× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα!

Η ισοτιμία με το ευρώ ξεπέρασε το 8,28 προς 1

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/8/2020

Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα!
' χρόνος ανάγνωσης

To 2014 και το 2018 μπορεί η Τουρκία να κατάφερε να επιβιώσει μετά τις νομισματικές κρίσεις που χτύπησαν την οικονομία της, ωστόσο αυτήν τη φορά τα πράγματα ίσως και να μην έχουν την ίδια ευτυχή κατάληξη για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βλέπει την οικονομία του να βυθίζεται, με σημαντικές επιπτώσεις στις τράπεζες, το χρηματιστήριο και τα ομόλογα της χώρας.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, το σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία καθώς και η επιδείνωση των σχέσεων της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση απειλούν πλέον περισσότερο από ποτέ με κατάρρευση της τουρκικής λίρας, στέλνοντας την οικονομία σε αχαρτογράφητα νερά, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης με μπαράζ εκθέσεών τους το τελευταίο διάστημα στέλνουν σήματα SOS για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ήδη οικονομικά και δημοσιονομικά η χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ερντογάν επιμένει ότι η οικονομία του θα σημειώσει ανάπτυξη (!) φέτος, με την κυβέρνηση να μην έχει προχωρήσει σε αλλαγή των προβλέψεών της προ-πανδημίας για ανάπτυξη 5% φέτος και να συνεχίζει να δίνει τις ίδιες προβλέψεις, ωστόσο οι επενδυτές και οι οίκοι έχουν εντελώς διαφορετική άποψη.

Γιατί βυθίζεται η λίρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πέντε παράγοντες που βυθίζουν τη λίρα και άρα την τουρκική οικονομία είναι η μεγάλη συρρίκνωση των αποθεματικών σε ξένο νόμισμα της χώρας, η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας η οποία έχει αποδειχτεί αδύναμη, η βαθιά ύφεση στην οποία θα βρεθεί φέτος η Τουρκία λόγω του σοκ της πανδημίας, οι εξαιρετικά δύσκολες πιστωτικές συνθήκες στις οποίες έχουν περιέλθει οικονομία, επιχειρήσεις και τράπεζες, καθώς και η πολιτική της κυβέρνησης με τις προκλήσεις που δημιουργεί και τις εντάσεις που σημειώνονται με Μόσχα, Ουάσινγκτον, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω Ελλάδας και Κύπρου.

Η τουρκική λίρα προσέγγισε την περασμένη εβδομάδα τα ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ ξεπερνώντας το επίπεδο του 8,28 προς 1, έχοντας υποτιμηθεί συνολικά κατά 8% μέσα σε έναν μόλις μήνα και 14% από τις αρχές του έτους. Οι ανησυχίες για επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των προκλήσεων της Άγκυρας σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και των ισχυρών επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό και στα μεγέθη της οικονομίας, έχουν στείλει το νόμισμά της σε έναν δρόμο που οδηγεί σε νέα νομισματική κρίση.

[ΠΗΓΗ]

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες βάσεις δεδομένων για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομίας και Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούν σύστημα «νέων Τειρεσιών» για πλήρη εικόνα των οφειλών
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 250.000 η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία

Πρόβλημα για τους παραγωγούς της χώρας το υψηλό κόστος παραγωγής
ΕΛΛΑΔΑ

Παραίτηση – εξπρές στο ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου υπέβαλε την παραίτησή του μία μέρα μετά τον διορισμό του ως διευθυντή του γραφείου του προέδρου του Κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη δηλώνοντας ότι δεν θέλει να υπάρξει «καμία σκιά» στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ για πολιτική αλλαγή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρία νέα πυροσβεστικά οχήματα παρέλαβε ο Δήμος Λήμνου

Ενισχύεται η δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έργα ψηφιακού μετασχηματισμού 470.000 ευρώ στον Δήμο Λήμνου

«Έξυπνες» εφαρμογές σε υγεία, πολιτισμό, τουρισμό και πολιτική προστασία μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»
ΕΛΛΑΔΑ

Από τα social media ενημερώνονται οι Έλληνες

Τα social media εκτοπίζουν την τηλεόραση ως βασική πηγή ενημέρωσης – 58% των Ελλήνων εκτεθειμένοι σε παραπληροφόρηση
ΕΛΛΑΔΑ

Κοινό μέτωπο κατά της ευλογιάς με καθυστέρηση 15 μηνών

Ταχύτερες διαδικασίες για την ταφή των θανατωθέντων ζώων και την χορήγηση των αποζημιώσεων υποσχέθηκε η κυβέρνηση