× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κατακόρυφη πτώση στις εξαγωγές του Βορείου Αιγαίου

Μόλις στο 0,2% το μερίδιο των νησιών της Περιφέρειας στην συνολική εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας

Δημοσίευση 19/9/2025

Κατακόρυφη πτώση στις εξαγωγές  του Βορείου Αιγαίου
' χρόνος ανάγνωσης

 Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε η εξαγωγική δραστηριότητα του Βορείου Αιγαίου το 2024, σύμφωνα με τη νέα μελέτη του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) για την περίοδο 2020-2024. Οι εξαγωγές της Περιφέρειας περιορίστηκαν σε μόλις 79,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 28,7% σε σχέση με το 2023, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών των πετρελαιοειδών, προϊόν που επηρεάζει καθοριστικά τα εξαγωγικά μεγέθη της περιοχής. Το μερίδιο του Βορείου Αιγαίου στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών διαμορφώθηκε έτσι στο 0,2%, κατατάσσοντας την Περιφέρεια στις τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εικόνα αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με άλλες νησιωτικές Περιφέρειες, όπως το Νότιο Αιγαίο, όπου οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 26,8% φτάνοντας τα 390,1 εκατ. ευρώ, αλλά και με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που ενίσχυσε τις εξαγωγές της κατά 12,9% ξεπερνώντας τα 1,2 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε πανελλαδικό επίπεδο, η μελέτη του ΣΕΒΕ καταγράφει συγκέντρωση της εξαγωγικής δραστηριότητας στις τρεις ισχυρότερες Περιφέρειες της χώρας – Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Πελοπόννησος – που απορροφούν το 82% του συνόλου. Η Αττική παραμένει η «ατμομηχανή» των ελληνικών εξαγωγών με 27,1 δισ. ευρώ (55% του συνόλου), η Κεντρική Μακεδονία ακολουθεί με 8,1 δισ. ευρώ (+2,1% σε σχέση με το 2023), ενώ η Πελοπόννησος καταγράφει 5,2 δισ. ευρώ, με πτώση 3,5%.

Συνολικά, οι ελληνικές εξαγωγές το 2024 περιορίστηκαν στα 49,3 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 2,2% σε σχέση με το 2023. Η υποχώρηση αποδίδεται κυρίως στη μείωση των διεθνών τιμών πετρελαιοειδών και άλλων βασικών εμπορευμάτων, καθώς σε όρους όγκου οι εξαγωγές ήταν υψηλότερες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έρευνα του ΣΕΒΕ αναδεικνύει για ακόμη μια χρονιά τις μεγάλες περιφερειακές ανισότητες στον εξαγωγικό χάρτη της χώρας, με το Βόρειο Αιγαίο να καλείται να βρει τρόπους αξιοποίησης των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων σε τομείς όπως τα τρόφιμα και τα ποτά, ώστε να βελτιώσει τη θέση του στον εθνικό και διεθνή ανταγωνισμό.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής η αναχώρηση του Super Star από Καβάλα

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο Αιγαίο οδήγησαν σε αλλαγή την ώρα αναχώρησης του πλοίου
Τα μεσάνυχτα της Κυριακής η αναχώρηση του Super Star από Καβάλα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σύσκεψη για την ίδρυση Αγροτικού Συλλόγου στη Γέρα

Την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου στην αίθουσα Οδυσσέας Ελύτης στον Παπάδο
Σύσκεψη για την ίδρυση Αγροτικού Συλλόγου στη Γέρα
ΚΟΣΜΟΣ

Συνέχεια αγροτικών κινητοποιήσεων σε Ισπανία και Ελλάδα

8.000 διαδηλωτές στην Μαδρίτη αρκετές χιλιάδες στην Αθήνα ενάντια στην περικοπές των αγροτικών επιδοτήσεων και της συμφωνίας Ε.Ε. - Mercosur
Συνέχεια αγροτικών κινητοποιήσεων σε Ισπανία και Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Παραγραφή εισφορών τι κερδίζουν και τι χάνουν οι ασφαλισμένοι

Από 10ετία σε 5ετία τι αλλάζει στον χρόνο παραγραφής των ασφαλιστικών χρεών
Παραγραφή εισφορών τι κερδίζουν και τι χάνουν οι ασφαλισμένοι
ΕΛΛΑΔΑ

Η ΑΑΔΕ ανοίγει τα βιβλία των crypto με θεσμικό κενό στη φορολογία

Αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών και αυστηρή δέουσα επιμέλεια, αλλά ασαφές αν τα κέρδη θεωρούνται κεφαλαιουχικά ή εισόδημα.
Η ΑΑΔΕ ανοίγει τα βιβλία των crypto με θεσμικό κενό στη φορολογία
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 20 Φεβρουαρίου

Θα καταβληθούν 81,3 εκατομμύρια ευρώ σε 98.522 δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 20 Φεβρουαρίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κυριακή θα αναχωρήσει το Blue Star Paros από Πειραιά

Δείτε πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των δρομολογίων του πλοίου τις επόμενες ημέρες
Κυριακή θα αναχωρήσει το Blue Star Paros από Πειραιά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ολονυχτία των τρακτέρ στο Σύνταγμα

Αγρότες από όλη τη χώρα στρατοπέδευσαν έξω από τη Βουλή ζητώντας μείωση κόστους παραγωγής, εγγυημένες τιμές και αλλαγές στο πλαίσιο αποζημιώσεων
Ολονυχτία των τρακτέρ στο Σύνταγμα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καμπανάκι για την ευλογιά πριν μπει ο Μάρτιος

Προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εμβολιασμό και ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας
Καμπανάκι για την ευλογιά πριν μπει ο Μάρτιος
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εξοντωτικά πρόστιμα για λίγες ρίζες ελιές

Αντιδράσεις για τις περικοπές έως 12 συντάξεων σε μικροπαραγωγούς που δεν δήλωσαν αγροτικό εισόδημα
Εξοντωτικά πρόστιμα για λίγες ρίζες ελιές
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η νέα ΚΑΠ απειλή για τους αγρότες

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο χτυπά καμπανάκι για τις αλλαγές που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Η νέα ΚΑΠ απειλή για τους αγρότες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λίγα ψίχουλα ανάπτυξης για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Την πρώτη χρονιά μετά την πανδημία, το 2023, τα νησιά της Περιφέρειας είδαν αύξηση του ΑΕΠ αλλά το χάσμα μεγαλώνει με τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
Λίγα ψίχουλα ανάπτυξης για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου