× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Απαραίτητο για την ασφάλεια και την υγεία των ντόπιων»

Οι αντιδράσεις στη δημιουργία του Κέντρου Υγείας στη Μόρια για την περίθαλψη αιτούντων άσυλο υποθηκεύουν το σύστημα υγείας στο νησί σε συνθήκες πανδημίας - Covid 19

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/8/2020

«Απαραίτητο για την ασφάλεια και την υγεία των ντόπιων»
' χρόνος ανάγνωσης

Στη δημιουργία δομής υγείας προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια επέμεινε το πρωί της περασμένης Τετάρτης ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης κατά τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστο Ροϊλό. Μάλιστα η συνάντηση έγινε στο γραφείο της Διοίκησης, παρουσία του Διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Γιώργου Καμπούρη, αλλά και του μέλους του διοικητικού συμβουλίου, Μαριλούς Χατζηκομνηνού.

Την ίδια ώρα, κι ενώ οι ειδικοί επιμένουν στην ανάγκη δημιουργίας αυτού του χώρου, τη δημιουργία του οποίου με χρηματοδότηση της Ολλανδικής Κυβέρνησης, αποκάλυψε ότι σχεδιάζεται να κατασκευασθεί από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, πριν μια εβδομάδα αποκάλυψε το «Ν», κάποιοι συστηματικά με κάθε τρόπο υποθηκεύουν τη δημιουργία του. Συνειδητά όμως την ίδια ώρα υποθηκεύουν την ασφάλεια και την υγεία της τοπικής κοινωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Όπως έχει γίνει γνωστό, σε νοικιασμένη έκταση απέναντι από το ΚΥΤ και η οποία καμία σχέση δεν έχει με αυτή που συνδέεται με την όποια επέκταση του ή τη μετατροπή της υπάρχουσας δομής σε κλειστή έχει σχεδιαστεί η δημιουργία ενός μόνιμου ασφαλούς και σύγχρονου Κέντρου Υγείας.

Όπου θα συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται σήμερα διάσπαρτα αλλά και πρόχειρα σε διάφορους χώρους. Εκεί θα τοποθετηθούν προκατασκευασμένες κτηριακές εγκαταστάσεις ενώ η δομή θα περιλαμβάνει χώρους εξέτασης ασθενών, παροχής πρώτων βοηθειών και άλλων ιατρικών εργασιών ενώ θα υπάρχει και υποδομή βραχείας νοσηλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρόκειται για ένα έργο που θα βοηθήσει σημαντικά στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης τους, το Νοσοκομείο Μυτιλήνης αλλά και το Κέντρο Υγείας της πόλης. Θα βοηθήσει δηλαδή σημαντικά το δημόσιο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας που είναι μήνες τώρα σε συναγερμό λόγω της πανδημίας του κορονοϊού covid 19» ανέφεραν σχετικά πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. 

 Η δημιουργία του Κέντρου Υγείας αποκλειστικά και μόνο για πρόσφυγες και μετανάστες απέναντι από τον καταυλισμό που σήμερα λειτουργεί προφανώς συμβάλει στο μη συγχρωτισμό ντόπιων με προσφυγές που είναι κάτι πολύ σημαντικό σε συνθήκες πανδημίας κορονoϊού - Covid 19. Τα όποια περιστατικά ύποπτων κρουσμάτων θα εξετάζονται εκεί και όχι στο Νοσοκομείο.

Η λειτουργία του και όχι μόνο για ύποπτα περιστατικά κορονοϊού θα συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αλήθεια, έλεγε στο «Ν», στέλεχος του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας, αντιλαμβάνεται κανείς τι θα γίνει αν υπάρξουν ασθενείς με κορονοϊό - Covid 19 στον  ΚΥΤ και δεν υπάρχει αυτό το κέντρο υγείας. Οι διαμένοντες στον καταυλισμό θα φύγουν προς κάθε κατεύθυνση προσπαθώντας να μη νοσήσουν.  

Οι ασθενείς, θα μεταφερθούν στο Νοσοκομείο καταλαμβάνοντας θέσεις που θα μπορούσαν να νοσηλευθούν ντόπιοι, οι γονείς μας δηλαδή που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες. Σε μια τέτοια εξέλιξη που δεν είναι εκτός σχεδιασμού, το νησί ολόκληρο θα μπει σε καραντίνα, τοπικό lockdown δηλαδή καθώς θα είναι αδύνατη η άμεση διάγνωση και η ιχνηλάτηση ύποπτων κρουσμάτων και όσων είχαν επαφή με αυτά».

Να επαναλάβουμε φυσικά ότι η λειτουργία του χώρου αυτού υγείας δεν έχει μόνιμες κατασκευές που σημαίνει ότι μπορούν να αποσυρθούν ως τέτοιες οπότε αυτό κριθεί αναγκαίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί ανήκουν στη σφαίρα του παραλόγου υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες. Ανεξάρτητα του εάν κανείς δεν θέλει μόνιμες δομές φιλοξενίας στα νησιά η την επέκταση των ήδη υπαρχόντων. Η λειτουργία του Κέντρου Υγείας στη Μόρια είναι για το καλό του τόπου και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί» σημειώνεται από γιατρό που λειτουργεί στο χώρο του καταυλισμού της Μόριας.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

«Η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά»

Καταγγελία Στρατή Σαμαρά για αφόρητες συνθήκες εργασίας στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Δεν παραλαμβάνουμε ημιτελή έργα» ξεκαθαρίζει ο Κώστας Μουτζούρης

Στόχος η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας και η ολοκλήρωση κρίσιμων έργων- Ποια «τρέχουν» είπε εφ' όλης της ύλης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιορτή χταποδιού στις Νέες Κυδωνίες

Καλοκαιρινή γιορτή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αϊβαλί της Λέσβου»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Από τον Μπαχ στον Ξενάκη: ο ήχος του πόνου στο Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου

Στον αύλειο χώρο του Μουσείου Ρητίνης, η μουσική συνάντησε τη μνήμη της ρητινοκαλλιέργειας και τη συλλογική ιστορία
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σοκ στο Ταβάρι Λέσβου: 22χρονος μαχαίρωσε τη μητέρα και τη γιαγιά του

Ο Εισαγγελέας μετέτρεψε το αδίκημα σε απόπειρα ανθρωποκτονίας
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Βατούσα υποδέχεται το 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής

Δάσκαλοι και μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντώνται σε ένα τριήμερο γεμάτο σεμινάρια και συναυλίες
ΓΕΥΣΗ

Με γκιουζλεμέδες το Κυριακάτικο αντάμωμα στη Σκάλα Μιστεγνών

Οι γυναίκες του Συλλόγου Μυστεγνιωτών έβαλαν τα μανίκια ψηλά και έπιασαν δουλειά
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συλλήψεις και τροχαίο στη Λέσβο

Σε Μυτιλήνη και Καλλονή
ΔΡΑΣΕΙΣ

Περισσότερος κόσμος από ποτέ στο Φεστιβάλ Ανεμώτιας

Το φετινό φεστιβάλ εστιάζει στη δυναμική της παράδοσης ως πηγής σύγχρονης έμπνευσης και κοινωνικής αναζωογόνησης, δίνοντας χώρο στη συλλογική μνήμη, στις τοπικές τέχνες και στην εμπειρία
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη στη Μυτιλήνη

Κάλεσμα του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου την Κυριακή 24 Αυγούστου στην πλατεία Σαπφούς
ΑΤΖΕΝΤΑ

Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στη Νησιώπη

Καθημερινά δρομολόγια από τις 10:30 όλο το καλοκαίρι
ΑΤΖΕΝΤΑ

Τα παιδιά εκθέτουν τα έργα τους στο Παλαιοχώρι

Έκθεση στο μουσείο για το χωριό τους