× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τελευταία προθεσμία για τα μηχανογραφικά των πανελλαδικών

Φέτος αναμένεται πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/7/2020

Τελευταία προθεσμία για τα μηχανογραφικά των πανελλαδικών
' χρόνος ανάγνωσης

Τα μεσάνυχτα σήμερα λήγει η προθεσμία - μετά την τριήμερη παράταση που παρείχε το υπουργείο Παιδείας - για την οριστικοποίηση των επιλογών στο μηχανογραφικό δελτίο, των περίπου 100.000 υποψηφίων εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προκειμένου να καθοριστούν οι βάσεις εισαγωγής των σχολών για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 20 Αυγούστου.

Μετά τα μεσάνυχτα, η ειδική εφαρμογή θα κλείσει και θα αρχίσει ο έλεγχος και η επεξεργασία των προτιμήσεων των υποψηφίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, σήμερα Δευτέρα λειτουργούν όλα τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, για να μπορέσουν να βοηθήσουν τους υποψήφιους στην υποβολή του μηχανογραφικού. Οι υποψήφιοι μπορούν να αποκτήσουν κωδικό ασφαλείας (αν δεν πρόλαβαν ή αν τον έχασαν) ή/και να αναιρέσουν το ήδη οριστικοποιημένο μηχανογραφικό, για να οριστικοποιήσουν αμέσως εκ νέου ένα άλλο.

Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό θα καταχωρείται στη βάση δεδομένων του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν θα είναι δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Η προθεσμία της 20ής Ιουλίου είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το υπουργείο προτείνεται στους υποψήφιους να εκτυπώνουν ή/και να αποθηκεύουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (το οποίο θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε να έχουν ανά πάσα στιγμή εύκαιρες τις τελικές προτιμήσεις τους.

Πέφτουν οι βάσεις

Με βάση τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας και που αφορούν στις βαθμολογίες και την κλιμάκωση των μορίων των υποψηφίων, φέτος αναμένεται πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών όλων των Επιστημονικών Πεδίων.

Ειδικότερα, μεγάλη πτώση θα έχουν οι βάσεις των ιατρικών σχολών, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. «Ιστορική» χαρακτήρισε την πτώση των βάσεων που αναμένεται στις ιατρικές σχολές ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός αναλυτής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Γενικότερα, για τις σχολές Υγείας του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, ανέφερε ότι θα υπάρξει πτώση, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσε πάνω από 17.000 μόρια και διεκδικεί τις σχολές αυτές, είναι λίγο περισσότεροι από 1.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τις νομικές σχολές, αναμένεται επίσης πτώση των βάσεων, «μικρή, αλλά όχι εντυπωσιακή», όπως τόνισε ο κ. Χατζητέγας. Όπως πρόσθεσε, για τις υπόλοιπες σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι σχολές Ψυχολογίας, «είναι σαφές ότι θα υποχωρήσουν οι βάσεις».

Εξάλλου, στις σχολές του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου --Θετικών Επιστημών και Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής-- η πτώση των βάσεων θα είναι σαφής.

Γενικότερα, ο αριθμός των μαθητών που συγκέντρωσε περισσότερα από 19.000 μόρια είναι 134, ενώ μικρός είναι και ο αριθμός των υποψηφίων συνολικά, που συγκέντρωσαν πάνω από 18.000 μόρια. Αυτό και σε συνδυασμό με την έλλειψη συντελεστών βαρύτητας στις βαθμολογίες, σημαίνει πρακτικά, ότι οι βάσεις φέτος θα κάνουν μία «επανεκκίνηση».

Για τον λόγο αυτό, καλό είναι οι υποψήφιοι, όταν θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους, να μη λάβουν υπ' όψιν τις περυσινές βάσεις και να δηλώσουν τις σχολές που επιθυμούν, χωρίς να αποκλείσουν καμία, που πέρυσι είχε υψηλότερη βάση από τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανοιξιάτικη συγκομιδή πορτοκαλιών από τους μαθητές της Λ. Θερμής

Τα πορτοκάλια θα γίνουν γλυκό του κουταλιού και λικέρ για τους επισκέπτες του σχολείου
Ανοιξιάτικη συγκομιδή πορτοκαλιών από τους μαθητές της Λ. Θερμής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τρεις τραυματίες από τροχαίο ατύχημα στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Το περιστατικό ανέδειξε για ακόμη μία φορά την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου του κόμβου στην είσοδο και έξοδο του αερολιμένα του νησιού
Τρεις τραυματίες από τροχαίο ατύχημα στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη 35χρονος για τρεις διαρρήξεις στην Αγιάσο

Έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές
Συνελήφθη 35χρονος για τρεις διαρρήξεις στην Αγιάσο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι μαθητές του 15ου Δημοτικού Σχολείου μελετούν τη θερμική νησίδα στη σχολική αυλή

Η ΣΤ1 τάξη χαρτογράφησε 12 σημεία, κατέγραψε θερμοκρασίες και πρότεινε λύσεις για μια πιο δροσερή και φιλική προς το περιβάλλον αυλή στο πλαίσιο πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού
Οι μαθητές του 15ου Δημοτικού Σχολείου μελετούν τη θερμική νησίδα στη σχολική αυλή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από τη Λέσβο στους εθνικούς τελικούς της Ολυμπιάδας Αγγλικών

Επιτυχία για μαθητές της Α’ τάξης του Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης
Από τη Λέσβο στους εθνικούς τελικούς της Ολυμπιάδας Αγγλικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης στην «πρώτη γραμμή» του κοινωνικού συσσιτίου

Συμμετείχαν στην προετοιμασία και συσκευασία γευμάτων της Μητρόπολης
Μαθητές του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης στην «πρώτη γραμμή» του κοινωνικού συσσιτίου
ΥΓΕΙΑ

Σωτήρια επέμβαση στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Έσωσαν ασθενή με ρήξη ανευρύσματος
Σωτήρια επέμβαση στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ο Ράντο «μύρισε» μισό κιλό χασίς στη Μυτιλήνη

Συντονισμένη επιχείρηση Λιμενικού και Αστυνομίας έβαλε τέλος στη διακίνηση μέσω ταχυμεταφορών
Ο Ράντο «μύρισε» μισό κιλό χασίς στη Μυτιλήνη
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Εδωσε τέλος στη ζωή του 44χρονος με απορριπτική απόφαση ασύλου

Είχε εγκλωβιστεί στη Λέσβο μετά την άφιξή του στην Ελλάδα
Εδωσε τέλος στη ζωή του 44χρονος με απορριπτική απόφαση ασύλου
ΥΓΕΙΑ

Ασκηση ετοιμότητας με σκηνές εκτάκτου ανάγκης στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Επίδειξη συναρμολόγησης ιδιόκτητων σκηνών εκτάκτου ανάγκης από την τεχνική υπηρεσία, ιδιωτικό συνεργείο και τον νοσηλευτή κ. Πιτσώνη στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας
Ασκηση ετοιμότητας με σκηνές εκτάκτου ανάγκης στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η «ΦΕΣΤΙΒΑΛίτσα» καλεί τα παιδιά της Μυτιλήνης στη σκηνή

Μέχρι 31 Μαρτίου οι δηλώσεις συμμετοχής για το Παιδικό Θεατρικό Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης που θα πραγματοποιηθεί 28 έως 30 Ιουνίου 2026 στο Δημοτικό Θέατρο
Η «ΦΕΣΤΙΒΑΛίτσα» καλεί τα παιδιά της Μυτιλήνης στη σκηνή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα άφιξη 39 αλλοδαπών στη νοτιοανατολική Λήμνο

Μεταφέρονται από τη Λήμνο στο ΚΥΤ Μαυροβουνίου Λέσβου
Νέα άφιξη 39 αλλοδαπών στη νοτιοανατολική Λήμνο