× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Όταν η προσφορά γίνεται στάση ζωής

Συγκινητικές στιγμές, απονομές και μηνύματα ευθύνης στην επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Τμήματος Μυτιλήνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με την παρουσία του προέδρου Dr. Αντώνιος Αυγερινός

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 21/2/2026

Όταν η προσφορά γίνεται στάση ζωής
' χρόνος ανάγνωσης

Με μια επετειακή εκδήλωση, το Περιφερειακό Τμήμα Μυτιλήνης του Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός γιόρτασε 20 χρόνια συνεχούς παρουσίας και προσφοράς στο νησί. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, παρουσία του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, DrΑντώνιος Αυγερινός.

Στο επίκεντρο της βραδιάς βρέθηκε η Τελετή Υπόσχεσης και η Απονομή Πτυχίων και Βαθμών στους Εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας, μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή αναγνώρισης της εκπαίδευσης, της αφοσίωσης και της ανιδιοτελούς προσφοράς τους. Παράλληλα, τιμήθηκαν σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν στηρίξει έμπρακτα το έργο του Τμήματος, καθώς και φορείς που συνέβαλαν διαχρονικά στις δράσεις του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την εκδήλωση πλαισίωσαν η Παιδική Χορωδία Animato και η Πολυφωνική Χορωδία Μυτιλήνης, προσδίδοντας έναν ιδιαίτερο καλλιτεχνικό τόνο σε μια βραδιά που συνδύασε συγκίνηση, αναγνώριση και κοινωνική ευθύνη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν και οι χαιρετισμοί των επισήμων. Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας τόνισε τη διαρκή και ουσιαστική παρουσία του Ερυθρού Σταυρού στην τοπική κοινωνία, όχι μόνο σε έκτακτες συνθήκες όπως φυσικές καταστροφές, αλλά και στην καθημερινότητα της πόλης, μέσα από δράσεις που συχνά δεν δημοσιοποιούνται. Υπογράμμισε τη σημασία της μετάδοσης του μηνύματος του εθελοντισμού στα σχολεία και διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το Τμήμα, ακόμη και σε ασκήσεις πολιτικής προστασίας που προγραμματίζονται ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης ανέδειξε τον εθελοντισμό ως βασικό πυλώνα κοινωνικής συνοχής, ιδιαίτερα για τα νησιά, τονίζοντας ότι η αγάπη αποδεικνύεται με πράξεις. Εξέφρασε τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας στις δομές του Ερυθρού Σταυρού στα νησιά και χαρακτήρισε τα περιφερειακά τμήματα «φάρους ελπίδας», καλωσορίζοντας τους νέους εθελοντές και ευχόμενος συνέχεια στο έργο του Τμήματος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος Απόστολος Βαλτάς στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, επισημαίνοντας ότι έχουν υλοποιηθεί 150 εκπαιδευτικά σεμινάρια και έχουν εκπαιδευτεί 2.000 φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα σε αντικείμενα όπως οι πρώτες βοήθειες και η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Όπως ανέφερε, πρόκειται για εκπαίδευση που σώζει ζωές και μετατρέπει το φαρμακείο σε σημείο άμεσης παρέμβασης στα κρίσιμα πρώτα λεπτά ενός περιστατικού. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη θεσμική και ουσιαστική συμβολή του Αντώνιου Αυγερινού, τονίζοντας ότι οι θεσμοί προχωρούν με ανθρώπους και πως η υγεία δεν είναι μόνο επάγγελμα, αλλά αποστολή.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Μυτιλήνης, Θεόδωρος Βαλσαμίδης, χαρακτήρισε την επέτειο μια ξεχωριστή ημέρα χαράς για τα 20 χρόνια ζωής και δράσης του Τμήματος, θυμίζοντας τη διαδρομή από την ίδρυσή του το 2005 μέχρι σήμερα. Στάθηκε ιδιαίτερα στους ανθρώπους που το στήριξαν διαχρονικά και κυρίως στους εθελοντές, πολλοί από τους οποίους παραμένουν ενεργοί από τα πρώτα χρόνια, τονίζοντας ότι αποτελούν το πιο ζωντανό παράδειγμα αλληλεγγύης στο νησί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το Καλάθι της Αγάπης στις μεγάλες κρίσεις

Αναφέρθηκε συνοπτικά στο εύρος των κοινωνικών δράσεων, από τη συλλογή τροφίμων και τη στήριξη ευάλωτων πολιτών μέχρι την παρουσία σε γηροκομεία και στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Υπενθύμισε τη διαρκή συμμετοχή του Τμήματος σε φυσικές καταστροφές και εθνικές κρίσεις, καθώς και στα δύσκολα χρόνια του μεταναστευτικού, υπογραμμίζοντας ότι οι εθελοντές βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή.

Εθελοντισμός ως στάση ζωής και επένδυση στο μέλλον

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλείνοντας, τόνισε ότι ο εθελοντισμός δεν είναι απλώς πράξη φιλανθρωπίας αλλά τρόπος ζωής που διαμορφώνει συνειδήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στις δράσεις στα σχολεία και στη συνεργασία με φορείς και την τοπική κοινωνία. Ευχαρίστησε όσους στηρίζουν το έργο του Τμήματος και έστειλε μήνυμα συνέχειας και ευθύνης για τα επόμενα χρόνια.

Ο εθελοντής είναι η καρδιά του Ερυθρού Σταυρού

Ο πρόεδρος του Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Dr. Αντώνιος Αυγερινός, ευχαρίστησε θερμά τις εθελόντριες και τους εθελοντές, τονίζοντας ότι χωρίς αυτούς ο οργανισμός δεν θα υπήρχε. Χαρακτήρισε το έργο του Τμήματος Μυτιλήνης εξαιρετικό και αναγνωρισμένο από την τοπική κοινωνία, επισημαίνοντας τη σημασία της εκπαίδευσης και της ετοιμότητας για άμεση παρέμβαση και διάσωση ζωών.

Η βαριά ιστορική παρακαταθήκη και το παγκόσμιο αποτύπωμα

Αναφέρθηκε στη διαχρονική παρουσία του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα και διεθνώς, από τις μεγάλες ιστορικές δοκιμασίες έως τις σύγχρονες κρίσεις, υπογραμμίζοντας τη θυσία των νοσοκόμων σε κρίσιμες περιόδους της ιστορίας. Τόνισε ότι ο οργανισμός αποτελεί σταθερό αρωγό της πολιτείας σε κάθε ανάγκη.

Αναγέννηση, διαφάνεια και μήνυμα ελπίδας

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σύγχρονη πορεία αναγέννησης του οργανισμού με βασικό άξονα τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα, καθώς και στις διεθνείς αποστολές αλληλεγγύης. Περιέγραψε τον εθελοντισμό ως δείκτη πολιτισμού και αντίδοτο στη βία, επισημαίνοντας ότι μέσα από μικρές πράξεις μπορεί να γεννηθεί μεγάλη αλλαγή και εκφράζοντας την ευχή η επετειακή βραδιά να αποτελέσει αφετηρία νέας άνθησης του εθελοντικού οράματος.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σύλληψη κτηνοτρόφου στη Λέσβο

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας έβγαλε το κοπάδι του βόσκηση τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 16 Απριλίου
Σύλληψη κτηνοτρόφου στη Λέσβο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού με δράσεις στη Μυτιλήνη

Επίδειξη εξοπλισμού και εκπομπές από τον ΣΥΡΑΛ το Σάββατο 18 Απριλίου στην πλατεία Σαπφούς
Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού με δράσεις στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κινητοποίηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οργανώνει η ΟΛΣΑ

Αύριο Παρασκευή 17 Απριλίου στις 10.00 το πρωί
Κινητοποίηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οργανώνει η ΟΛΣΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Σύνδεσμο Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου

Συγκροτήθηκε σε σώμα μετά τις αρχαιρεσίες της 28ης Μαρτίου
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Σύνδεσμο Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για καύση κλαδιών στον Σταυρό της Λέσβου

Εντοπίστηκε και συνελήφθη ένας άνδρας στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 1.546 ευρώ
Σύλληψη για καύση κλαδιών στον Σταυρό της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μεγαλειώδης κινητοποίηση στη Λέσβο με λουκέτο παντού και το βλέμμα στην Αθήνα

Καθολική συμμετοχή στην παλλεσβιακή δράση και πίεση για άμεσες λύσεις. Κρίσιμη η σύσκεψη με τον Υπουργό Μαργαρίτη Σχοινά και τους φορείς του νησιού την Παρασκευή 17 Απριλίου στην Αθήνα
Μεγαλειώδης κινητοποίηση στη Λέσβο με λουκέτο παντού και το βλέμμα στην Αθήνα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κοντά στους κτηνοτρόφους της Λέσβου η ΠΟΕ ΟΤΑ

Στήριξη στις κινητοποιήσεις και αιχμές για την κυβερνητική πολιτική
Κοντά στους κτηνοτρόφους  της Λέσβου  η ΠΟΕ ΟΤΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μαζί με τους κτηνοτρόφους οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης ΠΝΟΗ

Συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση και μήνυμα στήριξης στον πρωτογενή τομέα
Μαζί με τους κτηνοτρόφους οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης ΠΝΟΗ
ΥΓΕΙΑ

«Ένα μεγαλο ευχαριστώ στον γιατρό Στέλιο Τσόχατζη»

Δημόσιο ευχαριστήριο από την Αναστασία Τσιλίκη προς τον χειρουργό του Βοστάνειου νοσοκομείου για την άμεση επέμβαση και την ανθρώπινη στάση του
«Ένα μεγαλο ευχαριστώ στον γιατρό Στέλιο Τσόχατζη»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στήριξη των εργαζομένων ΕΛΤΑ στους κτηνοτρόφους της Λέσβου

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΕΛΤΑ Νομού Λέσβου
Στήριξη των εργαζομένων ΕΛΤΑ στους κτηνοτρόφους της Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Δίπλα στους κτηνοτρόφούς οι εκπαιδευτικοί της Λέσβου

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λέσβου και κάλεσμα για συγκέντρωση την Πέμπτη 16 Απριλίου
Δίπλα στους κτηνοτρόφούς οι εκπαιδευτικοί της Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Ένας γιατρός για δεκάδες χωριά στη Δυτική Λέσβο

Η Πρωτοβουλία Ανειδίκευτων Ιατρών Λέσβου καταγγέλλει σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό
Ένας γιατρός για δεκάδες χωριά στη Δυτική Λέσβο