× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αίγυπτος και Τουρκία σε θέσεις μάχης για τη Λιβύη

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 29/6/2020

Αίγυπτος και Τουρκία σε θέσεις μάχης για τη Λιβύη

Ο κόλπος της Σύρτης σε όλη του την ακτογραμμή και η αεροπορική βάση της Αλ Τζούφρα, είναι σήμερα τα πιο θερμά μέτωπα στη Λιβύη, με την Τουρκία να προετοιμάζεται για περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Σάρατζ, ενώ το κοινοβούλιο της χώρας στο Τομπρούκ-που στηρίζει τον στρατηγό Χαφτάρ- έχει καλέσει την Αίγυπτο να παρέμβει, εάν δεχτεί επίθεση η Σύρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά τις εκκλήσεις της Μόσχας για κατάπαυση του πυρός και το διεθνές εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ, οι επιχειρησιακές προετοιμασίες της Άγκυρας είναι πυρετώδεις και υποδηλώνουν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της κυβέρνησης του Σάρατζ- με έδρα την Τρίπολη- ενδέχεται να επιχειρήσουν να προχωρήσουν προς την Σύρτη, αλλά και νοτιότερα στην Τζούφρα, μέσα στον Ιούλιο.

Στις 20 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, υποστήριξε ότι το Κάιρο έχει δικαίωμα βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για στρατιωτική δράση στη Λιβύη, προκειμένου να προστατεύσει η χώρα τα δυτικά της σύνορα. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι τυχόν επίθεση για κατάληψη της Σύρτης ή της Τζούφρα, παραβιάζει την «κόκκινη γραμμή» που έχει χαραχθεί για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου.

Για τον Τούρκο στρατιωτικό αναλυτή Μετίν Γκουρτσάν, ο κόλπος της Σύρτης είναι το κλειδί για τον έλεγχο της Λιβύης, καθώς συμβάλλει στο 60% των συνολικών εξαγωγών πετρελαίου της χώρας αυτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαθέτει σημαντικές πετρελαιοπηγές και εγκαταστάσεις φόρτωσης των δεξαμενόπλοιων κι έχει επίσης στρατηγική στρατιωτική σημασία, καθώς αποτελεί η πόλη και το λιμάνι της Σύρτης επιτρέπουν τον έλεγχο των ακτών της Λιβύης μεταξύ της Τρίπολης, προς τα δυτικά και της Βεγγάζης, στα ανατολικά.

Η πόλη Αλ Τζούφρα, πάλι, φιλοξενεί μια αεροπορική βάση που επιτρέπει την εποπτεία ολόκληρου του εναέριου χώρου της Λιβύης, πέραν του ότι είναι πάνω στην κύρια οδική διαδρομή, που συνδέει το νότο της χώρας με τις ακτές. Κοντολογίς, όποιος ελέγχει την Τζούφρα έχει λόγο σε ολόκληρη τη Λιβύη.

Σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση της Αφρικής, τουλάχιστον 14 πολεμικά αεροσκάφη τύπου MiG-29 και Su-24 από τη Ρωσία, μεταφέρθηκαν πρόσφατα, στην αεροπορική της βάση, όπου αναπτύσσονται, επίσης, αμυντικά  αεροπορικά συστήματα και μισθοφόροι του ομίλου Wagner.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πόλη υπάρχει, επιπλέον, μια σημαντική βάση εκπαίδευσης και εξοπλισμού. Αφρικανικοί μισθοφόροι από χώρες, όπως το Σουδάν και το Τσαντ, που στρατολογήθηκαν από τις δυνάμεις του Χαφτάρ, όπως γράφει στο «Al-Monitor» ο Γκουρτσάν, υποβάλλονται σε μια ταχύρρυθμη στρατιωτική εκπαίδευση εκεί, πριν κατευθυνθούν προς τα βορειοδυτικά για να πολεμήσουν τις δυνάμεις του Σάρατζ, που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Χθες, εξάλλου, δυνάμεις ασφαλείας στο Σουδάν συνέλαβαν 122 «μισθοφόρους» που ταξίδευαν με προορισμό τη γειτονική Λιβύη για να πολεμήσουν, όπως μετέδωσε το σουδανικό πρακτορείο ειδήσεων Suna.

Η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ το 2015, με επικεφαλής τον Σάρατζ, κατηγορεί σουδανικές πλευρές ότι στέλνουν μισθοφόρους για να πολεμήσουν στο πλευρό του αντίπαλου της,  Χαλίφα Χάφταρ. Κατηγορία που αρνούνταν, έως χθες, οι σουδανικές αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, πολλές ένοπλες ομάδες από το Σουδάν και το Τσαντ, γειτονικές χώρες της Λιβύης, συμμετείχαν το 2019 σε μάχες στη Λιβύη, στο πλευρό των δυνάμεων του Χάφταρ, αλλά και του Σάρατζ.

Και το καίριο ερώτημα που πλανάται, τώρα, σε όλη την περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής είναι αν θα συμφωνήσει ή όχι ο Ερντογάν στην πρόταση του Σάρατζ για ανακατάληψη της Σύρτης και της Τζούφρα, παρά τις προειδοποιήσεις του Σίσι και τον κίνδυνο να απαντήσει η Μόσχα με στρατιωτικά μέσα στη βόρεια Συρία, κυρίως, στην επαρχία του Ιντλίμπ.

Η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη, έχει, ήδη, χωρίσει το ΝΑΤΟ, με τη Γαλλία να ηγείται των αντιδράσεων κατά της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς του καθεστώτος Ερντογάν σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. 

Στις 22 Ιουνίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε την Τουρκία ότι παίζει «επικίνδυνο παιχνίδι» στη Λιβύη, που δεν είναι πλέον ανεκτό. «Και θα σας επαναφέρω στη δήλωσή μου πέρσι για το ΝΑΤΟ ότι είναι κλινικά νεκρό. Νομίζω ότι αυτό είναι το καλύτερο παράδειγμα αυτού» είχε πει.

Από την άλλη πλευρά, ο Ντόναλντ Τραμπ, η Ιταλία και η Γερμανία τηρούν μάλλον φιλοτουρκική στάση προσδοκώντας ότι η στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη θα εμποδίσει τη Ρωσία να αποκτήσει μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη και να χρησιμοποιήσει αυτή τη χώρα ως άξονα για να επεκτείνει την επιρροή της στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΛΛΑΔΑ

Όχι στον φασισμό και τον πόλεμο

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974 για την συμπλήρωση 57 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η βίζα των Τούρκων είναι δικό μας επίτευγμα»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μιλά στο «Ν» για την βίζα express, τις εξωστρεφείς δράσεις, τα μεγάλα έργα, τα ομοφοβικά σχόλια και τη μήνυση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελεονώρα Μελέτη υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τη Ν.Δ.

Η τηλεπαρουσιάστρια αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ
ΕΛΛΑΔΑ

Προειδοποιούν για την ασφάλεια των πτήσεων

Σε 14 αεροδρόμια της χώρας ανάμεσα τους και το αεροδρόμιο Μυτιλήνης οι έλεγχοι της εναέριας κυκλοφορίας θα γίνονται από εικονικούς πύργους ελέγχου
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή από την οικογένεια του