× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Δεν θα νοικιαστούν ξενοδοχεία για αιτούντες άσυλο στη Λέσβο»

Τι λένε πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης στο «Ν», ενώ «διερευνητικές» του Αχ. Σούγιολτζη και σενάρια συνωμοσιολογίας καλλιέργησαν και φούντωσαν τον διχασμό στον Μόλυβο

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 31/7/2020

«Δεν θα νοικιαστούν ξενοδοχεία για αιτούντες άσυλο στη Λέσβο»
' χρόνος ανάγνωσης

Η πρωτόγνωρη πανδημία του κορονοϊού, για την οποία όλοι εκτιμούν πέραν των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία ότι θα επιφέρει μεγάλη οικονομική ζημιά στην οικονομία, η συζήτηση για το προσφυγικό- μεταναστευτικό που πάντα είναι επίκαιρη στη Λέσβο- παρά την αποχώρηση 5.000 αναγνωρισμένων προσφύγων το τελευταίο διάστημα και η απουσία πτήσεων τσάρτερ έχουν μετατρέψει το τουριστικότερο σημείο του νησιού, τον Μόλυβο σε πεδίο… «εμφυλίου». Μήλον της έριδος είναι το σενάριο που διαδίδεται εδώ και μήνες ότι το υπουργείο Μετανάστευσης πρόκειται να εκμισθώσει ξενοδοχεία για τη διαμονή αιτούντων άσυλο, με πηγές του υπουργείου να διαψεύδουν κατηγορηματικά στο «Ν» τέτοιο σενάριο.

Θυμίζουμε τον εμπρησμό που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο «Belvedere» στον Μόλυβο, το οποίο παραμένει κλειστό, καθώς άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες έριξαν πετρέλαιο περιμετρικά του ξενοδοχείου. Δύο μέρες μετά σε τουριστική κατοικία στον Μόλυβο άγνωστοι δράστες έβαψαν με κόκκινη μπογιά το οίκημα με υβριστικά συνθήματα κατά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Παράλληλα το βράδυ της Δευτέρας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στη συμβολή του επαρχιακού δρόμου Πέτρας - Καλλονής γυναίκες από Μόλυβο, Πέτρα, Άναξο, Στύψη, Σκουτάρο και Λαφιώνα, με αίτημα να φύγουν οι ΜΚΟ από το νησί και να πάψει κάθε συζήτηση για ενοικίαση ξενοδοχείων στην περιοχή για φιλοξενία μεταναστών: «...Πάνω στις δικές μας πλάτες, στο δικό μας μέλλον, προσπαθούν να βγάλουν λεφτά». Σε σχετικό ψήφισμα τόνισαν: «Φτάνει πια! Οι ΜΚΟ έξω από το νησί μας. Είναι η ρίζα και η αρχή του κακού. Κυβερνούν ενώ είναι μη κυβερνητικές. Εκμεταλλεύθηκαν την ανοχή και την ανθρωπιά μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αχιλλέας Σούγιολτζης

Η υπόθεση με την εκμίσθωση των ξενοδοχείων ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες. Ο παλιός πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, Αχιλλέας Σούγιολτζης, από τον Μόλυβο, ο οποίος έχει συνεργαστεί με 23 tour operators του εξωτερικού και παλιότερα τάσσονταν κατά της κατάστασης με τους πρόσφυγες στη Λέσβο λέει στην «Καθημερινή» από την Αυστρία, όπου βρίσκεται αυτό το διάστημα ότι ένα μεγάλο τουριστικό πρακτορείο του ζήτησε να διερευνήσει πόσοι ξενοδόχοι θα ενδιαφέρονταν στον Μόλυβο να δώσουν προς ενοικίαση τα ξενοδοχεία τους στη «νεκρή περίοδο» Σεπτεμβρίου έως Μαρτίου: «Η δουλειά αυτό το εξάμηνο είναι πεθαμένη και ήδη είναι πεθαμένη λόγω της πανδημίας. Πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν, άλλα αναγκάζονται να κλείσουν. Θα ήθελα να μην υπάρχουν πρόσφυγες, αλλά υπάρχουν και το θέμα είναι αν μπορούμε να το δούμε ως ευκαιρία. Γιατί να μη βγάλει χρήματα ο κόσμος;». Πρόσθεσε ότι είχε μιλήσει με τη Δημοτική Αρχή της Δυτικής Λέσβου για το θέμα και ότι ήταν αρνητικοί τόσο ο Δήμαρχος, Ταξιάρχης Βέρρος, όσο και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Ανέφερε επίσης ότι έσπασαν το παρμπρίζ υπαλλήλου του.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης τόνισαν στο «Ν» ότι όχι μόνο το υπουργείο δεν εξετάζει να εκμισθώσει ξενοδοχεία στη Λέσβο και στα νησιά, όπου υπάρχουν Κέντρα Υποδοχής, αλλά σχεδιάζει να κλείσει και το πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα έως το τέλος του 2020.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Η Λέσβος αντιμετωπίζεται ως αναλώσιμος κρίκος και υγειονομικό γκέτο»

Σκληρή κριτική ΚΚΕ για τη συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
«Η Λέσβος αντιμετωπίζεται ως αναλώσιμος κρίκος και υγειονομικό γκέτο»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμία αναφορά στη Λέσβο στο εβδομαδιαίο μήνυμα Μητσοτάκη

Έμφαση σε ΟΠΕΚΕΠΕ και επενδύσεις από την κυβέρνηση ενώ τα προβλήματα της περιφέρειας γενικότερα και της Λέσβου ειδικότερα μένουν χωρίς απαντήσεις
Καμία αναφορά στη Λέσβο στο εβδομαδιαίο μήνυμα Μητσοτάκη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Στερεύουν τα αποθέματα στη Λέσβο

Ελλείψεις σε βασικά είδη και αδιέξοδο για επιχειρήσεις που εξαρτώνται από προμήθειες εκτός νησιού
Στερεύουν τα αποθέματα στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Διαψεύστηκαν οι φόβοι για ΜΑΤ με την άφιξη του «Νήσος Μύκονος»

Το πλοίο έδεσε κανονικά στη Μυτιλήνη χωρίς δυνάμεις καταστολής την ώρα που συνεχίζεται η κινητοποίηση
Διαψεύστηκαν οι φόβοι για ΜΑΤ με την άφιξη του «Νήσος Μύκονος»
ΧΩΡΙΑ

Εκτεταμένοι βανδαλισμοί σε δημόσιους χώρους στην Παναγιούδα

Ζημιές σε γήπεδο, παραλία και παιδική χαρά.Έκκληση για επαγρύπνηση από την Κοινότητα
Εκτεταμένοι βανδαλισμοί σε δημόσιους χώρους στην Παναγιούδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Δήμαρχος Λήμνου πάει στη Νέα Υόρκη

Στόχος η προσέλκυση επενδύσεων από την ομογένεια
Η Δήμαρχος Λήμνου πάει στη Νέα Υόρκη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στη Μυτιλήνη ο Α` Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος

Κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων στο λιμάνι της πόλης
Στη Μυτιλήνη ο Α` Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος
ΧΩΡΙΑ

Με αργό ρυθμό η αποκατάσταση της υδροδότησης

Αιτία η διακοπή ρεύματος μετά την αποκατάσταση της βλάβης στο αντλιοστάσιο του Συνδέσμου
Με αργό ρυθμό η αποκατάσταση της υδροδότησης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητείται πολιτική λύση από την κορυφή

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης επαναφέρει το αίτημα για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Ζητείται πολιτική λύση από την κορυφή
ΧΩΡΙΑ

Τριήμερο γιορτής στα Λουτρά για τον Αγιο Γεώργιο

Εσπερινός, λιτανεία, Θεία Λειτουργία, αθλητικές δράσεις και μεγάλο γλέντι συνθέτουν το πρόγραμμα της πανήγυρης
Τριήμερο γιορτής στα Λουτρά για τον Αγιο Γεώργιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Ανδρουλάκη στη Λέσβο με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέπτεται το νησί την Τρίτη 21 Απριλίου με επαφές με φορείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας
Επίσκεψη Ανδρουλάκη στη Λέσβο με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λέσβο η πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς

Διήμερη επίσκεψη της Πέτης Πέρκα
Στη Λέσβο η πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς