× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ισχυρή έκρηξη στη Βηρυτό: Τουλάχιστον 30 νεκροί

Ασύλληπτη καταστροφή σε μεγάλο μέρος της πόλης το απόγευμα της Τρίτης και χιλιάδες τραυματίες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/8/2020

Ισχυρή έκρηξη στη Βηρυτό: Τουλάχιστον 30 νεκροί
(AP Photo/Hassan Ammar)
' χρόνος ανάγνωσης

Τουλάχιστον 30 είναι οι νεκροί και 3.000 οι τραυματίες από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το απόγευμα στο λιμάνι της Βηρυτού, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Στην περιοχή έσπευσαν από την πρώτη στιγμή ελικόπτερα που βοηθούν στην κατάσβεση της φωτιάς που εκδηλώθηκε μετά την έκρηξη, την οποία ο κυβερνήτης της Βηρυτού χαρακτήρισε «εθνική καταστροφή, παρόμοια με τη Χιροσίμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο NNA του Λιβάνου, η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε μια αποθήκη πυροτεχνημάτων, κοντά στην οποία βρισκόταν μια άλλη όπου φυλάσσονταν φιάλες υγραερίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ρωσία ανακοίνωσε εξάλλου ότι το κτίριο της πρεσβείας της στη λιβανική πρωτεύουσα υπέστη ζημιές, χωρίς όμως να τραυματιστεί κανείς από το προσωπικό.

Από την έκρηξη τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εκκωφαντικός θόρυβος ακούστηκε σε πολλούς τομείς της πρωτεύουσας. Τζάμια καταστημάτων και σπιτιών έσπασαν σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι κατέρρευσαν μπαλκόνια.

«Είδα μια πύρινη σφαίρα και καπνό να υψώνεται πάνω από τη Βηρυτό. Οι άνθρωποι ούρλιαζαν και έτρεχαν, αιμόφυρτοι. Μπαλκόνια έπεσαν από τα κτίρια. Τα τζάμια στα πολυόροφα κτίρια έσπασαν και έπεσαν στον δρόμο», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen έκανε λόγο για «εκατοντάδες» τραυματίες ενώ το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι υπάρχει «πολύ υψηλός αριθμός» τραυματιών και εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Άλλος μάρτυρας είπε ότι είδε πυκνό γκρίζο καπνό κοντά στην περιοχή του λιμανιού και μετά άκουσε μια έκρηξη και είδε φλόγες και μαύρο καπνό. «Όλα τα παράθυρα στο κέντρο της πόλης έσπασαν (...) Επικρατεί απόλυτο χάος», είπε.

Το λιμάνι έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, που επιτρέπουν να περάσουν μόνο τα μέλη της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, τα ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα. Στους δημοσιογράφους έχει απαγορευτεί η πρόσβαση. Γύρω από το λιμάνι, η καταστροφή φαίνεται να είναι ολική. Στις εικόνες που μεταδίδουν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλι, διακρίνονται άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, καλυμμένοι από αίματα.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν πολλούς τραυματίες να περπατούν στους δρόμους που οδηγούν στα νοσοκομεία. Στη συνοικία Ασραφίεχ, τραυματίες προσπαθούσαν να φτάσουν στο νοσοκομείο Οτέλ Ντιε. Έξω από το ιατρικό κέντρο Κλεμανσό, πολλοί τραυματίες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, περίμεναν να τους παραλάβουν οι τραυματιοφορείς.

Σχεδόν όλες οι βιτρίνες των καταστημάτων στις συνοικίες Χάμρα, Μπαντάρο και Χάζμιεχ έχουν σπάσει. Έσπασαν επίσης τα παρμπρίζ και τα παράθυρα των αυτοκινήτων. Οχήματα έχουν εγκαταλειφθεί στη μέση του δρόμου, με τους αερόσακους ανοιχτούς.

[ΠΗΓΗ]

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οι προτάσεις Βαλσαμίδη και Μπουγδάνου για την διαχείριση της κρίσης στην κτηνοτροφία

Έμφαση σε εργαστηριακούς ελέγχους, συμβάσεις κτηνιάτρων και μέτρα απολύμανσης για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
Οι προτάσεις Βαλσαμίδη και Μπουγδάνου για την διαχείριση της κρίσης στην κτηνοτροφία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Road show για την Ανακύκλωση στα σχολεία της Χίου

Η εταιρεία Ανακύκλωση Αιγαίου, ταξίδεύει στη Χίο για να μεταφέρει το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από τις δράσεις της στο γειτονικό νησί
Road show για την Ανακύκλωση στα σχολεία της Χίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στην πολωνική αγορά

Η έκθεση παρουσιάζει μια επιλεγμένη συλλογή ορυκτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας
Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στην πολωνική αγορά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

725 οι υποψήφιοι της Λέσβου για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2026

Ξεκινούν στα τέλη Μαΐου, με την πρώτη εξέταση να είναι η Νεοελληνική Γλώσσα στις 29 Μαΐου για τα ΓΕΛ και στις 30 Μαΐου για τα ΕΠΑΛ
725 οι υποψήφιοι της Λέσβου για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2026
ΚΟΣΜΟΣ

26 Απριλίου 1986 ‑ Η μέρα που σταμάτησε ο χρόνος στο Τσερνόμπιλ

40 χρόνια μετά το τραγικό πυρηνικό δυστύχημα οι κάτοικοι της περιοχής θυμούνται τις πρώτες μέρες όταν ανίδεοι ένιωθαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, όμως κανείς δεν τους ενημέρωνε
26  Απριλίου 1986 ‑ Η μέρα που σταμάτησε ο χρόνος στο Τσερνόμπιλ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Κάτι για μένα»: ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης για τις γυναίκες του Βορείου Αιγαίου

Εχουν συμμετάσχει πάνω από 200 γυναίκες- Δωρεάν παρακολούθηση online
«Κάτι για μένα»: ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης για τις γυναίκες του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγή στο δρομολόγιο του Aqua Blue λόγω απεργίας

Μετατίθεται για το Σάββατο 02 Μάη η αναχώρηση από Λαύριο και τροποποιείται το πρόγραμμα του
Αλλαγή στο δρομολόγιο του Aqua Blue λόγω απεργίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια πλοίων λόγω της απεργίας την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται οι ώρες αναχώρησης και άφιξης των πλοίων Νήσος Σάμος, Blue Star 1 και Blue Star Myconos
Αλλαγές στα δρομολόγια πλοίων λόγω της απεργίας την Πρωτομαγιά
ΕΛΛΑΔΑ

Πληρώνουν 1,17 δις ευρώ ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Δείτε εδώ τις συντάξεις, τα βοηθήματα και τα επιδόματα που θα καταβληθούν από 27 ως 30 Απριλίου
Πληρώνουν 1,17 δις ευρώ ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Γονατίζει τους φούρνους το ενεργειακό κόστος

Στα όρια λειτουργίας πολλές επιχειρήσεις με αυξημένα έξοδα και μειωμένα περιθώρια κέρδους
Γονατίζει τους φούρνους το ενεργειακό κόστος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο Λήμνου

Σοβαρά κενά σε βασικές ειδικότητες και καταγγελίες για αδυναμία κάλυψης των αναγκών υγείας
Παράσταση διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Σάλλας προειδοποιεί για στασιμοπληθωρισμό

Το ακριβό πετρέλαιο θα ταρακουνήσει την Ελληνική Οικονομία
Ο Σάλλας προειδοποιεί για στασιμοπληθωρισμό