× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν και ευθύνες που βαραίνουν

Το χρονικό της εγκατάλειψης στο Δημοτικό Σχολείο Καλλονής -Καταγγελίες του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Δυτικής Λέσβου Απόστολου Αλατζά

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 3/2/2026

Προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν και ευθύνες που βαραίνουν
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σοβαρά ζητήματα για τη διαχείριση των προβλημάτων στις σχολικές υποδομές του Δήμου Δυτικής Λέσβου θέτει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Απόστολος Αλατζάς, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στο Δημοτικό Σχολείο της Καλλονή.

Όπως επισημαίνει, από την αρχή της σχολικής χρονιάς υπήρχαν σαφείς προειδοποιήσεις για σοβαρές φθορές στο κτίριο, οι οποίες δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συνθήκες επικίνδυνες για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έγκαιρη ενημέρωση χωρίς ουσιαστική παρέμβαση

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Αλατζάς, λίγο μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής είχε ενημερώσει τον Αντιδήμαρχο Παιδείας για τα προβλήματα που απαιτούσαν άμεση παρέμβαση. Μεταξύ άλλων, είχε ζητηθεί η επισκευή των προπυλαίων, όπου οι σοβάδες κρέμονταν επικίνδυνα, καθώς και η επιδιόρθωση της στέγης, καθώς σε αρκετές αίθουσες εισχωρούσαν νερά σε κάθε έντονη βροχόπτωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά τις επισημάνσεις αυτές, όπως τονίζεται, οι απαραίτητες εργασίες δεν προχώρησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ οι φθορές συνέχισαν να επιδεινώνονται με την πάροδο των μηνών.

Παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς αποτέλεσμα

Μπροστά στη συνεχιζόμενη καθυστέρηση, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βαρελτζής, ο οποίος είναι και πατέρας 2 παιδιών που φοιτούν στο σχολείο, κατέθεσε δύο φορές σχετικές ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας σαφείς απαντήσεις και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παρεμβάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Νικόλαος Περιβολάρης, απαντούσε ότι είχε ενημερώσει τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Ιορδάνη Ιορδάνου, ενώ ο τελευταίος υποστήριζε ότι οι διαδικασίες είχαν δρομολογηθεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν συνοδεύτηκαν από ουσιαστικές παρεμβάσεις στο κρίσιμο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να παραμένουν άλυτα.

Τα περιστατικά της 2/2/2026

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προς τα τέλη Ιανουαρίου, και ύστερα από καθυστέρηση αρκετών μηνών, πραγματοποιήθηκε τελικά η επισκευή των σοβάδων στην είσοδο του σχολείου. Αντίθετα, για τα προβλήματα της στέγης δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ενέργεια.

Το αποτέλεσμα αυτής της αδράνειας, όπως σημειώνεται, αποτυπώθηκε με έντονο τρόπο τις πρώτες πρωινές ώρες της 2/2/2026. Τότε καταγράφηκε κατάρρευση της ψευδοροφής στο γραφείο των διδασκόντων, συσσώρευση νερών στο Εργαστήριο Πληροφορικής με αυξημένο κίνδυνο νέας κατάρρευσης, καθώς και εμφάνιση μούχλας και κιτρινίλας σε αίθουσα διδασκαλίας.

Για την παράταξη της αντιπολίτευσης, τα περιστατικά αυτά αποτελούν άμεση συνέπεια της καθυστέρησης και της έλλειψης έγκαιρης συντήρησης του κτιρίου.

Ζητήματα συντονισμού και προτεραιοτήτων

Με βάση τα δεδομένα που παρατίθενται, η παράταξη «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» κάνει λόγο για σοβαρό πρόβλημα συντονισμού μεταξύ των στελεχών της Δημοτικής Αρχής, το οποίο οδηγεί σε αλληλομεταβίβαση ευθυνών και καθυστερήσεις.

Παράλληλα, τίθεται ζήτημα προτεραιοτήτων, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Αλατζά, αντί να δοθεί έμφαση στην επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων ασφάλειας, κρίθηκε σημαντικότερος ο στολισμός του σχολείου με λαμπιόνια την περίοδο των εορτών.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι, παρά τους ισχυρισμούς της Δημοτικής Αρχής περί ύπαρξης αποτελεσματικών μηχανισμών στήριξης των σχολικών μονάδων, η απουσία της Σχολικής Επιτροπής είναι εμφανής και επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των σχολείων.

Αναμονή απαντήσεων και αυτοκριτικής

Ο Απόστολος Αλατζάς και τα μέλη της «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» ζητούν πλέον ξεκάθαρες απαντήσεις από τον Δήμος Δυτικής Λέσβου και ουσιαστική αυτοκριτική για τους χειρισμούς που έγιναν.Όπως υπογραμμίζεται, η ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο καθυστερήσεων ή γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά οφείλει να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σχόλιο του Συντάκτη

Οι αποκαλύψεις του Απόστολου Αλατζά για το Δημοτικό Σχολείο Καλλονής δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο ωραιοποίησης. Αυτό που αναδεικνύεται δεν είναι απλώς μια αστοχία υπηρεσιών, αλλά μια βαθιά αποτυχία διοίκησης από τη δημοτική αρχή.

Εδώ δεν μιλάμε για κάτι απρόβλεπτο. Υπήρξαν έγγραφες και προφορικές ενημερώσεις από την αρχή της χρονιάς. Υπήρξαν παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Υπήρξαν σαφείς προειδοποιήσεις για κινδύνους. Κι όμως, επί μήνες επικράτησε η γνωστή πολιτική του “δεν τρέχει τίποτα”, μέχρι να τρέξει πραγματικά.

Η κατάρρευση οροφών, οι πλημμυρισμένες αίθουσες και η εικόνα εγκατάλειψης δεν προέκυψαν ξαφνικά. Είναι το φυσικό αποτέλεσμα μιας διοίκησης που λειτουργεί χωρίς σχέδιο, χωρίς μηχανισμούς ελέγχου και χωρίς πραγματική αίσθηση ευθύνης.

Αντί για συστηματική συντήρηση και έγκαιρες παρεμβάσεις, επιλέχθηκαν καθυστερήσεις, υπεκφυγές και επικοινωνιακή διαχείριση. Αντί για πρόληψη, περιμέναμε το ατύχημα. Αντί για λύσεις, μοιράζονταν διαβεβαιώσεις.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι όλα αυτά συνέβαιναν ενώ υπήρχε χρόνος να διορθωθούν. Υπήρχε γνώση του προβλήματος. Υπήρχαν ειδοποιήσεις. Υπήρχε πολιτική πίεση. Αλλά δεν υπήρχε πολιτική βούληση.

Η υπόθεση της Καλλονής αποκαλύπτει ένα μοντέλο διοίκησης που λειτουργεί μόνο εκ των υστέρων, όταν το πρόβλημα έχει ήδη εκτεθεί δημόσια και η ευθύνη δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί. Ένα μοντέλο που επενδύει στη λήθη και όχι στη λύση.

Δεν μπορεί μια δημοτική αρχή να μιλά για “στήριξη της παιδείας” όταν αφήνει σχολεία να λειτουργούν υπό συνθήκες επικινδυνότητας. Δεν μπορεί να επικαλείται γραφειοκρατία όταν διακυβεύεται η ασφάλεια παιδιών. Και δεν μπορεί να μεταθέτει διαρκώς τις ευθύνες, όταν οι συνέπειες βαραίνουν την κοινωνία.

Η διοίκηση Βέρρου καλείται πλέον να απαντήσει όχι με δελτία Τύπου και γενικόλογες ανακοινώσεις, αλλά με συγκεκριμένες πράξεις, χρονοδιαγράμματα και λογοδοσία. Μέχρι τότε, κάθε αναφορά σε “αποτελεσματική διοίκηση” θα μοιάζει απλώς με κενό σύνθημα.Γιατί στην Καλλονή δεν απέτυχε μια υπηρεσία. Απέτυχε μια πολιτική αντίληψη που αντιμετωπίζει την ασφάλεια των σχολείων ως δευτερεύον ζήτημα. Και αυτή η αποτυχία έχει ονοματεπώνυμο.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Συνεχίζονται οι συλλήψεις για δυνατή μουσική στη Λέσβο

Δύο ακόμη καταστήματα σε Καλλονή και Μήθυμνα βρέθηκαν στο επίκεντρο αστυνομικών ελέγχων, λίγες ημέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο
Συνεχίζονται οι συλλήψεις για δυνατή μουσική στη Λέσβο
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Σύλληψη 37χρονου στη Λέσβο για κύκλωμα πλαστών δελτίων αιτούντων άσυλο

Εντοπίστηκε μαζί με πέντε ανηλίκους στο λιμάνι του Σιγρίου, ενώ επιχειρούσαν να ταξιδέψουν ακτοπλοϊκώς προς τον Πειραιά
Σύλληψη 37χρονου στη Λέσβο για κύκλωμα πλαστών δελτίων αιτούντων άσυλο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η κορύφωση του Μουσικού Φεστιβάλ με τους «Cadjo Dilo»

Ο κόσμος γέμισε την πλατεία Σαπφούς και πέρασε αξέχαστες μουσικές στιγμές μαζί τους
Η κορύφωση του Μουσικού Φεστιβάλ με τους «Cadjo Dilo»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η μουσική του «Iberus Quartet» στο Κάστρο Μυτιλήνης

Το συγκρότημα συντόνισε το κοινό με τον παλμό του και το ταξίδεψε με τις μελωδίες του.
Η μουσική του «Iberus Quartet» στο Κάστρο Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παρατήρηση των Περσείδων στο πευκοδάσος του Αμπελικού

Βραδιά κάτω από τα αστέρια διοργανώνει το Μουσείο Ρητίνης
Παρατήρηση των Περσείδων στο πευκοδάσος του Αμπελικού
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Απογευματινή ορνιθοπαρατήρηση στις Αλυκές Πολιχνίτου

Εξόρμηση γνωριμίας με τα πουλιά και τη βλάστηση του υγροτόπου σήμερα, Δευτέρα
Απογευματινή ορνιθοπαρατήρηση στις Αλυκές Πολιχνίτου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Το «χρυσό» μέλι της Αγρας σε μια ξεχωριστή γευσιγνωσία στο Σίγρι

Οι δύο βραβευμένες ποικιλίες του βιολογικού μελιού «Μελ-Ισσα» συναντούν παραδοσιακά τυριά και φρούτα την Τρίτη 11 Αυγούστου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Το «χρυσό» μέλι της Αγρας σε μια ξεχωριστή γευσιγνωσία στο Σίγρι
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ερεσός και Πλωμάρι στον πανελλαδικό χάρτη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη

Συνολικά, δράσεις και συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν σε 106 σημεία της χώρας
Ερεσός και Πλωμάρι στον πανελλαδικό χάρτη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σαρωτικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Συνολικά ελέγχθηκαν 2.077 οχήματα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, ενώ βεβαιώθηκαν 26 παραβάσεις σε οδηγούς και συνεπιβάτες
Σαρωτικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Στο Φεστιβάλ Ελιάς και Ειρήνης του Gömeç η «Συνύπαρξη»

Αντιπροσωπείες από τη Λέσβο και τα απέναντι παράλια συζητούν για την ειρηνική συνύπαρξη και την ελληνοτουρκική προσέγγιση
Στο Φεστιβάλ Ελιάς και Ειρήνης του Gömeç η «Συνύπαρξη»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Όχι σε σχολεία που μικραίνουν και τάξεις που ασφυκτιούν»

Οι εκπαιδευτικοί της Λέσβου καλούν γονείς και τοπική κοινωνία σε κοινό αγώνα για την ανάκληση των υποβαθμίσεων σε εννέα δημοτικά σχολεία
«Όχι σε σχολεία που μικραίνουν και τάξεις που ασφυκτιούν»
ΥΓΕΙΑ

ΗealthSpot: Ένα πλήρως εξοπλισμένο διαγνωστικό Κέντρο στην καρδιά της Λέσβου

Από μικροβιολογικές εξετάσεις και ψηφιακή μαστογραφία έως εξειδικευμένες αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες
ΗealthSpot: Ένα πλήρως εξοπλισμένο διαγνωστικό Κέντρο στην καρδιά της Λέσβου