× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Πρόκληση για όλους η κοινωνική συνοχή μαζί με την ανθρωπιά και τον ανθρωπισμό του»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922 στη Σκάλα Λουτρών μίλησε για τις σύγχρονες προκλήσεις με αφορμή τις μνήμες από την προσφυγιά της Μικρασιατικής Καταστροφής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/8/2020

«Πρόκληση για όλους η κοινωνική συνοχή μαζί με την ανθρωπιά και τον ανθρωπισμό του»
' χρόνος ανάγνωσης

Φανερά συγκινημένη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922 στη Σκάλα Λουτρών, στην επίσκεψη με την οποία έκλεισε το εξαήμερο διακοπών της στη Λέσβο που ξεκίνησε με την συμμετοχή της στον επίσημο εορτασμό της γιορτής της Παναγίας στην Αγιάσο.

Την υποδέχτηκαν και την ξενάγησαν στα μουσείο στο παλιό σχολείο του προσφυγικού συνοικισμού της Σκάλας Λουτρών, ο Πρόεδρος Δημήτρης Παπαχρυσός και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «το δελφίνι» μαζί με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Λουτρών Βασίλη Μαμώλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όλη η Ελλάδα έχει μνήμες από την προσφυγιά του 1922 αλλά νομίζω αυτός ο τόπος τις διατηρεί πάρα πολύ έντονες γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι βρέθηκε αυτός εδώ ο χώρος να γίνει αυτό το μουσείο της προσφυγιάς και της μικρασιατικής καταστροφής» είπε η κ. Πρόεδρος ενθυμούμενη «τη δική της μάχη στη Δικαιοσύνη για να σωθούν τα προσφυγικά. Οι προηγούμενοι από εμάς έζησαν αυτή την περίοδο. Για εμάς τους νεότερους σημαντική είναι η μνήμη και είναι σημαντικό για τους ακόμη πιο νέους να διατηρούνται οι μνήμες αυτές».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας με τους Μικρασιάτες της Σκάλας Λουτρών αναφέρθηκε και «στην αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Υπήρξαν, είπε, δυσκολίες και όμως τελικά αφομοιώθηκαν έγιναν αποδεκτοί οι άνθρωποι, έστησαν εδώ τα σπίτια τους, απέκτησαν βιος, έκαναν οικογένειες κι έτσι δημιουργήθηκε ο πλούτος της πολιτιστικής παράδοσης, της παραγωγικής αυτής παράδοσης της Λέσβου. Γιατί αυτό νομίζω ότι είναι το νόημα όλων αυτών, ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν καλά στοιχεία να δώσουν και μπορεί κανείς να αντλεί τα καλύτερα από όλους για να κάνει κάτι καλύτερο για το μέλλον. Αυτά ίσχυαν τότε και τα είδαμε στην πράξη να γίνονται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αφορμή την παρουσία της στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε «στο  κύμα προσφυγιάς και μετανάστευσης γιατί δεν είναι όλοι όσοι έρχονται πρόσφυγες» και «την ένταση που δημιουργείται και ζείτε κι εσείς στον τόπο εδώ».

«Δεν έχουν όλα τα φαινόμενα την ίδια μορφή και γι’ αυτό δεν παράγουν την ίδια ένταση ίσως. Αλλά εγώ πάντα προσπαθώ να σκέφτομαι τα θετικά ότι πρέπει να αποβλέπουμε πάντα στη θετική πλευρά των πραγμάτων και να τα διαχειριζόμαστε. Στο μέτρο που ξεφεύγει η κατάσταση πρέπει να τυγχάνει μιας διαχείρισης για να μπορεί πάνω από όλα να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή» σημείωσε ακόμα σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν στις μέρες μας. Έσπευσε όμως να πει πως «όλον αυτό τον καιρό που γίνεται συζήτηση ειδικά σ’ αυτό το νησί αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα θυμάμαι διαβάσματά μου από την ιστορία και τη λογοτεχνία για τις εντάσεις που είχαν δημιουργηθεί σε εκείνη την περίοδο και πώς κατάφεραν τελικά να ανατραπούν και να μπορέσουμε όλοι να προχωρήσουμε. Είναι δύσκολες ιστορίες αλλά είναι μια πρόκληση για όλους μας. Το να διατηρήσει κανείς την κοινωνική συνοχή αλλά και την ανθρωπιά και τον ανθρωπισμό του. Κι αυτό νομίζω για την Ελλάδα είναι ένα στοίχημα» κατέληξε η κ. Πρόεδρος.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο καύσωνας υποχωρεί αλλά η ζέστη μένει

Έως 38 βαθμούς κελσίου θα δείξει το θερμόμετρο στη Λέσβο αυτή την εβδομάδα. Δροσίζει από την Παρασκευή 1η Αυγούστου με μελτέμια στο Αιγαίο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κάηκε απορριμματοφόρο της Δυτικής Λέσβου στη φωτιά του Σκαλοχωρίου

Η φωτιά σύμφωνα με μαρτυρίες ξεκίνησε σε χωράφι με ξερά χόρτα κοντά σε αποθήκη του Δήμου
ΧΩΡΙΑ

Φωτιά στο Σκαλοχώρι

Επιχειρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής της Λέσβου και εναέρια μέσα. Το μέτωπο έχει περιοριστεί
ΒΙΒΛΙΟ

Στην παραλία Βατερών, παρέα με δανεικό βιβλίο

Μια πρωτότυπη ενέργεια από την Βιβλιοθήκη της Βρίσας. Τοποθετήθηκαν στην παραλία τρεις βιβλιοφωλιές ώστε οι λουόμενοι να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Φωτογραφική διαδρομή στα στενά της Μυτιλήνης

Η έκθεση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης με τίτλο «Η ΦΕΜ μέσα στην πόλη», θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, από την 1η έως τις 31 του μήνα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά σε ξερά χόρτα στη Μυτιλήνη

Απέναντι από το εργοστάσιο της ΕΠΟΜ. Η πυρκαγιά περιορίστηκε γρήγορα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
ΧΩΡΙΑ

Ένας μικρός άγγελος, επέστρεψε στον ουρανό

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια για την απώλεια της μικρής Χριστίνας από τη Γέρα που έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκαλοχώρι

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Αυγούστου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης ξαναχτυπά στην παλιά Αγορά

Συνάντηση του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα με επιχειρηματίες και τον Εμπορικό Σύλλογο – Κοινές παρεμβάσεις για ένα πιο ελκυστικό εμπορικό περιβάλλον