× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έργα σε όλη τη Λέσβο από τη ΔΕΥΑΛ το 2026

Πάνω από 50.700.000 ευρώ σε ύδρευση και αποχέτευση με τη διοίκηση Παναγιώτη Βάλεση και την Τεχνική Υπηρεσία να δίνουν έμφαση στον σχεδιασμό και την ωρίμανση έργων

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 10/1/2026

Έργα σε όλη τη Λέσβο από τη ΔΕΥΑΛ το 2026
' χρόνος ανάγνωσης

Ένα από τα πιο εκτενή και τεκμηριωμένα Τεχνικά Προγράμματα των τελευταίων ετών ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ για το 2026 .Το πρόγραμμα αποτυπώνει έναν συνολικό σχεδιασμό που ξεπερνά τα 50.700.000 ευρώ και καλύπτει το σύνολο σχεδόν των Δημοτικών Ενοτήτων του νησιού, με έμφαση σε έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, επεξεργασίας λυμάτων, ποιοτικής αναβάθμισης του πόσιμου νερού και εκσυγχρονισμού των υποδομών.

Η έγκριση έγινε κατά πλειοψηφία και βασίστηκε σε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που οργανώνεται σε συγχρηματοδοτούμενα έργα, συνεχιζόμενες εργολαβίες και μελέτες με ίδιους πόρους, καθώς και σε προτεινόμενα έργα προς ένταξη σε εθνικά και περιφερειακά προγράμματα. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που δεν περιορίζεται σε αποσπασματικές παρεμβάσεις, αλλά επιχειρεί να απαντήσει συνολικά σε χρόνιες ανάγκες του νησιού στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης βρίσκονται σε εξέλιξη ορισμένα από τα μεγαλύτερα έργα του προγράμματος. Ξεχωρίζει η αντικατάσταση τμημάτων των δικτύων ύδρευσης της πόλης με προϋπολογισμό 5.445.000 ευρώ, έργο κομβικής σημασίας για τη μείωση των διαρροών και τη βελτίωση της αξιοπιστίας του δικτύου.

Παράλληλα, προχωρά η ολοκλήρωση του έξυπνου δικτύου υδρομέτρων του Δήμου Μυτιλήνης ύψους 3.500.000 ευρώ, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο της κατανάλωσης και στη σύγχρονη διαχείριση των υδατικών πόρων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στη νότια περιοχή της πόλης, με συνολικούς προϋπολογισμούς που υπερβαίνουν τα 16.000.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Αγιάσο συνεχίζονται τα έργα εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων, καθώς και τα συμπληρωματικά έργα αποχέτευσης, συνολικού ύψους άνω των 4.200.000 ευρώ, ενώ στην Αγία Παρασκευή υλοποιείται η ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου με προϋπολογισμό 4.270.000 ευρώ.Στη Μήθυμνα έχει ήδη ολοκληρωθεί το εξωτερικό υδραγωγείο.

Ιδιαίτερη παρουσία στο Τεχνικό Πρόγραμμα έχει και η Δημοτική Ενότητα Γέρας, όπου περιλαμβάνονται υδρολογικές μελέτες και έργα αξιοποίησης υδατικών πόρων, καθώς και παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης σε οικισμούς.

Στη Δυτική Λέσβο πέραν των άλλων δίνεται έμφαση στην ολοκλήρωση μονάδων επεξεργασίας λυμάτων σε Πολιχνίτο, Βρίσα και Βατερά, καθώς και στην ολοκλήρωση των δικτύων αποχέτευσης Βρίσας, Βατερών και Πολιχνίτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντικό σκέλος του προγράμματος αφορά τα προτεινόμενα έργα προς χρηματοδότηση από εθνικά προγράμματα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου Καλλονής, προϋπολογισμού 6.000.000 ευρώ, έργο για το οποίο έχει ήδη υπογραφεί απόφαση ένταξης και έχει ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης, καθώς και η κατασκευή δικτύων συλλογής και μεταφοράς λυμάτων σε Παρακοίλα, Φίλια, Ανεμώτια, Σκαλοχώρι και Άγρα.

Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην ενίσχυση της υδροδότησης Πολιχνίτου και Βασιλικών με έργα για τα οποία έχει υπογραφεί η ένταξή τους και έχει ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης, μέσω γεωτρήσεων, αγωγών μεταφοράς ύδατος και μονάδων φίλτρανσης, συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, καθώς και στη σύνταξη μελετών για την υδροδότηση της περιοχής μέσω πηγών.

Παράλληλα, προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας νερού σε περιοχές με αυξημένες ανάγκες ποιοτικής αναβάθμισης του πόσιμου νερού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2026 περιλαμβάνει επίσης δράσεις εκσυγχρονισμού της ίδιας της ΔΕΥΑ Λέσβου, με μελέτες για την αναβάθμιση της τηλεμετρίας, προμήθειες εξοπλισμού για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών και παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 1.800.000 ευρώ. Πρόκειται για παρεμβάσεις που ενισχύουν τη λειτουργική επάρκεια της Επιχείρησης και μειώνουν το λειτουργικό κόστος σε βάθος χρόνου.

Θετικές εντυπώσεις προκαλεί η συνοχή και η πληρότητα του σχεδιασμού, που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη διοίκηση της ΔΕΥΑ Λέσβου υπό τον πρόεδρο Παναγιώτη Βάλεση. Η διοίκηση εμφανίζεται να έχει θέσει σαφείς προτεραιότητες, να αξιοποιεί διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και να προωθεί έργα με μετρήσιμο όφελος για τους πολίτες και το περιβάλλον, αποφεύγοντας αποσπασματικές λύσεις.

Καθοριστικός είναι και ο ρόλος της Διευθύντριας Τεχνικών Έργων της ΔΕΥΑ Λέσβου, Μαρίας Σηφάκη, η οποία παρουσίασε και τεκμηρίωσε το Τεχνικό Πρόγραμμα στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η συμβολή της Τεχνικής Υπηρεσίας, υπό την καθοδήγησή της, αποτυπώνεται στη σαφή ωρίμανση των μελετών, στην ιεράρχηση των έργων και στη δυνατότητα άμεσης διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων. Ο τεχνικός σχεδιασμός χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό, γνώση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και προσανατολισμό στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των υποδομών.

Συνολικά, το Τεχνικό Πρόγραμμα της ΔΕΥΑ Λέσβου για το 2026 συνιστά έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη για την αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης στο νησί. Με σαφή στρατηγική κατεύθυνση, ισχυρό τεχνικό υπόβαθρο και συντονισμό μεταξύ διοίκησης και υπηρεσιών, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε τα έργα να προχωρήσουν με συνέπεια και να αφήσουν ουσιαστικό αποτύπωμα στη ζωή των κατοίκων της Λέσβου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Πράσινο φως για τον οδικό άξονα Καλλονής Πέτρας

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη σύμβαση του έργου και ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών
Πράσινο φως για τον οδικό άξονα Καλλονής Πέτρας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέο κύμα παγωνιάς στη Λέσβο από το Σάββατο 17 Ιανουαρίου

Με ισχυρούς βοριάδες και χαμηλές θερμοκρασίες έως την Τρίτη
Νέο κύμα παγωνιάς στη Λέσβο από το Σάββατο 17 Ιανουαρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ποδηλατικές υποδομές και ποδηλατικός τουρισμός στη Λέσβο στην εκπομπή «Πάτα μια Πεταλιά»

Παρουσιάζονται οι τεχνικές προτάσεις του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου προς Περιφέρεια, ΕΣΠΑ και Δήμο Μυτιλήνης
Ποδηλατικές υποδομές και ποδηλατικός τουρισμός στη Λέσβο στην εκπομπή «Πάτα μια Πεταλιά»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο προσκήνιο η αδικία του Εξοικονομώ 2025 για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Κοινή αναφορά Μιχαηλίδη και Παρασκευαΐδη με αίτημα την άρση της γεωγραφικής στρέβλωσης και την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών
Στο προσκήνιο η αδικία του Εξοικονομώ 2025 για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο τραπέζι η επιτάχυνση της Νότιας Παράκαμψης Μυτιλήνης

Συνάντηση πρωτοβουλίας πολιτών με Περιφέρεια και μελετητές με αίτημα την άμεση έναρξη εργασιών μετά τις αναγκαίες προσαρμογές
Στο τραπέζι η επιτάχυνση της Νότιας Παράκαμψης Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Βελτίωση βατότητας στον δρόμο που ενώνει το Ακράσι με τη Δρώτα

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης επιθεώρησε την πρόοδο των εργασιών σε έργο προϋπολογισμού 279.399,88 ευρώ
Βελτίωση βατότητας στον δρόμο που ενώνει το Ακράσι με τη Δρώτα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο πλευρό των γονέων της Μυτιλήνης ο Δουδωνής για τις σχολικές επιτροπές

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή αμφισβητεί τη ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών
Στο πλευρό των γονέων της Μυτιλήνης ο Δουδωνής για τις σχολικές επιτροπές
ΧΩΡΙΑ

Αναμονή χρηματοδότησης για έργο κομβικής σημασίας στη Δυτική Λέσβο

Έτοιμη η παρέμβαση μετά την έγκριση από το Τοπικό Συμβούλιο Αρχαιολογίας και την επίσκεψη του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και του Ατιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων Χρυσόστομου Χατζηκυριαζή
Αναμονή χρηματοδότησης για έργο κομβικής σημασίας στη Δυτική Λέσβο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σπατάλη πόσιμου νερού στο Σίγρι καταγγέλλει η ΚοινΣΕπ «Ζιζάνια»

Όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή η κεντρική δεξαμενή υπερχειλίζει καθημερινά με μεγάλες ποσότητες καθαρού νερού να καταλήγουν στη θάλασσα, την ώρα που η δυτική Λέσβος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης
Σπατάλη πόσιμου νερού στο Σίγρι καταγγέλλει η ΚοινΣΕπ «Ζιζάνια»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στον «αέρα» η μετακίνηση μαθητών σε Σταυρό, Βατερά και Βρίσα

17 παιδιά χωρίς λεωφορείο
Στον «αέρα» η μετακίνηση μαθητών σε Σταυρό, Βατερά και Βρίσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μπλοκάρει την συνάντηση με τους αγρότες ο Μητσοτάκης

Το Μαξίμου φωτογραφίζει τους αγροτοσυνδικαλιστές που δεν θέλει στην συνάντηση
Μπλοκάρει την συνάντηση με τους αγρότες ο Μητσοτάκης