× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι Τούρκοι τουρίστες άφηναν λεφτά

Δεν ήρθαν φέτος λόγω κορονοϊού, αλλά θα μειώνονταν έτσι κι αλλιώς λόγω ισοτιμίας και τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 14/8/2020

Οι Τούρκοι τουρίστες άφηναν λεφτά
' χρόνος ανάγνωσης

Μία σημαντική δεξαμενή τουριστών για την Ελλάδα ήταν και οι Τούρκοι τουρίστες που φέτος δεν ήρθαν. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του τουρισμού οι Τούρκοι τουρίστες άφηναν πολλά χρήματα στα νησιά, μεταξύ των οποίων και η Λέσβος.

Ο κορονοϊός, ωστόσο, έφερε τα πάνω-κάτω στον ελληνικό τουρισμό, καθώς φέτος αφενός δεν είχαμε τα εκατομμύρια των ξένων τουριστών άλλων ετών, αφετέρου μια σημαντική δεξαμενή τουριστών όπως είναι οι Τούρκοι, δεν επιτράπηκε καν να αφιχθούν στη χώρα μας. Οι Τούρκοι βέβαια θεωρούνται από τους επαγγελματίες του τουρισμού ιδιαίτερα σημαντικοί τουρίστες, δεδομένου, όπως λένε, ότι στην πλειονότητά τους ξόδευαν αρκετά χρήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων από και προς την Τουρκία ως και το τέλος Αυγούστου. 

Πολλοί Τούρκοι τουρίστες έφταναν σε ελληνικά νησιά είτε με τα πλοία της γραμμής από τα απέναντι παράλια, είτε ακόμα και με κότερα ή σκάφη και επισκέπτονταν ακριβά εστιατόρια για να φάνε φρέσκα ψάρια. Μεταξύ των προορισμών τους και η Λέσβος, που είχε ακόμα και 50.659 αφίξεις το 2015, αλλά και περίπου 45.000 τα τελευταία χρόνια, κυρίως στην πύλη εισόδου της Μυτιλήνης, αλλά εσχάτως και στην πύλη εισόδου της Πέτρας. Από φέτος μάλιστα, όπως έχει δηλώσει Στο Νησί 99FM ο τουριστικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος, θα άνοιγε για πρώτη φορά και η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Σμύρνη, προσδοκώντας σε αρκετούς Τούρκους επισκέπτες από μια ακόμα μεγάλη αγορά, πέραν της Κωνσταντιούπολης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανασταλτικοί παράγοντες, ισοτιμία και τουρκική προκλητικότητα

Μπορεί πέρυσι οι Τούρκοι ταξιδιώτες προς τη Λέσβο να έφτασαν τους 43.031, εκ των οποίων οι 4.677 στην Πέτρα, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι φέτος ακόμα και χωρίς κορονοϊό ή άλλους περιορισμούς, οι αφίξεις θα πλησίαζαν στα ίδια επίπεδα. Αναμφίβολα, η κατακόρυφη άνοδος της ισοτιμίας μεταξύ τουρκικής λίρας και ευρώ, που σήμερα ξεπερνά το 8,7 προς 1, θα έπαιζε ανασταλτικό ρόλο, επηρεάζοντας τον αριθμό των Τούρκων τουριστών που θα επέλεγαν έναν προορισμό στην Ελλάδα για τις διακοπές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπρόσθετα, το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, λόγω των επιθετικών κινήσεων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ήταν ένας ακόμα καταλυτικός παράγοντας για μειωμένη τουριστική κίνηση προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Πλήγμα στην οικονομία του νησιού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αλήθεια είναι ότι οι μειωμένες αφίξεις στον τουρισμό θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην τοπική οικονομία της Λέσβου, αφού -αν και το νησί μας δε βρίσκεται στις πρώτες επιλογές Ευρωπαίων ή Τούρκων- αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι «έρεε» χρήμα κάθε καλοκαίρι.

Βάσει των στατιστικών στοιχείων του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, σε μελέτη του πριν από δύο χρόνια, είχε υπολογιστεί ότι κάθε Τούρκος επισκέπτης των ελληνικών νησιών διέμενε κατά μέσο όρο 3,3 ημέρες και ξόδευε περίπου 78 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Υπολογίζοντας τον συνολικό τζίρο στην τοπική οικονομία, με βάση τα περσινά δεδομένα των αφίξεων, στους 43.031 Τούρκους επισκέπτες της Λέσβου το 2019, μαζεύεται ένα ποσό πάνω από 11 εκατομμύρια ευρώ, που θα λείψει εντελώς φέτος από το νησί. Και αν προσθέσει κανείς τις απώλειες σε επίπεδο Ευρωπαίων επισκεπτών, που έρχονταν με πτήσεις τσάρτερ στη Λέσβο (περίπου 59.000 πέρυσι έναντι μόλις -κατ' εκτίμηση- 5.000 φέτος), η συνολική ζημιά θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας ανοίγει συζήτηση για την Κυβερνώσα Αριστερά της Νέας Εποχής

Με ανάρτησή του ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας παρουσίασε το κείμενο του ΙΝΑΤ και μίλησε για νέα αξιακή αφετηρία με προοπτική διάρκειας
Ο Τσίπρας ανοίγει συζήτηση για την Κυβερνώσα Αριστερά της Νέας Εποχής
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτομαγιά με τον άνεμο κόντρα και το κεφάλι ψηλά στη Μυτιλήνη

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, εργαζόμενοι και φοιτητές συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς αλλά και στην πορεία στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης
Πρωτομαγιά με τον άνεμο κόντρα και το κεφάλι ψηλά στη Μυτιλήνη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επιδεινώνεται ο καιρός το Σάββατο στη Λέσβο

Αυξημένες νεφώσεις και πιθανότητες βροχής
Επιδεινώνεται ο καιρός το Σάββατο στη Λέσβο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

2.454 απορρίμματα καταγράφηκαν στη Χαραμίδα

Η τεχνητή νοημοσύνη και τα drones δείχνουν πού χρειάζεται καθαρισμός
2.454 απορρίμματα καταγράφηκαν στη Χαραμίδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜέΡΑ25 και Νέα Αριστερά σε κοινή εκλογική κάθοδο;

Σενάρια σύμπλευσης με φόντο τις εξελίξεις στον πολιτικό χώρο του Αλέξη Τσίπρα
ΜέΡΑ25 και Νέα Αριστερά σε κοινή εκλογική κάθοδο;
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Θανατώνουν κοπάδια για να μη ζημιωθούν οι βιομήχανοι της φέτας»

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος κατήγγειλε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τις κυβερνητικές και ευρωπαϊκές πολιτικές για τη διαχείριση του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο, ζητώντας πλήρεις αποζημιώσεις και ουσιαστικά μέτρα στήριξης
«Θανατώνουν κοπάδια για να μη ζημιωθούν οι βιομήχανοι της φέτας»
ΧΩΡΙΑ

Κυκλοφοριακή αγωγή από μικρή ηλικία στο σχολείο της Πηγής

Η Υποδιοικήτρια του Τμήματος Τροχαίας ενημέρωσε μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού για ασφαλείς μετακινήσεις
Κυκλοφοριακή αγωγή από μικρή ηλικία στο σχολείο της Πηγής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μήνυμα Χριστόφα για την Εργατική Πρωτομαγιά με έμφαση στη στήριξη της εργασίας

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης τονίζει ότι η προστασία της εργασίας αποτελεί προϋπόθεση για μια βιώσιμη και συνεκτική κοινωνία
Μήνυμα Χριστόφα για την Εργατική Πρωτομαγιά με έμφαση στη στήριξη της εργασίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πυρά Κουφέλου κατά της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης για τον αφθώδη πυρετό

Καταγγέλλει ευθύνες του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου και του Δήμου για ελλιπή προληπτικά μέτρα
Πυρά Κουφέλου κατά της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης για τον αφθώδη πυρετό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ξεκινά την 1η Μάη η αντιπυρική περίοδος

Η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή πυρκαγιών
Ξεκινά την 1η Μάη η αντιπυρική περίοδος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο την Πρωτομαγιά

Το Λιμεναρχείο απευθύνει σύσταση προς τους ιδιοκτήτες σκαφών κάθε τύπου να μεριμνήσουν για την ασφαλή πρόσδεση και φύλαξή τους
Ισχυροί βόρειοι άνεμοι έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο την Πρωτομαγιά
ΧΩΡΙΑ

Αποκαταστάθηκε η βλάβη στον αγωγό νερού προς Θερμή

Έκκληση Βάλεση για προσοχή στην κατανάλωση έως ότου γεμίσουν οι δεξαμενές
Αποκαταστάθηκε η βλάβη στον αγωγό νερού προς Θερμή