× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Καταδικάζουμε τις μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής Κύτελη»

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Επανεκκίνηση» για τη συζήτηση περί αφαίρεσης αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/7/2020

«Καταδικάζουμε τις μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής Κύτελη»
' χρόνος ανάγνωσης

Την πρόθεση της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης να αφαιρέσει αρμοδιότητες από το δημοτικό συμβούλιο, τις οποίες επιθυμεί να δώσει στην Οικονομική Επιτροπή, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Επανεκκίνηση». 

Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση το απόγευμα της Δευτέρας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Δημοσθένης Χατζηγιάννης εισηγήθηκε την αφαίρεση αρμοδιοτήτων, προκειμένου να επισπευθούν χρονικά οι διαδικασίες των συνεδριάσεων, ώστε να μπορεί το σώμα να συζητήσει διεξοδικά κάποια θέματα, επικαλούμενος επιπρόσθετα πως καμία απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής δεν έχει ανατραπεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπήρξαν αντιδράσεις και ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων από διάφορες παρατάξεις, που ζητούσαν διευκρινίσεις ενώ μετά τη διαλογική συζήτηση που έγινε, αποφασίστηκε η διαδικασία του δημοτικού συμβουλίου να παραμείνει ως έχει.

Η παράταξη «Επανεκκίνηση» εξέδωσε, ωστόσο, ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Καταδικάζουμε τις μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής Κύτελη που ως άξιος συνεχιστής της αντιδημοκρατικής και αυταρχικής παρέμβασης της κυβέρνησης στην αυτοδιοίκηση με το νόμο 4623 του 2019, ελαχιστοποιεί τα όποια προσχήματα δημοκρατικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα ο νόμος 4623 αφαίρεσε αρμοδιότητες από τις τοπικές και δημοτικές κοινότητες, τη δυνατότητα διαχείρισης μικρών έργων και παρεμβάσεων  και τον αποφασιστικό χαρακτήρα των συμβουλίων τους. Αφαίρεσε αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα  μεγάλης σημασίας για τον δημοκρατικό έλεγχο και τη διαφάνεια, δίνοντάς τες στην Οικονομική Επιτροπή, την οποία όρισε και ως Αναθέτουσα Αρχή για έργα, προμήθειες, υπηρεσίες κλπ.   

Λίγους μήνες μετά με τον νόμο 4674 του 2020, δίνει τη δυνατότητα να αφαιρεθούν και άλλες σημαντικές αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου  και να δοθούν στην Οικονομική Επιτροπή, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο αδιαφάνειας και έλλειψης ελέγχου, αφού στην Οικονομική Επιτροπή – με βάση τους νόμους αυτής της κυβέρνησης- δεν μπορούν να εκπροσωπηθούν  οι περισσότερες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι στο χέρι αυτή της Δημοτικής Αρχής  να συνεχίσει να δίνει τη δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο – ως το ανώτερο πολιτικό όργανο του Δήμου – να συζητά , να ερευνά , να ελέγχει , να ανταλλάσει απόψεις και να αποφασίζει για τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν  τον  Δήμο μας και την τοπική κοινωνία με δημοκρατία και διαφάνεια. Χωρίς υστερόβουλες σκέψεις, χωρίς φοβίες, χωρίς αποκλεισμούς.

Το ότι δίνονται αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή  που σχετίζονται κυρίως  με τα έργα, δηλαδή (ανακεφαλαιωτικούς, συμπληρωματικές συμβάσεις  έργων, μελετών, προμηθειών, υπηρεσιών, επιτροπές παραλαβής πάσης  φύσεως, ανάθεση  εργασιών  υπηρεσιών, ιδία  συμμέτοχη  δήμου, κατανομή  λειτουργικών  στα  σχολεία), ανησυχεί – είμαστε σίγουροι- και το σύνολο της κοινής γνώμης που αδυνατεί να κατανοήσει τη σκοπιμότητα κατάργησης του έλεγχου από την αντιπολίτευση. Ανησυχεί για την απαξίωση και υποβάθμιση  του Δημοτικού Συμβουλίου και της αυτοδιοίκησης γενικότερα που μετατρέπεται από πυλώνας δημοκρατίας και άμεσης εκπροσώπησης των πολιτών, σε μακρύ χέρι της κυβέρνησης.

Για την ανεξάρτητη Δημοτική παράταξη "ΕΠΑΝΕΚΙΝΝΗΣΗ"

Αστυρακάκης Κωνσταντίνος, Κατζανός Γεώργιος, Ψωμάς Αστίδης Θεόδωρος»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης