× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σώζοντας την απολιθωμένη ζωή

Επεμβάσεις για την προστασία των απολιθωμάτων κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/7/2020

Σώζοντας την απολιθωμένη ζωή

Σωστικές εργασίες με στόχο την προστασία απολιθωμάτων κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου υλοποιούνται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Μουσείο με μια έμπειρη ομάδα στελεχών, γεωλόγων, συντηρητών, τεχνικών ανασκαφής και συντήρησης και ειδικευμένων εργατοτεχνιτών, εργάζονται στο έργο κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να φέρνουν σε πέρας ένα ιδιαίτερα δύσκολο και επίπονο έργο σωστικών επεμβάσεων για την προστασία του Απολιθωμένου Δάσους.

«Η συγκεκριμένη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από την άποψη αριθμού ευρημάτων. Για το λόγο αυτό αποτελεί χώρο ιδιαίτερα υψηλής επιστημονικής και ερευνητικής αξίας και ύψιστης σημασίας για τη μελέτη των φυτικών απολιθωμάτων» λέει ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, επιστημονικός υπεύθυνος των εργασιών κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο οδικός άξονας Καλλονής - Σιγρίου διασχίζει την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους από το ανατολικό της όριο, στη διασταύρωση της επαρχιακής οδού Βατούσας - Άντισσας με την επαρχιακή οδό προς Γαβαθά μέχρι τον οικισμό του Σιγρίου.

Η περιοχή διέλευσης του νέου οδικού άξονα διασχίζει σημαντικές απολιθωματοφόρες περιοχές, όπως γνωρίζουμε από το πλήθος των επιφανειακά ορατών απολιθωμάτων, ορισμένα από τα οποία αναφέρονται και στη μελέτη των έργων οδοποιίας. Κατά τη διάρκεια των εκσκαφών αποκαλύφθηκε πολύ μεγαλύτερο πλήθος απολιθωμάτων, τα οποία εντοπίζονται σε όλο το μήκος της χάραξης. Οι σωστικές ανασκαφικές εργασίες έχουν συμβάλει στη διάσωση εκατοντάδων απολιθωμένων κορμών δένδρων, ιστάμενων ή κατακείμενων με άριστη διατήρηση. Ιδιαίτερα σημαντικές για την προστασία του Απολιθωμένου Δάσους είναι οι σωστικές εργασίες φυλλοφόρων οριζόντων, κλαδιών και ριζικών συστημάτων δένδρων, που αποτελούν και τα πιο ευαίσθητα ευρήματα.

Ιδιαίτερα επίμονες και δύσκολες είναι οι σωστικές εργασίες στις θέσεις που παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις απολιθωμάτων. Στις θέσεις αυτές συναντώνται επάλληλοι απολιθωμένοι κορμοί σε οριζόντια θέση ενώ πολλά από τα απολιθώματα καταλαμβάνουν περιοχές του καταστρώματος της οδού. Τα συγκεκριμένα ευρήματα μετά τον καθαρισμό και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας μεταφέρονται με προσοχή στο Μουσείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλες θέσεις παρατηρούνται συστάδες ιστάμενων απολιθωμένων κορμών. Στις θέσεις αυτές έχει γίνει προσπάθεια για τη διατήρηση των απολιθωμάτων στις φυσικές τους θέσεις.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση σε Ίππειος και Μιστεγνά

Δείτε εδώ τα έθιμα που συνδέονται μαζί της
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ