× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Χρωστάει μια δημόσια συγγνώμη ο κ. Μηταράκης»

Ο περιφερειακός σύμβουλος Β. Αιγαίου Παναγιώτης Χριστόφας δεν ξεχνά όσα συνέβησαν σε Λέσβο και Χίο από τα ΜΑΤ, επικροτεί τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και τοποθετείται για οικονομία, ΦΠΑ, τουρισμό και αθλητισμό

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 18/6/2020

«Χρωστάει μια δημόσια συγγνώμη ο κ. Μηταράκης»

Για την πανδημία, την καραντίνα και τις επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά και τον τουρισμό, μίλησε ο περιφερειακός σύμβουλος Β. Αιγαίου Παναγιώτης Χριστόφας, προσκεκλημένος στην εκπομπή «99 Και Σήμερα» Στο Νησί 99FM. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε όλα όσα βιώνει η Λέσβος με τις συνεχείς μεταναστευτικές ροές, αλλά και στα καθημερινά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Β. Αιγαίου, εστιάζοντας στις υποδομές, ειδικότερα στον αθλητισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Χριστόφας απένειμε τα εύσημα σε Λιμενικό Σώμα, Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και Στρατό «γιατί οι ροές έχουν μειωθεί αισθητά, παρότι οι πιέσεις από απέναντι είναι πολύ μεγάλες. Η θαλάσσια φύλαξη των συνόρων είναι από τα θετικά που μπορούν να πιστωθούν σε αυτή την κυβέρνηση, ωστόσο δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να ξεχάσουμε τι συνέβη στη Λέσβο και στη Χίο με τα ΜΑΤ, όπως επίσης και το ότι πριν ένα περίπου χρόνο η Μόρια φιλοξενούσε πολύ λιγότερους πρόσφυγες και μετανάστες απ’ ότι φιλοξενεί σήμερα.»

Δεν παρέλειψε μάλιστα να καυτηριάσει την τακτική ορισμένων σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού, τονίζοντας πως «πέντε χρόνια μετά πρέπει η κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και η αυτοδιοίκηση, να πουν την αλήθεια στον κόσμο και να καταλάβουν όλοι ότι δεν πρόκειται για ένα θέμα που μπορείς να το χειριστείς επικοινωνιακά. Πλέον όλοι ξέρουν. Να σκύψουν λοιπόν πάνω από το πρόβλημα.»

Σε ερώτηση για τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, απάντησε πως «ακόμα περιμένουμε μια δημόσια συγγνώμη για όσα έγιναν από τα ΜΑΤ», προσθέτοντας πως «κρίνεται καθημερινά, αλλά θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερα, γιατί στα νησιά συνεχίζουν να υπάρχουν παραπάνω από 30.000 μετανάστες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες

«Η στόχευση σωστά γίνεται προς τον εσωτερικό τουρισμό. Μάλιστα η Περιφέρεια φέτος προχώρησε σε μια φρέσκια καμπάνια προβολής των νησιών μας, που είναι προς τη θετική κατεύθυνση», επεσήμανε αρχικά, προσθέτοντας ωστόσο πως αναμφίβολα ο εσωτερικός τουρισμός δεν μπορεί να αντισταθμίσει τους χαμένους τζίρους του κλάδου από την έλλειψη Ευρωπαίων ταξιδιωτών. «Θα είναι μια κακή χρονιά, το παραδέχονται όλοι αυτό», κατέληξε.

Ο κ. Χριστόφας τοποθετήθηκε επίσης γύρω από τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, μέσα από κάθε κρίση, τονίζοντας πως «στο Βόρειο Αιγαίο δεν υπάρχει υπερπληθυσμός τουριστικός, επομένως δεν υπάρχει και συνωστισμός. Προσθέτοντας τις απέραντες εναλλαγές του τοπίου, δραστηριότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν με άλλες μορφές τουρισμού, άρα και μια ευκαιρία να τις αναδείξουμε.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κακώς οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ συνδέονται με το μεταναστευτικό

Σχολιάζοντας τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, η παράταση ισχύος των οποίων λήγει στις 30 Ιουνίου, ο επικεφαλής του «Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο» συμπλήρωσε: «Είναι μια ιστορία που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και παρότι η τωρινή έλεγε πως θα το αλλάξει, συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν δύο ΦΠΑ δύο ταχυτήτων και ειδικά στα μικρότερα νησιά της Περιφέρειας να είναι πιο υψηλός», προσθέτοντας ότι «όλοι ευαγγελίζονται τον όρο νησιωτικότητα, αλλά ουσιαστικά το μόνο θετικό μέτρο για τα νησιά μας ήταν το μεταφορικό ισοδύναμο. Και αντί να ενισχυθεί, παρατηρώ μια στασιμότητα. Οι μειωμένες συντελεστές ΦΠΑ όμως δεν πρέπει να συνδέονται ούτε με το μεταναστευτικό, ούτε με τον κορονοϊό, ούτε με το μεταφορικό ισοδύναμο. Οι φορολογικοί συντελεστές πρέπει να είναι μειωμένοι και μάλιστα θεσμοθετημένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να μην αλλάζουν κάθε εξάμηνο και να γνωρίζουν οι επενδυτές που θέλουν να αναπτύξουν μια δραστηριότητα, ποιο είναι το οικονομικό καθεστώς.»

«Αδιανόητο να είμαστε τόσο πίσω σε αθλητικές υποδομές»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, μιλώντας για τις αθλητικές υποδομές που απουσιάζουν από τα νησιά μας, χαρακτήρισε «μεγάλο κρίμα για τη Λήμνο την αναγκαστική αποχώρηση του Ήφαιστου από το πρωτάθλημα της Basket League, μετά την απόφαση της οικογένειας Μπούμπουρα», στηλιτεύοντας το γεγονός πως υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις, ειδικά στη Λέσβο. «Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ένα Κλειστό Γυμναστήριο της προκοπής», ανέφερε αρχικά, σχολιάζοντας πως γίνονται κάποιες προσπάθειες στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, τις οποίες πρέπει να ακολουθήσει αντίστοιχα και ο Δήμος Μυτιλήνης, προσθέτοντας επίσης ότι «πρέπει επιτέλους να δημοπρατηθεί και το νέο κολυμβητήριο».

Αναφερόμενος στο Στάδιο Μυτιλήνης επεσήμανε πως «εκσυγχρονίστηκε μόνο το ποδοσφαιρικό γήπεδο», επισημαίνοντας πως έχει παραμεληθεί ο στίβος. «Να ωριμάσει μία μελέτη για ένα ταρτάν δεν είναι χρονοβόρα διαδικασία. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο με τον κορονοϊό, γιατί θα μπορούσε ο Δήμος να εκμεταλλευτεί το διάστημα που ήταν κλειστά τα στάδια, αλλά έστω και τώρα ας κάνει κάτι γιατί ο κίνδυνος τραυματισμού υπάρχει ανά πάσα στιγμή. Είναι θέμα προτεραιοτήτων και δεν μπορεί ο αθλητισμός να μην αποτελεί προτεραιότητα στη Λέσβο.», κατέληξε.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Τα «μωβ ποτάμια» του ανοιξιάτικου Μoλύβου

Η πανδαισία των σαλκιμιών!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λέσβο ο Κασσελάκης το Σάββατο 27 Απριλίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επισκεφτεί το νησί στα πλαίσια της δεκαήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ