδας, εκφράζουν την συμπαράσταση τους στα αιτήματα που διατυπώνει το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των δομών υγείας για τη θωράκιση του συστήματος υγείας, καθώς και στον τιτάνιο αγώνα που δίνουν, ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί από τα εκατοντάδες κρούσματα κορωνοϊού, που καταγράφονται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και από την αρχή αυτής της πρωτοφανούς πανδημίας που έχει πλήξει και συνεχίζει να πλήττει σφοδρά την ανθρωπότητα.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΛΑΔΑ

Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο

Η Ειρήνη Βαρελτζή αναλαμβάνει συντονίστρια πλατφόρμας στην Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη της Λέσβου — Νέοι επιστήμονες και άνθρωποι της εργασίας συναντούν στελέχη με διαδρομή στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά
Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση

Η εποχή των υψηλών επιτοκίων ήρθε για να μείνει
Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο συλλήψεις στη Σάμο για μετακίνηση με ταυτότητα άλλου προσώπου

Ένας 28χρονος φέρεται να επρόκειτο να ταξιδέψει αεροπορικώς στην Αθήνα με ξένο έγγραφο – Αναζητείται ακόμη ένας 42χρονος.
Δύο συλλήψεις στη Σάμο για μετακίνηση με ταυτότητα άλλου προσώπου
ΕΛΛΑΔΑ

Πληρώνουν συντάξεις και επιδόματα ύψους 1,39 δις ευρώ

Δείτε εδώ τις καταβολές που θα κάνουν ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 25 Σεπτεμβρίου
Πληρώνουν συντάξεις και επιδόματα ύψους 1,39 δις ευρώ
ΕΛΛΑΔΑ

«Εθνική επιτυχία» οι νέες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας λέει ο Μητσοτάκης

Θετικό outlook από τη Moody’s και αναβάθμιση σε BBB+ από τη Scope
«Εθνική επιτυχία» οι νέες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας λέει ο Μητσοτάκης
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο πλαίσιο για την αλιεία

Οικονομική ενίσχυση 25.000 ευρώ για την απόσυρση της βιντζότρατα
Νέο πλαίσιο για την αλιεία
ΕΛΛΑΔΑ

15 χρόνια μετά, τα ελληνικά εισοδήματα παραμένουν κάτω από το 2010

Στοιχεία Eurostat για το 2025 δείχνουν πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα μειωμένο κατά 22,3% και μεγάλη απόσταση από την Ευρώπη στην αγοραστική δύναμη
15 χρόνια μετά, τα ελληνικά εισοδήματα παραμένουν κάτω από το 2010
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη ανοίγει τα οικονομικά της στους πολίτες

Σε λειτουργία η πλατφόρμα δωρεών με δημόσια ενημέρωση για το συνολικό ποσό – «Λίγα από πολλούς» το μήνυμα του κόμματος
Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη ανοίγει τα οικονομικά της στους πολίτες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το Αρχοντικό Γεωργιάδη ξαναζωντανεύει ως «Σπίτι του Πολιτισμού»

Ξεκίνησαν οι εργασίες στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, έργο περίπου 2 εκατ. ευρώ με αίθουσες εκθέσεων και εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη και χώρους φιλοξενίας
Το Αρχοντικό Γεωργιάδη ξαναζωντανεύει ως «Σπίτι του Πολιτισμού»
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε η Μαργαρίτα Παπανδρέου

Έφυγε από τη ζωή στα 102 της χρόνια, λίγες ημέρες πριν από τα 103α γενέθλιά της
Πέθανε η Μαργαρίτα Παπανδρέου
ΕΛΛΑΔΑ

Η «άλλη» επικαιρότητα χωρίς φίλτρα

Θράσος Αβραάμ και Ανθή Παζιάνου σχολίασαν στον «αέρα» του ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM τις μετρήσεις μετά τη ΔΕΘ, τη συζήτηση για το επίδομα ανεργίας, την υπόθεση Μαζωνάκη και την αποφυλάκιση Κασιδιάρη λίγες ημέρες πριν από την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα
Η «άλλη» επικαιρότητα χωρίς φίλτρα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το οχηματαγωγό «Τάλως» επιστρέφει στο Βόρειο Αιγαίο

Οι προγραμματισμένες προσεγγίσεις του πλοίου στις 23 Σεπτεμβρίου και το τριήμερο 7–9 Οκτωβρίου
Το οχηματαγωγό «Τάλως» επιστρέφει στο Βόρειο Αιγαίο