ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι Τούρκοι τουρίστες άφηναν λεφτά
Δεν ήρθαν φέτος λόγω κορονοϊού, αλλά θα μειώνονταν έτσι κι αλλιώς λόγω ισοτιμίας και τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο
Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 14/8/2020

Μία σημαντική δεξαμενή τουριστών για την Ελλάδα ήταν και οι Τούρκοι τουρίστες που φέτος δεν ήρθαν. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του τουρισμού οι Τούρκοι τουρίστες άφηναν πολλά χρήματα στα νησιά, μεταξύ των οποίων και η Λέσβος.
Ο κορονοϊός, ωστόσο, έφερε τα πάνω-κάτω στον ελληνικό τουρισμό, καθώς φέτος αφενός δεν είχαμε τα εκατομμύρια των ξένων τουριστών άλλων ετών, αφετέρου μια σημαντική δεξαμενή τουριστών όπως είναι οι Τούρκοι, δεν επιτράπηκε καν να αφιχθούν στη χώρα μας. Οι Τούρκοι βέβαια θεωρούνται από τους επαγγελματίες του τουρισμού ιδιαίτερα σημαντικοί τουρίστες, δεδομένου, όπως λένε, ότι στην πλειονότητά τους ξόδευαν αρκετά χρήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.
Υπενθυμίζεται ότι διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων από και προς την Τουρκία ως και το τέλος Αυγούστου.
Πολλοί Τούρκοι τουρίστες έφταναν σε ελληνικά νησιά είτε με τα πλοία της γραμμής από τα απέναντι παράλια, είτε ακόμα και με κότερα ή σκάφη και επισκέπτονταν ακριβά εστιατόρια για να φάνε φρέσκα ψάρια. Μεταξύ των προορισμών τους και η Λέσβος, που είχε ακόμα και 50.659 αφίξεις το 2015, αλλά και περίπου 45.000 τα τελευταία χρόνια, κυρίως στην πύλη εισόδου της Μυτιλήνης, αλλά εσχάτως και στην πύλη εισόδου της Πέτρας. Από φέτος μάλιστα, όπως έχει δηλώσει Στο Νησί 99FM ο τουριστικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος, θα άνοιγε για πρώτη φορά και η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Σμύρνη, προσδοκώντας σε αρκετούς Τούρκους επισκέπτες από μια ακόμα μεγάλη αγορά, πέραν της Κωνσταντιούπολης.
Ανασταλτικοί παράγοντες, ισοτιμία και τουρκική προκλητικότητα
Μπορεί πέρυσι οι Τούρκοι ταξιδιώτες προς τη Λέσβο να έφτασαν τους 43.031, εκ των οποίων οι 4.677 στην Πέτρα, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι φέτος ακόμα και χωρίς κορονοϊό ή άλλους περιορισμούς, οι αφίξεις θα πλησίαζαν στα ίδια επίπεδα. Αναμφίβολα, η κατακόρυφη άνοδος της ισοτιμίας μεταξύ τουρκικής λίρας και ευρώ, που σήμερα ξεπερνά το 8,7 προς 1, θα έπαιζε ανασταλτικό ρόλο, επηρεάζοντας τον αριθμό των Τούρκων τουριστών που θα επέλεγαν έναν προορισμό στην Ελλάδα για τις διακοπές τους.
Επιπρόσθετα, το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, λόγω των επιθετικών κινήσεων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ήταν ένας ακόμα καταλυτικός παράγοντας για μειωμένη τουριστική κίνηση προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Πλήγμα στην οικονομία του νησιού
Η αλήθεια είναι ότι οι μειωμένες αφίξεις στον τουρισμό θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην τοπική οικονομία της Λέσβου, αφού -αν και το νησί μας δε βρίσκεται στις πρώτες επιλογές Ευρωπαίων ή Τούρκων- αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι «έρεε» χρήμα κάθε καλοκαίρι.
Βάσει των στατιστικών στοιχείων του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, σε μελέτη του πριν από δύο χρόνια, είχε υπολογιστεί ότι κάθε Τούρκος επισκέπτης των ελληνικών νησιών διέμενε κατά μέσο όρο 3,3 ημέρες και ξόδευε περίπου 78 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
Υπολογίζοντας τον συνολικό τζίρο στην τοπική οικονομία, με βάση τα περσινά δεδομένα των αφίξεων, στους 43.031 Τούρκους επισκέπτες της Λέσβου το 2019, μαζεύεται ένα ποσό πάνω από 11 εκατομμύρια ευρώ, που θα λείψει εντελώς φέτος από το νησί. Και αν προσθέσει κανείς τις απώλειες σε επίπεδο Ευρωπαίων επισκεπτών, που έρχονταν με πτήσεις τσάρτερ στη Λέσβο (περίπου 59.000 πέρυσι έναντι μόλις -κατ' εκτίμηση- 5.000 φέτος), η συνολική ζημιά θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.