× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δεν εξαγοραζόμαστε, να κλείσει το ΚΥΤ»

Ανακοίνωση του Προέδρου και των φορέων της Κοινότητας Μόριας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/7/2020

«Δεν εξαγοραζόμαστε, να κλείσει το ΚΥΤ»
φωτογραφία αρχείου

Με αφορμή το σενάριο για τη φημολογούμενη επέκταση του ΚΥΤ της Μόριας δόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μόριας, ο Σύλλογος των κατοίκων της Μόριας, την Παναγιούδας και των όμορων Κοινοτήτων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος των γυναικών της Μόριας, ο Πεζοπορικός Σύλλογος της Μόριας «η Διχάλα» και ο Ιππικός και Φυσιολακτικός Σύλλογος της Μόριας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ανακοίνωση αυτή αναφέρονται τα παρακάτω:

«Με αφορμή την πρόσφατη ενέργεια του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η οποία αφορούσε απόπειρα προσφοράς μίσθωσης σε ιδιοκτήτες ελαιοκτημάτων πλησίον του ΚΥΤ της Μόριας ,με σκοπό την επέκταση, τη νομιμοποίηση και μονιμοποίηση του παράνομου καταυλισμού του Ελαιώνα, εμείς οι σύλλογοι της Μόριας και πολλοί κάτοικοι, στις 30/07/2020, συναντηθήκαμε με τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Μουτζούρη και το Δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Κύτελη στο χωριό της Μόριας. Τους ζητήσαμε να μας ενημερώσουν αν είχαν κάποια σχετικά στοιχεία και να τοποθετηθούν επί του θέματος. Μας είπαν ότι δεν είχαν καμία επίσημη πληροφόρηση και δήλωσαν την αντίθεσή τους σε τέτοια σχέδια. Τόνισαν ότι το υπουργείο διέψευσε (ή πήρε πίσω) την επέκταση της Μόριας και ότι, σε κάθε περίπτωση, η άμεση κινητοποίησή μας απέτρεψε οποιεσδήποτε τέτοιες βλέψεις. Εμείς τους περιγράψαμε το αληθές περιστατικό, τους μεταφέραμε τους διαλόγους στελεχών Υπουργείου και κατοίκων και  εκφράσαμε τις θέσεις και την κοινή γραμμή μας.Δηλώνουμε και δημοσίως τα εξής:

1) Είναι απαράδεκτο το επίσημο ελληνικό κράτος να αμφισβητεί ένα αληθές γεγονός που συνέβη παρουσία δεκάδων αυτοπτών μαρτύρων στους οποίους έγιναν προτάσεις εκμίσθωσης εκτάσεων από στελέχη του Υπουργείου για επέκταση του ΚΥΤ (και ενώ υπάρχουν στη Διαύγεια, η υπ΄αριθ. 4421/15/05.20 σύμβαση, που είναι “σύμβαση ανάθεσης σε πιστοποιημένο εκτιμητή για τον προσδιορισμό της αξίας των μισθωμάτων σχετικά με τη μίσθωση εκτάσεων στην περιοχή της Μόριας του Δήμου Μυτιλήνης” και  η υπ΄αριθ. 703/10.4.2020 συμφωνία παροχής υπηρεσιών σίτισης και καθαριότητας στο ΚΥΤ Μόριας έως 31.12.2022).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2) Είναι απαράδεκτο το επίσημο ελληνικό κράτος να συμπεριφέρεται όπως μια ΜΚΟ, χωρίς τη συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας και χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις συλλογικές αποφάσεις της .

3) Είναι απαράδεκτο το επίσημο ελληνικό κράτος να προσπαθεί να εξαγοράσει πληττόμενους πολίτες του (με 180 ευρώ το στρέμμα!) και σε περίπτωση που δε συμφωνούν να τους απειλεί με επίταξη των ελαιοκτημάτων τους.

4) Είναι απαράδεκτο να δημιουργείται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής οποιαδήποτε νέα δομή του ΚΥΤ της Μόριας (βλ. κέντρο υγείας σε έκταση 25 στρεμμάτων δίπλα από τον καταυλισμό του ΚΥΤ με χρηματοδότηση της ολλανδικής κυβέρνησης!) και να συζητείται η εγκαινίασή της από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη (ακόμα και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως γράφτηκε στον τοπικό τύπο στις 30/7/2020!), τη στιγμή που γίνονται ενέργειες εκκένωσης του παράνομου καταυλισμού  και υπάρχουν συλλογικές αποφάσεις κλεισίματος του ΚΥΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

5) Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν σχεδόν καθημερινά περιστατικά εμπρησμού πλησίον του ΚΥΤ (δίπλα στα σπίτια μας!) και να μην γίνονται συλλήψεις, αλλά ούτε και να μας γνωστοποιούνται λεπτομέρειες.

6) Είναι απαράδεκτο να συνεχίζει η συντεταγμένη και ανεξέλεγκτη δράση των κερδοσκοπικών ΜΚΟ (ακόμα και των μη πιστοποιημένων) που έχουν καταπατήσει δημόσιες και ιδιωτικές  περιουσίες.

7) Είναι απαράδεκτο να συνεχίζει η συστηματική τέλεση μιας πληθώρας αδικημάτων και η κατάλυση των νόμων στην περιοχή του ΚΥΤ και του παράνομου καταυλισμού του Ελαιώνα της Μόριας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

8) Είναι απαράδεκτο να συνεχίζουν να μεταφέρονται άτομα από όλο το νησί στον παράνομο καταυλισμό του καταπατημένου Ελαιώνα της Μόριας με την ανοχή των αρχών.

9) Είναι απαράδεκτο να μη δρομολογείται το κλείσιμο του ΚΥΤ της Μόριας βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και να μη σχεδιάζονται οι επόμενες ενέργειες διαχείρισης της κατάστασης.

10) Είναι απαράδεκτο ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής να δηλώνει εντελώς αυθαίρετα ότι “ με τη στάση τους οι περισσότεροι συναινούν στο να παραμείνει το ΚΥΤ Μόριας” , αγνοώντας τις συλλογικές αποφάσεις και ερμηνεύοντας καταστάσεις με εντελώς λανθασμένο – και βολικό γι΄αυτόν – τρόπο.

Ζητούμε:

-                    Να σταματήσει κάθε σκέψη και προσπάθεια επέκτασης και μονιμοποίησης του ΚΥΤ της Μόριας

-                    Να πάψει οαντιδημοκρατικός και προσβλητικός τρόπος διακυβέρνησης που προωθείται από το υπουργείο χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας 

-                    Να επιβληθούν άμεσα κυρώσεις για τις μη πιστοποιημένες ΜΚΟ και να απομακρυνθούν οι διάφορες ομάδες που πυροδοτούν εξεγέρσεις  

-                    Να συνεχίσει και να επιταχυνθεί η μαζική αποσυμφόρηση και εντός των λίγων επόμενων μηνών να εκκενωθεί πλήρως ο καταπατημένος Ελαιώνας και να ξεκινήσουν έργα αποκατάστασης με πρωτοβουλία της Πολιτείας .

Και φυσικά:

-                    Να κλείσει το ΚΥΤ της Μόριας έως τον ερχόμενο Μάρτιο, κάτι απολύτως αναγκαίο για πολλούς λόγους και απολύτως εφικτό υπό τις υπάρχουσες συνθήκες.».

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση της πολιτεύτριας του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έρχεστε να θαυμάσετε τα αποτελέσματα της καταστροφικής σας πολιτικής;»

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου «υποδέχεται» τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Εκσυχρονίζεται ο Παιδικός Σταθμός Παμφίλων

Δημοπρατείται από το Δήμο Μυτιλήνης το έργο προσαρμογής του στις προδιαγραφές του ΠΔ 99/2017
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά Ιατρείο Μνήμης, Ανοιας και Νόσου Πάρκινσον στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Για την τηλεϊατρική και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τις συνεργασίες μιλά στο «Ν» η πρόεδρος του 1ου ΤΟΠΦΥ Λέσβου, Ελένη Μακρή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Παραδόθηκε το προσφυγικό νεκροταφείο στον Δήμο Μυτιλήνης

Μια τελετή που άργησε πολλά χρόνια και ένα έργο στο Κάτω Τρίτος σε ένδειξη ανθρωπιάς για εκείνους που χάθηκαν στη θάλασσα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των σεισμόπληκτων της Βρίσας

Ανοιχτή επιστολή – έκκληση προς τον βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπο Αθανασίου και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από ένα αγανακτισμένο κάτοικο του χωριού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Λιμενάρχης Μυτιλήνης ο Δημήτρης Μάγειρας

Τοποθετήθηκε με απόφαση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος