× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ο πολιτισμός είναι προσφορά στον άνθρωπο και όχι σπατάλη»

Πασχαλινές εκδηλώσεις και αιχμές για την αντιπολίτευση από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Εριφύλη Χιωτέλλη

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 2/4/2026

«Ο πολιτισμός είναι προσφορά στον άνθρωπο και όχι σπατάλη»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης Εριφύλη Χιωτέλλη, μιλώντας στο στούντιο του «Ν», παρουσίασε τον πασχαλινό προγραμματισμό του δήμου, έδωσε μια πρώτη εικόνα για τον πολιτιστικό σχεδιασμό του καλοκαιριού και απάντησε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τις δαπάνες για τον Πολιτισμό. Στο πρώτο μέρος της συνέντευξής της στάθηκε στο πνεύμα των ημερών και στις εκδηλώσεις που ετοιμάζονται για το Πάσχα, ενώ στη συνέχεια υπερασπίστηκε τον τρόπο με τον οποίο, όπως είπε, η δημοτική αρχή οργανώνει και χρηματοδοτεί τη συνολική της πολιτιστική πολιτική.

Το διήμερο στο Δημοτικό Θέατρο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε, κεντρική θέση στο φετινό πασχαλινό πρόγραμμα έχει η διήμερη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στις 20.00. Η ίδια έκανε λόγο για μια εκδήλωση με έντονο συγκινησιακό φορτίο και ποιοτικά χαρακτηριστικά, πλήρως εναρμονισμένη με το πνεύμα των ημερών.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, στο πρόγραμμα συμμετέχουν συμπολίτες μέσα από την Πολυφωνική Χορωδία και τη Χορωδία του Δήμου Μυτιλήνης «Νίκος Μυρογιάννης», ενώ θα παρουσιαστούν έργα και κομμάτια που συνδέονται άμεσα με τη θρησκευτική και συναισθηματική ατμόσφαιρα του Πάσχα. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον Μοιρολόι της Παναγίας από το Σκουτάρο, στο «Κύριε Κέκραξα» του Σταύρου Κουγιουμτζή, καθώς και στο «Άβε Μαρία». Παράλληλα, ο γνωστός ηθοποιός Τάσος Νούσιας θα απαγγείλει ποιήματα από Βάρναλη, Ρίτσο και Σολωμό, αλλά και θρησκευτικούς ύμνους, όπως το «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται». Στο μουσικό μέρος συμμετέχουν επίσης, με σύνθεση και ενορχήστρωση του Θοδωρή Λεμπέση, η υψίφωνος Ελένη Κομνήγη και η μεσόφωνος Άννα Τσελίκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κ. Χιωτέλλη σημείωσε ότι ο δήμος επιδιώκει μέσα από τέτοιες δράσεις να δίνει στους δημότες τη δυνατότητα να βιώνουν τις ημέρες του Πάσχα με μεγαλύτερη ένταση και ουσιαστικότερη συμμετοχή, αγγίζοντας τα σύνθετα συναισθήματα που συνοδεύουν αυτή την περίοδο.

Οι καθιερωμένες δράσεις της Μεγάλης Εβδομάδας

Πέρα από το διήμερο στο Δημοτικό Θέατρο, η αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες πασχαλινές δράσεις που, όπως είπε, αποτελούν πλέον καθιερωμένο μέρος του εορταστικού προγράμματος του Δήμου Μυτιλήνης. Ειδική μνεία έκανε στην εκδήλωση της Μεγάλης Πέμπτης στην Αμαλή, η οποία θα πραγματοποιηθεί με το τελετουργικό που ακολουθείται κάθε χρόνο και με τη στήριξη του δήμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά το έθιμο με τα φαναράκια, υπογράμμισε ότι ο δήμος θα κινηθεί με βάση τις οδηγίες της Πυροσβεστικής, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, επισημαίνοντας ότι η ασφάλεια και η τήρηση των κανόνων προηγούνται κάθε επιθυμίας για πραγματοποίηση μιας δράσης. Όπως είπε, η δημοτική αρχή είναι έτοιμη να προσαρμοστεί σε όσα υποδείξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες.

Για το Μεγάλο Σάββατο επανέλαβε ότι η Ανάσταση στον Άγιο Νικόλαο θα γίνει κανονικά, όπως κάθε χρόνο, με τη συμμετοχή των πολιτών, σημειώνοντας ότι ο σχεδιασμός έχει ήδη οργανωθεί και ότι στόχος είναι οι δημότες να ζήσουν τις ημέρες αυτές όπως επιθυμούν.

Το κυνήγι του κρυμμένου αυγού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα της Λαμπροδευτέρας έχει και φέτος το κυνήγι του κρυμμένου αυγού στα Τσαμάκια, το οποίο, όπως είπε, έχει πλέον καθιερωθεί και φέτος θα πραγματοποιηθεί για 3η φορά. Η κ. Χιωτέλλη δήλωσε ότι ο δήμος περιμένει τα παιδιά σε μια δράση που συνδυάζει μουσική, διαδραστικά παιχνίδια, δημιουργικές κατασκευές και πολλές εκπλήξεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμβολή της Γιούλας Κουτσουμπού, της ομάδας Lollipops Μυτιλήνης και της τοπικής επιτροπής καθηγητών Γερμανικών Λέσβου, τονίζοντας ότι στηρίζουν ουσιαστικά τη διοργάνωση. Όπως είπε, η εικόνα του χώρου γεμάτου παιδιά είναι από τα πιο ζωντανά και αισιόδοξα στοιχεία του πασχαλινού προγράμματος.

Ο σχεδιασμός για το καλοκαίρι

Αμέσως μετά το Πάσχα, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, ο δήμος περνά στον σχεδιασμό των θερινών δράσεων. Η πρώτη μεγάλη στάση θα είναι στις 21 Ιουνίου, ημέρα της μουσικής, οπότε προγραμματίζεται μαραθώνιος μουσικής μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης. Η ίδια ανέφερε ότι θα συμμετέχουν τοπικά σχήματα και σχήματα του δήμου, όχι μόνο στο Δημοτικό Θέατρο αλλά και σε διαφορετικά σημεία της πόλης, ώστε η μουσική να βγει στον δημόσιο χώρο και να θυμίσει, όπως είπε, σε όλους ότι αποτελεί στοιχείο που ομορφαίνει τη ζωή.

Όσον αφορά το Μουσικό Φεστιβάλ Μυτιλήνης, ανακοίνωσε ότι το πλήρες πρόγραμμα θα παρουσιαστεί αμέσως μετά το Πάσχα, με συνέντευξη Τύπου. Έδωσε ωστόσο το βασικό του περίγραμμα, σημειώνοντας ότι θα ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 4 Αυγούστου, περιλαμβάνοντας 15 συναυλίες σε διάφορα σημεία της πόλης και των δημοτικών ενοτήτων. Όπως αποκάλυψε, το φετινό φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένο στη γυναίκα, όχι με τρόπο μονοθεματικό, αλλά με κεντρική ιδέα τη γυναικεία παρουσία και συμβολή στη ζωή, την κοινωνία, την επιστήμη, τον ανθρωπισμό και την ιστορία.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο γενικότερος πολιτιστικός προγραμματισμός της δημοτικής αρχής εκτείνεται ήδη μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, δείχνοντας, όπως είπε, τη δυνατότητα έγκαιρου σχεδιασμού.

Η απάντηση για τις δαπάνες του Πολιτισμού

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης, η κ. Χιωτέλλη απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το ποσό των περίπου 745.000 ευρώ που αφορά τον Πολιτισμό. Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για δαπάνη μιας εκδήλωσης ή ενός έτους, αλλά για τον συνολικό προγραμματισμό και προϋπολογισμό της Διεύθυνσης Πολιτισμού έως το τέλος του 2027, μέσα από προγραμματική σύμβαση με τον αναπτυξιακό οργανισμό του δήμου, διάρκειας 2 ετών.

Όπως υποστήριξε, η δημοτική αρχή έχει αυξήσει την παραγωγή πολιτιστικών δραστηριοτήτων και τις έχει επεκτείνει σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, παρότι η Διεύθυνση Πολιτισμού λειτουργεί με 5 έως 6 ανθρώπους και με μειωμένο προσωπικό. Εξήγησε ότι η συνεργασία με τον αναπτυξιακό οργανισμό κρίθηκε αναγκαία ακριβώς για να μπορεί να υποστηριχθεί αυτό το διευρυμένο έργο χωρίς έκπτωση στην ποιότητα.

Η αντιδήμαρχος υπογράμμισε ακόμη ότι οι ίδιες εκδηλώσεις είχαν εγκριθεί και το 2025 ομόφωνα από τη Δημοτική Επιτροπή, με την ψήφο και της αντιπολίτευσης, και διερωτήθηκε γιατί τώρα εμφανίζονται ως υπερβολικές. Ανέφερε επίσης ότι το ποσό που αφορά την τρέχουσα περίοδο είναι 140.000 ευρώ και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις παρουσιάζοντας έναν διετή προγραμματισμό ως τρέχουσα μονοετή δαπάνη.

Πολιτισμός, δωρεάν πρόσβαση και το αποτύπωμα στην πόλη

Στην τοποθέτησή της επέμεινε ιδιαίτερα στο ότι οι πολιτιστικές δράσεις του δήμου δίνονται δωρεάν στους πολίτες και ότι αυτό έχει μεγάλη σημασία σε μια περίοδο οικονομικής πίεσης. Όπως είπε, παιδιά μπορούν να συμμετέχουν χωρίς κόστος σε μουσικές ορχήστρες, να χρησιμοποιούν όργανα του δήμου και να έχουν πρόσβαση σε δημιουργικές δομές που αλλιώς θα ήταν δύσκολες για πολλές οικογένειες.

Αναφέρθηκε ακόμη στα καλλιτεχνικά σχήματα του δήμου, όπως το θεατρικό εργαστήρι, το φωτογραφικό εργαστήρι, το εργαστήρι υφαντικής, η δημοτική φιλαρμονική, η ορχήστρα του δήμου, η χορωδία, το χορευτικό και η ορχήστρα νέων που, όπως είπε, συγκροτείται αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με την ίδια, οι δαπάνες αυτές δεν αποτελούν σπατάλη, αλλά επένδυση στους νέους ανθρώπους, στην τοπική κοινωνία και στις συλλογικότητες του πολιτισμού.

Κλείνοντας, η κ. Χιωτέλλη σημείωσε ότι η δημοτική αρχή κρίνεται από το αποτέλεσμα και παρέθεσε στοιχεία για τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου, λέγοντας ότι μέχρι τις 3 Μαρτίου είχαν φιλοξενηθεί 52.195 άτομα και είχαν πραγματοποιηθεί 138 εκδηλώσεις, έναντι 36.000 ατόμων και 96 παραστάσεων στο προηγούμενο αντίστοιχο διάστημα. Κατά την ίδια, αυτά τα στοιχεία αποτυπώνουν ότι ο πολιτισμός στην πόλη όχι μόνο διατηρείται, αλλά έχει αποκτήσει ένταση, συχνότητα και μεγαλύτερη συμμετοχή του κοινού.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Καταστράφηκε κτηνοτροφική μονάδα από πυρκαγιά στην Πηγή

Σώθηκαν έγκαιρα τα μοσχάρια – Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης από την Πυροσβεστική με τη συνδρομή του Δήμου Μυτιλήνης και εθελοντών κατοίκνων και κτηνοτρόφων της περιοχής
Καταστράφηκε κτηνοτροφική μονάδα από πυρκαγιά στην Πηγή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου

Αναφορά προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών για ζητήματα υγιεινής, ασφάλειας, υποδομών και στελέχωσης κατέθεσε η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του κόμματος
Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η ΛΑΣ Λήμνου ζητά άμεση παρέμβαση για το Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας

Στηρίζει τα αιτήματα των γονέων για ασφάλεια, υγιεινή, επαρκή στελέχωση και ασφαλή μεταφορά των μαθητών
Η ΛΑΣ Λήμνου ζητά άμεση παρέμβαση για το Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις σε δρόμους της Μυτιλήνης

Ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις στη Θεοφίλου Χατζημιχαήλ και από την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου τα συνεργεία μεταφέρονται στη Γεωργίου Βοστάνη και σε γειτονικές οδούς- Θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις σε δρόμους της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρνητικά και τα 30 νέα αποτελέσματα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Τα αποτελέσματα γνωστοποιήθηκαν στις 22 Σεπτεμβρίου από το Εργαστήριο Αναφοράς και αφορούν δείγματα που συγκέντρωσαν συνεργεία του Στρατού, του ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ και προσωπικό του ΥΠΑΑΤ
Αρνητικά και τα 30 νέα αποτελέσματα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εγκαινιάζεται το ανακαινισμένο Παλαιό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου ανοίγουν το Κέντρο Πληροφόρησης και η Αίθουσα Εκθέσεων στην Πλατεία Σαπφού
Εγκαινιάζεται το ανακαινισμένο Παλαιό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ένα ψηφιακό παιχνίδι μαθαίνει στους μαθητές να προστατεύουν τα δεδομένα τους

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παρουσιάζει στη Μυτιλήνη τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού έργου GDPrApp την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου
Ένα ψηφιακό παιχνίδι μαθαίνει στους μαθητές να προστατεύουν τα δεδομένα τους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτη Πέρκα: Στη Βουλή η στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου

Ζητά σαφές χρονοδιάγραμμα για αποζημιώσεις, ανασύσταση των κοπαδιών και επανεκκίνηση των πληγεισών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Πέτη Πέρκα: Στη Βουλή η στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Στον Μόλυβο την Πέμπτη κλιμάκιο του ΣΕΓΑΣ για το στάδιο της Μήθυμνας

Θα εξετάσει την πρόοδο των εργασιών ενόψει των 37ων Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων – Κάλεσμα του Δήμου Δυτικής Λέσβου για εθελοντές
Στον Μόλυβο την Πέμπτη κλιμάκιο του ΣΕΓΑΣ για το στάδιο της Μήθυμνας
ΕΛΛΑΔΑ

Χάθηκε το ένα τρίτο των γεννήσεων στη Λέσβο

Από 1.050 γεννήσεις το 2009 στις 714 το 2024 - Οι θάνατοι σχεδόν διπλάσιοι από τις γεννήσεις, ενώ στη Δυτική Λέσβο η απογραφή δείχνει απώλεια 3.843 κατοίκων μέσα σε μία δεκαετία
Χάθηκε το ένα τρίτο των γεννήσεων στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έσπασε μεγάλο δέντρο από τον αέρα στην οδό Καραντώνη

Το δέντρο βρισκόταν σε ιδιωτικό χώρο και έγειρε προς γειτονικό κτίριο – Συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης το έκοψαν και το απομάκρυναν
Έσπασε μεγάλο δέντρο από τον αέρα στην οδό Καραντώνη
ΧΩΡΙΑ

Μια ζεστή συνάντηση της «ΚΥΨΕΛΗΣ» με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας στην Αγιάσο

Χαμόγελα, μουσική, χορός και ανταλλαγή εμπειριών σε μια δράση που έφερε πιο κοντά τους ωφελούμενους και τους ανθρώπους των δύο δομών
Μια ζεστή συνάντηση της «ΚΥΨΕΛΗΣ» με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας στην Αγιάσο