× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ρίζες και ορίζοντες» από νέους που έκαναν αποκέντρωση στη Σκάλα Πολιχνίτου

Ο Κώστας Παπαθανασίου και ο Γιώργος Αγγελόπουλος αν και μεγάλωσαν στην Αθήνα ήρθαν να ζήσουν στη Λέσβο. Έφτιαξαν το δικό τους σύλλογο πολιτισμού, παλεύουν και ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 16/3/2026

«Ρίζες και ορίζοντες» από νέους που έκαναν αποκέντρωση στη Σκάλα Πολιχνίτου
' χρόνος ανάγνωσης

Στο στούντιο του «Ν» 99 fm βρέθηκαν ο Κώστας Παπαθανασίου και ο Γιώργος Αγγελόπουλος, πρόεδρος και αντιπρόεδρος του νεοσύστατου πολιτιστικού συλλόγου Πολιχνίτου «Ρίζες και Ορίζοντες», δίνοντας το στίγμα μιας πρωτοβουλίας που γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη σύνδεσης, δημιουργίας και επανανοηματοδότησης της ζωής στην επαρχία.

Ο τίτλος του συλλόγου δεν επιλέχθηκε τυχαία. Όπως εξήγησαν, οι «ρίζες» παραπέμπουν στην τοπική ιστορία, τη συλλογική μνήμη, τα έθιμα και την ιδιαίτερη ταυτότητα του Πολιχνίτου. Οι «ορίζοντες» εκφράζουν το άνοιγμα προς το μέλλον, έναν πολιτισμό ανοιχτό, συμμετοχικό και σύγχρονο, που δεν μένει εγκλωβισμένος στο παρελθόν αλλά το αξιοποιεί δημιουργικά. Το ίδιο το λογότυπο του συλλόγου, με αναφορές στη βιοποικιλότητα του κόλπου Καλλονής, τη ναυτική παράδοση και τους ελαιώνες της περιοχής, αποτυπώνει αυτή τη σύνδεση παράδοσης και προοπτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η προσωπική διαδρομή των δύο νέων ανθρώπων. Ο Κώστας Παπαθανασίου, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα, χωρίς καταγωγή από τη Λέσβο, επέλεξε συνειδητά να εγκατασταθεί μόνιμα στη Σκάλα Πολιχνίτου πριν από περίπου 10 χρόνια, όταν γνώρισε τη σύζυγό του. Όπως ανέφερε, από μικρός είχε την επιθυμία να ζήσει πιο κοντά στη φύση και η μετακόμιση στο νησί αποτέλεσε υλοποίηση ενός παλαιού ονείρου.

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος, με ρίζες από την περιοχή αλλά μεγαλωμένος στον Πειραιά, επέστρεψε τα τελευταία 2,5 χρόνια στα «πατρογονικά εδάφη», επιλέγοντας να ζήσει μόνιμα στη Σκάλα. Οι παιδικές μνήμες από τα καλοκαίρια στον Πολιχνίτο λειτούργησαν ως εσωτερικός δεσμός που τον οδήγησε στην επιστροφή. Και οι δύο τόνισαν ότι η επιλογή τους συνδέεται και με την ποιότητα ζωής που επιθυμούν για τα παιδιά τους, σε ένα περιβάλλον πιο ανθρώπινο και πιο κοντά στην παράδοση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο σύλλογος αριθμεί ήδη 168 μέλη από την ευρύτερη περιοχή του Πολιχνίτου, γεγονός που, όπως υπογράμμισαν, αποδεικνύει ότι υπήρχε ώριμο έδαφος για μια τέτοια πρωτοβουλία. Η αρχική ιδέα ξεκίνησε από έναν μικρό πυρήνα 20-25 ανθρώπων το περασμένο καλοκαίρι και σταδιακά πήρε οργανωμένη μορφή.

Η πρώτη συμβολική δράση του συλλόγου πραγματοποιήθηκε την Ημέρα της Γυναίκας, με την προσφορά ενός λουλουδιού στις γυναίκες της Σκάλας, ως ένδειξη αναγνώρισης του ρόλου τους στην τοπική κοινωνία. Στις επόμενες δράσεις περιλαμβάνονται εθελοντική δεντροφύτευση στον χώρο της πλατείας του λιμανιού, παρεμβάσεις καλλωπισμού στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη ενόψει Πάσχα και η αναβίωση του εθίμου της «στράτας» το καλοκαίρι, σε συνεργασία με επαγγελματίες αλιείς και με σεβασμό στη βιοποικιλότητα του κόλπου.

Οι δύο νέοι επιστήμονες, με σπουδές στη Μηχανική Περιβάλλοντος και στην Κοινωνική Ανθρωπολογία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ανέδειξαν και τη δυσκολία της ζωής τον χειμώνα σε μια κοινότητα περίπου 150 κατοίκων. Η έλλειψη υπηρεσιών και οι καθημερινές μετακινήσεις αποτελούν πρόκληση, ωστόσο, όπως σημείωσαν, η επαρχία προσφέρει άλλες ποιότητες, επαφή με τη φύση, ανθρώπινες σχέσεις και αίσθηση συμμετοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος τους είναι ο Πολιχνίτος να λειτουργήσει ως χώρος σύγχρονου πολιτισμού, όπου η παράδοση, το τοπικό ιδίωμα, η αρχιτεκτονική και τα έθιμα θα συναντούν νέες ιδέες, διαλόγους και συνεργασίες. Όπως τόνισαν, η επαρχία δεν είναι μονότονη ούτε χωρίς επιλογές. Με συλλογική προσπάθεια, μπορεί να αποκτήσει ξανά ζωντάνια και προοπτική.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το ΠΑΣΟΚ ζητά αποπομπή Μακάριου Λαζαρίδη

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση ρίχνει την ευθύνη της απόφασης στον Πρωθυπουργό
Το ΠΑΣΟΚ ζητά αποπομπή Μακάριου Λαζαρίδη
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πασχαλινή ακτοπλοϊκή «περιπέτεια» στο Αιγαίο

Ταξίδια 15 ωρών για τους επιβάτες από την Λέσβο με προορισμό τoν Πειραιά
Πασχαλινή ακτοπλοϊκή «περιπέτεια» στο Αιγαίο
ΧΩΡΙΑ

Ζωντανή παράδοση και πίστη στη Δευτερανάσταση των Μιστεγνών

Η Αναστάσιμη πομπή διέσχισε τα σοκάκια του χωριού και ολοκληρώθηκε με λειτουργία στον Ιερό Ναό
Ζωντανή παράδοση και πίστη στη Δευτερανάσταση των Μιστεγνών
ΧΩΡΙΑ

Το Αγιο Φως φώτισε τη Βυζαντινή εκκλησία της Τρουλωτής στη Θερμή

Συγκίνηση και κατάνυξη με την Ανάσταση σε ένα από τα πιο ιστορικά θρησκευτικά μνημεία της περιοχής
Το Αγιο Φως φώτισε τη Βυζαντινή εκκλησία της Τρουλωτής στη Θερμή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Να γιατί το Βόρειο Αιγαίο είναι έξω από τη ρότα της κρουαζιέρας

Αύξηση σε αφίξεις και επιβάτες πανελλαδικά το 2025. Περιορισμένες προσεγγίσεις και αφίξεις επιβατών σε Λέσβο Λήμνο Χίο και Σάμο
Να γιατί το Βόρειο Αιγαίο είναι έξω από τη ρότα της κρουαζιέρας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ανάσταση με κάθε λαμπρότητα στη Μητρόπολη Μυτιλήνης

Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές στο «Χριστός Ανέστη» ενώ οπλίτες και αξιωματικοί έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο
Ανάσταση με κάθε λαμπρότητα στη Μητρόπολη Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Κυριακή του Πάσχα με τη Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Στις 10.30 το πρωί ξεκινά η περιφορά από την εκκλησία των Μιστεγνών, με τους κατοίκους να υποδέχονται το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης στις γειτονιές
Κυριακή του Πάσχα με τη Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι πιστοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Πλήθος πιστών στην περιφορά του Επιταφίου στην Αγία Παρασκευή

Παρουσία του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και των Ενόπλων Δυνάμεων
Πλήθος πιστών στην περιφορά του Επιταφίου στην Αγία Παρασκευή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η συνάντηση των Επιταφίων στην προκυμαία της Μυτιλήνης

Κατανυκτική η ατμόσφαιρα με την συμμετοχή πλήθος πιστών
Με λαμπρότητα η συνάντηση των Επιταφίων στην προκυμαία της Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πασχαλινά έθιμα και δράσεις στον Αφάλωνα

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Η Αγία Τριάδα» αναβίωσε τη «Βάγια» και άλλα έθιμα δημιουργώντας μια γιορτινή και ζεστή ατμόσφαιρα εν αναμονή της Ανάστασης
Πασχαλινά έθιμα και δράσεις στον Αφάλωνα
ΧΩΡΙΑ

Με ευλάβεια ο στολισμός του Επιταφίου στη Λαφιώνα

Γαρύφαλλα, μαργαρίτες και μύρα στόλισαν τον Επιτάφιο σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Με ευλάβεια ο στολισμός του Επιταφίου στη Λαφιώνα