× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Με τέσσερις τρόπους η πληρωμή του λογαριασμού της εφορίας

Νέες επιλογές από το υπουργείο Οικονομικών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/7/2020

Με τέσσερις τρόπους η πληρωμή του λογαριασμού της εφορίας
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η υγειονομική κρίση και τα προβλήματα καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων από πολλούς φορολογουμένους οδήγησαν το υπουργείο Οικονομικών στην παροχή μιας σειράς επιλογών με στόχο να μπορέσουν να καταβάλουν τους φόρους που τους αναλογούν. Ολοι οι φορολογούμενοι μπορούν να επιλέξουν από την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος με έκπτωση 2%, ή 8 μηνιαίες δόσεις, ή ακόμα και την ένταξη των οφειλών τους στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει 12 ή 24 δόσεις. Ο φόρος εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν πάνω 3.000.000 φορολογούμενοι υπερβαίνει τα 3,3 δισ., ενώ από τον Σεπτέμβριο θα έρθει και ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ ύψους 2,5 δισ.

Σύμφωνα με απόφαση του οικονομικού επιτελείου φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση το αργότερο (χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα) μέχρι τις 28 Αυγούστου και να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου μέχρι τις 31 Αυγούστου. Συγκεκριμένα, στα τέλη Αυγούστου θα καταβληθεί διπλή δόση (του Ιουλίου και του Αυγούστου). Ακόμα και αυτοί που έχουν ήδη υποβάλει δήλωση (εντός του Ιουλίου) μπορούν να πληρώσουν στις 31 Αυγούστου τον φόρο που τους αναλογεί καταβάλλοντας τόσο τη δόση του Ιουλίου όσο και του Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επιλογές πληρωμών

1. Εφάπαξ μέχρι την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης, δηλαδή έως τις 31 Αυγούστου. Στην περίπτωση αυτή τα φυσικά πρόσωπα θα κερδίσουν έκπτωση φόρου 2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2.  Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη και δεύτερη δόση να καταβάλλεται έως τις 31 Αυγούστου και την τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021. Οσοι επιθυμούν και έχουν υποβάλει δήλωση μπορούν να πληρώσουν την πρώτη δόση στα τέλη Ιουλίου και τη δεύτερη στα τέλη Αυγούστου.

3. Σε έως 12 ή 24 δόσεις εντάσσοντας την οφειλή στη νέα πάγια ρύθμιση. Οσοι επιλέξουν τις 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,5%, ενώ για τις 24 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο αυξάνεται και διαμορφώνεται στα επίπεδα του 6%. Για την υπαγωγή της οφειλής στην πάγια ρύθμιση δεν απαιτείται αυτή να καταστεί ληξιπρόθεσμη. Μπορεί να ρυθμιστεί και πριν από την εκπνοή της προθεσμίας εξόφλησης της πρώτης δόσης ή των επόμενων δόσεων του φόρου εισοδήματος.

4. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και τις λύσεις που προσφέρουν τα πιστωτικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, μπορούν να πληρώσουν τον φόρο σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι πληρώνοντας ολόκληρο το ποσό του φόρου με κάρτα κερδίζουν και την έκπτωση φόρου 2% και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι προθεσμίες

Με τις αλλαγές που επέρχονται οι φορολογούμενοι έχουν τις εξής δυνατότητες:

1. Οσοι έχουν υποβάλει δήλωση τον Ιούλιο και δεν έχουν πληρώσει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Μπορούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου στα τέλη Ιουλίου.

• Μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό στα τέλη Ιουλίου με έκπτωση 2%.

• Μπορούν να πληρώσουν τη δόση του Ιουλίου και του Αυγούστου στις 31/8, χωρίς προσαυξήσεις.

•  Μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή τους με έκπτωση 2%.

2.  Οσοι έχουν υποβάλει δήλωση και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση:

• Μπορούν να πληρώσουν κανονικά στα τέλη Αυγούστου τη δεύτερη δόση που τους αναλογεί και τις επόμενες έξι μηνιαίες στο τέλος κάθε επόμενου μήνα.

• Μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ το υπόλοιπο της οφειλής με έκπτωση 2% στα τέλη Αυγούστου.

3. Οσοι θα υποβάλουν δήλωση εντός του Αυγούστου (έως τις 28/8/2020).

• Θα πληρώσουν διπλή δόση το αργότερο στις 31 Αυγούστου.

• Μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή με έκπτωση 2%.

4. Επιχειρήσεις:

• Οσες έχουν πληρώσει την πρώτη δόση θα πληρώσουν την επόμενη στα τέλη Αυγούστου.

• Οσες δεν έχουν πληρώσει την πρώτη δόση μπορούν να το πράξουν στις 31 Αυγούστου με την καταβολή διπλής δόσης.

• Οσες υποβάλουν τον Αύγουστο τη δήλωση θα πληρώσουν στα τέλη του ίδιου μήνα διπλή δόση.

Τον Σεπτέμβριο η πρώτη από τις έξι δόσεις του ΕΝΦΙΑ

Αμέσως μετά το τέλος της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, η εφορία θα ξεκινήσει την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Για το έτος 2020 οι δόσεις του φόρου ακινήτων αυξάνονται από 5 σε 6, εκ των οποίων η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου του έτους 2020 και η τελευταία μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου του έτους 2021. Ο φετινός λογαριασμός θα είναι ίδιος με αυτόν του προηγούμενου έτους. Ταυτόχρονα, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει και στη διασταύρωση των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων με τις δηλώσεις που υπέβαλαν για να εντοπιστούν όσοι πληρούν τα κριτήρια για να πληρώσουν μισό ΕΝΦΙΑ ή να έχουν πλήρη απαλλαγή.

Για να χορηγηθεί έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει:

• Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

• Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα. Πλήρης απαλλαγή χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% υπό προϋποθέσεις.

Πόσο μειωμένη θα είναι η προκαταβολή φόρου

Με τη δόση του Αυγούστου, στην καλύτερη περίπτωση, θα φανεί και η μείωση της προκαταβολής φόρου 30% έως και 100% για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν ακόμα συλλέξει τα στοιχεία των επιχειρήσεων για το πρώτο εξάμηνο του έτους προκειμένου να υπολογιστεί η σχετική μείωση που αντιστοιχεί σε κάθε μία.

Μετά τη συλλογή των δεδομένων, η εφορία θα προχωρήσει στην επανεκκαθάριση των δηλώσεων και αμέσως μετά θα αποσταλούν στις επιχειρήσεις τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα με τη μειωμένη προκαταβολή φόρου και τις περισσότερες δόσεις αποπληρωμής του φόρου.

Πάντως, από τα στοιχεία που έχει συλλέξει το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι σχεδόν το 80% των επιχειρήσεων έχει μειωμένους τζίρους άνω του 25%. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερες επιχειρήσεις θα καταβάλουν στη χειρότερη περίπτωση μειωμένη προκαταβολή φόρου κατά 50% ενώ λιγότερες επιχειρήσεις θα καταβάλουν μειωμένη προκαταβολή κατά 70% ή καθόλου. Τα στοιχεία που έρχονται στο οικονομικό επιτελείο από τις εφορίες όλης της χώρας δείχνουν ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους η καθίζηση του τζίρου ήταν συντριπτική δεδομένων των μέτρων που είχαν ληφθεί από την κυβέρνηση. Υπό αυτές τις συνθήκες, παράγοντας τους οικονομικού επιτελείου υπολογίζει ότι φέτος οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν λιγότερο φόρο (φόρο εισοδήματος συν προκαταβολή φόρου) ύψους 1,2-1,5 δισ. ευρώ.

Οπως προκύπτει από τη διάταξη που έχει συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο, η προκαταβολή φόρου μειώνεται ως εξής:

• Εάν το ποσοστό πτώσης τζίρου το 1ο εξάμηνο του 2020, έναντι του 1ου εξαμήνου 2019, ήταν μεταξύ 5%-15%, η προκαταβολή φόρου μειώνεται κατά 30%.

• Για πτώση τζίρου 15,1%-25%, η προκαταβολή περιορίζεται στο 50%.

• Για πτώση τζίρου 25,1%-35%, το ποσοστό της μείωσης φτάνει στο 70%.

• Για πτώση τζίρου άνω του 35%, η προκαταβολή φόρου μηδενίζεται.

Για τον υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη:

1. Οι δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου 2019.

2. Οι δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου του 2020, ως εξής:

α) Για όσους τηρούν απλογραφικά λογιστικά αρχεία, λαμβάνεται υπόψη η δήλωση ΦΠΑ του πρώτου  τριμήνου που έχει υποβληθεί και η δήλωση ΦΠΑ του δευτέρου  τριμήνου που υποβάλλεται μέχρι τις 31.7.2020 ή

β) Για όσους τηρούν διπλογραφικά λογιστικά αρχεία, οι δηλώσεις ΦΠΑ Ιανουαρίου - Μαΐου που έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος και η δήλωση ΦΠΑ Ιουνίου που υποβάλλεται μέχρι τις 31.7.2020.

Για τα νομικά πρόσωπά ή νομική οντότητα ή φυσικό πρόσωπο που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης ΦΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια των συγκρινόμενων εξαμήνων, το ποσό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος μειώνεται κατά 50%.

Σημειώνεται ότι όσες επιχειρήσεις επιχειρήσουν να επωφεληθούν της μειωμένης προκαταβολής χωρίς να τη δικαιούται, ολικά ή μερικά, επιβάλλεται από τη φορολογική διοίκηση πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της μειωμένης προκαταβολής που
επωφελείται.

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΛΑΔΑ

Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο

Η Ειρήνη Βαρελτζή αναλαμβάνει συντονίστρια πλατφόρμας στην Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη της Λέσβου — Νέοι επιστήμονες και άνθρωποι της εργασίας συναντούν στελέχη με διαδρομή στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά
Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση

Η εποχή των υψηλών επιτοκίων ήρθε για να μείνει
Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο συλλήψεις στη Σάμο για μετακίνηση με ταυτότητα άλλου προσώπου

Ένας 28χρονος φέρεται να επρόκειτο να ταξιδέψει αεροπορικώς στην Αθήνα με ξένο έγγραφο – Αναζητείται ακόμη ένας 42χρονος.
Δύο συλλήψεις στη Σάμο για μετακίνηση με ταυτότητα άλλου προσώπου
ΕΛΛΑΔΑ

Πληρώνουν συντάξεις και επιδόματα ύψους 1,39 δις ευρώ

Δείτε εδώ τις καταβολές που θα κάνουν ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 25 Σεπτεμβρίου
Πληρώνουν συντάξεις και επιδόματα ύψους 1,39 δις ευρώ
ΕΛΛΑΔΑ

«Εθνική επιτυχία» οι νέες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας λέει ο Μητσοτάκης

Θετικό outlook από τη Moody’s και αναβάθμιση σε BBB+ από τη Scope
«Εθνική επιτυχία» οι νέες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας λέει ο Μητσοτάκης
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο πλαίσιο για την αλιεία

Οικονομική ενίσχυση 25.000 ευρώ για την απόσυρση της βιντζότρατα
Νέο πλαίσιο για την αλιεία
ΕΛΛΑΔΑ

15 χρόνια μετά, τα ελληνικά εισοδήματα παραμένουν κάτω από το 2010

Στοιχεία Eurostat για το 2025 δείχνουν πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα μειωμένο κατά 22,3% και μεγάλη απόσταση από την Ευρώπη στην αγοραστική δύναμη
15 χρόνια μετά, τα ελληνικά εισοδήματα παραμένουν κάτω από το 2010
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη ανοίγει τα οικονομικά της στους πολίτες

Σε λειτουργία η πλατφόρμα δωρεών με δημόσια ενημέρωση για το συνολικό ποσό – «Λίγα από πολλούς» το μήνυμα του κόμματος
Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη ανοίγει τα οικονομικά της στους πολίτες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το Αρχοντικό Γεωργιάδη ξαναζωντανεύει ως «Σπίτι του Πολιτισμού»

Ξεκίνησαν οι εργασίες στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, έργο περίπου 2 εκατ. ευρώ με αίθουσες εκθέσεων και εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη και χώρους φιλοξενίας
Το Αρχοντικό Γεωργιάδη ξαναζωντανεύει ως «Σπίτι του Πολιτισμού»
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε η Μαργαρίτα Παπανδρέου

Έφυγε από τη ζωή στα 102 της χρόνια, λίγες ημέρες πριν από τα 103α γενέθλιά της
Πέθανε η Μαργαρίτα Παπανδρέου
ΕΛΛΑΔΑ

Η «άλλη» επικαιρότητα χωρίς φίλτρα

Θράσος Αβραάμ και Ανθή Παζιάνου σχολίασαν στον «αέρα» του ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM τις μετρήσεις μετά τη ΔΕΘ, τη συζήτηση για το επίδομα ανεργίας, την υπόθεση Μαζωνάκη και την αποφυλάκιση Κασιδιάρη λίγες ημέρες πριν από την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα
Η «άλλη» επικαιρότητα χωρίς φίλτρα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το οχηματαγωγό «Τάλως» επιστρέφει στο Βόρειο Αιγαίο

Οι προγραμματισμένες προσεγγίσεις του πλοίου στις 23 Σεπτεμβρίου και το τριήμερο 7–9 Οκτωβρίου
Το οχηματαγωγό «Τάλως» επιστρέφει στο Βόρειο Αιγαίο