× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Και δομές υγείας και Palais de Sports χρειαζόμαστε!»

Κριτική «Συμπαράταξης Πολιτών» στα όσα αποκλειστικά δήλωσε στο «Ν» ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης

Δημοσίευση 3/8/2020

«Και δομές υγείας και Palais de Sports χρειαζόμαστε!»
' χρόνος ανάγνωσης

«Και δομές υγείας και Palais de Sports χρειαζόμαστε!» τονίζει σε ανακοίνωσή της η περιφερειακής παράταξη «Συμπαράταξη Πολιτών» σχολιάζοντας τα όσα αποκλειστικά δήλωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης στο «Ν».

Ειδικότερα η παράταξη αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

« Η Κυβέρνηση αν και έχασε τη «μάχη» της Καράβας στη Λέσβο και του 18ουχιλ στη Χίο, συνεχίζει απτόητη το σχέδιο της. Είτε στέλνοντας μηχανικούς για να διερευνήσουν τους οικοπεδούχους γύρω από τη Μόρια είτε βγάζοντας αποφάσεις για επέκταση των έργων στο ακόμα υπό κατασκευή ΚΥΤ της Σάμου (παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 12 μήνες από τότε που ξεκίνησαν τα έργα) αλλά και της Κω και της Λέρου. 

Ο στόχος παραμένει ο ίδιος: μεγάλα κλειστά κέντρα-φυλακές στα νησιά. Ο κ. Μηταράκης το επιβεβαίωσε με πρόσφατες δηλώσεις του ότι αναζητεί συνομιλητές γι’αυτό, αλλιώς απειλεί να αφήσει τα κολαστήρια της Μόριας, της ΒΙΑΛ και του Βαθιού να λειτουργούν ως έχουν. Ζητώντας να μας εκδικηθεί που έχουμε άλλη άποψη, προτάσσοντας πάνω από όλα την αποσυμφόρηση των νησιών, και επιβάλλοντας τελικά τη δικιά του άποψη και της Κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κυβερνητικοί παράγοντες απέφυγαν ή απουσίασαν από τις δημόσιες συζητήσεις (πχ. αυτή που είχε γίνει στη Μόρια πριν 2 μήνες) και συνεχίζουν να λειτουργούν με αδιαφάνεια, πίσω από κλειστές πόρτες. Άλλωστε είναι δύσκολο να γίνει ανοιχτός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, αφού οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη ότι δεν θα κάνει τα νησιά φυλακές-ψυχών έχουν ανατραπεί εντελώς δια της μεθόδου της κολοτούμπας, και σήμερα η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης είναι «μεγάλα κλειστά κέντρα στα νησιά». Επιπλέον ο ίδιος ο κ.Μηταράκης έχει διαψευστεί άπειρες φορές ανακοινώνοντας αποσυμφόρηση των νησιών που τελικά δεν έρχεται με διάφορες δικαιολογίες.

Επομένως με ποια αξιοπιστία να θέλει να συζητήσει τώρα ο κ.Μηταράκης με τους Μοριανούς; Να τους πει ότι η δική του πρόθεση ήταν να φτιάξει κλειστή δομή αλλού και δεν τον άφησαν οι υπόλοιποι Λέσβιοι, στρέφοντας τους Μοριανούς εναντίον όλων; Η να τους δελεάσει να αποδεχτούν την «νόμιμη» επέκταση του ΚΥΤ με ισχυρά οικονομικά ανταλλάγματα σε διορισμούς και αποζημιώσεις; ΤΑ ΚΥΤ δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως αναπτυξιακή πολιτική όπως για χρόνια ήταν το Ψυχιατρείο για τη Λέρο.

Πολλοί λένε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένη στρατηγική στο προσφυγικό. Στη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, πιστεύουμε το αντίθετο και μάλιστα ότι αυτή μπήκε σε εφαρμογή σε δύο φάσεις:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη από τη προεκλογική κιόλας περίοδο με τη δημιουργία:

-          αισθήματος φόβου ότι κινδυνεύουμε με σφαγές και ισλαμοποίηση

-          αισθήματος μίσους προς πρόσφυγες και μετανάστες ότι αυτοί απολαμβάνουν προνόμια που δεν έχουμε εμείς οι Ελληνες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-          διχασμού μεταξύ των μελών των τοπικών κοινωνιών αξιοποιώντας κούραση, φόβο και οικονομικά προβλήματα ώστε να εξοβελιστούν έννοιες όπως ανθρωπισμός και αλληλεγγύη.

Η δεύτερη μετά την επανασύσταση του Υπουργείου Μετανάστευσης, με τρεις στόχους:

-          να δημιουργήσει τόση πίεση από τους μετανάστες, ώστε οι τοπικοί πληθυσμοί να δεχτούν με ανακούφιση τη δημιουργία κλειστών κέντρων-φυλακών, όσο μακρύτερα γίνεται από κατοικημένες περιοχές

-          να δημιουργήσει μια στρατιά «ωφελούμενων» από το προσφυγικό είτε μέσα από διορισμούς στα κέντρα αυτά (ήδη τοποθέτησε τους «διευθυντές»), είτε με κάθε είδους αναθέσεις και προμήθειες που αφορούν στη κατασκευή και στη λειτουργία τους, αλλά και σε άλλες θέσεις που αφορούν στη διαχείριση του μεταναστευτικού (πχ. νομικές υπηρεσίες, συνοριοφύλακες).

-          να διαχειριστεί άμεσα τα χρήματα του προσφυγικού για να ελέγξει όλο το παιχνίδι με σαφείς εκλογικούς στόχους και χωρίς να ξεχνάμε και τα περιβόητα μυστικά κονδύλια

Αλλά και ο κ.Μουτζούρης έχει σχέδιο για το προσφυγικό με δύο στόχους:

-          ο πρώτος να συγκρατήσει όσους τον στήριξαν (πχ. την ομάδα Αθανασίου) με συνθήματα του τύπου «θέλουμε πίσω τα νησιά μας και τις ζωές μας», και

-          ο δεύτερος να καλύψει την αδυναμία του να διοικήσει τη Περιφέρεια και να παράξει αναπτυξιακό έργο στον τουρισμό, στην αγροτική ανάπτυξη, στον πολιτισμό, στην αξιοποίηση των πόρων κλπ.

Γι αυτό όταν – έστω τόσο άκομψα, μυστικά ,ερήμην των κατοίκων και με πολλά ερωτηματικά- ‘’ανοίγει ‘’ μια κουβέντα να φτιαχτεί δομή υγείας, που είναι αιτούμενο εδώ και χρόνια για μειωθεί η πίεση προς το Νοσοκομείο , και το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης αλλά και οι κίνδυνοι για τον τοπικό πληθυσμό, ο κ. Μουτζούρης, αντιδρά και αντιπροτείνει τη κατασκευή Palais des Sports  ή εκφράζει αντιρρήσεις  για την απόφαση της Προέδρου της Δημοκρατίας να επισκεφτεί τη Μόρια. Όμως στην πραγματικότητα τηρεί σιγή ιχθύος στις μεθοδεύσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης για την επέκταση της Μόριας, όπως αντίστοιχα πράττει σε Σάμο, Λέρο και Κω.  

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχουμε καταθέσει πολλές φορές τεκμηριωμένες προτάσεις για την αναγκαιότητα χάραξης εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής, που όλες ξεκινούν από μία προϋπόθεση: ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ.» 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής