× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δουλεύουμε για μια πόλη καθαρή, φωτεινή και φιλική στον πολίτη»

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μυτιλήνης Μανώλης Ευσταθίου μίλησε στον «Ν» 99 fm για την καθημερινότητα της πόλης, τις προσδοκίες και τα αιτήματα των πολιτών

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 2/3/2026

«Δουλεύουμε για μια πόλη καθαρή, φωτεινή και φιλική στον πολίτη»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Για τα ζητήματα που απασχολούν την πόλη, τη σχέση του με τους πολίτες, τα όρια αλλά και τις δυνατότητες του θεσμού της Κοινότητας, καθώς και για την εικόνα που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στη Μυτιλήνημ μίλησε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας και επιχειρηματίας της πόλης  Μανώλης Ευσταθίου, στην εκπομπή «Τα πάντα ρει» στον «Ν» 99 fm.

Ο ίδιος, μετρώντας 2 χρόνια στη θέση του προέδρου, περιέγραψε την εμπειρία ως ιδιαίτερα απαιτητική, με τον ελεύθερο χρόνο, όπως είπε, να είναι πλέον «ανύπαρκτος». Τόνισε όμως ότι δεν το έχει μετανιώσει ούτε στιγμή, καθώς του αρέσει να βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και να συμμετέχει ενεργά στα κοινά. Η μεγάλη διαφορά, όπως σημείωσε, είναι πως τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών φτάνουν πλέον απευθείας σε εκείνον, είτε στον δρόμο, είτε στο κατάστημά του, είτε μέσω email και μηνυμάτων, κάτι που δείχνει, κατά την εκτίμησή του, ότι υπάρχει ενδιαφέρον και προσδοκία για ανταπόκριση. Μάλιστα, υπογράμμισε πως πολλές φορές οι λύσεις αναζητούνται «μαζί με τον κόσμο», μέσα από συζήτηση και κοινή προσπάθεια, γεγονός που χαρακτήρισε ευχάριστο, γιατί αποτυπώνει διάθεση συμμετοχής για την πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά τα συνηθέστερα αιτήματα που δέχεται, ο κ. Ευσταθίου έβαλε στην κορυφή τα θέματα καθημερινότητας, από καθαρισμούς και δρόμους σε κακή κατάσταση μέχρι φωτισμό και ανάγκη για χώρους στάθμευσης. Εξήγησε ότι για αρκετά ζητήματα υπάρχει συνεργασία με τους αντιδημάρχους και τον δήμαρχο, τονίζοντας ότι η σχέση αυτή είναι πολύ καλή και ότι ο δήμαρχος, όπως είπε χαρακτηριστικά, «στηρίζει πάρα πολύ» την Κοινότητα. Εκεί όμως που τα θέματα είναι άμεσα και συνδέονται με την ασφάλεια ή δεν μπορούν να περιμένουν, η Κοινότητα παρεμβαίνει με το εργαλείο που διαθέτει, τα πάγια.

Στη συζήτηση αποσαφηνίστηκε και το οικονομικό περιθώριο των παρεμβάσεων. Ο πρόεδρος της Κοινότητας ανέφερε ότι η πάγια προκαταβολή είναι 6.000 ευρώ, όμως μετά τις κρατήσεις, όπως είπε, απομένουν περίπου 4.900 ευρώ, ποσό που ακόμη και έτσι παραμένει περιορισμένο. Με αυτά τα χρήματα μπορούν να γίνουν μικρές τσιμεντοστρώσεις, επιδιορθώσεις πεζοδρομίων, καθαρισμοί και παρεμβάσεις σε πάρκα, ενώ για ζητήματα όπως η αντικατάσταση λαμπτήρων, η Κοινότητα δεν μπορεί να δράσει άμεσα και απαιτείται συνεργασία με τις υπηρεσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Ευσταθίου τόνισε ότι ο ρόλος της Κοινότητας δεν περιορίζεται μόνο στα «μικρά», αλλά έχει και εισηγητικό χαρακτήρα. Ανέφερε ως παραδείγματα προτάσεις που τέθηκαν από νωρίς, όπως η δημιουργία δημόσιων τουαλετών λόγω αναγκών των επισκεπτών, προτάσεις για θέσεις πάρκινγκ, αλλά και ασφαλτοστρώσεις δρόμων που, όπως είπε, προχώρησαν και ως αποτέλεσμα εισηγήσεων της Κοινότητας. Σημείωσε επίσης ότι στα μεγάλα έργα για την πόλη, όπως η ανάπλαση στην Επάνω Σκάλα ή οι πεζοδρομήσεις στην αγορά, η Κοινότητα καλείται να καταθέσει άποψη, κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε σημαντικό και, όπως είπε, πρωτόγνωρο για την Κοινότητα Μυτιλήνης, η οποία παλαιότερα βρισκόταν σε αδράνεια λόγω του τρόπου που λειτουργούσαν οι αντιδημαρχίες.

Για την εικόνα της Μυτιλήνης σήμερα, ο πρόεδρος έκανε μια σύγκριση που, όπως είπε, του μετέφερε και φίλος του από τη Θεσσαλονίκη, βλέποντας τις αλλαγές στο κέντρο. Στάθηκε στην υπογειοποίηση των κάδων και στη βελτίωση που έφερε σε καθαριότητα και τάξη σε σημεία που παλαιότερα παρουσίαζαν, όπως περιέγραψε, εικόνες που «δεν μπορούσες να περάσεις» λόγω οσμών και απορριμμάτων. Ανέφερε ακόμη ότι η πόλη έχει αλλάξει στην καλαισθησία, στην καθαριότητα και στον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα άτομα με αναπηρία, με ράμπες και πιο λειτουργικές παρεμβάσεις. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι τα αρνητικά καταγράφονται κυρίως στις γειτονιές, όπου δεν έχει υπάρξει η ίδια ένταση παρεμβάσεων, ειδικά σε καθαριότητα και φωτισμό.

Το ζήτημα του πάρκινγκ παρουσιάστηκε ως ένα από τα βασικά προβλήματα. Ο κ. Ευσταθίου αποκάλυψε ότι έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις για δημιουργία χώρων στάθμευσης σε διάφορα σημεία. Ανάμεσά τους ανέφερε δημοτικό οικόπεδο στην Αγία Συμεών, με μελέτη που προβλέπει χώρο για περίπου 60 μηχανάκια και 3 θέσεις για ΑμεΑ, ώστε να αποσυμφορηθεί η Προκυμαία, καθώς και σημείο στον Ποταμό, στη Λαγκάδα, κοντά στα συνεργεία. Έκανε αναφορά και σε διερεύνηση λύσεων για τον χώρο του κεντρικού πάρκινγκ που ανήκει στην ΕΤΑΔ, σημειώνοντας ότι η εικόνα δεν είναι αυτή που θα ήθελαν και ότι ο δήμαρχος βρίσκεται ήδη σε επαφές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο κομμάτι των χώρων αναψυχής, σχολίασε ότι σε μικρό χρονικό διάστημα έχουν προχωρήσει αρκετές παιδικές χαρές, ενώ προανήγγειλε ότι στο επόμενο Συμβούλιο της Κοινότητας θα τεθεί πρόταση για «πάρκο τσέπης» στη Χρυσομαλούσα, σε δημοτικό οικόπεδο κοντά στην παλιά κοινότητα, ως ένας μικρός χώρος αναψυχής για κατοίκους. Για τον φωτισμό, αναγνώρισε ότι περιοχές όπως η Προκυμαία και η πλατεία Σαπφούς εμφανίζουν σκοτεινά σημεία, σημείωσε ότι έγιναν κάποιες παρεμβάσεις ενίσχυσης, ενώ ανέδειξε ως προτεραιότητα γειτονιές που χρειάζονται περισσότερο φως και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, όπως η Αεροπόρου Γενναρέλlη, η Βουrνάζων, η Χρυσομαλlούσα, η Καλλιθέα και ο Συνοικισμός.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και για την απομάκρυνση των παράνομων κατασκευών και των περγκολών στην προκυμαία. Ο κ. Ευσταθίου υποστήριξε ότι το θέμα ήταν γνωστό εδώ και χρόνια και ότι η πόλη είχε συνηθίσει στις συνεχείς παρατάσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια προσδοκία ότι «κάτι θα γίνει την τελευταία στιγμή». Εκτίμησε ότι η προκυμαία βρίσκεται σε φάση αναδιάταξης και ότι με την έλευση της άνοιξης και την τοποθέτηση ομπρελών, η εικόνα θα αλλάξει, με στόχο η αγορά και οι επιχειρήσεις να είναι έτοιμες για την αυξημένη κίνηση και για την τουριστική περίοδο.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Κοινότητας αναφέρθηκε και στη μεγαλύτερη συζήτηση για το τουριστικό αποτύπωμα της Μυτιλήνης, επισημαίνοντας ότι η πόλη λειτουργεί παραδοσιακά ως αστικό κέντρο και όχι ως προορισμός διαμονής και ότι για να αλλάξει αυτό χρειάζονται υποδομές, συγκοινωνίες, επενδύσεις αλλά και αλλαγές νοοτροπίας, τόσο στην αγορά όσο και συνολικά στο πώς οργανώνεται το «προϊόν» της πόλης, με στόχο ανάπτυξη χωρίς αλλοίωση του χαρακτήρα του νησιού.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μουσική και χορός μέχρι το πρωί στη Λουτρόπολη Θερμής

Οι «ΑΝΩ ΚΑΤΩ» δίνουν τον ρυθμό σε μια μεγάλη καλοκαιρινή βραδιά στον Άη Γιώργη, με τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων από το Ίππειος και την Πηγή
Μουσική και χορός μέχρι το πρωί στη Λουτρόπολη Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το μήνυμα του Παναγιώτη Χριστόφα για τον θάνατο του δημάρχου Φούρνων

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης αποχαιρετά τον Δημήτρη Καρύδη και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και την κοινωνία των Φούρνων
Το μήνυμα του Παναγιώτη Χριστόφα για τον θάνατο του δημάρχου Φούρνων
ΧΩΡΙΑ

Μανταμάδος – Πέτρα – Μόλυβος, μια διαδρομή γεμάτη ιστορίες

Περπατώντας στα μονοπάτια της Βόρειας Λέσβου
Μανταμάδος – Πέτρα – Μόλυβος, μια διαδρομή γεμάτη ιστορίες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναβάλλεται λόγω πένθους το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου

Η συνεδρίαση μετατίθεται για τις 3 Σεπτεμβρίου στη Χίο – Ειδική συνεδρίαση στους Φούρνους στη μνήμη του δημάρχου Δημήτρη Καρύδη
Αναβάλλεται λόγω πένθους το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Υποχωρεί το μελτέμι και επιστρέφει η ζέστη στη Λέσβο

Ηλιοφάνεια σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Έως τους 37 βαθμούς ο υδράργυρος στα θερμότερα τμήματα του νησιού
Υποχωρεί το μελτέμι και επιστρέφει η ζέστη στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

114 σκαλοπάτια πίστης στην Παναγία της Πέτρας

Με μεγάλη συμμετοχή γιορτάστηκε ο Δεκαπενταύγουστος στην Πέτρα, ενώ στους προσκυνητές και στις προσκυνήτριες μοιράστηκε παραδοσιακό κισκέκ
114 σκαλοπάτια πίστης στην Παναγία της Πέτρας
ΧΩΡΙΑ

Τα Μυστεγνά γιόρτασαν την Παναγία με πίστη και λαμπρότητα

Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία αποτέλεσε την κορύφωση των εκδηλώσεων στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Τα Μυστεγνά γιόρτασαν την Παναγία με πίστη και λαμπρότητα
ΧΩΡΙΑ

Το εκρηκτικό μυστικό κάτω από την Παναγιά τη Γοργόνα

Τα κοκκινωπά βράχια της Σκάλας Συκαμιάς αποκαλύπτουν το παρελθόν της Λέσβου και το μακρινό ταξίδι μιας ροής από το ηφαίστειο του Λεπέτυμνου
Το εκρηκτικό μυστικό κάτω από την Παναγιά τη Γοργόνα
ΧΩΡΙΑ

Μια μεγάλη προσφορά για την πυροπροστασία του Πλωμαρίου

Ανώνυμος ομογενής κατέθεσε 5.000 ευρώ για την ενίσχυση του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου για την αγορά Πυροσβεστικού οχήματος
Μια μεγάλη προσφορά για την πυροπροστασία του Πλωμαρίου
ΧΩΡΙΑ

Λαμπρή κορύφωση του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία της Αγιάσου

Με πανηγυρική Θεία Λειτουργία και τη λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου
Λαμπρή κορύφωση του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία της Αγιάσου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η κρυμμένη Παναγιά της Μυτιλήνης

Η Παναγιά Γαλατούσα του Κάτω Κάστρου φωτίζει με τα καντήλια της μνήμες, προσευχές και ανθρώπινες ιστορίες που άντεξαν στον χρόνο αποτελώντας ένα από τα πιο ιδιαίτερα και αθέατα προσκυνήματα της Μυτιλήνης
Η κρυμμένη Παναγιά της Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Η Παναγία Τρουλωτή στους Πύργους Θερμής

Ένα βυζαντινό μνημείο που λειτουργεί ακόμα και σήμερα
Η Παναγία Τρουλωτή στους Πύργους Θερμής