× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η απειλή του αφθώδη πυρετού, ένωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης

Αγωνία και κοινό μέτωπο στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης για τον αφθώδη πυρετό -Παρεμβάσεις από Αντωνέλλη,Κατσαβέλλη,Τατάκη,Κόμβο και Καραγιάννη

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 21/3/2026

Η απειλή του αφθώδη πυρετού, ένωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σε κλίμα έντονης ανησυχίας αλλά και ανάγκης για κοινή στάση απέναντι στην κρίση του αφθώδους πυρετού πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Μαρτίου το βράδυ η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, η οποία κατέληξε σε ομόφωνη έγκριση ψηφίσματος με σαφή αιτήματα προς την κυβέρνηση.

Η συζήτηση ανέδειξε την κρισιμότητα της κατάστασης για το σύνολο της τοπικής οικονομίας, με κοινή διαπίστωση ότι η κρίση δεν αφορά μόνο την κτηνοτροφία αλλά ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που συνδέονται με αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χριστόφας: Απειλή για ολόκληρη την οικονομία του νησιού

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας έκανε λόγο για ένα ζήτημα που αφορά το σύνολο της κοινωνίας της Λέσβου, προειδοποιώντας ότι χωρίς άμεσα μέτρα οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τόνισε ότι επηρεάζονται εκατοντάδες έως χιλιάδες άνθρωποι, όχι μόνο στον πρωτογενή τομέα αλλά και σε επαγγέλματα που εξαρτώνται από την κτηνοτροφική και τυροκομική παραγωγή, ενώ επισήμανε την απουσία συγκεκριμένου σχεδίου διαχείρισης και δεσμεύσεων από την πλευρά της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε το σχέδιο ψηφίσματος, καλώντας το σώμα να καταλήξει σε μια ομόφωνη απόφαση που θα εκφράζει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Αντωνέλλη: Οριακή κατάσταση και υποστελέχωση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη περιέγραψε την κατάσταση στο πεδίο ως εξαιρετικά κρίσιμη, σημειώνοντας ότι διακυβεύεται όχι μόνο η κτηνοτροφία αλλά η ίδια η οικονομική επιβίωση του νησιού.

Αναφέρθηκε στο χρονικό των ενεργειών από τη στιγμή που εντοπίστηκε το ύποπτο κρούσμα, επισημαίνοντας ότι η Κτηνιατρική Υπηρεσία κινητοποιήθηκε άμεσα, ωστόσο λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό, καθώς στο πεδίο επιχειρούν ουσιαστικά 5 κτηνίατροι.

Παρουσίασε στοιχεία για τις θανατώσεις ζώων, τους ελέγχους σε δεκάδες εκτροφές και τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, ενώ υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ουσιαστική δέσμευση για οικονομική στήριξη από το Υπουργείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατσαβέλλης: Η επιστημονική διάσταση και η ανάγκη ταχύτητας

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Βορείου Αιγαίου Παναγιώτης Κατσαβέλλης εξήγησε τη φύση του ιού, τονίζοντας την εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητά του.

Υπογράμμισε ότι το κρίσιμο στοιχείο είναι η ταχύτητα διερεύνησης της διασποράς και η άμεση ενίσχυση με κτηνιάτρους, επισημαίνοντας ότι χωρίς πλήρη εικόνα της κατάστασης δεν μπορούν να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα.

Παράλληλα κάλεσε σε ψυχραιμία και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης από ανεξέλεγκτες ενέργειες.

Αγροτικοί σύλλογοι: Αγανάκτηση και προειδοποιήσεις

Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου Στρατής Κόμβος και ο πρόεδρος Δημήτρης Καραγιάννης εξέφρασαν την έντονη αγανάκτηση του κτηνοτροφικού κόσμου.

Έκαναν λόγο για έλλειψη πρόληψης και σχεδιασμού, ενώ ανέδειξαν τα αδιέξοδα που δημιουργούνται στην πράξη, με χαρακτηριστικότερο το ζήτημα της διάθεσης του γάλακτος και την αδυναμία των παραγωγών να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

Τόνισαν ότι η οικονομική ασφυξία είναι άμεση και ότι χωρίς ουσιαστική στήριξη η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες εξελίξεις.

Τατάκης: Κίνδυνος για την αγορά και τη φήμη των προϊόντων

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Παναγιώτης Τατάκης στάθηκε ιδιαίτερα στις επιπτώσεις για τη μεταποίηση και την αγορά.

Τόνισε την ανάγκη να δοθούν λύσεις για την αποθήκευση προϊόντων και να αποσαφηνιστεί το καθεστώς διακίνησης, επισημαίνοντας ότι ήδη έχει προκληθεί σοβαρή ζημιά στη φήμη των λεσβιακών προϊόντων.

Παράλληλα ζήτησε ενεργοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και άμεσες αποζημιώσεις για τους πληττόμενους κλάδους.

Κουφέλος: Σφοδρή κριτική και δραματικές προειδοποιήσεις

Ιδιαίτερα εκτενής και αιχμηρή ήταν η παρέμβαση του Πανάγου Κουφέλου, ο οποίος ανέδειξε με έντονο τρόπο το μέγεθος της κρίσης. Μίλησε για πλήρη απροετοιμασία της πολιτείας και για μέτρα που λαμβάνονται εκ των υστέρων, ενώ τόνισε ότι η κατάσταση δεν αφορά μόνο την κτηνοτροφία αλλά το σύνολο της οικονομικής ζωής του νησιού.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη άμεσης πολιτικής παρέμβασης, προτείνοντας τη συγκρότηση αντιπροσωπείας από όλους τους φορείς του νησιού για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, ώστε να καταστεί σαφές το μέγεθος της απειλής.

Τσιριγώτη: Ανάγκη για ουσιαστική και όχι τυπική αντίδραση

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκη Τσιριγώτη τοποθετήθηκε στο πλαίσιο της ανάγκης για ουσιαστική αντίδραση και όχι μόνο καταγραφή προβλημάτων.

Υπογράμμισε ότι το ψήφισμα πρέπει να αποτυπώνει το πραγματικό μέγεθος της κρίσης και να συνοδεύεται από έμπρακτες πρωτοβουλίες, τονίζοντας την ανάγκη στήριξης των κτηνοτρόφων και συνολικά της κοινωνίας που πλήττεται.

Το ομόφωνο ψήφισμα

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την ομόφωνη έγκριση του ψηφίσματος, το οποίο ζητά μεταξύ άλλων την άμεση ενίσχυση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, την πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων, την κάλυψη του κόστους βιοασφάλειας, την αναστολή οικονομικών υποχρεώσεων και την άρση περιορισμών στη διάθεση προϊόντων υπό προϋποθέσεις.

Παράλληλα προβλέπεται η στήριξη κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου και η ανάληψη πρωτοβουλιών πίεσης προς την κυβέρνηση.

Η ομόφωνη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου αποτυπώνει την ανάγκη ενιαίας φωνής απέναντι σε μια κρίση που, όπως επισημάνθηκε επανειλημμένα, απειλεί το σύνολο της Λέσβου.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη τιμά τον Παύλο Τριανταφυλλίδη με το κλειδί της πόλης

Στις 23 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο η τιμητική εκδήλωση με την ανάδειξει ως επίτιμου δημότη Μυτιλήνης για την προσφορά του προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβουστην ανάδειξη της ιστορίας και της πολιτιστικής ταυτότητας της Λέσβου
Η Μυτιλήνη τιμά τον Παύλο Τριανταφυλλίδη με το κλειδί της πόλης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΩΡΙΑ

Υπάρχουν κτίρια για τα βρέφη, λείπουν οι άνθρωποι

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Λέσβου, Νίκος Σπανός.μιλά στο «Ν» τις ελλείψεις προσωπικού στους Παιδικούς Σταθμούς, τη διεκδίκηση 24 νέων θέσεων εργασίας, τις οικογένειες που διανύουν μεγάλες αποστάσεις
Υπάρχουν κτίρια για τα βρέφη, λείπουν οι άνθρωποι
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Χωρίς διαθέσιμα δρομολόγια για τον Νοέμβριο Xίος και Μυτιλήνη

Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί η μη έγκαιρη ανακοίνωση του προγράμματος δρομολογίων για τους επόμενους μήνες
Χωρίς διαθέσιμα δρομολόγια για τον Νοέμβριο Xίος και Μυτιλήνη
ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν ήρθαμε για μερικά έδρανα, ήρθαμε για την πολιτική αλλαγή»

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε την πολιτική αλλαγή στο επίκεντρο της ομιλίας του στα συντονιστικά της ΕΛΑΣ στην Αττική, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση για την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και τη στέγαση
«Δεν ήρθαμε για μερικά έδρανα, ήρθαμε για την πολιτική αλλαγή»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Ανεπιθύμητος ο Ρούμπιο» το μήνυμα από την πλατεία Σαπφούς

Κινητοποίηση της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου στην πλατεία Σαπφούς και πορεία στην αγορά με αιχμή την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς
«Ανεπιθύμητος ο Ρούμπιο» το μήνυμα από την πλατεία Σαπφούς
ΕΛΛΑΔΑ

Η Μελέτη βρήκε τους εργοδότες «θύματα» των εργαζομένων

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ μίλησε για «εκβιασμούς» από «αντιεπαγγελματίες εργαζόμενους» σε συζήτηση για την ψυχική υγεία στην εργασία -Σφοδρή αντίδραση από τον Τομεάρχη Εργασίας της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης Διονύση Τεμπονέρα
Η Μελέτη βρήκε τους εργοδότες «θύματα» των εργαζομένων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομνηνάκα για την επίσκεψη Ρούμπιο «Δεν δεχόμαστε νέες θυσίες»

Η βουλεύτρια Λέσβου του ΚΚΕ συνδέει την ακρίβεια με την εμπλοκή στους πολέμους και ζητά κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε καύσιμα και ενέργεια
Κομνηνάκα για την επίσκεψη Ρούμπιο «Δεν δεχόμαστε νέες θυσίες»
ΧΩΡΙΑ

Ξεκινά ο δρόμος Μελίντα – Παναγία Κρυφτή

Το έργο μήκους 2,7 χιλιομέτρων παρουσιάζεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ως το πρώτο βήμα για τη μελλοντική οδική σύνδεση Πλωμαρίου – Βατερών
Ξεκινά ο δρόμος Μελίντα – Παναγία Κρυφτή
ΧΩΡΙΑ

Αρνητικά και τα 24 δείγματα για αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Συνεχίζεται η επιτήρηση και η επιδημιολογική διερεύνηση στην Π.Ε. Λέσβου. Οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκια Στρατού, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και κτηνιάτρους του ΥΠΑΑΤ
Αρνητικά και τα 24 δείγματα για αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
ΕΡΓΑΣΙΑ

«Δεν βγαίνουμε» φωνάζουν οι ψαράδες της Λέσβου

Κινητοποίηση των αλιέων μέσης αλιείας στο λίμάνι της Μυτιλήνης - Μιλούν για ασφυκτικό λειτουργικό κόστος
«Δεν βγαίνουμε» φωνάζουν οι ψαράδες της Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η γνώση ανοίγει ξανά τις πόρτες της στους δημότες Μυτιλήνης

Για δεύτερη χρονιά η εκπαιδευτική συνεργασία Δήμου και Πανεπιστημίου Αιγαίου – Παράλληλο εννεάμηνο πρόγραμμα για τα κοινωνικά προβλήματα και την τοπική ανάπτυξη
Η γνώση ανοίγει ξανά τις πόρτες της στους δημότες Μυτιλήνης
ΕΛΛΑΔΑ

Στο επίκεντρο έρευνας το ΛΑΟΣ για υπόθεση απάτης σε βάρος του e‑ΕΦΚΑ

Οκτώ συλλήψεις μέχρι στιγμής. Η ζημιά για το Δημόσιο εκτιμάται σε περίπου 5 εκατ. ευρώ
Στο επίκεντρο έρευνας το ΛΑΟΣ για υπόθεση απάτης σε βάρος του e‑ΕΦΚΑ