× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δέσμευση Γεωργιάδη για αναβάθμιση του νοσοκομείου Μυτιλήνης σε «άγονο Α»

Στις συσκέψεις που έγιναντέθηκαν τα ζητήματα των ελλείψεων σε γιατρούς κρίσιμων ειδικοτήτων όπως είναι παιδοψυχίατρος, αναισθησιολόγος, νευρολόγος, οδοντίατρος. Προσωπικό και ασθενοφόρο ζητά το Κ.Υ. Μανταμάδου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 20/2/2026

Δέσμευση Γεωργιάδη για αναβάθμιση του νοσοκομείου Μυτιλήνης σε «άγονο Α»
Φωτογραφία: Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Τα προβλήματα και οι ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης Βοστάνειο τέθηκαν με σαφήνεια επί τάπητος την Παρασκευή, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υπουργού Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στη Λέσβο. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Διοικητή Αλεξ. Κουτσαντώνη και μελών του Δ.Σ. , των γιατρών και του Δ.Σ. των εργαζομένων, η συζήτηση κινήθηκε σε ουσιαστικό επίπεδο, με συγκεκριμένα αιτήματα και σαφείς τοποθετήσεις.

Κεντρικό ρόλο στη συζήτηση είχε η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών του νοσοκομείου Ελένη Μακρή, η οποία παρουσίασε αναλυτικά την κατάσταση ανά ειδικότητα, τις πραγματικές ανάγκες και τις δυνατότητες ενίσχυσης. Αναφέρθηκε στις ελλείψεις σε καίριες ειδικότητες, επισημαίνοντας ότι το νοσοκομείο λειτουργεί σε οριακές συνθήκες σε ορισμένους τομείς, παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της αναβάθμισης του νοσοκομείου σε κατηγορία Άγονο Α, ώστε να ενισχυθούν τα κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής ιατρών στο νησί. Το αίτημα διατυπώθηκε ξεκάθαρα από την κ. Μακρή και άλλους παρευρισκόμενους στη σύσκεψη  και ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στην αναβάθμιση στο πλαίσιο της επικείμενης αναμόρφωσης της σχετικής απόφασης, αναγνωρίζοντας ότι τα πρόσθετα κίνητρα αποτελούν κρίσιμο εργαλείο για τις νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές.

Ψυχιατρική κλινική χωρίς παιδοψυχίατρο είναι ανάπηρη υπηρεσία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η παρέμβαση της Διευθύντριας της Ψυχιατρικής Κλινικής  Νίκης Κούρτη, η οποία παρέδωσε στον Υπουργό αναλυτικό υπόμνημα με τα αιτήματα της κλινικής. Η ίδια ανέδειξε με έμφαση το κενό στην παιδοψυχιατρική κάλυψη, τονίζοντας ότι ψυχιατρική κλινική χωρίς παιδοψυχίατρο είναι ανάπηρη υπηρεσία.

Στη Λέσβο δεν υπάρχει μόνιμος παιδοψυχίατρος. Ειδικός από την Αθήνα επισκέπτεται το νησί μία φορά τον μήνα, χωρίς δυνατότητα ουσιαστικής παρακολούθησης και χωρίς να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες συνταγογράφησης και αντιμετώπισης περιστατικών. Το αποτέλεσμα είναι ανήλικοι ασθενείς να διακομίζονται με το πλοίο στην Αθήνα, σε ταξίδια που διαρκούν έως 12 ώρες, με σοβαρή επιβάρυνση τόσο για τις οικογένειες όσο και για το σύστημα υγείας.

Η κ. Κούρτη επισήμανε ότι με τη λειτουργία της νέας Ψυχιατρικής Κλινικής υπάρχει δυνατότητα νοσηλείας εφήβων από 14 ετών και άνω σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Ωστόσο, για παιδιά μικρότερων ηλικιών δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικό βήμα χωρίς παιδοψυχιατρική στελέχωση, καθώς η ψυχοπαθολογία διαφέρει και απαιτεί εξειδικευμένη προσέγγιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναισθησιολόγοι και λειτουργία χειρουργείων

Στο ζήτημα των αναισθησιολόγων ο Υπουργός σημείωσε ότι οι 4 που υπηρετούν σήμερα δεν είναι λίγοι για ένα επαρχιακό νοσοκομείο. Ωστόσο, η κ. Μακρή συμπλήρωσε ότι καθημερινά λειτουργούν έως τρεις χειρουργικές αίθουσες και ότι υπάρχουν πολλά και απαιτητικά περιστατικά, ορισμένα από τα οποία διαρκούν πολλές ώρες. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ανάγκη ενίσχυσης παραμένει, ιδίως σε περιόδους αυξημένου φόρτου ή απουσιών.

Αναφορά έγινε επίσης στη νευρολογία, όπου ζητείται 3η θέση λόγω του μεγάλου πληθυσμού ευθύνης, στη φυσιατρική για την πλήρη λειτουργία του ΚΕΦΙΑ, στους οδοντιάτρους όπου υπάρχει μόνο 1, καθώς και σε άλλες ειδικότητες όπου καταγράφονται κενά ή οριακή επάρκεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μακροχρόνιες άδειες και ανάγκη αναπλήρωσης

Το ζήτημα της αναπλήρωσης εργαζομένων που απουσιάζουν με μακροχρόνιες αναρρωτικές ή άλλες νόμιμες άδειες έθεσε ο πρόεδρος των εργαζομένων Στρατής Κλεάνθης. Όπως τόνισε, παρά τις προσλήψεις, καθημερινά σημαντικός αριθμός εργαζομένων λείπει με νόμιμες άδειες, με αποτέλεσμα τα κενά να απορροφώνται από το ήδη πιεσμένο προσωπικό.

Ζήτησε να εφαρμοστεί στην Υγεία σύστημα αναπλήρωσης αντίστοιχο με εκείνο της Εκπαίδευσης για τις μακροχρόνιες άδειες, ώστε να υπάρχει άμεση κάλυψη από διαθέσιμες λίστες επικουρικών. Ο Υπουργός ανέφερε ότι για πρώτη φορά ζητείται καταγραφή των μακροχρόνιων αδειών σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να εξεταστούν παρεμβάσεις.

Παράλληλα, από πλευράς Υπουργείου υποστηρίχθηκε ότι δεν υπάρχει λίστα αναμονής άνω των 4 μηνών για τακτικά χειρουργεία, γεγονός που, όπως ειπώθηκε, κατατάσσει το νοσοκομείο στα καλύτερα περιφερειακά της χώρας ως προς τον συγκεκριμένο δείκτη.

Ενίσχυση και στο Κέντρο Υγείας Μανταμάδου

Νέο προσωπικό και αίτημα για ασθενοφόρο

Κατά την επίσκεψή του στο νέο Κέντρο Υγείας Μανταμάδου, ο Υπουργός ανέφερε ότι η μονάδα διαθέτει πλέον 2 γιατρούς και 1 γενικής ιατρικής που πρόκειται να ορκιστεί τις επόμενες ημέρες. Το νοσηλευτικό προσωπικό ανέρχεται σε 4 άτομα, ενώ 4 ακόμη στελεχώνουν λοιπές θέσεις, με προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης.

Ο πρόεδρος του χωριού και πρόεδρος της ΤΟΠΦΥ Δυτικής Λέσβου Χαράλαμπος Τζελαΐδης έθεσε το αίτημα πλήρους στελέχωσης της δομής και υπογράμμισε τη σημασία διάθεσης ασθενοφόρου στον Μανταμάδο, χαρακτηρίζοντάς το κρίσιμο για την ασφάλεια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με διαβεβαιώσεις για περαιτέρω ενίσχυση, σε ένα κλίμα όπου τα αιτήματα καταγράφηκαν αναλυτικά και οι δεσμεύσεις πλέον θα κριθούν στην πράξη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

H Παναγιούδα δίνει αίμα στην 4η εθελοντική αιμοδοσία

Την Κυριακή 22 Μαρτίου στο Δημοτικό Σχολείο Παναγιούδας, με διοργανωτές το σχολείο, τον Σύλλογο Γονέων και τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και τη στήριξη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
H Παναγιούδα δίνει αίμα στην 4η εθελοντική αιμοδοσία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Στον αέρα» οι οργανικές θέσεις στην Πρωτοβάθμια

Υπόνοιες για μεθοδευμένο περιορισμό μεταθέσεων καταγγέλλει η ΔΑΚΕ Eκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μιλά για εγκλωβισμό εκατοντάδων εκπαιδευτικών
«Στον αέρα» οι οργανικές θέσεις στην Πρωτοβάθμια
ΥΓΕΙΑ

Η πρόκληση των πανελλήνιων εξετάσεων για τους γονείς των υποψηφίων

Ομάδα γονέων διοργανώνει το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης με 6 συναντήσεις στις οποίες θα μιλήσουν εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας
Η πρόκληση των πανελλήνιων εξετάσεων για τους γονείς των υποψηφίων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι πλημμύρες και οι λειψυδρία στο μικροσκόπιο του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου

Νέο διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προσαρμοσμένο στην ηλικία τους
Οι πλημμύρες και οι λειψυδρία στο μικροσκόπιο του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα παιδιά δεν είναι αριθμοί

Έντονη παρέμβαση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου για την υποβάθμιση του Δημοτικού Κοντοπουλίου και την εγκατάλειψη του Τμήματος Ένταξης παρά τις 5 γνωματεύσεις μαθητών
Τα παιδιά δεν είναι αριθμοί
ΑΤΖΕΝΤΑ

Οι πηγές Κρατήγου στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών

Εθελοντική δράση καθαρισμού την Κυριακή με τη συνεργασία φορέων
Οι πηγές Κρατήγου στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοιξιάτικη περιήγηση στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Νέα εξόρμηση το Σάββατο 21 Μαρτίου
Ανοιξιάτικη περιήγηση στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ημερίδα στη Μυτιλήνη για τις πρώιμες ενδείξεις αυτισμού

Και η σημασία της διεπιστημονικής προσέγγισης
Ημερίδα στη Μυτιλήνη για τις πρώιμες ενδείξεις αυτισμού
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τα πρώτα βήματα στον εθελοντισμό από την προσχολική ηλικία

Το Περιφερειακό Τμήμα Μυτιλήνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ενημέρωσε μαθητές της 98 ΑΔΤΕ και του Νηπιαγωγείου Ταξιαρχών για το ανθρωπιστικό του έργο και τις αξίες της προσφοράς
Τα πρώτα βήματα στον εθελοντισμό από την προσχολική ηλικία
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Εφυγε από τη ζωή ο Ολλανδός εθελοντής της Λέσβου που συγκίνησε το πανελλήνιο

Ο Pieter Wittenberg, που αθωώθηκε έπειτα από οκτώ χρόνια δικαστικής διαμάχης στη Λέσβο, πέθανε στα 78 του
Εφυγε από τη ζωή ο Ολλανδός εθελοντής της Λέσβου που συγκίνησε το πανελλήνιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ιστορίες από το παλιό καρνάγιο της Κουντουρουδιάς

Οι μαθητές του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης γνώρισαν από κοντά τον χώρο όπου κατασκευάζονταν και επισκευάζονταν ξύλινα σκάφη
Ιστορίες από το παλιό καρνάγιο της Κουντουρουδιάς
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η 13η παράταση και το τίμημα που μπορεί να πληρώσει η Λέσβος

Νέα παράταση για την ολοκλήρωση της υπερδομής στη Βάστρια και ξεχωριστή απόφαση για την πυρανίχνευση
Η 13η παράταση και το τίμημα που μπορεί να πληρώσει η Λέσβος