× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κρατικά λεφτά «σπίτι τους», αλλά… «σχολαστικά»!

Σε Μέσα Ενημέρωσης της Λέσβου χωρίς δημοσιογράφους χιλιάδες ευρώ από την κυβέρνηση για την καμπάνια για τον κορονοϊό. Διαμαρτυρία Ενώσεων Συντακτών. Οι λίστες των τοπικών ΜΜΕ που χρηματοδοτήθηκαν

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/7/2020

Κρατικά λεφτά «σπίτι τους», αλλά… «σχολαστικά»!

Το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι» που προώθησε η κυβέρνηση, προκειμένου να μείνουν οι πολίτες σπίτι, προφυλασσόμενοι από την πανδημία του κορονοιού, φαίνεται ότι ακολούθησε και στα χρήματα που έδωσε σε Μέσα Ενημέρωσης. Ώστε τα περισσότερα από αυτά να μείνουν «σπίτι» ή αλλιώς… στα δικά τους τα παιδιά!

Στη Λέσβο το παράδειγμα «βγάζει μάτι» και προκαλεί πραγματικά εντύπωση: Μέσα Ενημέρωσης χωρίς ούτε έναν δημοσιογράφο, που κλέβουν κατ’ εξακολούθηση ειδήσεις που παράγουν δημοσιογράφοι περιλαμβάνονται στη λίστα των χρηματοδοτήσεων. Χαρακτηριστική η περίπτωση της παραδημοσιογραφικής ιστοσελίδας lesvosnews.net που πήρε 1.000 ευρώ χωρίς να πληρώνει ούτε έναν δημοσιογράφο απλά αναμεταδίδοντας ειδήσεις - προϊόν λογοκλοπής.

2.800 ευρώ πήρε η εβδομαδιαία εφημερίδα «Εμπρός». Άλλα 1000 ευρώ δόθηκαν για το site της εφημερίδας. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για εταιρεία η οποία έχει αφήσει απλήρωτους απολυμένους δημοσιογράφους χρόνια μετά την απόλυσή τους. Η ίδια εφημερίδα που αρνείται να καταβάλλει έως σήμερα μισθούς και δεδουλευμένα στους εργαζόμενους που απέλυσε. Εκδίδει δε ένα εβδομαδιαίο φύλλο και πήρε τα ίδια χρήματα με ημερήσιες εφημερίδες της Λέσβου που απασχολούν κανονικά, όπως προβλέπεται από τον Νόμο, συντάκτες. Κανείς βέβαια δεν κατάλαβε γιατί πήρε χρήματα για την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας όταν ηλεκτρονικές εκδόσεις άλλων τοπικών εφημερίδων δεν πήραν… «δραχμή».

Χρήματα δόθηκαν σε μουσικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς χωρίς εκπομπές. Ας σημειωθεί ότι μόνο το «Ν» στους 99 στα fm διατήρησε την πρωινή ενημερωτική ζώνη την περίοδο της καραντίνας πλην όμως δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των ραδιοφωνικών σταθμών…. «σχολαστικά».

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ:

 • εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ 3000 ευρώ
 • εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ 2800 ευρώ
 • εφημερίδα ΝΕΑ της Λέσβου 3000 ευρώ
 • εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ 1000 ευρώ

 ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ:

 • Ράδιο Καλλονή 1500 ευρώ
 • ΣΚΑΙ Αιγαίου 1500 ευρώ

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

 • TV Μυτιλήνη 5000 ευρώ

 ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ:

 • emprosnet.gr 1000  ευρώ
 • lesvosnews.net  1000 ευρώ
 • lesvospost.com 1000 ευρώ
 • politikalesvos.gr 1000 ευρώ
 • stonisi.gr 1000 ευρώ

Να σημειώσουμε ότι η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ενημέρωση» που εκδίδει το περιοδικό «Πλατεία», μεταδίδει ειδήσεις σε πραγματικό χρόνο στην ιστοσελίδα «Ν», www.stonisi.gr, το ραδιόφωνο του «Ν» και το Sportlesvos.gr, τέσσερα Μέσα Ενημέρωσης δηλαδή, που έχουν έδρα, πληρώνουν εργαζόμενους, φόρους, ασφάλιστρα, ενοίκια και όλα όσα προβλέπονται πήρε… 1000 ευρώ.

Η διαμαρτυρία των Ενώσεων

Κοινή επιστολή προς τον  Υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό κ. Στυλιανό Πέτσα, απέστειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων Συντακτών (ΕΣΗ-ΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε και ΕΣΠΗΤ), μετά τα όσα έχουν προκύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα και αποτέλεσαν θέμα σχολιασμού της ελληνικής κοινωνίας ζητώντας να δοθούν στην δημοσιότητα τα ποσά που χορηγήθηκαν, ανά μέσο ενημέρωσης, τα οποία μετείχαν στις καμπάνιες για την πανδημία καθώς και τα κριτήρια και ο τρόπος επιλογής τους.

Ειδικότερα στη επιστολή που υπογράφουν οι πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων των Ενώσεων Συντακτών (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘ-ΣΤΕ-Ε και ΕΣΠΗΤ), ζητούν επίσης:

«Να ενημερωθούν για τα κριτήρια τα οποία ίσχυσαν για τα ΜΜΕ, σε ότι αφορά την συμμετοχή ή τον αποκλεισμό από τις καμπάνιες

Να ενημερωθούν ποιος φορέας (δημόσιος ή ιδιωτικός) αποφάσισε για την επιλογή ή τον αποκλεισμό τους

Να ενημερωθούν για τα κριτήρια κατανομής των ποσών που αποφασίστηκε να δοθούν.

Να δοθούν στην δημοσιότητα οι εντολές καταχωρήσεων προς τα ΜΜΕ.

Να γνωστοποιηθεί με την κατάθεση στοιχείων εάν τηρήθηκε ο ισχύων νόμος, περί κατανομής του 30% της κρατικής διαφήμισης στα ΜΜΕ της Περιφέρειας.

Να γνωστοποιηθεί εάν στα κριτήρια επιλογής των ΜΜΕ έλαβαν υπ’ όψιν τους το ουσιαστικό περιεχόμενο του νόμου περί ενίσχυσης των εντύπων μέσων, ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει για την ενίσχυση κάθε μέσου, την διασύνδεση με τις μόνιμες θέσεις εργασίας.

Να απαντηθεί εάν, σε ότι αφορά τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, τηρήθηκε η προϋπόθεσή εγγραφής τους στο Μητρώο Ηλεκτρονικών Μέσων, ώστε αυτά να  δικαιούνται οιασδήποτε κρατικής ενίσχυσης.

Να ενημερωθούν άμεσα εάν τα μέτρα ενίσχυσης του εντύπου τύπου θα εφαρμοστούν και πότε.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Ευκαιρίες για ανέγερση Ειδικών και Μουσικών Σχολείων στο νέο ΕΣΠΑ»

Στην προσπάθεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να στηρίξει την Εκπαίδευση, την ανέγερση νέων σχολείων και τη Δια Βίου Μάθηση αναφέρεται ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Στέλιος Καμπούρης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Κανένας έντιμος εργολάβος δεν θα έδινε διαμέρισμα σε τέτοιο μπαταχτσή

«Δεν ξέρω κανέναν εργολάβο που να ζει έντιμα, που θα σας έδινε διαμέρισμα, στον μεγαλύτερο μπαταχτσή της ελληνικής πολιτικής ζωής» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στις διαδρομές του Πλωμαρίου

Η εκδήλωση του «Πόλιον» online
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το έκτρωμα Χατζηδάκη»

Ομιλία Μπουρνού στην ολομέλεια της βουλής
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Να πεταχτεί στα σκουπίδια το αντεργατικό έκτρωμα»

Μαχητική απεργιακή κινητοποίηση στη Μυτιλήνη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Μνημόνιο για την αποκατάσταση του καμένου ΚΥΤ Μόριας

Συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Μετανάστευσης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Δήμου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εντοπίστηκε ο οδηγός που χτύπησε και εγκατέλειψε το Δημήτρη

H οικογένεια του ετοιμάζει μήνυση κατά παντός υπευθύνου
ΕΡΓΑΣΙΑ

«Να παραταθεί άμεσα το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στις προσφυγικές δομές»

Ο τομεάρχης Προσφυγικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός καλεί τον υπουργό Εργασίας και τον ΟΑΕΔ να ανταποκριθούν άμεσα στο αίτημα, ώστε να λήξει η ανασφάλεια των εργαζομένων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Έφτιαξαν εφαρμογή για να πίνουμε καφέ στην κούπα μας και όχι σε πλαστικό

Φοιτητές του Περιβάλλοντος νικητές του μεγάλου τελικού του Sup Free Hackathon
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Καταγγέλλει επισκέψεις στο σπίτι του

Νέα απάντηση του βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπου Αθανασίου στην ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Δυτικής Λέσβου για την ίδρυση του Μουσικού Σχολείου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τον πέταξαν... και δεν μιλούσε κανείς!

Λεπτομέρειες που συγκλονίζουν για τον θάνατο του Δημήτρη
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

«Θυμίζουμε στον κ. Αθανασίου ότι η παράταξή μας είναι ανεξάρτητη…»

Απάντηση της Δημοτικής Αρχής Δυτικής Λέσβου στο βουλευτή της Ν.Δ. Χαράλαμπο Αθανασίου για την ίδρυση Μουσικού Σχολείου στο Δήμο