
Το στοίχημα έχει μεγάλη ιστορία στην Ελλάδα και αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας εδώ και πολλά χρόνια. Στα πρακτορεία στις γειτονιές και στις online πλατφόρμες, η συνήθεια αυτή άλλαξε μορφή αλλά δεν εξαφανίστηκε ποτέ. Με τη μετάβαση στο διαδίκτυο, το παιχνίδι έγινε πιο εύκολο και άμεσο, με αποτέλεσμα πολλοί να παίζουν πλέον απευθείας από το κινητό τους.
Για τους περισσότερους, το στοίχημα δεν είναι μόνο θέμα κέρδους. Λειτουργεί συχνά σαν μια μικρή καθημερινή ασχολία, ένας τρόπος να παρακολουθούν πιο ενεργά τον αθλητισμό και μια μορφή ψυχαγωγίας. Σύμφωνα με έρευνα της Foxbet, πίσω από το στοίχημα κρύβονται κυρίως το συναίσθημα και η κουλτούρα, όχι απλώς η αναζήτηση χρημάτων.
Η σχέση των Ελλήνων με τον αθλητισμό και ειδικά με το ποδόσφαιρο, είναι αρκετά βαθιά. Το παιχνίδι δεν ξεκινάει με τη σέντρα και δεν τελειώνει στο τελευταίο σφύριγμα. Συνεχίζεται σε κουβέντες στις παρέες, στα σχόλια και στις αναλύσεις. Έτσι, το στοίχημα έχει βρει τη θέση του ως μια προέκταση της αθλητικής εμπειρίας.
Δεν αλλάζει τον αγώνα ούτε τον καθορίζει. Για πολλούς όμως, προσθέτει μια αίσθηση πιο άμεσης συμμετοχής. Ο θεατής δεν βλέπει απλώς τι συμβαίνει στο γήπεδο. Προσπαθεί να διαβάσει το παιχνίδι, να προβλέψει τις εξελίξεις και να ζήσει κάθε φάση με μεγαλύτερη ένταση. Ακόμα και μια μικρή λεπτομέρεια μπορεί να αποκτήσει ξεχωριστή σημασία.
Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, για αρκετούς Έλληνες το στοίχημα λειτουργεί σαν στοιχείο που ανεβάζει τη συγκίνηση και κρατά το ενδιαφέρον πιο ζωντανό. Δεν αντικαθιστά την αγάπη για τον αθλητισμό, απλώς την κάνει λίγο πιο έντονη.
Για τους περισσότερους Έλληνες, το στοίχημα αποτελεί μια μορφή διασκέδασης για τον ελεύθερο χρόνο. Εμφανίζεται κυρίως βραδινές ώρες, μετά τη δουλειά, όταν υπάρχει χαλάρωση και χρόνος για τηλεόραση ή περιήγηση μέσω του κινητού τηλεφώνου. Τα Σαββατοκύριακα μάλιστα, ειδικά σε μέρες με αρκετούς αγώνες, η συμμετοχή αυξάνεται ακόμη περισσότερο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το στοίχημα συνδυάζεται και με άλλες δραστηριότητες. Συνοδεύει την παρακολούθηση ενός αγώνα στην τηλεόραση, τη χαλαρή περιήγηση στο ίντερνετ μέσω του κινητού ή ακόμη και μια ευχάριστη βραδιά με φίλους. Στην πραγματικότητα, το στοίχημα δεν αποτελεί μια οικονομική απόφαση, αλλά μια απλή μορφή διασκέδασης που δίνει λίγο ενδιαφέρον παραπάνω στη μέρα. Μια χαλαρή συνήθεια που δεν επηρεάζει την καθημερινότητά τους. Λειτουργεί σαν μια μικρή παύση από τις υποχρεώσεις και ως ένας τρόπος να ζουν τον αθλητισμό πιο ενεργά.
Πέρα από το καθαρά αθλητικό κομμάτι, το στοίχημα αγγίζει και μια πιο βασική ανθρώπινη ανάγκη. Την ανάγκη να συμμετέχει κανείς σε μια ομάδα και να κάνει προβλέψεις. Ο παίκτης ξέρει ότι δεν ελέγχει τον αγώνα, όμως νιώθει πως έχει άποψη και ρόλο στο τι μπορεί να συμβεί. Αυτό δίνει έναν μικρό βαθμό ελέγχου σε κάτι που είναι από τη φύση του απρόβλεπτο.
Επιπρόσθετα, αρκετά σημαντική είναι και η κοινωνική διάσταση. Οι συζητήσεις πριν και μετά τους αγώνες, η ανταλλαγή προβλέψεων και τα πειράγματα μεταξύ φίλων, δημιουργούν ένα κοινό πλαίσιο επικοινωνίας. Για πολλούς, το στοίχημα γίνεται αφορμή για επαφή και μοίρασμα στιγμών και όχι απαραίτητα μέσο για κέρδος. Ο ανταγωνισμός υπάρχει, αλλά δεν είναι το βασικό κίνητρο. Η πραγματική απόλαυση είναι τις περισσότερες φορές η διαδικασία και όχι το τελικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Foxbet, το προφίλ του μέσου Έλληνα παίκτη στοιχήματος έχει κάποια σταθερά χαρακτηριστικά. Η μεγαλύτερη δραστηριότητα εμφανίζεται κυρίως στις ηλικίες 21 έως 40, ενώ ακολουθεί η ομάδα 41 έως 50. Οι μεγαλύτερες ηλικίες συμμετέχουν λιγότερο και συνήθως πιο περιστασιακά.
Οι περισσότεροι επιλέγουν να παίζουν από το κινητό, κάτι που δείχνει πόσο μετράει η ευκολία και η άμεση πρόσβαση. Το στοίχημα δεν είναι καθημερινή συνήθεια για την πλειοψηφία των παικτών στην Ελλάδα. Συνδέεται κυρίως με συγκεκριμένους αγώνες ή μεγάλα αθλητικά γεγονότα και εμφανίζεται περιστασιακά, όχι μόνιμα.
Αυτό δείχνει και τον τρόπο που το βλέπει ο μέσος Έλληνας. Δεν το αντιμετωπίζει ως βασικό στόχο ή οικονομική δραστηριότητα, αλλά ως ένα συμπληρωματικό στοιχείο της παρακολούθησης ενός αγώνα. Κάτι που προσθέτει λίγο παραπάνω ενδιαφέρον, χωρίς να αλλάζει τον βασικό λόγο για τον οποίο κάποιος ασχολείται με τον αθλητισμό.