× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Τραβάτε με κι ας κλαίω» με τις 360 χιλιάδες ευρώ της Ύπατης Αρμοστείας

Ολίγον «αδιάβαστος» για τον Καρά- Τεπέ ο κ. Κύτελης, λέει η «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος προεκλογικά θα έκλεινε όλες τις δομές

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 9/7/2020

«Τραβάτε με κι ας κλαίω» με τις 360 χιλιάδες ευρώ της Ύπατης Αρμοστείας

«Τραβάτε με κι ας κλαίω» ήταν το επεισόδιο της Τετάρτης στο σίριαλ που ξεκίνησε προεκλογικά η Δημοτική Αρχή Κύτελη όταν δεσμεύονταν κλείσιμο των δομών αιτούντων άσυλο. Μόνο που χτες… δέχτηκε –αφού τα ζήτησε τον περασμένο Απρίλιο!- 360 χιλιάδες ευρώ από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και αναμένει και δύο οικίσκους, που προορίζονται για ιατρείο στη Μυχού και στα Αλυφαντά για να στεγαστεί η κοινότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια… καταπάτηση;

«Είμαστε αντίθετοι με την αδιαφάνεια» είπε ο κ. Στρατής Κύτελης που έφτασε στο σημείο να κλείσει και το μικρόφωνο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για το εν λόγω θέμα, ώστε να μην… καταγράφεται! Αλλά και το άλλο ήταν εντυπωσιακά προκλητικό. Το γεγονός ότι ο Δήμαρχος είπε: «Είμαστε αντίθετοι με αυτή την καταπάτηση του δημοτικού οικοπέδου για τη στέγαση των μεταναστών και προσφύγων»! Αφενός η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του άσκησε δριμεία κριτική, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ήξερε ότι κατά πλειοψηφία το 2015 το δημοτικό συμβούλιο παραχώρησε το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής για να γίνει ο δημοτικός καταυλισμός του Καρά- Τεπέ. Αφετέρου η Δημοτική Αρχή αφού ζήτησε χρήματα, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις το παίζει και αντίθετη στην… «καταπάτηση». Ότι υπήρχε δηλαδή περίπτωση ο ΟΗΕ να κάνει καταπάτηση δημόσιου χώρου για 5 χρόνια στον Καρά- Τεπέ! Και πρόσθεσε ότι «δεν νομιμοποιούμε την εγκατάσταση της Ύπατης Αρμοστείας εκεί!». Αυτά είπε ο κ. Κύτελης που υποδέχτηκε πριν από λίγους μήνες τον αντιπρόσωπο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εντός του Καρά- Τεπέ, όπου είχαν και κατ΄ ιδίαν συζήτηση!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έπαιρναν 500 και 600 χιλιάρικα!»

Άφησε και υπονοούμενα για τη δημοτική Αρχή Γαληνού ο κ. Κύτελης ότι η πρώτη είχε συνδιαλλαγή με… μπακάλικες αποδείξεις ποσών της τάξης των 500.000 ευρώ και πλέον, τα οποία κατά τον κ. Κύτελη έδωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στον Δήμο Λέσβου! Αλλά εκείνος τόνισε ότι «δεν δέχεται πιέσεις», αλλά ότι «η ευαισθησία της δημοτικής Αρχής για τα παιδάκια (σ.σ. προσφύγων) είναι μεγάλη…

Τα ποσά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δήμος Μυτιλήνης με το αριθ.πρωτ Γ.Δ/Φ 002.03/10677/13-4-2020 έγγραφο του προς την Ύπατη Αρμοστεία Ο.Η.Ε / UNHCR Λέσβου ζήτησε τα εξής ποσά σημειώνοντας ότι το αίτημα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα:

α) Μεταφορά απορριμμάτων μέχρι το ΧΥΤΑ περίπου 230.000 ευρώ

β) Δαπάνη ύδρευσης  120.000 και

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

γ)  Δαπάνη ηλεκτροφωτισμού 10.000 ευρώ

 Η ανωτέρω Υπηρεσία του ΟΗΕ κατέθεσε γι την παραπάνω αιτία στο Ταμείο του Δήμου Μυτιλήνης συνολικά το ποσό των 361.308,28 ευρώ.

Παρέμβαση Αστυρακάκη

«Πρόκειται περί πολιτικής απόφασης» η αποδοχή των χρημάτων ανέφερε στην παρέμβασή του ο Κώστας Αστυρακάκης, επικεφαλής της «Επανεκκίνησης» και τόνισε ότι αν υπήρξε κάποια συνδιαλλαγή στην προηγούμενη δημοτική Αρχή να μιλήσει με αποδείξεις.

«Η ουσία είναι ότι πρόκειται για αποζημίωση, αλλά εμείς δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε το καθεστώς της Ύπατης Αρμοστείας και το φέρουμε ως δωρεά» εξήγησε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος, Π. Τσακύρης. Και ζήτησε να μάθει τι αφορούσαν οι 500 και 600 χιλιάδες ευρώ της προηγούμενης δημοτικής Αρχής.

«Γιατί μιλάμε με κλειστά μικρόφωνα;»

«Μιλάμε για διαφάνεια και μετά μιλάμε με κλειστά μικρόφωνα;» αναρωτήθηκε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκη Τσιριγώτη. «Υπάρχει εκμετάλλευση του θέματος, ενώ με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει παραχωρηθεί ο χώρος».

Και σε άλλο σημείο ανέφερε ότι ήταν αστεία η εν λόγω συζήτηση όταν έχει γίνει ήδη αίτημα από τη Δημοτική Αρχή και εκείνη το βαφτίζει… δωρεά.

Και βέβαια τέθηκε πάλι ζήτημα διαδικασίας που δεν τηρήθηκε για να ακουστούν χωρίς διακοπές οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης.

«Αν μπορούμε να πάρουμε χρήματα από την Ύπατη αρμοστεία να τα παίρνουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι εξαγοραζόμαστε ούτε απεμπολούμε το αίτημά μας για αποσυμφόρηση» επεσήμανε από την πλευρά της, η επικεφαλής της «Πυξίδας», Εριφύλη Χιωτέλλη.

Με «κρύα καρδιά» είπε ότι ψηφίζει την αποδοχή χρημάτων, ο επικεφαλής της παράταξης «Η Λέσβος όπως μας αξίζει», Παναγιώτης Ζαφειρίου, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσει η ιστορία του Καρά- Τεπέ και να υπάρχει τέλος».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Συζήτηση για τον υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Πολλές ενστάσεις για το έργο εκφράστηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η «Κίνηση Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης ο μετασχηματισμός της δημόσιας υγείας»

Συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα stonisi.gr παραχώρησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Κοντοζαμάνης
ΥΓΕΙΑ

Μεγάλη ανταπόκριση στις δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις

Πραγματοποιήθηκαν στον Μανταμάδο
ΧΩΡΙΑ

Πρώτο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για το νέο δρόμο που εγκαινιάστηκε χτες Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δημήτρης Μοιρασγεντής νέος Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Επίσημη πρώτη χθες Παρασκευή της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής όπου έγινε η στελέχωση των οργάνων και ο προγραμματισμός της πολιτικής δουλειάς του κόμματος εν όψει των Ευρωεκλογών
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Τα «μωβ ποτάμια» του ανοιξιάτικου Μoλύβου

Η πανδαισία των σαλκιμιών!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λέσβο ο Κασσελάκης το Σάββατο 27 Απριλίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επισκεφτεί το νησί στα πλαίσια της δεκαήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Λέσβος: 40% πάνω ο τζίρος σε εστίαση και καταλύματα

Διαβάστε εδώ τι οδήγησε στην εντυπωσιακή αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία στη Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό