× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Θα είναι η χαμηλότερη ελαιοπαραγωγή της δεκαετίας»

Κραυγή αγωνίας από το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου για τις ζημιές στην καρπόδεση των λιόδεντρων, καλώντας στη Λέσβο τον αρμόδιο Υπουργό Μάκη Βορίδη και ζητώντας αποζημιώσεις και έκτακτες ενισχύσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/7/2020

«Θα είναι η χαμηλότερη ελαιοπαραγωγή της δεκαετίας»

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο και κοινοποίηση προς τους τοπικους άρχοντες σε α' και β' βαθμό αυτοδιοίκησης, αλλά και τους Βουλευτές του Νομού μας, απέστειλε το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου, ζητώντας αποζημιώσεις και έκτακτες ενισχύσεις για τους ελαιοπαραγωγούς, που υπέστησαν ζημιές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται πως «κλιμάκιο του Ε.Λ.Γ.Α είχε επισκεφθεί τη Λέσβο στις 4, 5, και 6 Ιουνίου, καθώς και πρόσφατα στις 7, 8, και 9 Ιουλίου, διαπιστώνοντας σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του νησιού μας ότι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών από 16 έως και 18 Μαΐου και ενώ τα ελαιόδεντρα βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας - καρπόδεσης, παρατηρήθηκε μεγάλη ανθόπτωση και καρπόπτωση, που είχε σαν αποτέλεσμα την αποτυχημένη καρπόδεση».

Όπως επισημαίνεται «σε αυτό συντέλεσαν και οι μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ μέγιστης και ελάχιστης θερμοκρασίας, γεγονός που επιδείνωσε την προαναφερόμενη κατάσταση».

Λόγω των πρωτοφανών δυσμενών καιρικών συνθηκών του Μαΐου, με τον μίνι καύσωνα, η άποψη τόσο των παραγωγών όσο και των συνεταιρισμών του νησιού μας, καθώς και των υπεύθυνων υπηρεσιών ΔΑΟΚ ΛΕΣΒΟΥ και ΕΛΓΑ είναι ότι «η φετινή παραγωγή θα είναι η χαμηλότερη της δεκαετίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου παραθέτει μια σειρά από επιχειρήματα στην επιστολή αυτή, εστιάζοντας στο δεδομένο πως «το ελαιόλαδο αποτελεί το κύριο εισόδημα των κατοίκων του νησιού, που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα και με το μεταναστευτικό, έχοντας επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος από όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου» και ζητά από το Υπουργείο να μεριμνήσει για την άμεση αποζημίωση, αλλά και ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου.

Μάλιστα, καλούν τον Υπουργό Μάκη Βορίδη στο νησί μας, σε μια ανοικτή σύσκεψη - συγκέντρωση με τους φορείς, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά τη δραματική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες της Λέσβου.

Την επιστολή υπογράφουν ο Συντονιστής του Δικτύου Λέσβου και Πρόεδρος της Κοινότητας Περάματος, Κίμων Χρυσίδης, ο Συντονιστής του Δικτύου Δήμου Μυτιλήνης και Πρόεδρος της Κοινότητας Λουτρών, Βασίλης Μαμώλης και ο Συντονιστής τον Δικτύου Δυτικής Λέσβου και Πρόεδρος της Κοινότητας Λεπετύμνου, Θεμιστοκλής Καμένος.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Τα «μωβ ποτάμια» του ανοιξιάτικου Μoλύβου

Η πανδαισία των σαλκιμιών!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λέσβο ο Κασσελάκης το Σάββατο 27 Απριλίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επισκεφτεί το νησί στα πλαίσια της δεκαήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ