× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κυρώσεις στην Αγκυρα από την Ε.Ε. ζητά η Αθήνα

Κρίσιμο το αυριανό έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/8/2020

Κυρώσεις στην Αγκυρα από την Ε.Ε. ζητά η Αθήνα
' χρόνος ανάγνωσης

Ο πόλεμος νεύρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο καλά κρατεί, με την  Άγκυρα να συνεχίζει το σόου με το ερευνητικό σκάφος και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν ανατολικά του 28ου μεσημβρινού και με την Αθήνα να κάνει ασκήσεις ψυχραιμίας και να εναποθέτει τις ελπίδες της για αποκλιμάκωση της έντασης στους εταίρους.

Αυτό προκύπτει και από το διάγγελμα που έκανε χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το οποίο προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους στο εσωτερικό -“η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας”-, να προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια -“καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη”-, κυρίως όμως να στείλει το μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις στην  Άγκυρα στο επικείμενο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γερμανική απροθυμία

Αυτή είναι η μάχη που θα δώσει ο Δένδιας αύριο στην τηλεδιάσκεψη των ομολόγων του, μια μάχη δύσκολη και ώς ένα σημείο ναρκοθετημένη εκ προοιμίου, αφού είναι πολλές οι χώρες που διστάζουν να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, είτε διότι δεν “καίγονται” για τις ελληνικές ανησυχίες είτε διότι εκτιμούν ότι οι κυρώσεις τελικά δεν βοηθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μειωμένες -θα έπρεπε να- είναι οι προσδοκίες και από τη γερμανική προεδρία της Ε.Ε., καθώς η Μέρκελ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επαναλάβει την παρέμβασή της του Ιουλίου μεταξύ Αθήνας και  Άγκυρας για αποκλιμάκωση της έντασης.

Όπως φάνηκε χθες από το τακτικό μπρίφινγκ της γερμανικής κυβέρνησης, το Βερολίνο αιφνιδιάστηκε μάλλον δυσάρεστα από τη χρονική στιγμή υπογραφής της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με τον εκπρόσωπο της Μέρκελ να λέει ότι δεν θέλει να σχολιάσει τη συμφωνία, πλην όμως “από τη σκοπιά μας το σημαντικότερο είναι να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τα διαφιλονικούμενα θέματα Δικαίου της Θάλασσας στη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και σε αυτό απευθύνουμε έκκληση προς τους εμπλεκόμενους και για την αποτροπή κάθε περαιτέρω κλιμάκωσης”.

Η προτροπή των Γερμανών είναι “οι εμπλεκόμενοι να επιδιώξουν τον απευθείας διάλογο μεταξύ τους για τα ζητήματα που τους χωρίζουν”. Ίσως αποθαρρυμένος από τα παραπάνω ο Μητσοτάκης έσπευσε χθες να μιλήσει με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος για την ώρα συγκρούεται σε πολλά επίπεδα με την Τουρκία, σε αντίθεση με τη Μέρκελ, η οποία θα ήταν σαφώς περισσότερο αποδεκτή από την πλευρά Ερντογάν για κάθε τυχόν διαμεσολάβηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μακρόν είναι άλλωστε ο μόνος που θα μπορούσε να στείλει πολεμικά πλοία στην επίμαχη περιοχή -για άσκηση, εννοείται.

Περί προσχημάτων

Στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών θα πρέπει ο Δένδιας να πείσει τους ομολόγους του, ότι ο “κακός” είναι η Τουρκία κι ότι η καθ’ όλα νόμιμη ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία ήταν μόνο το πρόσχημα για να υπαναχωρήσει η Άγκυρα από τον διάλογο με την Ελλάδα, τον οποίο διευκόλυνε η Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως το συμβούλιο δεν έχει μοναδικό αντικείμενο “τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας”, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, αλλά και την κατάσταση στον Λίβανο μετά τη βιβλική καταστροφή με τα εκρηκτικά στο λιμάνι της Βηρυτού, καθώς και την κατάσταση στη Λευκορωσία μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές του αιώνιου Προέδρου Λουκασένκο.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός  Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, με το βλέμμα στραμμένο στους Ευρωπαίους, έσπευσε να δηλώσει στο πρακτορείο Reuters ότι η Τουρκία θέλει να επιλύσει μέσω του διαλόγου τη διένεξη με την Ελλάδα σχετικά με τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο.

“Θέλουμε να πιστεύουμε πως η κοινή λογική θα επικρατήσει. Τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι, είμαστε με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου, της καλής γειτονίας και του διαλόγου» είπε ο Ακάρ και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να καταλήξουμε σε πολιτικές λύσεις με ειρηνικά μέσα ευθυγραμμιζόμενοι με τους διεθνείς νόμους».

Βέβαια δεν ξέχασε να επαναλάβει ότι η Τουρκία “θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα, τους δεσμούς και τα συμφέροντά της στα παράκτια ύδατα. Θα πρέπει να είναι γνωστό πως οι θάλασσές μας είναι η γαλάζια πατρίδα μας. Κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη”.

Ερντογάν: Σύνοδος για τη Μεσόγειο

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις δηλώσεις Ακάρ έχει το δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Sabah» ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα μιλήσει εντός της εβδομάδας με τη Γερμανίδα καγκελάριο και θα ζητήσει να διεξαχθεί “μια ιστορική συνάντηση των κρατών της Μεσογείου για τη δίκαιη κατανομή των ενεργειακών πόρων στη Μεσόγειο”.

Το αν πράγματι θα το κάνει μένει να φανεί, αλλά είναι δύσκολο για τη Μέρκελ να δεχθεί να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία χωρίς προετοιμασία και χωρίς πιθανότητες επιτυχίας.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ψηφιακά εργαλεία και στοχευμένες διασταυρώσεις στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σε Βόρειο - Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά
Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Προσφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείου του Δήμου Λήμνου

Από τον Σύνδεσμο Φιλάθλων Παναθηναϊκού του νησιού
Προσφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείου του Δήμου Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρίτη 27 Ιανουαρίου στις 6.00 το πρωί αναχωρεί το Super Star από την Καβάλα

Δείτε εδώ που διαμορφώνεται το πρόγραμμα δρομολογίων του πλοίου
Τρίτη 27 Ιανουαρίου στις 6.00 το πρωί αναχωρεί το Super Star από την Καβάλα
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στη Βιολάντα με πέντε νεκρές εργαζόμενες

Εντοπίστηκε και η πέμπτη σορός στα ερείπια του εργοστασίου στα Τρίκαλα
Τραγωδία στη Βιολάντα με πέντε νεκρές εργαζόμενες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μάχη για αεροπορική σύνδεση Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης

Πίεση Μουτζούρη προς το Υπουργείο για ίση μεταχείριση των νησιών στις μεταφορές
Μάχη για αεροπορική σύνδεση Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Συνολικά βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις
Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στα Τρίκαλα με 3 γυναίκες νεκρές μετά από φωτιά σε εργοστάσιο

Συνεχίζονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό 2 ακόμη αγνοουμένων εργαζομένων
Τραγωδία στα Τρίκαλα με 3 γυναίκες νεκρές μετά από φωτιά σε εργοστάσιο
ΕΛΛΑΔΑ

Σκότωσε τον πατέρα του 12 χρόνια μετά το φονικό της μάνας του

Σοκ προκαλεί στη Γλυφάδα η δολοφονία 80χρονου άνδρα από τον 46χρονο γιο του. Ο καθ' ομολογία δολοφόνος είχε καταδικαστεί για τον φόνο της μητέρας του το 2014
Σκότωσε τον πατέρα του 12 χρόνια μετά το φονικό της μάνας του
ΚΟΣΜΟΣ

Ράλι χωρίς προηγούμενο για χρυσό και ασήμι με τιμές κοντά σε νέα ρεκόρ

Οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στα πολύτιμα μέταλλα καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και η νομισματική πολιτική ενισχύουν την ανασφάλεια στις αγορές
Ράλι χωρίς προηγούμενο για χρυσό και ασήμι με τιμές κοντά σε νέα ρεκόρ
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ στη Μινεάπολη νέα δολοφονία πολίτη από ομοσπονδιακούς πράκτορες

Οργή κατά της κυβέρνησης Τραμπ, φόβοι για κλιμάκωση και κύμα αντιδράσεων μετά το αιματηρό περιστατικό
Σοκ στη Μινεάπολη νέα δολοφονία πολίτη από ομοσπονδιακούς πράκτορες
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory