× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ράλι χωρίς φρένο για τη χρυσή λίρα

Από τα 826 στα 1.020,8 ευρώ με τους Έλληνες να επιβεβαιώνουν τη διαχρονική τους εμπιστοσύνη στον χρυσό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/1/2026

Ράλι χωρίς φρένο για τη χρυσή λίρα
' χρόνος ανάγνωσης

Η χρυσή λίρα Αγγλίας καταγράφει το τελευταίο τετράμηνο μια εντυπωσιακή πορεία που θυμίζει περισσότερο μετοχή υψηλού ρίσκου παρά το παραδοσιακό καταφύγιο ασφάλειας των συντηρητικών αποταμιευτών. Μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, η τιμή της εκτοξεύθηκε σχεδόν κατά 25%, αντανακλώντας τη διεθνή στροφή κεφαλαίων προς τον χρυσό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας από την Τράπεζα της Ελλάδος αυξήθηκε από τα 826 ευρώ στις αρχές Σεπτεμβρίου στα 1.020,8 ευρώ τις πρώτες ημέρες του 2026. Πρόκειται για άνοδο 24% σε μόλις 4 μήνες, εξέλιξη που αποτυπώνει με τον πιο καθαρό τρόπο την ένταση του ράλι στον χρυσό σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτόχρονα, τα στοιχεία αγοραπωλησιών επιβεβαιώνουν ότι και το 2025 οι αγοραστές κυριάρχησαν συντριπτικά έναντι των πωλητών. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν αγορές άνω των 40.000 χρυσών λιρών, ενώ οι πωλήσεις περιορίστηκαν στις 7.563. Το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του έτους καταγράφηκαν οι περισσότερες αγορές, με περισσότερες από 11.000 λίρες ανά τρίμηνο. Στο δεύτερο μισό του έτους η ζήτηση υποχώρησε σταδιακά, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο σημειώθηκαν οι περισσότερες πωλήσεις που ξεπέρασαν τις 2.000, χωρίς ωστόσο να ανατραπεί η σαφής υπεροχή των αγοραστών.

Η εικόνα αυτή δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά συνέχεια μιας μακράς ελληνικής παράδοσης. Από το 2002 έως και το 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μόνο μία χρονιά οι πωλήσεις χρυσών λιρών ξεπέρασαν τις αγορές, το 2011, αμέσως μετά το σοκ του πρώτου μνημονίου. Ακόμη και το 2010, στην αρχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης, οι πωλήσεις απλώς πλησίασαν τις αγορές, χωρίς να τις υπερβούν. Η χρυσή λίρα παραμένει βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση των Ελλήνων ως αποταμιευτικό καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκρηκτική άνοδος της τιμής της λίρας συνδέεται άμεσα με το παγκόσμιο ράλι του χρυσού. Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2025 η διεθνής τιμή του χρυσού κινούνταν γύρω στα 3.500 με 3.600 δολάρια ανά ουγγιά. Στις αρχές Ιανουαρίου 2026 διαπραγματεύεται πλέον στην περιοχή των 4.450 με 4.550 δολαρίων, με ιστορικό υψηλό κοντά στα 4.550 στα τέλη Δεκεμβρίου. Η αύξηση των 900 έως 1.000 δολαρίων ανά ουγγιά μεταφράζεται σε άνοδο 25% με 27% μέσα σε μόλις ένα τετράμηνο.

Αναλυτές αποδίδουν την εξέλιξη αυτή σε έναν συνδυασμό παραγόντων που συγκρότησαν μια ιδανική συγκυρία για τον χρυσό στα τέλη του 2025. Η γεωπολιτική αστάθεια παραμένει έντονη, με τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία να επιβαρύνουν το κλίμα, ενώ νέες εντάσεις που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ενίσχυσαν τους φόβους κλιμάκωσης. Σε αυτό το περιβάλλον, οι επενδυτές εγκαταλείπουν πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και αναζητούν την ασφάλεια του χρυσού.

Καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι αγορές χρυσού από κεντρικές τράπεζες. Χώρες όπως η Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες συνεχίζουν να αυξάνουν τα αποθέματά τους, επιδιώκοντας να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο. Η τάση αυτή δημιουργεί ένα σταθερό υπόβαθρο τιμών, καθώς κάθε διόρθωση αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία νέων αγορών από θεσμικούς παίκτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, οι κινήσεις και οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από τη Fed στα τέλη του 2025 περιόρισαν την ελκυστικότητα των ομολόγων και του δολαρίου, ενισχύοντας τον χρυσό που δεν αποδίδει τόκο αλλά λειτουργεί ως αντιστάθμισμα. Οι ανησυχίες για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το επίπεδο του αμερικανικού χρέους εντείνουν τη στροφή προς σκληρά περιουσιακά στοιχεία ως ασπίδα απέναντι σε ενδεχόμενη υποτίμηση νομισμάτων.

Στο σκηνικό αυτό προστέθηκαν και οι κερδοσκοπικές ροές. Τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια χρυσού κατέγραψαν μαζικές εισροές το τελευταίο τρίμηνο του 2025, καθώς πολλοί διαχειριστές επιχείρησαν να προλάβουν την άνοδο, κυνηγώντας την απόδοση μπροστά στα νέα ιστορικά υψηλά.

Το αποτέλεσμα είναι μια χρυσή λίρα που σπάει τα στερεότυπα του παρελθόντος και μετατρέπεται σε πρωταγωνιστή των αγορών. Για τους Έλληνες αποταμιευτές, η εντυπωσιακή αυτή άνοδος επιβεβαιώνει διαχρονικές επιλογές, αλλά ταυτόχρονα υπενθυμίζει ότι ακόμη και τα πιο παραδοσιακά καταφύγια δεν μένουν ανεπηρέαστα από τις μεγάλες αναταράξεις της παγκόσμιας οικονομίας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ειδική έκθεση του ΟΟΣΑ για τα νησιά

Αναλύει τα διαρθρωτικά κόστη άσκησης πολιτικών στα νησιά, αναδεικνύει την έννοια της «πολλαπλής νησιωτικότητας» και της εσωτερικής ανισότητας, εισηγείται μηχανισμό παρακολούθησης του κόστους στο επιχειρείν και προτείνει σύνθετους δείκτες ανθεκτικότητας
Ειδική έκθεση του ΟΟΣΑ για τα νησιά
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εγκρίθηκαν το τεχνικό πρόγραμμα ο προϋπολογισμός του Δήμο Λήμνου

Πιστώσεις 107.000 ευρώ θα διαθέσει ο Δήμος για πολιτιστικές δράσεις κατά το 2026
Εγκρίθηκαν το τεχνικό πρόγραμμα ο προϋπολογισμός του Δήμο Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας για την ανεύρεση δικτύου διακινητών προσφύγων

Ταυτοποιήθηκαν οκτώ άτομα που κατηγορούνται πως ήταν μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών και συνελήφθησαν πέντε εξ αυτών. Όλοι τους εμπλέκονται στην μεταφορά των προσφύγων που σκοτώθηκαν στα ανοιχτά της Χίου στις 3 Φεβρουαρίου
Συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας για την ανεύρεση δικτύου διακινητών προσφύγων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκτός δρομολογίων το Αιολίς

Το πλοίο που εξυπηρετεί την σύνδεση του Αη Στράτη με την Λήμνο θα πραγματοποιήσει την ετήσια συντήρηση του από 04 ως 24 Μαρτίου 2026.
Εκτός δρομολογίων το Αιολίς
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα προοπτική ακτοπλοϊκής σύνδεσης Λήμνου με Τσανάκαλε

Συνάντηση της δημάρχου Λήμνου με στελέχη ακτοπλοϊκής εταιρείας και φορείς του τουρισμού
Νέα προοπτική ακτοπλοϊκής σύνδεσης Λήμνου με Τσανάκαλε
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εισαγγελική παρέμβαση για τις κινητοποιήσεις μαθητών της Λήμνου

«Οι μαθητές δεν είναι παραβάτες» λένε ΑΔΕΔΥ, ΕΛΜΕ και Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου
Εισαγγελική παρέμβαση για τις κινητοποιήσεις μαθητών της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Λήμνο η Μαρία Κομνηνάκα

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές το Σάββατο και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου
Στη Λήμνο η Μαρία Κομνηνάκα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επανεκκίνηση της μελέτης για το Νοσοκομείο Σάμου ζητά η «Νέα Δυναμική»

Η παράταξη Βαλσαμίδη θέτει θέμα προτεραιότητας για τις παλαιές κτιριακές εγκαταστάσεις
Επανεκκίνηση της μελέτης για το Νοσοκομείο Σάμου ζητά η «Νέα Δυναμική»
ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι Ισπανοί αγρότες

Αγωνίζονται ενάντια στην περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων και την συμφωνία Ε.Ε. - Mercosur
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι Ισπανοί αγρότες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση με πέτρα στο Αντίβαρο στη Χίο και ζημιές στην τζαμαρία του χώρου

Ο Κοινωνικός Χώρος καταγγέλλει νέο περιστατικό βίας και συνδέει την επίθεση με κλίμα μισαλλοδοξίας των τελευταίων ημερών
Επίθεση με πέτρα στο Αντίβαρο στη Χίο και ζημιές στην τζαμαρία του χώρου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Καμπανάκι κινδύνου για σχολεία της Λήμνου

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου ζητά άμεση αποκατάσταση ζημιών και ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα πριν την επόμενη κακοκαιρία
Καμπανάκι κινδύνου για σχολεία της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για οικονομική αποζημίωση των πλημμυροπαθών της Λήμνου

Δηλώσεις στοιχείων έως 28/02 και έναρξη αιτήσεων από 2/03 για κατοικίες που επλήγησαν από τη θεομηνία
Ξεκινούν οι αιτήσεις για οικονομική αποζημίωση των πλημμυροπαθών της Λήμνου